Moja Crvena Zvezda
Други пишуКлупска дешавањаКошарка

Браун: У срцу сам заувек Звездин

b3Дан након што је објављено да Црвена звезда не рачуна на Елтона Брауна, Американац је у опширном интервјуу за МОНДО истакао да се и даље осећа делом нашег клуба и захвалио се навијачима на великој подршци коју добија. Интервју преносимо у целости.

Американац је на интервју за МОНДО дошао у тренерци са натписом „Red Star“ на грудима, чврсто решен да не каже ништа што би могло додатно да погорша његов статус. Чак ни „off record“.

„Немам никакву причу која није за јавност. Ништа се није догодило. Имам уговор до јуна и остајем у Црвеној звезди“.

Клуб је саопштио да си стављен на трансфер листу и да више не рачуна на тебе. Да ли макар помишљаш на одлазак?

„Никако. Остајем овде. У срцу сам заувек Звездин. Планирам и да је истетовирам! Озбиљно, свако ради свој посао. Спремам се за викенд и наредни меч у АБА лиги“.

Ако клуб остане при садашњем ставу, да ли си спреман да останеш и не будеш међу 12 играча који се скидају за утакмице?

„Јесам. Зато што сам тимски играч. Важно је да тим побеђује, а тренер одлучује ко ће играти“.

Да ли си имао било каквих неспоразума са тренером, стручним штабом или челницима клуба? Да ли је од тебе тражено да нешто промениш у свом понашању, приступу обавезама или игри?

„Не. Све време проведено овде знам само за задовољство. Срећан сам. А, све што се догађа, догађа се са разлогом. Ја сам професионалац и морам то да прихватим. И тачка“.

Кад си летос разматрао опције за наставак каријере, дао си предност Звезди у односу на Партизан, уз образложење да си два клуба доживео као „породицу“ и „посао“. Како ти сада звучи то поређење?

„Исто као и тада. Звезда јесте породица“.

Судећи по броју ритвитованих порука у последња 24 сата, на тој друштвеној мрежи си добио огромну подршку.

„Ритвитујем само позитивне поруке. Ништа негативно о Црвеној звезди“.

А негативно о теби?

„Такве поруке нисам ни добијао“.

Колико ти значи такав вид подршке?

„Наравно да ми значи кад видим да ме људи цене. Рећи ћу да Црвена звезда има далеко најбоље навијаче на свету. Нико им није ни близу“.

Постоји на интернету једна твоја фотографија…

„Где седим на другом крају клупе?“

Да, док сви остали играчи слушају тренерове инструкције.

braun„Када изађем из игре, осећам се јако велики. И желим да имам простор око себе. Не волим да ми много људи стоји изнад главе, јер у тим тренуцима покушавам да вратим дах и енергију. Неко је то фотографисао и од тога направио сензацију, као да сам ја чудак, усамљеник. Али, то нема везе са истином“.

Ни на кога ниси био љут?

„Многи људи мисле да сам горд, да имам негативан став. Немам га. Пријатна сам особа. Озбиљан сам само када играм кошарку. И свестан сам да не могу свима да се допаднем, али за сцену са те фотографије тврдим да је била потпуно безазлена“.

Руку на срце, да ли можеш да кажеш да си се у Звезди све време понашао као прави професионалац?

„Да“.

Каква је разлика између улоге коју си имао прошле сезоне у Турској и улоге коју имаш ове сезоне?

„Причамо о два потпуно другачија тима. Овај тим има тону талента. Тим у Турској је имао квалитет, али ни приближно толики. Тамо сам био МВП, у просеку сам бележио 18 поена и 12 скокова. Овде је то морало да се смањи. Ви вероватно никада нећете видети правог Елтона Брауна. Нешто најближе мојим типичним партијама су биле утакмице против Сасарија, Партизана и Олимпије у првом делу сезоне. У Звезди не могу да играм своју игру, јер свако од нас има одређену улогу и труди се да што боље испуни постављене задатке“.

Како је било раније у твојој каријери?

„Мање-више сам увек био играч на којем се базирала игра у нападу. Чак и у Бамбергу, који је евролигашка екипа, много се играло на мене. У најјачим тимовима све мора да се дели. Може да се деси да играч који претходно није шутнуо на кош, дође у позицију да решава утакмицу. Ту статистика не говори много о појединачним квалитетима, није ни толико важна“.

