Moja Crvena Zvezda
Други пишуКлупска дешавањаФудбал

Човић: Скијамо, а иза нас је лавина!

Пoтпредседник фудбалског клуба, Небојша Човић, у опширном интервјуу за Мондо говорио је о текућим проблемима и тренутном стању у којем се наш клуб налази.v276310p0

„Ако ме питате како теку ‘први’ радни дани после свега што се догодило прошле недеље, ја могу само да вам кажем да ја нисам ни прекидао да радим. На моје радно ангажовање догађаји који су сада већ иза нас уопште нису утицали“

Не намеравате да успорите?

 „Одговорићу метафорички. Упоредио бих стање у којем се налази Фудбалски клуб са скијашем за којим јури огромна лавина. Ако тај скијаш вози полако – неће га бити. Да би преживео, скијаш мора да вози најбрже што може у том тренутку, хтео он то или не хтео. Мора да изабере најкраћи могући пут без обзира колико је он опасан, јер је иза њега нешто још опасније. Стога термин ‘брзо, а лагано’ ни терминолошки, ни граматички није спроводљив, али је веома спроводљиво брзо-стручно-засновано на знају и образовању-опрезно-у складу са законом“.

Да ли ће Управа ФК Црвена звезда успети коначно да пронађе прави ритам или боље рећи темпо?

„Пре или касније тај ритам мора да се успостави. Што пре – то ће нам бити лакше. Што касније – постоји могућност да нас она лавина све заједно затрпа. Ово је посао врхунске стручности и професионализма, који мора да се одбвија у јаком темпу и без икаквих емоција према било коме, без обзира да ли су у питању рођаци, пријатељи или не знам ко већ. До сада су се овакви проблеми решавали позајмицама или кредитима, али нисам за такав приступ и право да вам кажем не знам ни да ли је могуће да вам неко да позајмицу или кредит када је наше финансијско стање скоро па банкрот“.

Да ли ћете, поред постојећих, успети да пронађете нове изворе прихода, додатна спонзорства?

 „Нешто смо пронашли, а на неким изворима још радимо. Али, варају се сви који мисле да ћемо преко ноћи санирати ситуацију у клубу. За то је потребно време и изградња потпуно новог система рада, прилагођеног времену у којем живимо. Да скратим – Црвена звезда не може да живи и ради на ‘фору’, ма шта ко мислио“.

Да ли осећате да у клубу постоји отпор према вашој тежњи да се послови завршавају у најкраћем могућем року?

 „Уопште нећу да се оптерећујем тиме, јер искрено мислим да је то једини могући приступ. Свако ко има бољу идеју, али не у причи, него у примени, добро дошао је. Овде се говори о послу од пет година, а ако буде постојала слога у клубу и искрено заједничко деловање, све ово можемо завршити и за три године“.

 Са друге стране, имате ли подршку у клубу да наставите са својим стилом рада?

 „Пуно чланова Управног одбора потпуно реално сагледава стање које смо затекли и дели мишљење да је наш посао да се бавимо будућношћу, а не прошлошћу. Што се тиче прошлости, нека се тиме баве, а и баве се, надлежни органи“.

 Црвена звезда неће моћи даље од почетка уколико се ускоро не одблокира рачун?

 „Тачно и ту имам шта ново да вам кажем. Исплатили смо прву рату Слободи и Спартаку, а договорили смо се и са Борцем и верујем да ће већ у четвртак они подићи блокаду. То значи да би она била мања за 61.000.000 динара, односно да би износила 80.000.000, од чега је ‘Марфин банка’ 40.000.000, ‘Еуробанка’ десет милиона, а остало су обавезе према држави и судска извршења. Затекли смо блокаду од око 14 милиона евра и ових дана трудимо се да је сведемо на око 300.000. Очекујем да ћемо у наредних неколико дана доћи до деблокаде рачуна, јер без тога не можемо нормално да функционишемо. Чим се финансијски деблокирамо, чека нас велики посао на скидању спортске блокаде, односно забране лиценцирања нових играча, а то ће нас сигурно одмах коштати између 500 и 600 хиљада евра. То морамо брзо да обавимо, али све ће бити лакше са деблокираним рачуном.“

 Лакше, у смислу што ће са деблокадом рачуна „лећи“ и новац од „Гаспрома“, осталих спонзора, обештећења за Николу Максимовића?

