Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаФудбал

Ванредна КЗШ на Маракани: Одблокиран рачун!

Crvena_Zvezda3У 17:00 на Маракани је почела ванредна конференција за медије, који су о самом почетку обавештени пре веома кратког времена, па се ово практично може поредити са оним окупљањем на стадиону из новембра, када је саопштено да Радна група преузима вођење клуба.

У току дана, након велике борбе и преговора, челници клуба успели су да скину блокаду рачуна, па ће Звезда моћи да региструју играче за пролећни део сезоне. Дауда, Петковић и Гаридо тако ће, након доста мука, играти у тиму Александра Јанковића. Ово је саопштио и Драган Џајић, председник клуба.

Подсетимо, МЦЗ је у току вечери, синоћ позвао све чланове управе клуба и у име свих нас који правимо клуб предложио и замолио да својим новцем помогну Звезди да изађе из блокаде, што је наишло на одобравање, од спортског директора Стојадиновића, до чланова управе.

Велики корак ка регистрацији играча учинио је Миленко Костић, председник Борца, који је повукао меницу која је гласила на 118 000 евра и притом дао гаранцију на име своје фирме.

„Повукао сам меницу, а ако не буде уплате у наредних 15 дана, платићу из свог џепа, нема друге. Поштујем Драгана Џајића и Звезду, али нека се следећи пут замисле.“

Поред тога, дошло се до компромиса са банкама и неким бившим играчима, тако да ће клуб моћи нормално да функционише у наредном периоду.

Небојша Човић је рекао да је ово први пут након дугог периода да клуб без позајмица и кредита изађе из блокаде.

Преносимо и цео текст са сајта клуба:

Рачун фудбалског клуба Црвена звезда је одблокиран.

Челници клуба на конференцији

Лепа вест стиже од стране челника клуба из Љутице Богдана. После великог напора и труда који су уложили сви чланови руководства у претходном периоду први и велики циљ који је постављен је остварен. Конкретно, црвено-бели су успели да региструју појачања последњег дана рока којим им је продужен од стране Фудбалског савеза Србије. Председник Драган Џајић, Потпредседници Небојша Човић и Славиша Кокеза, као и спортски директор Зоран Стојадиновић истакли су захвалност свима који су помогли Црвеној звезди у тешком периоду и показали разумевање за тешку ситуацију.

– Рачун Црвене звезде је одблокиран, можемо нормално да региструјемо играче. Уложено је много труда, људи су пуно радили како бисмо дошли до овог момента. Без жеље да преувеличавам наш рад, морам да нагласим да смо ми овде дошли пре два месеца, и да смо затекли ситуацију која је веома тешка, и која ће и у наредном периоду бити тешка, али важно је да је барем у овом тренутку то све регулисано, и да нормално можемо да функционишемо. Сада треба да се окренемо ономе што је веома важно за наш клуб, а то је да од среде почнемо са добрим резултатима – истакао је први човек Црвене звезде Драган Џајић који се захвалио свима који су на било који начин помогли да се рачун фудбалског клуба одблокира.

– Желим да се захвалим клубовима. Морамо да схватимо и њихову ситуацију, није им нимало лако, али нама је далеко теже, јер смо морали из свега овога да изађемо. Настојаћемо да никога не обмањујемо, да наше обавезе испуњавамо у неком одређеном року. Хвала им што су ипак имали разумевања без обзира што се све десило последњег дана, јер нико од нас ово није желео, али десило се – изјавио је најбољи српски фудбалер свих времена.

Потпредседник клуба Небојша Човић такође није крио задовољство због прве успешно прескочене препреке на путу стабилности и опоравка Црвене звезде. Он је представницима медија открио како је скидана блокада у току јучерашњег дана из сата у сат. Присутним новинарима достављен је и списак свих којима је данас уплаћен новац како би рачун Црвене звезде био на време одблокиран и како би се омогућило с обзиром на ситуацију у клубу нормално пословање.

