Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Након неколико недеља паузе, поново ће екипа нашег сајта анализирати учинак наших бивших фудбалера. Овога пута он није био так облистав, али свакако ни посебно лош. Постигнуто је два поготка, забележена је и покоја асистенција, али и жути картон. Детаљније о свему можете прочитати у тексту испод.

Александар Коларов

Крећемо од Енглеске, у којој су овог викенда клубови из Премијер лиге, и они који су обезбедили пласман у трећем колу играли четврто коло FA Купа. И већ тада су се десила поједина изненађења. Ливерпул, Тотенхем, Норвич и Квинс Парк Ренџерс су елеминисани од трећелигаша (осим Тотенхема који је испао од Лидса), а Челзи је одиграо само 2:2 са Брентфордом. Ипак, клубови у којима играју Звездаши су се боље показали. Манчестер Јунајтед је са лакоћом елиминисао Фулам, на свом Олд Трафорду. „Црвени ђаволи“ су победили 4:1, али у њиховом саставу није било капитена, Немање Видића, кога Сер Алекс Фергусон није желео да излаже опасности од повреде. Испоставило се да Немања и није био потребан саиграчима, који ће у петом колу FA Купа играти са Редингом. У петом колу ће се наћи Јунајтедов градски ривал, Манчестер Сити. „Грађани“ су једва успели да обезбеде пролаз, на традиционално тешком гостовању Стоук Ситију. За небеско плаве је првих сат времена играо Александар Коларов, али је замењен да би уместо њега ушао Серхио Агуеро, па је тако Алекс испао колатерална штета. Да ли због увуђења Агуера, или не, Сити је након измене постигао победоносни гол, и у наредној фази ће одмерити снаге са Лидс Јунајтедом. То би било то, што се најстаријег фудбалског такмичења тиче, али наш преглед фудбалског света јужног дела Британије се не завршава. Клубови из нижих лига, који се нису пласирали у четврту рунду FA Купа су играли лигашке мечеве. Један од тих клубова био је Бирмингем Сити, који је забележио веома важну победу од 1:2 на гостовању Барнлију. За „плавце“ је последњих двадесетак минута играо Никола Жигић, који је унео, иако није постигао гол, можда превагнуо на страну Бирмингема. Нејасно је зашто му менаџер Ли Кларк не даје прилику да почне неки меч, јер је Жига у одличној форми, и има пуну подршку навијача.

Филип Ђорђевић; фото: http://www.lfp.fr

У Француској је такође било солидно. Милан Бишевац је одрадио одличан посао у одбрани Лиона против свог бившег клуба, у ком је својевре-мено био и капитен, Валенсијена. Због сигурне одбране, нападачи нису били под притиском стизања резултата, и са два гола у мрежи домаћина су одрадили рутину. Бишевац је према сајту Goal.com оцењен тројком на скали од један до пет, што је сасвим коректна оцена на мечевима овакве врсте, а и добио је жути картон средином другог полувремена. Лион је са нова три бода остао на деоби првог места, са Париз Сент-Жерменом, али има за шест голова лошију гол-разлику. Иза ова два ривала се налази Олимпик Марсеј, који је одиграо 2:2 са Реном, и из тог разлога је у минусу од три бода у односу на прве две екипе, а потом следе поменути Рен и Бордо. На шестом месту је, и поред пораза у овом колу, Ница, што је једно од најпријатнијих изненађења овог шампионата. Да  нису црвено-црни изгубили минималном разликом од Бордоа, могли су да буду и четврти, али их срећа није послужила. Иако је тим са југа Француске држао добру одбрану, на челу са Немањом Пејчиновићем и Ренатом Чивелијем, капитулирали су у 58. минуту, када је једини гол на мечу постигао Савијé. Ница је, као што смо већ напоменули, без обзира на  пораз, врло пријатно изненађење шампионата, и не да се не бори за опстанак, као што су многи предвиђали, него, штавише, може да заврши и у Европи. Као што се Ница може назвати пријатним изненађењем, тако се Тулуз може сврстати у непријатна. Љубичасто-бели се након 22 кола налазе тек на десетом месту, што је далеко испод амбиција клуба. Да можда и не заслужују боље показује чињеница да су одиграли „мршавих“ 1:1 са екипом која се грчевито бори за опстанак, Реимсом. На тој утакмици, Павле Нинков је играо свих 90 минута, и био је један од бољих у редовима „Ле Тефа“. Ипак, он, Капу, и Сиријé нису били довољни за три бода, и колику-толику наду да клуб са југо-запада „земље галских петлова“ може да избори макар Лигу Европе. У Лиги 2 је стандардно одличан био Филип Ђорђевић. Српски нападач је поново био стрелац за Нант, који је резултатом 3:1 поразио Тур. „Канаринци“ су са нова три бода остали на првом месту другоразредног француског шампионата, и имају 41 бод, баш као и Монако, с` тим што имају бољу гол-разлику за један гол. Ђорђевић је, без сумње, окосница овог тима Нанта, и врло је могуће да ће га, ако не сада, онда вероватно на лето напустити, након пет сезона проведених на западу Француске. (*Гол Ђорђевића можете погледати испод текста)