 „Да, очекујемо да нам тада стигну и средства од спонзора и трансфера. О износима сада не бих говорио, не зато што их кријем, него зато што сам научио да се о неким стварима говори тек када се догоде. Онда ћемо и објавити. Увек сам се руководио једном нашом старом изреком да петлови који први кукуричу ујутру први заврше и у супи“.

 Човић додаје да неке ствари, ипак, нису могле да чекају деблокаду рачуна.

 „Платили смо комплетне припреме у Анталији, за 40 људи, и први и други део. Кад кажем 40 људи, ту се подразумевају фудбалери, стручни штаб, портпарол и телевизијска екипа ‘Спортнетwорк’. Наравно, за други део припрема обезбеђен је и апартман за председника да би и он тамо боравио. То нас је ове године коштало дупло мање него прошле, а хотел је исти, да не кажем и бољи.  Црвена звезда нема простор за вођење на припреме људи који нису у функцији клуба, екипи мора да се обезбеди мир. Тако да приче око тога да ће новинари ићи у Турску у овом тренутку нису изводљиве. Не зато што мислим да је то погрешно, него зато што клуб за то нема пара“.

 Човић је потом таксативно набројао шта је све још учињено у периоду у којем се јавност више бавила његовим сукобом са председником Драганом Џајићем.

„Обезбедили смо снабдевање храном у клупском хотелу, уплатили неколико месеци заосталих закупнина за станове фудбалера, исплатили два минимална лична дохотка, јер само минималце и можемо да исплатимо, а када дође до деблокаде рачуна, кренућемо да исплаћујемо и бруто личне дохотке, како би радницима ишао стаж и како би било здравствено осигурани. Припремамо исплату рате за порез држави, а направили смо и добар договор са ‘Пумом’ око техничке сарадње.  Предстоје нам тешки разговори са ‘Леђеом’, која ће нас снабдевати опремом до краја сезоне. Тешки, јер је ‘Леђеа’ направила уговор којим гарантује исплату ‘Банци Интеза’ од 1.050.000 евра, а јемац за тај уговор је ФК Црвена звезда. Евидентно је да ‘Леђеа’ није испоштовала свој део уговора, а ми не смемо да дозволимо да јемство падне на нас. Тиме ће се бавити наш правни тим, то може да буде велики проблем“.v276310p1

 Поред анализе спорног уговора са компанијом „I-ticket“, Човић најављује и да ће компанија „ДДО“ направити организациону шему по којој би клуб требало ефектно да функционише са 70 до 90 запослених, не рачунајући до 40 играча и чланова стручног штаба.

 Сада, заједно са екипом, Црвена звезда на платном списку има?

 „Са ћеркама фирмама 220 запослених. Остајем заговорник идеје да комплетна нова Управа свој посао мора да ради волонтерски“.

 До када?

 „Бар до лета“.

 Човић, поред бројних отпуштања радника најављује и жестоке мере штедње.

 „Од свих нас се тражи да смањујемо трошкове на свим могућим местима. Од 338 телефонских картица, које су правиле и по милион и по динара трошка месечно, свели смо службене телефоне на 20 бројева, од којих шест немају лимит, али и њих ћемо пратити, а 14 картица не сме да направи укупно више од 42.000 динара месечно, што је 3.000 у просеку. Клуб неће плаћати приватне разговоре“

 Највећу уштеду Човић најављује у…

 „…укидању праксе изнајмљивања станова за фудбалере. У нашем хотелу имам простора да сместимо 40 играча и да их уредно хранимо и школујемо, да им распоред часова буде усаглашен са тренинзима и утакмицама. Наш задатак није само да правимо фудбалере, већ и да младе људе васпитавамо и образујемо за оно што их чека по завршетку професионалне каријере. А, неће ни сви моћи да се обезбеде само од фудбала. Шта ћете ми рећи ако вам кажем да су годишњи трошкови за изнајмљивање станова између 80 и 100 хиљада евра!?“

 Човић се потом дотакао и екипе. Почео је од свог блиског сарадника, спортског директора Зорана Стојадиновића.

