Moja Crvena Zvezda
Анализе

Следи 100. меч Црвене звезде у Еврокупу

Slozno i kada nema imperativa
Slozno i kada nema imperativa

У уторак 19. фебруара кошаркаши Црвене звезде у оквиру 6. последњег кола ТОП 16 фазе Еврокупа гостују у Истанбулу екипи Галатасараја. Иако се према неким калкулацијама сматрало да предстојећи дуел може бити од пресудног значаја, то се ипак неће догодити. Наши кошаркаши су поразом у претходном колу од немаћког Улма у Пиониру изгубили све шансе да се нађу у четвртфиналу еминентног такмичења, а сличну судбину доживео је и турски великан у дуелу у главном граду руске републике Татарстан. Ипак, да дуел београдских црвено-белих и истанбулских црвено-жутих не протекне у пријатељском маниру постарала се статистика.

Наиме, Кошаркашки клуб Црвена звезда је током досадашње историје учешћа у Еврокупу одиграо 99 мечева, тако да ће дуел у Истанбулу бити јубиларни 100. Наши кошаркаши имају позитиван скор пошто су остварили 55 победа, 42 меча су добили ривали, а два сусрета су окончана без победника. Остварен је и кош коефицијент 8.100:7.904. КК Црвена звезда је у Еврокупу (некадашњи УЛУБ куп) учествовала укупно седам пута, а актуелна сезона 2012/13 је осмо учешће наших кошаркаша у овом такмичењу. Прво учешће било је у сезони 2003/04 када је у групној фази у конкуренцији Варезеа, Вентспилса, Шарлрое, Аликантеа и Гравлена освојена четврта позиција, што није било довољно за наставак такмичења. Сличан резултат остварен је и у наредној сезони, да би у сезони 2005/06 наш клуб стигао до четвртфинала овог такмичења где је био поражен у двомечу са московским Динамом. И у сезони 2006/07 је поновљен успех, али је овога пута у борби за полуфинале непремостива препрека био мадридси Реал. И остала учешћа црвено-белих кошаркаша у овом међународном такмичењу завршавала су се најчешће у другој фази.

 Током досадашњих учешћа црвено-бели су у Еврокупу играли мечеве са екипама из укупно 19 земаља, укључујући и нашу земљу пошто су у сезони 2008/09 у другој фази такмичења одмрили снаге са екипом Хемофарма (данашњи КК Вршац). Највише мечева, укупно по 14 одиграли су са екипама из Русије и Италије, а чак осам мечева је одиграно против Динама из Москве. Мечеви са московским клубом сигурно нису у добром памћењу свима којима су црвено-беле боје на срцу, јер су остварена свега два тријумфа уз чак шест пораза.

Када је реч о турским екипама у Еврокупу, црвено-бели су до сада одиграли пет мечева. Забележена је свега једна победа и то на гостовању екипи Турк телекома (89:67), један сусрет је окончан ремијем (против Бешикташа 80:80) и забележена су три пораза (Бешикташ 69:81, Турк телеком 76:78 и Галатасарај 74:91).

У сваком случају, и поред чињенице да предстојећи дуел не доноси резултатску неизвесност, а да самим тим и мотива и нема баш претерано много, поред чињенице да ће прилику добити играчи који нису били носиоци током актуелне сезоне, сама чињеница да истанбулски дуел улази у анале клуба као 100. у Еврокупу може и треба да представља додатни мотив нашим кошаркашима како би уздигнута чела дошли са Босфора.

Повезане вести

9 comments

filip феб 19, 2013 at 19:42

jel ima neko link? na b92 ce da bude snimak,direktno nema 🙁

Reply
Aleksandar феб 19, 2013 at 19:32

Prenosi li iko utakmicu veceras? Bez obzira sto nema rezultatski znacaj, Zvezda je zasluzila da ju gledamo i veceras..

Reply
Doctor феб 19, 2013 at 03:16

https://www.youtube.com/watch?v=WwR2afqlnFk Evo razgovora svinje i njega posle derbija! 😀

Reply
Tole dozivotna феб 19, 2013 at 14:07

iskreno meni se ne svidja

Reply
Milan Rs феб 18, 2013 at 23:28

Sta je sa fegeltije???

Reply
marko феб 18, 2013 at 20:31

Zna li ko sto o Fegiju je li ziv? 😀

Reply
aleksandar sd феб 19, 2013 at 00:43

Pa posto smo ih sravnili 3 puta za redom verovatno nece drzati emisije neko vreme dok ga ne prodje bol 🙂 ne zna sta ce da prica kompleksas jer je proteklih godina pricao lose o nasem klubu i sad mu je toliko krivo da ne drzi emisije. Videcete kad prodje malo vremena eto njega ponovo sa prozivkama,sad ne sme da se javi jer je u rupi pacovskoj,ceka specijalnu konf svog ucitelja PIGa da leci rane.

Reply
dexy122 феб 18, 2013 at 20:25

Pazi kad sutra Zvezdina deca iznenade jednu Galatu u Istanbulu. Sigurno ce imati motiva, sad da li ce moci nesto da urade. Samo ravnopravna borba bi ovim momcima puno znacila, a verujem da mogu zeljom da se barem bore tamo do te trece cetvrtine, gde vecinom svaka domaca ekipa preovlada.

Reply
U glavi samo Crvena Zvezda феб 18, 2013 at 22:40

Taman da vidimo Cveleta, Mitrovica, Milovanovica protiv jacih ekipa….Bice interesantno 🙂

Reply

Leave a Comment