Да ли је теби важна? Плашиш ли се да ћеш имати мање понуда за идућу сезону, јер су ти бројке опале у односу на Турску?

„Ово ми је осма сезона у Европи. Одавно сам научио да ти нико неће гледати статистику, ако си играо за победнички тим. Гледаће шта си освојио и какав је био твој допринос томе. Статистика је важна ако си у лошем тиму. Ови играчи Звезде ће добро проћи следеће сезоне, поготово ако освојимо и Јадранску лигу. На освојеном Купу не пише статистика, пише ко га је освојио и пише да је побеђен Партизан, који је тај Куп освајао годинама. Ја сам био члан екипе Хапоел Холона, која је узела Макабију првенство Израела други пут у неких 50 година. Сви смо после потписали добре уговоре“.

С обзиром на навике успостављене претходних сезона, колико ти је тешко да пронађеш ритам у мечевима када на паркету проводиш краће периоде и после се у игру враћаш охлађен?

„То је саставни део професионалног бављења кошарком. Радиш оно што тренер жели. Не мислим да је то најбоље за мене, али ако се то од мене тражи, тако ћу и да радим. Доказао сам да могу да будем важан играч у победничком тиму. Као такав сам узео један трофеј у Израелу, два у Немачкој и један у Грчкој“.

Ма колико се трудио да представиш себе „обичним“ момком, неке ствари ипак упадају у очи. Рецимо, да мењаш патике на полувремену.

„Једноставно радим такве ствари, често и без разлога. Тако ми дуне. Понекад то урадим ако не одиграм прво полувреме онако како сам желео. Размишљам како ћу у другим патикама да преокренем ситуацију“.

Зашто си обријао браду? Рекао си да нећеш…

„То је тачно. Али, гледао сам своје старе фотографије и схватио да сам сваки трофеј освојио без браде. И ево, освојили смо Куп. Са брадом су ми се догађале добре индивидуалне ствари, али то није оно до чега ми је стало. Обријао сам се са жељом да мој тим победи“.

Искрено, мислио сам да ти је неко из клуба „препоручио“ да то урадиш.

„Кад ме тим потпише, зна шта добија. Играм са много срца и емоција. И та брада је ствар неке емоције, али нема нарочите везе са мојим учинком на терену. Ако сам дао 20 поена са брадом, дао бих 20 и без ње“.

Доста се ослањаш на игру леђима. Да ли је неки тренер имао посебну улогу у изградњи таквог стила?

„Лепо што си ме то питао. Ја сам касно почео са озбиљним тренирањем кошарке, тек са 16-17 година. Прво сам играо ниско крило. Шутирао сам тројке, дриблао… Те кретње на ниском посту ме нико није учио. Ја их и не изводим школски, већ инстинктивно. Не увежбавам их, мада људи мисле да лажем. То је нешто што ми је бог дао и што сам благословен да имам. Оно што морам да вежбам су слободна бацања. А, то што одиграм леђима у некој ситуацији, можда више никад нећу поновити“.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

33 comments

Marko Loncar феб 22, 2013 at 01:37

Daj bre sto njega na transfer listi?Bolji je 10puta od onog balvana Samardzinskog!!

Reply
ssss феб 21, 2013 at 01:41

Svaka cas braun al kriza je kriza nema se mnogo para 😉

Reply
Goran феб 21, 2013 at 01:37

Ima najbolji indeks korisnosti posle Rakoča, pitam se zašto mu daju malu minutažu!? U svakom slučaju bolji je od Samardžijskog.

Reply
На северу од 1982. феб 21, 2013 at 01:14

Хм, искрено није ми најјаснија ова ситуација са Брауном. Он има уговор до јуна. Како су рекли, гарантовани уговор. Што значи ако клуб раскине мора да му плати остатак пара. То клуб неће урадити. Хоће да га продају. Реално, тешко ће неко сада да нама плаћа обештећење плус њему плату а финиш је сезона свуда. Ретко ко доводи играче сад. Ако сам ја добро схватио, ми нећено доводити никога уместо Брауна. И зашто ћемо сада имати играча кога плаћамо пуну плату, а није мала, који неће да иде нигде до јуна, не доводимо никог (ко зна можда и доводе, ал тешко ако Брауна не продају) а не користимо га док је ту. Можда није оправдао паре али и далеко од тога да није користан играч, па макар и за тих 5, 6 минута. Ако већ дају пуну плату зар није боље да игра и мало него да не игра. Шта ако нам се неко од центара повреди? Е сад, ако се нешто десило ван паркета што ми не знамо, то је друга ствар.