– Успели смо да скинемо блокаду рачуна ФК Црвена звезда иако је било јако пуно проблема, што је било и за очекивати. Када смо дошли као радна група, наследили смо блокаду од милијарду и 400 милиона динара, и она је трајала непрекидно преко 300 дана. Наше јутрошње стање блокада, било је 98 милиона и 800 и нешто хиљада дианра. У току ноћи господин Бранко Радујко, и господин Антић успели су да направе споразум са Борцем, тачније да их увере да имају поверења, и да ћемо извршити плаћање чим скинемо блокаду. Клуб из Чачка је јутрос после 9 часова скинуо нешто више од 13 милиона, тако да смо остали на 85.718.000 динара. Након тога смо око 12:15 имали блокаду 74.158.000 јер је у међувремену скинуто још 11.280.000 других поверилаца. У 14:25 смо имали блокаду 65.609.000 хиљада јер је Еуробанка скинула 8.540.000, и на крају у 16 часова Марфин банка скинула још око 41 милион, тако да смо остали на 23.648.000 блокаде. Ту блокаду смо скинули уплатом средстава које смо једним делом обезбедили из траснефра Максимовића, а другим делом од средстава Гаспрома, тако да смо извршили деблокада рачуна – истакао је Потпредседник Небојша Човић и додао:

– За финансијску блокаду издвојили смо 23.949.774,21 динар. Обавезе према НИС-у износиле су 17.463,182 динара, и одмах смо након тога наставили да скидамо спортску блокаду. За њу смо платили 44.750.373,88 динара. Морам да истакнем да смо платили Борцу из Чачка 13.124.000 одмах након скидања блокаде. То истичем јер Црвену звезду „бије“ одређено неповерење од стране поверилаца, који нам не верују јер су у претходном периоду имали разноразна обећања. Такође смо измирили и дугове према Јагодини, Јавору и још неким клубовима. Тиме су се стекли услови да региструјемо играче, и морам да изразим и личну захвалност, али и захвалност у име ФК Црвена звезда према господину Томиславу Караџићу, али и свим људима у ФСС који су имали слуха и поверења да нам помере рок за плаћање. Нравно, не само ФК Црвена звезда, али ми бринемо о нашем проблему. Такође сам захвалан и Господину Ђурићу који је данас дао једну добру, интересантну изјаву, у којој каже да Црвена звезда треба да региструје играче. То јесте наш велики спортски ривал, али мислим да када смо у проблемима, можемо и да сарађујемо, и зато се захваљујемо на поверењу. Ми му желимо успеха и изборним активностима које сада чека ФК Партизан. Што се мене и осталих колега у ФК Црвена звезда тиче, знаћемо да памтимо један тако добар гест, и то поправља наше односе који и треба да буду добри – констатовао је Човић.

Он такође није хтео да улази у детаље свих проблема са којима су се суочили он и остали чланови руководтсва приликом покушаја деблокаде рачуна.

– Не бих се бавио свим проблемима са којима смо се сусрели, са разним неразумевањима, неповерењима, опструкцијама. Важно је да смо стигли до овог циља. То не значи да је понедељак дан у којем можемо да будемо опуштени. Период који је пред нама је такав да ниједног дана неће бити опуштања – треба да исплатимо играче, плате запосленима, по мом мишљењу не више од минималне зараде. Треба да завршимо организациону шему јер 226 људи је много у Звезди и то не можемо да плаћамо, и наравно низ других рационализација које морају да зауставе трошкове – констатовао је Потпредседник Црвене звезде.

На конференцији

Што се тиче уплива новца у Љутице Богдана од стране спонзора и трансфера за очекивати је да он уследи у наредном периоду.

