Moja Crvena Zvezda
Анализе

Резиме прелазног рока – Повратник, странци и Звездина деца за наше пролеће

300-garidoluisКао и сваки претходни, и овај прелазни рок донео је много буре, тензија и имена која су фигурирала као потенцијална појачања. Од првог окупљања Звездиног тима, почетком јануара дешавало се свашта на Маракани, дугови, блокаде, сукоби, пијанства играча, успавана Звездина деца, захтеви за раскид уговора… Крајњи резиме прелазног рока, који каже да је Звезда довела 3 играча, а практично није продала никога никако не представља праву слику онога што се у нашем клубу дешавало у претходних 40-ак дана. Кренимо редом.

Већ на самом старту припрема формирана је група играча која ће конкурисати за дрес Црвене звезде на пролеће. Места у њој није било за Љуба Ненадића, Марка Мирића, Игора Мијовића, Николу Максимовића, али и Звездину децу, Филипа Стојковића и Стевана Луковића.

Данима су са Маракане стизале лоше вести, о блокираним рачунима, беспарици, тужбама, па је дошло дотле да спортски директор Зоран Стојадиновић изјави:

„Врло је могуће да нећемо довести никога у овом прелазном року.“

На проби је био штопер Александар Мијатовић, али очигледно није импресионирао, па је тихо нестао из тима Салета Јанковића.

Међутим, као гром из ведра неба, одјекнула је информација да Звезда жели Пероза, Куеву и Н Гома, репрезентативне играче, који би сигурно жестоко појачали конкуренцију за тим. Директор је добио сагласност да крене у преговоре, али је онда сурова реалност спустила на земљу све нас који смо се надали сјајним појачањима. Испоставило се да Звезда нема ни за авионску карту потенцијалним појачањима и да од свега неће бити ништа, иако је постојала обострана жеља да момци дођу. Ова прича неодољиво подсећа и на причу о трију Салата – Божић – Волков, из неког претходног прелазног рока.

Наравно, какав би то трансфер период био, а да у конкуренцији за дрес Звезде не буде Милош Нинковић. Звезда га је хтела, он је желео да игра „за сићу“, али  је Динамо одлучио да га пошаље у Евијан и заради колико-толико обештећење за њега. Ипак, чини се да ће се на лето, када му истекне позајмица коначно укрстити путеви овог везисте и Црвене звезде.

Прво појачање стигло је у складу са целим прелазним роком – сасвим неочекивано. Након што је опростио Звезди 70 000 евра, Никола Петковић ушао је у историју и по трећи пут дошао у Звезду и тако појачао конкуренцију на левој страни и, евентуално, у срцу одбране. Велики проблем направио је контраверзни уговор Николе Максимовића и кршење дисциплине од стране Милана Јовановића, па је Звезда морала још јаче да загризе и крене у жестоку потрагу за штопером, јер су поменута два играча до даљњег ван конкуренције.

bakmanУследила је скандинавска сага. Након Пероза и Мијатовића, нови дефанзивац, Никлас Бакман, репрезентативац Шведске потпуно неочекивано дошао је у жижу интересовања. Питање је на који начин су челни људи нашег клуба желели да доведу овог момка, који је био у преговорима и са Лидсом, али се на крају све испоставило само као сан. Швеђанину се, остаје утисак, није долазило у Србију, иако је након неколико преокрета ова опција била у игри практично до самог краја прелазног рока. Потрага за штопером ту није завршена.

Први странац у овом прелазном року дошао је на Маракану потпуно тихо, без великих најава и медијске помпе. Луис Гаридо, репрезентативац Хондураса појачао је везни ред нашег тим и представљен је као веома квалитетан играч, који би могао представљати велико појачање у наредном периоду. Он ће у Звезди бити до јуна, а након тога ће се сести за преговарачки сто и уследиће нови преговори.

tijagoПрава бомба одјекнула је Топчидером, када је у јавност процурела информација да Звезда жели Тијага Елена, штопера бразилског Палмеираса, за којег је својевремено Луис Фелипе Сколари изјавио да је један од двојице најбољих играча са којима је радио. Преговори су били мучни и дуги, преокрети су се дешавали из минута у минута, а најразличитије информације се појављавале у медијима, али је на крају завршено као и све претходне приче – неуспешно. Финансијска конструкција за овај трансфер није затворена, па је Бразилац остао само жеља. Писањем „Спортског Журнала“ о „уплати“ новца од стране Гаспрома на рачун Звезде довело је до тога да повериоци поново пусте менице и рачун је опет био блокиран.