 „Код Зорана је присутно огромно ангажовање, упркос великим проблемима са којима се суочава у намери да доведе нове играче. Највећи је свакако неповерење у клуб, који је у тешком финансијском стању, а други проблем је и то што је Зоран свестан да сваки играч који дође мора да буде бољи од оног којег имамо, јер у противном то није економски оправдано улагање. Трећи проблем је колико ми заправо имамо пара. На крају, а то искуство носим из кошарке, тренер је тај који води тим и одговара за резултат. А ми сви остали, рачунајући и Стојадиновића, представљамо сервис у обезбеђивању свих могућих услова.“

 Код појединих људи у клубу постоји уверење да „терен“ никако не сме да буде запостављен у борби за финансијску консолидацију и да би добри резултати помогли свима, па и вама на послу који обављате.

 „Терен није мој део посла, али је индиректно везан за финансије. Ја сам научио да се пружим онолико колико сам у могућности. То би требало да значи да Црвена звезда мора да покуша да буде прва сналазећи се са оним што има. Не смемо да упаднемо у замку обећања која нису реална. Урадићемо све што је у нашој моћи, али без задуживања и нерационалниог трошења“.

 Реалне могућности клуба биле би можда и веће да ове зиме није пола туцета младих играча отишло пре него што су се ти момци и први пут обријали у животу.

 „Ја сам тужан због тога, али то је последица неповерења у клуб. Једноставно, стање у Црвеној звезди из године у годину бивало је све теже, док јесенас није кулминирало. Ти млади људи и њихови родитељи изгубили су стрпљење и поверење. Сва деца с којом сам имао контакте до сада рекла су ми да су из љубави дошла у Црвену звезду, а да одлазе разочарана. То је још један од разлога због којег морамо да радимо брзо, како бисмо зауставили тај погубан процес по нас, али и да бисмо показали да смо озбиљна Управа. Верујем искрено да овај Управни одбор то може“.

У разговору за МОНДО, недавно док сте боравили у Бечу, рекли сте да имате сазнања да су неки тренери млађих категорија тражили новац родитељима да би им деца играла. Да ли сте отишли корак даље у правцу расветљавања те афере?

 „То ћемо правити јасне анализе и обављати додатне разговоре. Генерално, стање у нашем спорту је лоше, а у фудбалу најтеже. Не бих ништа више рекао на ту тему“.

 Признали сте недавно да је један од повода за ваш сукоб са председником Џајићем било и неслагање око тога да ли Црвена звезда треба или не да отвори Фонд преко којег ће све заинтересоване стране моћи да помогну клубу.

 „Што се Фонда тиче, односно отварања динарског и девизног рачуна, то ће се остварити и то само као могућност за оне који желе да помогну Црвеној звезди“.

 Како доживљавате оцене да то није у складу са достојанством клуба?

 „То је класична манипулација и ја кад сам изнео ову идеју нисам никога поменуо именом, ни презименом. Ако се неко нашао прозваним, шта да им радим? И на ту тему немам шта више да објашњавам, нити коме да се правдам, јер се цео живот борим да не улазим у конфликт са некомпетентним и без покрића арогантним људима. Нећу одговарати ни Ђорићу, ни Бинићу, нити било коме из те плејаде, јер је то у интересу Црвене звезде. Бићу расположен да чујем било какав конструктиван предлог за боље сутра, а што се мене тиче сви неспоразуми су завршени и веома сам задовољан што се догодило све оно што сам рекао у свом саопштењу. Радим даље, не зато што морам, не зато што ме је неко натерао, него зато што сам свестан и одговоран човак да видим да је то у интересу Црвене звезде. А, време ће показати…“

Слике преузете са Монда.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

11 comments

veliki pravi zvezdas феб 1, 2013 at 00:10

Covicu neka Crvena Zvezda potpise ugovor sa Sport klubom ,Boss i Samsungom i predlozi da direktor mladjih selekcija bude Darko Pancev i da Crvena Zvezda ima svugdje rasirenu mrezu kvalitetnih ljudi Zvezdasa u citavom Svijetu jer je Afrika kao izmisljena zemlja za prikupljanja talenata i dovodjenje u Zvezdinu skolu fudbala ,hocemo Covicu da opet dodju sejici u nasu Crvenu Zvezdu i da Crvena Zvezda ima svoj stadion Zvezdani grad pa neka ga Arapi naprave Zvezdani grad jer tako nece ic ni jedno Zvezdino dijete iz svoje skole fudbala 😀

Reply
bojan62 јан 31, 2013 at 02:11

kradja preko iznajmljivanja stanova mora da stane…iz druge ruke znam pricu koja funkcionise ovako: „steva boston“ iznajmi stan/kucu od gospodje X i plati joj 2.000e mesecno…onda se u taj stan/kucu useli zvezdin trener,a „steva boston“ od crvene zvezde naplati 4.000e na ime naknade troskova.