Reply
INĐIJA феб 20, 2013 at 22:39

Manite se ovih gluposti, covek je profesionalac, CRNAC i okrenimo se vec jednom rezultatima i koliko nas neko ‘kosta’, a ne dal nam je simpatican. Ako Braun zaista ima veliku platu, a slabe rezultate cao-zdravo druze, imao si sansu. “Bilo je divno saradjivati sa tobom“ !

Reply
Kastro феб 20, 2013 at 21:45

Iskereno jako bi voleo da Braun ostane u ekipi, ali i Samardziski, jer za neke jake utakmice trebaju nam tri centra u rotaciji. Vidim da vecina pise i protiv Samardziskog, ali ljudi skoro ni jedan igrac nije proradio u prvih 4-5 utakmice, pojedince smo cekali i po 10 meceva da pokazu i dokazu da imaju kvalitet, pa mislim da je tako i sa Pedjom, ima on kvalitet. Ipak je on reprezentativni centar Makedonije, i kapiten te ekipe, ispred legendarnog Gecevskog, ispred Bo Mekejleba, Cekovskog, Pere Antica, znaci da ima kvalitet inace ne bi bio kapiten u veoma jakoj konkurenciji. Znaci treba pruziti podrsku obojici, ali opet valja ovi iz uprave znaju sta radu. U svakom slucaju ponavljam, nadam se da ce i Braun ostati, ali bise sta bude 😀

Reply
Zvezda mi je sve! феб 20, 2013 at 21:37

Zao mi je sto odlazi, dobar je covjek i pravi „vanzemaljac“.. Ali ne treba pljuvati ni Samardziskog, cekali smo Skota i Simonovica cijelu sezonu, pa mozemo i njega.
BRAUNE KRALJU, AKO ODES, SVE NAJBOLJE U DALJOJ KARIJERI!
NEK’ SI ZIV I ZDRAV, TI I TVOJA PORODICA!
VOLE TE DELIJE! <3

Reply
Steva Dr Mr феб 20, 2013 at 18:25

Brauna hoce da prodaju ne zato sto je los igrac, vec zato sto je dosta skup a najvise zato sto je potpisao jednogodisnji ugovor. Posle dobre sezone i trofeja osvojenih u dresu Zvezde potpisao bi za neki bogatiji klub, bio bi oprostaj itd… , a Zvezda ne bi imala ni kinte od toga. A pored toga on bi bio jedan od nosioca igre (kao i u prvom delu sezone) i mi bi bukvalno morali da gradimo novu igu u reketu… ZNA COVIC STA RADI 😀 :mrgreen:

Reply
posavac феб 20, 2013 at 18:55

On da bude nosioc igre, sta lupas vidis da igra 4,5 min po utakmici, covek u napadu ide kroz igraca, izbacuje loptu iz struka, kad si video da on sutne horog? Ne zna bacanja da izvodi, u koji ce on jaci klub da ode, majke ti?

Reply
forza stella rossa феб 20, 2013 at 17:43

Na veoma bezobrazan nacin je saopsteno Braunu da je na transfer listi!Veliki klubovi to ne rade na takav nacin!!Ne verujem i da bi isterali Almonda posle promasenih bacanja!!!??E sad je pitanje cija je ovo odluka,naseg trenera ili predsednika..?Jedno je sigurno,da Braun nije dobijao pravu sansu kod Vukoicica koji ga je mrcvario iz utakmice u utakmicu.Kad bi umesto 12 igraca moglo igrati 66,mislim da bi Vukoicic uspeo sve da ih izrotira za jednu utakmicu!!Ako nam pred odlucujuce utakmice ne stigne neka zamena za Brauna,onda ce tek ovo biti idiotska i nerazumna odluka!Kako god,Braunu sve najbolje jer je dobar i pozitivan lik,koji nije uspeo da opravda veliku platu zbog sedenja na klupi….

