Moja Crvena Zvezda
Блогови

Боулинг или куглање, сличности и разлике; Боулинг клуб Црвена звезда

Miladin Dabetić, legenda Bouling kluba Crvena zvezda
Miladin Dabetić, legenda Bouling kluba Crvena zvezda

Од краја 2012. године Ваш и наш портал МЦЗ  започео је са редовним праћењем рада још једног клуба, члана црвено-беле породице. У питању је Боулинг клуб Црвена звезда, клуб који је током досадашњег егзистирања био у медијском мраку и готово да шира Звездашка јавност није ни знала за постојање овог клуба.

У последње време, многи нам се јављају са уопштеним питањима везаним за историју овог клуба, као и са жељом да се у јавности разграниче појмови боулинга и куглања као спортова.

Према општој дефиницији куглање (енг. bowling) је спорт у коме се поени добијају рушењем кегли (чуњева) уз помоћ кугли. У основи, играч баца куглу по равној површини са циљем да поруши кегле, девет или десет у зависности од типа игре. На основу тога постоје и две варијације овог спорта:

– куглање са 9 чуњева – класично куглање и

– куглање са 10 чуњева – америчко куглање, тј боулинг.

Боулинх, куглање са 10 чуњева је такмичарски спорт у коме играч покушава да обори што већи број од могућих десет чуњева, бацањем кугле у оквиру терена који се назива „стаза“. Свака партија се састоји од десет рунди. У свакој рунди играч има две прилике да обори све чуњеве куглом (изузетно у последњој рунди могу бити три бацања). Ако из првог бацања играч обори све чуњеве, рунда је завршена и то се назива „strike“. У случају да је неки од чуњева преостао, оборени се склањају и броје, а играч покушава другим бацањем да „очисти“ стазу. Предвиђени су и додатни бонуси за обарање свих чуњева. Уколико више играча учествује у једној партији, они ће наизменично бацати куглу док сваки од њих не заврши актуелну рунду.

Чуњеви се уз помоћ машине ређају у четири реда тако да формирају троугао. У првом реду поставља се један чуњ, у другом два, трећем три, док четврти ред садржи четири. Чуњ у првом реду означен је као број један, док , а последњи десни у четвртом реду као број десет. То знатно олакшава комуникацију међу такмичарима, јер у сваком моменту без грешке могу знати који чуњ је на стази преостао. Размак између чуњева износи 30 цм и само потпуно оборени чуњ се рачуна у остварене поене. Ситуација у којој кугла заротира чуњ, а овај не падне, не доноси поене.

За разлику од боулинга, класично куглање (9 чуњева) је далеко популарније у Европи, док је на територији Америке боулинг популарнији спорт. Разлог томе лежи у тридесетим годинама прошлог века. Наиме, класично куглање је у том периоду у САД-у био забрањен спорт, јер су радници радије одлазили на куглање него што су извршавали своје радне норме. Услед тога, љубитељи куглања су оформирли сличан, али ипак нови спорт – боулинг.

Носилац боулинга као спорта је Боулинг савез Србије, а екипе се такмиче у Првој боулинг лиги Србије. Први боулинг шампионат у нашој земљи одржан је у сезони 2007/08, а први шампион био је Боулинг клуб Минотти.

Досадашњи шампиони Србије у боулингу:

2007/08 – Минотти

2008/09 – Сирмиум

2009/10 – Крупари

2010/11 – Крупари

2011/12 – Клуб 300

Боулинг клуб Црвена звезда формиран је 2007. године и члан је Спортског друштва Црвена звезда. Наш клуб се током досадашње историје три пута учествовао у Првој боулинг лиги Србије, а актуелна сезона 2012/13 је четврто учешће нашег клуба. У сезони 2010/11 црвено-бели боулинг клуб није учествовао нити у једном такмичењу, док је сезоне 2011/12 био члан Друге боулинг лиге Србије.

Учешћа Боулинг клуба Црвена звезда у националним шампионатима:

2007/08 – 1. Боулинг лига Србије; 7. место, 20 бодова (лига од 16 клубова);

2008/09 – 1. Боулинг лига Србије; 11. место, 12 бодова (лига од 13 клубова);

2009/10 – 1. Боулинг лига Србије; 12. место, 12 бодова (лига од 15 клубова);

2010/11 – Боулинг клуб Црвена звезда није учествовао у такмичењима;

2011/12 – 2. Боулинг лига Србије; 4. место, 11 бодова (лига од 7 клубова).

Током актуелне 2012/13 сезоне, Црвена звезда се такмичи у Првој боулинг лиги Србије и након десет одиграних кола заузима 11. позицију (лига од 13 клубова) са шест освојених бодова. Екипа има седам регистрованих играча, а на сваком мечу пријављује се по шест учесника.

Чланови БК Црвена звезда у сезони 2012/13:

– Милан Давидовић

– Јакша Дутина

– Жељко Глувајић

– Орфеј Халити

– Јелена Матић

– Саша Павловски

– Бобан Стојић

И поред краткотрајног егзистирања Боулинг клуба Црвена звезда, клуб се може похвалити једним рекордом. Наиме, некадашњи члан нашег клуба и слободно се може рећи легенда овог спорта у Србији, Миладин Дабетић је први такмичар у Србији који је успео да оствари сан сваког боулера. Он је остварио тзв „perfect game“, тј. максималан резултат 300. Наведени резултат остварен је у сезони 2009/10 у мечу 6. кола између Црвене звезде и Боулинг стонса (5:5) који је одигран 22. децембра 2009. године.

Повезане вести

Leave a Comment