Баста (лево) и Ди Натале; фото: udinese.it

У Италији је од петорице Звездаша свих 90 минута уписао само Душан Баста. Репрезентативац Србије је био врло добар на својој стандардној позицији десног бека у победи његовог Удинезеа над Сијеном (1:0). Баста је константан у постави „зебрица“ и један је од кључних играча овог тима. Ове сезоне, плавокоси момак је постигао један погодак, а против Сијене је добио тек други жути картон. Његов тим се налази на средини табеле, и уколико буду наставили да побеђују, могли би поново да изађу на европску сцену. Уз њега, од наших „Италијана“  минуте је уписао само још Немања Томовић. Момак који је у репрезентацији недавно добио прилику уместо Банета Ивановића је ушао у 82. минуту за Фиорентину, превасходно јер је неколико минута пре тога искључен Алберто Аквилани, али није успео да помогне „Виоли“ да не прими други гол од Катање, и „слонови“ су победили са 2:1. Свакако да је то било једно од изненађења кола у Серији А, након кога је тим из Фиренце испао из „европске зоне“, и пао шесто место. Што се Немање тиче, ово му је други узастопни меч у коме улази са клупе, а занимљиво је то да је у оба та меча ушао у 82. минуту уместо Мануела Пасквала. Остали наши љубимци нису играли. Урош Ћосић је преседео дебакл Песакаре, у коме су „делфини“ поражени од Сампдорије са чак 6:0. Након овако лоше одбране, али и игре целе екипе, тренер плаво-белих, Кристијано Бергоди би могао младог Србина да уврсти у тим за следећи меч. А иако је најављено да ће бити регистрован за меч против Торина након опоравка од повреде, Дејан Станковић ипак није био на списку Андрее Страмаћонија. Не зна се да ли би било другачије са њим, али без Декија, који би могао да се врати у репрезентацију, Интер је одиграо „само“ 2:2 против „бикова“. Тим ремијем, неро-азури су остали четврти, и заостају три бода за Лациом. 