Reply
iznogud86 феб 20, 2013 at 17:13

ma pusti ti strance pokusava da skupi poene od navijaca da ostane sto duze…i meni bi zvezda bila u srcu i moja porodica da mi daje 20000e mesecno strancima ne verovati nista stalno iste price cim stigne bolja ponuda predju u drugu porodicu i obozavaju drugi klub sa najjboljim navijacima bla bla

Reply
sasa феб 20, 2013 at 16:36

Traore potpisao za Albu

Reply
Nemanja феб 20, 2013 at 15:51

Sta ste se bre primili na tok Brauna kao da ce da propadnemo ako on ode, Samardziski bolje brani pik end rol i igra za ekipu dok Braun kad god mu das loptu ili se zabije u igraca i ako napravi nesto napravi ako ne izgubi loptu!Sve je to lepo zavoleli smo ga extra je covek ali on ne igra za semenke nego za pare a za te pare sto igra ne pruza partije koje treba da pruza kao pre, i ne mozete da uporedjujete njega i Samardziskog ovaj je dosao na pocetku sezone a ovaj pre mesec dana i ne moze za mesec dana da bude nosioc igre, ipak ima neki sistem igre u koji mora da se uklopi a to malo traje. A i valjda Vlada zna bolje od nas svih sto je ovog zadrzao a ovog stavio na transfer listu.

Reply
emirko svemirko феб 20, 2013 at 14:49

iako je na transfer listi, mislim da treba da bude u sastavu i da dobije neke minute nije fer da ga izbace iz tima to mi se ne svidja, ako stigne dobra ponuda prodati ga 😀 i jos jedna stvar Samardziski nije losiji centar od Brauna to samo neznalice tvrde mozda dati Milovanovicu sansu 😀

Reply
gnr феб 20, 2013 at 14:32

Od viska glava ne boli , nisu morali ovako da mu stave do znanja da je na transfer listi , mogao je biti uvek u 12 igraca i do kraja mu davati sansu , ipak je u mnogim utakmicama na pocetku sezone pokazao da moze odigrati kvalitetno ali sta da se radi , videcemo sta ce biti na kraju . Drzi se Eltone kraljino 🙂

Reply
STARA ŠKOLA феб 20, 2013 at 14:16

Sećam se Zvezde pre Čovića i Vukoičića, a vidim kakva je sad. To mi je dovoljno da imam poverenje u njih. Do skoro smo bili srećni kad ne ispadnemo iz ABA, i kad nas franjevci pobede jednocifrenom razlikom, a sad nam je malo Kup, verovatno i ABA i Srpska liga, nepobedivost u derbiju, malo nam je i završnica u evro-kupovima?! Inače, Braun je jako dobar lik, gotivim ga prilično, ali verujem da uprava zna šta radi. Zvezda je iznad svakog pojedinca, ma kako se on zvao.

Reply
Chinez феб 20, 2013 at 13:36

Ma koji ce nam on, imamo mi naseg Vrljadzinskog…

Reply
Igor феб 20, 2013 at 12:00

Mozda se pokacio sa Vukoicicem nesto u svakom slucaju treba jos razmisliti o ovom potezu. ❗

Reply
dejan феб 20, 2013 at 11:59

http://www.youtube.com/watch?v=SaLsH70TMcY eh kada bi on doso kod nas 🙂

Reply
Stefan феб 20, 2013 at 11:58

Brate kad odes bice nam mnogo mnogo zao..al sve najbolje u nastavaku karijere ,,vanzemaljac,, 😀

