Moja Crvena Zvezda
ИнтервјуиФудбал

Горан Броћић: Пума, Звезда ТВ, макета Маракане

Маркетинг је битан део сваког успешног колектива и једнако је важно да како и на трави, паркету или у води остварујете добре резултате, да тако буде и на овом пољу. Црвена звезда је поново почела да и на пољу маркетинга остварује битне резултате, па је и интересовање све веће. Ми ћемо вам мало приближити шта је то битно у овом периоду на пољу маркетинга Црвене звезде и шта ће бити битно у наредном периоду. За вас, за МЦЗ, директор маркетинга ФК Црвена звезда, Горан Броћић.

За почетак, докле се стигло са спонзорима за следећу сезону?

ГБ: „ Наша дугорочна стратегија у области Спонзорства подразумева мањи број партнера са вишегодишњим уговорима, што значи квалитет у односу на квантитет. Водећи партнери нашег клуба су најбоље светске и домаће компаније, лидери у својој области. Наша жеља је да заједно са таквим партнерима вратимо Звезду међу лидере у фудбалу јер то је наше место, ми ту припадамо. Клуб већ има четири, пет потписаних спонзорских уговора који су на дугогодишњем нивоу (Газпром, Телеком, Лав пиво, Ацибадем, Дива вода..). У будућности ћемо имати мањи број премиум спонзора, али то ће бити оне компаније које могу Звезди да буду прави партнер, они који су у рангу нашег имена и који могу да искористе све капацитете клуба.”

Goran_Brocic_DIVA

Које су маркентишке акције у плану за други део сезоне?

ГБ: „ Што се конкретно тиче другог дела сезоне један од планова је пласирање полугодишњих сезонских карата са циљ да максимално искористимо позитивну енергију око новог руководства клуба. Основни фокус је на додатној интеракцији клуба са навијачима, разне активације и пројекти са нашим спозорима. Наравно, ту је неколицина пројеката који се већ дуже времена припремају а који могу значајно утицати на наш рад и то у дугорочном периоду”

Да ли се припрема нека акција поводом 50 година „Маракане“?

ГБ: „ Не једна акција, него је план да током  2013. добар део промотивних активности посветимо јубилеју „Маракане“. Почели смо са календаром, биће још производа и изненађења, макета стадиона…. Моја лична жеља је да на тржиште лансирамо макету стадиона у форми ЛЕГО коцкица за наше најмлађе навијаче, а и њихове тате. Наравно у септембру нас чека и једно лепо изненађење поводом 50.година, па ”Мараканица”…Биће акција око јубилеја

Који је разлог неизласка часописа „Звезда Србија“? У једном периоду није био у продаји.

ГБ: „ „Звезда Србија“ је магазин који смо ми као клуб лиценцирали и уз одређене услове препустили групи новинара да руководе тим пројектом. Главни проблем су финансије и смем слободно рећи, погрешан концепт уређивачке политике једног дела магазина.  На месечном нивоу број продатих примерака је био на између 3.000 до 5.000 примерака али то није било довољно за опстанак на тржишту. У суштини главни проблем су финансије као и чињеница да су у данашње време, поред дигиталних медија, магазини у изумирању.

Да ли ће можда „Звездина Ревија“ добити ново-старо значење у Звездашком свету?

ГБ: „Звездина ревија постоји и она сваког месеца излази, СД Црвена звезда руководи ревијом. Пре одређеног времена, пре лансирања ”Звезда Србија” постојала је жеља ФК Црвена звезда да помогне људима који воде „Звездину Ревију“, да се уради редизајн, да буде модернијег издања, да буде пристуна на сваком могућем продајном објекту, али нисмо успели у тој намери...“

Јако пуно интересовања, поготово оних старијих, је изазвао Звеле, бивша маскота. Да ли је можда Звеле или ретро Звеле у плановима? Можда као маскота на домаћим утакмицама.

