Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Миле, срећан рођендан!

mile_10На данашњи дан пре 36 година рођен је велики фудбалски мајстор, једна од последњих правих десетки које су играле у Црвеној звезди. У црвено-белом показивао је годинама да је сјајан дриблер, луцидан плејмејкер, играч сјајног ударца и фантастичан извођач прекида. На данашњи дан рођен је Миленко Миле Аћимовић!

Mиле је рођен у Љубљани, где је и почео професионалну каријеру. Наступао је за локални Железничар у сезони 1995/96. и на 26 мечева постигао 8 погодака, што није промакло челницима тада још веома јаке Олимпије, која га доводи у своје редове. Млади Миленко проводи у овом клубу једну и по сезону. У 34 утакмице постиже 7 голова, а као круна добрих партија долази позив из Црвене звезде.

У наредне четири и по сезоне, Аћимовић је играо на Маракани, пружао врхунске партије и постао љубимац навијача. Остао је упамћен по головима против Омоније и Лестера у евро-куповима. Посебно је остао у сећању навијачима нашег клуба, али и оних са  Острва, када је у Бечу постигао еврогол против Лестера.

mile protiv lestera

Подсетимо, Звезди није дозвољено да игра у Београду. Након 102 првенствена меча и 34 постигнута поготка у лигашким утакмицама у црвено-белом, сели се у енглески Тотенхем.

У Енглеској није играо много, свега 17 пута за две године, па је одлучио да се пресели у француски Лил. Ту је имао много бољи учинак и на 47 мечева погодио 12 пута. У тридесетој години одлучио је да се финансијски обезбеди, па годину дана проводи у Ал Итихаду. У Европу се враћа преко дреса Аустрије из Беча, где је остао упамћен као један од најбољих играча који је наступао за овај клубу у његовој новијој историји. Одиграо је 101 меч, готово на нивоу игара из Црвене звезде и постигао 30 погодака. У 33. години завршио је каријеру, због константних проблема са повредом десног колена.

mile i robi

Освојио је две титуле првака Југославије и три трофеја намењена победнику националног Купа. Наступао је за репрезентацију Словеније 74 пута и постигао 13 погодака. Играо је на Европском и Светском првенству 2000. и 2002. године.

На крају каријере вратио се у Олимпију, у којој је био директор до септембра 2012. Приликом пријатељског меча Звезде и Олимпије, уручио је тадашњем тренеру Звезде, Роберту Просинечком дрес љубљанске екипе. Олимпија је победила резултатом 3:0.

Миле, срећан рођендан и хвала ти за све!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

4 comments

Zlatko феб 15, 2013 at 17:10

Nije više sportski direktor Olimpije od Septembra 2012

http://www.dnevnik.si/sport/nogomet/1042550300

Reply
Александар феб 15, 2013 at 17:51

Хвала на информацији, Златко!

Reply
Kastro феб 15, 2013 at 16:25

Odlican igrac kao i njegov otac. Razoran sut. Igracina, dok je igrao za Zvezdu nismo trazili u prelaznim rokovima pojacanja na njegovoj poziciji

Reply
Pesho sever феб 15, 2013 at 16:01

Sve sto mogu reci za ovog Coveka je-LEGENDA bio i ostao jedan od Ljubimaca Delija…Sve naj naj u Zivotu i da nam u bliskoj buducnosti budes gost na nasoj Marakani…

Reply

Leave a Comment