Reply
vladimir феб 20, 2013 at 11:50

brauna treba vratiti pod hitno u ekipu nadmeni vukoicic neka nalizira pobede protiv ulma u nemackoj i prvu derbi pobedu sa normalnom minutazom brauna i sramotan poraz od ulma u bg kao i mucenje u finalu u kragujevcu i vise nngo srecnu pobedu u derbiju u nedelju braun ima svoje bubice ali s njim zvezdina igra ima dubinu vecinu trojki u derbiju smo dali kada je braun bio u igri mi verovatno moramo da trijumfujemo u aba ligi na f 4 a za to nam je braun neohodan vukicic je katastrofalno vodio ekipu u zadnja 2 meseca sto govore 2 uzasna poraza u pioniru od galate i ulma jos gore takticko resenje zona u laktasima protiv pucacke ekipe i vrlo cudno zapocinjanje 4 cetvrtine sa rezervnom petorkom u klubu nekotreba da mu natrlja usi do evrolige se tesko dolazi a nikako sa stavljanjem kaprica bilo cijeg u prvi plan vukoicic cak na to ima najmanje pravo treba da se vrati ponasanju i resenjima s pocetka mandata a ne licnim animozitetima kakav god da je braun on je nas prvi centar i daleko bolji od katica a narocito samardijskog ponavljam ulog je evroliga vrlo se tesko stize i niko nema pravo na pogresne poteze i pre nego sto se doticni vukoicic seti znojnice nek se seti svojih gresaka u derbiju i shvati da nam je partizan svojim strahom poklonio pobedu a mi smo realno od partizana bolji za 10 poena

Reply
Realan82 феб 20, 2013 at 12:57

Vlado strucnjace ili jos bolje kosarkaski ekspertu,tebi nista ne promice,hajde dodji u klub da te prikljucimo strucnom stabu.

Reply
vladimir феб 20, 2013 at 14:57

ja sam ove godine gledao 90% uzivo u pioniru mozda i vise nisam uzivo gledao olimpijju i solnok radi fudbala i mzt radi gripa mozes sa mnom da polemises ja to volim ali samo upotrebi kontra argumente da smo bolji sa samardzijskim da glavni razlog pobede u derbiju nije 6 uzastopno promasenih bacanja rivala da nismo u onih 5 minuta sa braunom u derbiju pogodili 3 trojke i sl

Reply
dexy122 феб 20, 2013 at 15:50

… I pored svega toga, ne znas da stavis tacku i veliko slovo. 😀

Reply
peXX-ZVEZDA!! феб 20, 2013 at 17:49

Majstore!!!
A promaseni ziceri Nelsona,a dve za redom izgubljene lopte na jeftin nacin …ala si mi strucnjak jbt kao i debeli,uhvatio se za 6 slobodnih bacanja …uzas!!!

Reply
Gašpar феб 20, 2013 at 13:23

ti prvo nauči da pišeš, pa onda komentariši!!!

Reply
Bojana феб 20, 2013 at 16:37

Bateeeeeee nauči da pišeš prvo 😀

Reply
milan феб 20, 2013 at 18:20

Realno, ti nemaš pojma šta pričaš… Vukoičić je odličan trener, svidelo se to tebi ili ne. Poraz od Ulma je usledio zbog iscrpljenosti ekipe koja je samo 40-ak sati ranije osvojila kup i zbog toga što je njima ulazilo sve što šutnu. Poraz od Galatasaraja neću da komentarišem jer su oni ekipa koja je realno kvalitetnija od nas, koje je sasekla atmosfera u Pioniru i navalila im pritisak na ledja. Naravno, voleo bih da Braun ostane i da bude drugi centar u rotaciji umesto Samardžiskog, što će se možda i dogoditi, jer je Samardžiski juče odigrao veoma loše po mom mišljenju (šut 4-12, 4 skoka, 1 as, 1 os. lopta)

Reply
vladimir феб 21, 2013 at 16:23

apostrofiraomsam bacanja jel tad nema ni protivnika ti sudija lopta i kos a ziceri kontre toga je bilo na obe strane verovatno ne pamtis kad je dule bio nas trener otad znam kakav je ali ovo za bacanje je realnost

Reply
Zvezda Velikan феб 20, 2013 at 11:11

Druze Braune, nama trebaju tvoji poeni i da pravis veliku razliku kao Rakocevic, a ne trebaju nam hvalospevi i price.
Placen je kao niko do sada, a igra najgore, pa niko ga nece cekati godinu dana da proradi, sezona je na izmaku, o cemu on govori?

Reply
ЦЗБГ феб 20, 2013 at 11:02

Стварно мислим да управа са овим прави грешку.
Симоновића смо чекали целу сезону да проради, Скот је такође ван форме био, па смо га сачекали, а са Брауном се овако поступа?! А бољи је од Самарџиског сто пута.

Reply
Pali феб 20, 2013 at 11:00

Braun je za Pedju Rasko Katic!

Reply
marko феб 20, 2013 at 11:18

svaka cast na komentaru

Reply

Leave a Comment