ГБ: „ Мени се та идеја свиђа, његова примена је одлична у активностима са децом, кондиторским производима, цртаном филму, дечија играоница. О томе се интезивно размишља и реално је да буде нешто од тога

Да ли можда ЗвездаТВ може да заживи?

ГБ: „ Може.“

Ускоро?

ГБ: „ Да, ускоро.“

Да ли ће млађе категорије добити више простора, када се обистини идеја?

ГБ: „ Хоће, наравно. Не само млађе категорије, већ усвојени концепт и програмска шема подразумевају праћење  активности целог спортског друштва: кошарка, ватерполо, одбојка, рукомет…“

Да ли ће се цене у Red Star Shopu прилагодити стандарду грађана, да ли ће бити јефтиније и симболичније?

ГБ: „ Радимо анализу исплативости рада шопова у случају драстичног смањења цена, али морају наши навијачи бити свесни да шопови послују по свим законима ове земље, да се на сву робу плаћа ПДВ, да су улазне цене робе подложне кретању еура, да се сви доприноси, порези, разне накнаде плаћају на пуне износе и да при томе они морају пословати позитивно и остварити добит за клуб.
Свестан сам тога да су цене несразмерне стандарду грађана и предузећемо мере да се то прилагоди.

bro72345020111228130102

Да ли ће бити неких иновација у шопу? Можда макета трофеја КЕШ из 1991?

ГБ: „ Нових производа и нове колекција да, али макета трофеја, нажалост не. То је власништво УЕФА и ми немамо право на производњу и продају реплике трофеја иако би то био врхунски производ

Колику Звезда има зараду од Red Star Shopa и колико то може да помогне пословању клуба?

ГБ: „ У укупном буџету клуба, добит шопа учествује у веома малом проценту. Прва ствар је економски аспекат. Не можете да очекујете да са просечном платом од 300 евра, имате озбиљну продају дресова чија је продајна цена 50, 60 евра. Нпр. цена дреса Борусије Дортмунд и Црвене звезде је идентична, а просечне плате у Немачкој и Србији су немерљиве и неупоредиве. Драстична је разлика, први контигент који је Борусија наручила од ПУМА-е био је 250.000 комада. Без јачања стандарда наших грађана није реално да ови приходи буду на нивоу европских клубова

Да ли ће можда у будућности продаја карата, продаја ТВ права, Звездиних производа, сувенира бити најбитнији део Звездиног буџета и пословања?

ГБ: „У наредних 5 до 10 година, у Србији а и региону, ниједан клуб па ни ФК Црвена звезда не може очекивати неке озбиљне приходе од продаје ТВ права, улазница за домаћа такмичења, продаје сувенира. Ми смо мало и сиромашно тржиште. До пре 2 године клуб није приходовао ниједан динар од  ТВ права за домаћа такмичења. Сад имамо 5-годишњи уговор са Првом телевизијом. Нису то занемарљиви приходи, али нису ни претерано значајни за буџет клуба.

Само европска такмичења – европске утакмице могу повећати приходе од тв права, продаје улазница..”

Да ли ће бити иновација са телефонима више класе, у сарадњи са Телекомом?

ГБ: „ Имамо ускоро састанак по том питању и по питању даљег развоја Звездине тарифе.„

Оно што је најактуелније, што највише интересује све наше навијаче је Леђеа. Где је проблем, ко је крив, где је био камен спотицања?

ГБ: „ Проблем је што ЛЕГЕА није испунила своје обавезе по уговору, а ја Вам гарантујем да је клуб максимално, у складу са датим околностима, испунио своје обавезе предвиђене уговором. Камен спотицања је чињеница да ЛЕГЕА није на време испоручила предвиђену количину опреме неопходну за функционисање свих селекција клуба. Неке од информација које смо добили, да је ту пре свега у питању финансијска криза у Италији и да нису били у могућности да испрати договорене услове. Колико сам упознат и Рома је због сличних разлога раскинула уговор са Каппа-ом. Уговор, на папиру, је био добар за клуб и имао је своје и мане и предности. Ми смо им више пута пружали шансу да наставимо сарадњу, имали смо разумевања за кашњење, али свему дође крај.