Нема места ни у Расингу за АК99

Што се Пиринејског полуострва тиче, одатле долази један добра, и једна лоша вест. Прво ћемо пренети ову лошу, која долази из Шпаније. Тамо је у Сегунди, другоразредном такмичењу, Расинг Сантандер доживео још један пораз. „Монтањоне“ је са 1:3 победила Кордоба, и може се рећи да су добро прошли, јер су меч завршили са само осморицом играча на терену! Ни међу њима, ни међу тројицом искључених, ни међу тројицом који су ушли у игру, а ни међу четворицом који су меч гледали са клупе није било Андрије Калуђеровића. Момак из Бачке Тополе се након одличног почетка тотално зауставио, и испао је из планова тренера. Врло је могуће да се до краја прелазног рока врати у Пекинг, одакле је позајмљен, јер у Расингу, који би могао да другу сезону заредом испадне из такмичења у ком игра (прошле сезоне су испали из Примере, а тренутно су последњепласирана екипа), очигледно нема места. Много лепша (а уједино и тужнија вест, зависи како посматрате) стиже из Португала, где Немања Матић наставља да бриљира. Написах тужнија, јер је овај момак без икакве зараде клуба напустио Звезду још као тинејџер, и пронашао срећу у иностранству. Био је једно време у Челзију, али пошто му је тамо била прејака конкуренција, одлучио је да оде у Бенфику и направио је пун погодак. Недавно је продужио уговор са клубом, а да би га напустио, клуб који га буде желео мораће да исплати преко 40 милиона € „орловима“. Матић је, наравно, био стартер у прошлом колу, у коме су он и његови саиграчи победили Мореиренсе са 0:2. Бенфика је том победом остала на деоби првог места, са нешто слабијом гол-разликом од Порта (против кога је Матић постигао евро-гол).

Јагош Вуковић није у плановима тренера PSV-a…
Фото: www.ad.nl

И у земљама БеНеЛукса се игра фудбал у овом периоду. Тако су своје мечеве имали и наши момци који играју у клубовима из тих земаља. У Холандији ниједан од двојице Звездаша није играо свих 90 минута. Ипак, то не значи да је било потпуно лоше, јер је Филип Ђуричић играо до 79. минута за Херенвен, који је поново разочарао. „Понос Фрисландије“ није био поносан после „мршавих“ 1:1 са Цволеом. Плаво-бели, који су прошле сезоне изашли у Европу, сада се боре за опстанак, и поред Марка ван Бастена на клупи, и неизвесно је да ли ће тај опстанак изборити. Очигледно је да се не исплати увек распродати цео тим након једне добре сезоне. А следећи који би могао бити продат је Ђуричић. „Српског Кројфа“ медији су прво селили у Милан, али сада се као најреалнија опција чини Твенте. Остало је још неколико дана до краја прелазног рока, и могуће је да Ђуричић буде следећи који ће рећи „Збогом!“ Херенвену. Други Звездаш, Јагош Вуковић, као и обично, није био ни на клупи ПСВ-а, и могуће је да и он промени средину. Што се Белгије тиче, тамо је ситуација слична, макар што се минутаже тиче. Иван Тричковски је слично Ђуричићу почео утакмицу за Клуб Бриж, и баш као Обреновчанин, замењен је у другој половини другог полувремена, конкретно у 70. минуту. Ни Македонац, ни Лестин, који га је заменио нису успели да помогну свом клубу у нападу да постигне гол, те је познатији Бриж играо без голова са Гентом. А слично Вуковићу, ни на клупи Локерена није било Ибрахима Гаја. На Сенегалца који се налази у позним фудбалским годинама очигледно не рачунају у клубу, и вероватно на лето неће прoдужити уговор са њим. (Уговор му истиче на лето)

Здравко Кузмановић док је био уписивао минуте за Штутгарт

Што се западно-европских земаља тиче, фудбал се игра још у Бундеслиги, а Звездаша има и у овом такмичењу. Једини наш љубимац који брани боје клуба из немачке елите је Здравко Кузмановић, али момак који је рођен у Швајцарској ове сезоне никако не успева да дође до места у стартних једанаест, па је тако било и на утакмици Штутгарт-Бајерн. Швабе су ову утакмицу изгубиле са 0:2 од знатно јачег ривала, али пошто су им се киксеви дешавали и против екипа сличног, или лошијег квалитета, заузимају тек 11. место. У Цвајти, другоразредном такмичењу у Немачкој, други део сезоне још није почео, тако да ни Вујадин Савић ни његов Динамо не играју утакмице.