Сви су очекивали Бразилца, а у минут до 12, Зоран Стојадиновић довео је у Звезду нападача. Из Шведске је стигао Абиола Дауда, који је претходну сезону провео у Калмару и постигао 14 голова. Дошао је као слободан играч. Очекује се да донесе брзину и пробојност, као и побољшање реализације. Требало би да прође лекарске прегледе већ данас и прикључи се саиграчима.

Када је реч о одласцима, није било превише буке, после ко зна колико времена. „Златне коке“ нашег клуба, Лазовић, Миливојевић, Мијаиловић, остале су у клубу, делом можда и због слабих игара Звезде јесенас и лоших игара репрезентација за које су наступали. Помињане су понуде за Микића, Димитријевића, Касалицу и Бајковића, али од свега на крају није било ништа. Позајмљени су Мирић и Ђуричковић, који ће до јуна бити у крагујевачком Радничком, Стојковић, који ће бити позајмљен Чукаричком, заједно са Срнићима, Луковић, који ће играти у Леотару на позајмици. Раскинути су уговори са Елијем Бабаљем, који се вратио у Аустралију и Љубом Ненадићем, који је појачао Нови Пазар. Клуб су напустила и Звездина деца, голмани Дмитровић, који је раскинуо уговор и Шуљагићкоји је појачао Штутгарт. И Никола Шакић отишао је из клуба, након захтева за раскид уговора. Наставиће каријеру у Чукаричком. Немања Максимовић и Вељко Симић одбили су да путују на припреме, док је Филип Јанковић затражио раскид уговора и по ко зна који пут направио медијску сагу око свог статуса. Као што је већ речено, Максимовић и Јовановић до даљњег ће бити ван тима.

За додатно појачавање конкуренцију прикључена су првом тиму и Звездина деца којима није било испод части да играју у црвено-белом, Стефан Михајловић, Огњен Ожеговић и Никола Караклајић, који су се прикључили Спајићу, Мијаиловићу и Савићевићу, док ће Стефан Чикић наступати за омладинце још неко време, док физички не ојача.

Прелазни рок могао би се описати реченицом „Тресла се гора, родио се миш„. Директор Зоран Стојадиновић имао је сјајне идеје и одличне играче као мете, али су се финансије испречиле на путу ка реализацији зацртаног. На крају, Петковић, Гаридо и Дауда, уз Звездину децу биће играчи који ће појачати тим који је завршио јесен.

Треба напоменути и да су се од повреде опоравили Каду и Пантић и да ће сигурно значити њихов повратак у тим.

Ваша оцена прелазног рока:

[poll id=“100″]

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

21 comments

Владимир феб 15, 2013 at 16:10

А шта је са Мијовићем? Јел напустио клуб? Тај човек је већ дуже време у Звезди а нема квалитет ни за неки српсколигашки клуб. Био је и чланак о њему недавно. Не би ваљало бацати паре на тако неке играче.

Reply
zenga феб 13, 2013 at 21:46

kako bi nam sad dobro dosao causic umesto polupanog cave jos ne mogu da verujem da je otisao iz zvezde.. :facepalm:

Reply
reddevil66 феб 13, 2013 at 18:26

Opet gomilanje igraca , Na pozicijama gde imamo 2-3 igraca dovodimo strance samo N. Petkovic bio potreban ekipi. PRVI put u istoriji da C. Zvezda nije prodala ni JEDNOG igraca. Tako da je lose uradjen prelazni rok, ali jedna dobra strana je sto nije kupovano po 5-10igraca kao proslih prelaznih rokova.

Reply
Spartacus феб 13, 2013 at 18:15

Zasto Dauda jos nije predstavljen?

Reply
Spartanac феб 13, 2013 at 22:34

nije iz prve prosao preglede…..rade mu sutra ujutro ponovo.Inace….godisnja plata mu je 300 000!!!!!!!

Reply
Anka феб 13, 2013 at 17:10

Ocena prelaznog roka može biti na polovini ili na kraju polusezone. Utisci se sumiraju na kraju a ne na početku.
Za sada sam zadovoljna kako funkcioniše jedan deo sportskog sektora, ali džaba ako se ne odblokira račun i ne regulišu dugovanja prema dužnicima rok do 22.02 😕

Reply
Realan82 феб 13, 2013 at 15:30

Optimista za koga je casa do pola puna.