Уз подршку и у сарадњи са потпредседником Клуба, господином Човићем покушавамо да нађемо најбољи модалитет овај проблем и проблеме који проистичу из неиспуњавања уговорних обавеза од стране ЛЕГЕА”.

Како реагујете на приче да је то био „фантомски уговор“? Због квалитета дреса, кашњења опреме…

ГБ: „ Не, то није никакав фантомски уговор, једноставно је дошло до проблема са њима и нажалост, испало је како је испало. Реално је то, на папиру, био добар уговор.

Квалитет дреса је добар, док тренинг опрема баш и није врхунског квалитета, али главни проблем је кашњење опреме. То је највећа замерка. Нису испоручили довољну количину опреме ни за потребе спортских селекција клуба, а камоли за продају. Ми као клуб, годишње продамо минимум 15.000 дресова и ми смо због чињенице да нисмо имали дрес у продаји изгубили озбиљан профит. Озбиљне продаје ЛЕГЕА дреса није ни било. По мени, црвено бели дрес  је требало да престигне продају реплике дреса из Барија и да буде убедљиво најпродаванији дрес. Све индиције су водиле ка томе.

Који су технички спонзори сада у оптицају? Пума?

ГБ: „Почетком године делегација коју смо чинили Небојша Човић, Стефан Пантвовић и ја одржали смо завршне састанке са представницима ПУМА-е, успели да смо договоримо добре услове за клуб и након тога, Управни одбор клуба је пре десетак дана на седници разматрао  и прихватио понуду Пуме. И  то је сада у процедури.“

puma

Да ли су биле још неке занимљиве понуде, које би могле да замене Леђеу?

ГБ: „Било је више понуда, али узимајући у обзир репутацију и имиџ нашег клуба, његову величину није било недоумица ко би требао да буде наш нови партнер. Највеће успехе које је наш клуб имао остварио је у сарадњи са Пума-ом и ја сам неизмерно срећан што сам део тима који је остварио сарадњу са њима.

Да ли ће бити обелодањени детаљи уговора јавности?

ГБ: „ Када све буде завршено и ако се буде сложио технички партнер, што да не. Без њиховог одобрења то није могуће.“

Како сте задовољни календарском годином? Да ли је могло нешто боље?

ГБ: „ Могло је боље, да уђемо у Европу. Јер, постоје границе до које као маркетинг можете да радите. У  условима који су владали око клуба и у клубу у претходном периоду  је изузетно тешко радити и постизати добре резултате. Ми као клуб имамо озбиљан и спортски, али и маркетиншки потенцијал. Сам бренд Црвене звезде је немерљив, пуно вреди. А навијачи хоће само резултате и само признају најбоље, а најбољи и успеси привлаче масу.  Звезда није маркетиншка агенција већ спортски клуб и терен је најбитнији, јер ако имамо терен онда је све много, много лакше..

Докле се стигло са акцијом Лав пива?

ГБ: „ Мислим да је остало  11% од укупног плана и, гледајући трендове у продаји пива, очекујем да ћемо крајем јула остварити циљ и добити клупски аутобус. Биће то велика ствар, поготово за наше млађе селекције. За путовања првог тима имамо уговор са Ластом, а за млађе селекције морамо да плаћамо превоз и овим ћемо значајно смањити трошкове клуба по овом питању.“

Како реагујете на тврдње да у маркетинг сектору има превише запослених?