Дејан Лекић
Фото: www.trtspor.com.tr

А једне од ретких источно-европских земаља у којима се други део сезоне наставио су Грчка и Турска, где такође има наших бивших играча. У нама ближој, Грчкој, братски клуб наших навијача, Олимпијакос, победио је на гостовању екипу Пантракикоса, али теже но што се очекивало. Црвено-бели су постигли погодак тек у 86. минуту, али су на крају ипак однели три бода. За клуб из грчке престонице није наступао Марко Пантелић, који је цео меч, као и већину остали ове сезоне, одгледао са клупе. Пантели уговор са Олимпијакосом истиче 30. јуна ове године, и вероватно га неће продужавати. У Турској су наши момци играли више од Пантелића. На окршају Генчлербирлигија и Акхисара виђено је три фудбалера који су некада играли за Звезду. Двојица која су почели били су Душко Тошић за Генчлер, и Бруно Мезенга за Акхисар, уз то што је Бразилац замењен на пет минута пред крај. Трећи Звездаш на овом мечу био је Дејан Лекић, али повремени репрезентативац Србије је добио шансу тек минут пре надокнаде времена. На крају овог, не тако занимљивог меча, Генчлербирлиги је изашао као победник, савладавши тим Акхисара са 1:0. Том победом, црвено-црни су дошли до осмог места, а зелено-бели су остали заковани за дно. С овим податком смо завршили преглед играча, али у некадашњој великој империји Роберт Просинечки, као тренер, одлично води Кајзери. Роби је клуб затекао у опасној зони, али је за врло кратак период направио неколико добрих резултата. Последњи засад виђен је овог викенда, када је Кајзери са чак 2:0 победио Анталију, која се налази у самом врху табеле. 

Едгар (десно) решета у Емиратима
Едгар (десно) решета у Емиратима

У већини држава других континената и даље траје пауза, али таква ситуација није у арапским земљама. У Уједињеним Арапским Емиратима, на пример, шампионат увелико траје. А и у овој богатој држави Звезда има свога „представника“. Реч је о нападачу који, као и већина осталих странаца, на Маракани није приказао своје право лице. Многи га памте као стрелца гола против кипарског АПОЕЛ-а на Кипру. Говоримо о Едгару да Силви, који је после одисеје у португалској Виторији дошао у клуб Ал Шабаб, и одмах се показао као право појачање. Не само што је почео добро, него је у истом маниру и наставио, а гол је постигао и овог викенда. Он је голом отворио меч у ком је „пало“ пет погодака, и који се на крају завршио у корист његовог тима – 3:2. Едгар је за кратко време постао главни играч зелених, и претендује да у наредној сезони (пошто у овој већ нема шансе) буде главни конкурент за најбољег стрелца лиге, поред Графитеа и Асамое Ђана. (* И Едгаров погодак пожете погледати испод текста)

У Емиратима се уједино и завршава наш преглед. Учинак наших бивших играча, и играча који навијају за наш клуб смо се потрудили да вам што боље пренесемо, а прилику да видите шта су у наредном колу радили Видић, Баста, Ђорђевић и остали другови моћи ћете да видите и следеће недеље.

ГОЛОВИ:

Повезане вести

4 comments

Aleksandar јан 31, 2013 at 07:25

Sta je sa onim crncem sto je u 2006 kratko vreme bio u zvezdi. Mislim da je bek, posle je otisao u Rusiju.

Reply
Немања јан 31, 2013 at 15:38

Бека црнца из тог периода се не сећам. Једини црни дефанзивац из од периода је Гај, који је тад дошао у клуб, а нешто пре њега ту је био Драман. Драман сада игра за Арл Авињон, али никако га нема ни на клупи. (Драман није играо у одбрани)

Reply
Aleksandar јан 31, 2013 at 16:42

Bravo brate na njega sam mislio!
Nesto sam pomesao…
Znas li zasto je tako brzo otisao?

Inace, u dobrim klubovima je igrao..

Reply
Redstarac јан 30, 2013 at 23:59

Da pola ovih što sede na klupama po belom svetu dođu u svoj klub, sad bi bili standardni učesnik LŠ.

Reply

Leave a Comment