Druga kradja je renta car….po kome ode 70.000-100.000e godisnje….ko ovaj trosak pravi je budala ili lopov (jer ima neki dogovor sa gazdom renta car-a)!

Reply
Danijel јан 30, 2013 at 23:34

ZVEZDA JE DRZAVNI KLUB I ZATO TREBA TRAZITI VELIKU POMOC OD DRZAVE JER NIJE POMAGALA OD 1991 G.

Reply
Звезда - Србија јан 30, 2013 at 22:43

Зоран Стојадиновић би коначно мого да да одговоре на питања да ли се са вођама Алкатраза састаје пословно или приватно? И по којој цени ћемо моћи да купимо Гарида ако задовољи, ваљда није заборавио да стави у уговору откупну клаузулу?

Reply
Laki јан 30, 2013 at 23:19

Rekao covek,za garida 250-300 hiljada jevrica 😀
A sto se alcatraza tice,mislim da se vidja samo privatno…
Aj bre ko da ti nemas nekog druga grobara 😀

Reply
Milan KG јан 31, 2013 at 03:00

muka mi je od ovakvih optuzbi nebuloza covek je ostavio lagodan zivot u barseloni dosao je da radi u mrtvoj zvezdi da je ozivi sa dzjicem i covicem onda procitam da se sastaje sa alkatrazom uzas jel imas ti dokaze za to? sto si rekao?

Reply
Goran-Belgija јан 30, 2013 at 22:30

Svaka cast pa na na zapadu gde su klubovi mnogo organizovaniji pazi se na svaki euro,a ne da se rasipa na telefone gorivo i stanove,zasto stanove kad imamo nas hotel ,stvarno mi se svidja ovo sve sto covic radi pa covek je svetsan da sve te sitnice i naprave na kraju ovakav dug a sto se tice ovo da se otovre racuni za pomc zvezdi sam naravno za pa ima nas nekoliko miliona da svko uplati 50 din znacilo bi mnogo nasoj zvezdi,ja licno JAVNO obecam da cu da uplatim 50€ ako se dokaze da pare idu u pravom smeru ako sve bude javno i znalo se gde idu pare sl put cu uplatiti 500€ zvezde mi moje jedine

Reply
Djole- Jagodina јан 30, 2013 at 21:57

Covic je za Zvezdu uradio ono sto mnogi nisu ni pokusali a verovatno ni znali.Kosarku nam je oziveo iz klinicke smrti,nadam se da i za fudbal ima resenje pa molim Dzaju i ostale da mu pomognu.Sto se fonda tice onaj Mihajlovic je tesko G……edo on je sve zakuvao a ja cu cim se otvori racun od moje sirotinje da odvojim bar 10 e i da uplatim toliko moze svaki DELIJA.IMAM PREDLOG ZA SVE:POSLE FUDBALA ČOVICA POSTAVITI ZA PREDSEDNIKA SPOTSKOG DRUSTVA DA BUDE ZA SVE SPORTOVE DOBRO.ZVEZDA ooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Reply
Lazaris јан 30, 2013 at 20:36

rukometaši Zvezde su u Valjevu igrali 29-29 sa Partizanom,ali su izgubili na sedmerce 4:1.U punoj hali u Valjevu Zvezda je gubila na poluvremenu sa 4 gola razlike.

Reply
bojan јан 30, 2013 at 21:33

Treba napomenuti da sudije nisu imale isti kriterijum, tako da je zvezdaovde u Valjevu moglai do pobede ali jbg onaj magarac Voja je iz Valjeva 😡 , cime se nedicim nikako, pa je vrlo verovatno i sudija dobio direktivu da zvezda nikako nepobedi… toliko…..

Reply
Ivan јан 30, 2013 at 19:09

Moj Idol,zivotni guru,covek hrabrost i olicenje uspeha : GOSPODIN NEBOJSA COVIC!

Reply

Leave a Comment