ГБ: „ Зависи ко их пласира и са каквом намером. У маркетинг сектору има простора да пре свега појачамо редове квалитетнијим кадром и то ћемо сигурно урадити, заменити постојећи кадар још квалитетнијим особама које могу допринети даљем развоју клуба. Дошли смо до нивоа где нам треба још квалитетних људи да би максимално искористили потенцијал клуба. Ако хоћемо маркетинг који не ради ништа, онда је и један запослени превише. Маркетинг сектор се заснива на два предузећа. Звезда Форевер  чија је основна делатност шопови и продаја производа, и Red Star Company који представља маркетинг клуба. У оба предузећа, укупно има 29 запослених,  рачунајући у тај број продавце  Red Star Shop-у, магационере, запослене у Red Caffe-у,  чланству, ПР службу, као и у сектору финансија и администрацији. Само срце маректинг чини нас 4,5 особа.

А на тврдње да маркетинг не ради како би требало?

ГБ: “ Да може боље може сигурно много боље, а те тврдње су нам подстрек да радимо још јаче и боље. Моје лично  мишљење да смо урадили много у претходном периоду, али да смо можда на 20% од могућности које пружа ФК Црвена звезда

На коју акцију сте посебно поносни?

ГБ: „ Пре свега на пројекат „Моја прва утакмица”, од комерцијалних ствари на пројекат са Телеком-ом ”Звездина тарифа”.

Порука за наше навијаче, сајт.

ГБ: „ Да се врате славни дани…”

Велики поздрав.

Директор маркетинга ФК Црвена звезда, Горан Броћић.

 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

8 comments

LAKI апр 24, 2013 at 16:15

Bratici, treba mi jedna mala pomoc 🙂
Hocu brata da iznenadim za rodjendan i da mu kupim maketu stadiona CRVENE ZVEZDE
Hvala unapred 🙂
Pozzzzzz

Reply
Ivan феб 20, 2013 at 19:12

Jedno pitanje: zasto na dresu koji kosta finih 5200 dinara nema reklama sponzora? Ili zasto u svakom trenutku u radnji nema svih velicina odevnih predmeta? Ovde je kriza i vi umesto da otimate ljudima pare na sve moguce nacine dozvolite da ja ne kupim košulju jer nema broja ili da ne kupim dres jer nije istovetan onima u kojima igraju igraci. I ko zna koliko je takvih kao ja koji su nežadovoljni izasli.

Reply
Kobra u srcu феб 17, 2013 at 03:11

Sposoban covek, vidi se da ima ideje, ne zadovoljava se postignutim.
Sta je sledeci 😛 korak ? – Mozda 💡 Red star shop u Cikagu(zbog 300.000 Srba) i u Moskvi pre svega jer je visemilionski grad a mi smo bratski navijaci sa Spartakovim !
Mene bi licno obradovale replike sala iz `91 „Delije“, i navijacka zastava po ugledu zastave italijanskih klubova gde su predstavljeni trofeji iz istorije kluba, sa slikama pehara,kupova,nac.sampionatima…
Verujem u jos jaci marketing naseg Kluba 😀 pozz

Reply
Zoran феб 16, 2013 at 17:08

Шта хе са Делије шопом,зашто ниједан њихов производ не може да се наручи преко интернета??

Reply
Sveta Predić феб 16, 2013 at 17:33

Delije shop nema veze sa marektingom fudbalskog kluba.

Reply
Red triumph феб 16, 2013 at 15:54

a kako to neki divljak iz arapske pustinje dobije maketu pehara evropskog sampiona, a ja ne mogu ni da kupim..?

Reply
Marko феб 16, 2013 at 13:10

Životna želja mi je da spojim „lepo i korisno“ s obzirom da se bavim marketingom uvek sam želeo da postanem deo marketing tima voljenog kluba.Nadam se da će mi se jednog dana i ta želja ostvariti 😀 Veliki pozdrav za gospodina Broćića.

Reply
vlada tosic феб 16, 2013 at 14:18

Ma koj deo da postanes, vidis li da ce i ove da otpustaju :mrgreen:

Reply

Leave a Comment