Reply
Delija HN феб 13, 2013 at 14:05

Mislim da smo imali odlican prelazni rok.Sacuvali smo sve bitne igrace i doveli one koji su za nase finansijsko stanje izvrsni.

Reply
Kastro феб 13, 2013 at 13:47

Samo ako ne kinemo blokadu bice veselo, jer dzaba nam pojacanja ako ne budu mogli zaigrati, a nadam se da ce Covic uspeti to da resi. Sve u svemu ovaj prelazni je mogao bolje, sve zelje su nam izmakle, a onda smo dovodili zamene, ali sta da se radi

Reply
Maja Majic феб 13, 2013 at 13:46

Буквар Лиге шампиона. Невероватно, предобро http://zivizid.blogspot.com/

Reply
Djole- Jagodina феб 13, 2013 at 13:44

Sve je ok sem ovog tresla se gora rodi se mis.Imam poverenja u ovu upravu i mislim da ovi sto su dosli ne zasluzuju epitet misa kao ni nasi omladinci bice oni ipak bombe ivog Zvezdinog proleca.ZVEZDA ooooooooooooooo a misevi nisu u zvezdi

Reply
Lazovic za kapitena феб 13, 2013 at 13:29

Po meni su najbolja pojacanja nasa deca,ali sumnjam da ce oni igrati

Reply
007 феб 13, 2013 at 12:53

Stojadinović deluje kao sposoban čovek,samo što nam se stotinu repova isprečilo da ovo bude sjajan prelazni rok.FK Crvena Zvezda odavno liči na indijsku ili špansku seriju,ali imam osećaj da smo uboli sa ovom dvojicom stranaca,raduju me ovi naši klinci koji vole i ovakvu Zvezdu(a ne kao neki,samo do poslednjeg dinara)i ubeđen sam da će Vukan,Karaklajić,Spajić,Ožegović,Mihajlović junior da zapinju kao mazge i ne treba ih pljuvati ako nekad odigraju loše ukoliko se budu zalagali jer su oni naša budućnost,za razliku od raznih Čava,Nenadića i ostalih neznalica.Sve u svemu,videćemo kako će se pokazati ceo tim,rano je za prognoze…

Reply
Zullu Warrior 1989 феб 13, 2013 at 12:46

zivi bili pa videli sto se pojacanja tice.. ali mislim da se i nismo preterano pojacali.. iskreno mislim da nam Garido nije trebao osim u slucaju da ostanemo bez Mijailovica ili Milivojevica.. a koliko vidim oni su ostali tako da imamo visak igraca na toj poziciji.. jedino mi je drago zbog Petkovica.. a i ovaj „crnac“ iz Svedske mislim da je bespotreban.. bolje da se nasoj deci pruzi prilika.. nadam se da gresim.. videcemo.. 🙂

Reply
DSCU феб 13, 2013 at 12:53

Da, a s’ obzirom da cemo na leto gotovo sigurno da prodamo i Micka i Luku, zar nije bolje sto je od sad kod nas? 🙂

Reply
Zullu Warrior 1989 феб 14, 2013 at 19:57

pa i sad smo trebali prodati pola prve postave pa niko nije otisao.. 😀

Reply
RUK феб 13, 2013 at 12:30

I na kraju nijednog igrača ne prodadosmo? Uvek je u životu bilo lakše kupiti nego prodati. 😆

Reply
Damjan Martinovic феб 13, 2013 at 12:26

Sta se desava sa Kaduom?Pratim svaki dan vesti i nesto se ne secam da sam video da je produzio ugovor,a znam da mu istice na leto.Kao i Mikicu,ako se ne varam?

Reply
marv феб 13, 2013 at 13:19

pa rekli su da ce posle priprema razgovarati o tome

Reply
DSCU феб 13, 2013 at 12:09

Bre, sve u svemu, da smo doveli samo jos jednog klasicnog stopera, i uspeli da prodamo konacno Cavu i Mikica, ovo bi bio mozda i najuspesniji prelazni rok u zadnjih 10 godina, s’ obzirom da smo se vrlo racionalno pojacali u svakoj liniji tima, sa strancima koji imaju neki pedigre. Nisu tipa Some i Minsdongard 😀
I mislim da ovo treba da bude model za svaki prelazni rok! 2-3 kvalitetna stranca, 2-3 zvezdina deteta. Naravno, ako se u nasoj ligi pojavi neki kvalitet sto da ne, ali sve ce manje toga da bude..

Reply

Leave a Comment