– Ми још нисмо искористили део Гаспрома. Неки медији су причали о томе да смо ми добили четири милиона евра од Гаспрома. И то је супер, само да је тачно, а није. Нисмо још добили ништа од нашег генералног спонзора јер је било административних проблема, који су настали због наших грешака. То је све решено, и очекујемо да можда већ у наредних десетак дана почну да нам стижу континуирани приливи од Гаспрома у складу са уговором. Али, знате шта, три и по милиона, плус 500.000 гаспромових не могу да реше проблем 50 милиона. Могу да реше сукцесивно оно што је и будућност ФК Црвена звезда – унапред припремљени план реорганизације. Од тога не можемо да побегнемо, јер почели смо од 48 и по милиона, четири и по је скинуто неповратно, дакле остало је још 44 милиона дуга. Нешто смо и платили претходних дана колико смо могли. Не могу да вам опшишем како су компликовани били разговори са банкама које и имају и немају разумевања. На крају смо успели да се договоримо и ја сам им захвалан. Сада нас чека системско, дугорочно решење које не може да се мери месецима, већ годинама, и то у зависности какав се план направи, од пет до седам година. Биће ту још великих потреса, можда већ ускоро у марту када дође до међународног лиценцирања. Нико од нас неће било шта да сакрије од вас, али сам приметио одређене варијанте медијског егзибиционизма у смислу да нам се потури информација која није тачна. Тог дана када је објављено да смо добили четири милиона евра, ми смо заправо на рачун добили још 100 милиона динара блокаде. Ја вас молим да будемо на истој страни, да имамо један заједнички приступ, барем што се мене тиче, немам ниједан разлог да било шта буде сакривено – објаснио је Небојша Човић.

Питање које је данас заокупљало навијаче и све друге који прате дешавања у најтрофејнијем српском клубу јесте и здравствено стање нигеријског нападача Абиоле Дауде. Потпредседник Славиша Кокеза истакао је да је са снажним центарфором све у реду и да је он, када је здравље у питању, спреман да заигра за црвено-беле.

– Везано око Дауде, пошто су медији извештавали да је човек болестан, те није болестан, мислим да је врло некоректно такво извештавање према самом играчу. Он живи од спорта, и мислим да је непотребно да се на тај начин пише. Имамо извештај лекара који потврђује да је Дауда способан да игра фудбал и да може да наступа за Црвену звезду. Детаље везане за трансфер Дауде, званично ћемо знати вечерас, односно да ли ће Дауда бити регистрован за ФК Црвена звезда и да ли ће током првенства наступати за нас, али са здравствене стране је све у реду – констатовао је Славиша Кокеза.

А шта је спорно у тренсферу Дауде појаснио је спортски директор Зоран Стојадиновић.

– Знамо да је трансфер везан за ТМС, односно за Интернационални трансфер. Ми смо буквално потписали играча у 5 до 12 задњег дана прелазног рока. Због тога морамо у понедељак да затражимио накнадно трансфер од ФИФА. Може да се деси да га добијемо, велика је вероватноћа да хоћемо, али постоји и мала шанса да га не добијемо. Када се „окаче“ подаци са наше стране, морамо да добијемо од шведског фудбалског савеза потврду. У 5 до 12 нисмо нашли никога у шведском фудбалском савезу и они нам из тог разлога нису одговорили потврдно. Тако да све имамо на својој страни да то добијемо, али може да се деси и супротно. Нико није крив, једноставно може да дође и до тога – објаснио је Стојадиновић.

Он је такође изнео и своје утиске о другој двојици новајлија, Петковићу и Гариду.

– Причамо о двојици играча која су учествовала у утакмицама. Петковић је доказао да ће нам у овом тренутку много значити, и игром, искуством, понашањем и ставом. Гаридо није много играо са првим тимом, дошао је мало касније због репрезентативних обавеза, играо је последњу утакмицу са Шахтјором. Моје мишљење, као и тренера Јанковића јесте да смо добили доброг игача и да ће нам много значити. Не само у ових 15 утакмица, већ у наредне две или три године. Мислим да су се обојица уклопили у систем и у наш тим. Добио сам пуно поверење од господина Драгана Џајића, а и од Салета Јанковића да одлучујем и да на мој предлог доводим играче. Оно што сам видео за Дауду је да је одличан шпиц. Да није тако, не бих га ни препоручио. И једног и другог сам ја препоручио, Председник ми је то одобрио, и надам се да нисам погрешио. Жао ми је што се све ово дешавало задњих пар дана, али боље да све проверимо како бисмо били мирни у будућности – закључио је Зоран Стојадиновић.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

27 comments

DS феб 23, 2013 at 11:27 Reply
Anka феб 23, 2013 at 10:51

Nisam procitala tekst do kraja, ali jesam najbitnija izlaganja. Hvala svima koji su izasli u susret mojoj Crvenoj Zvezdi. Moje licno misljenje, tek treba da zasucemo rukave i radimo kao crnci. Mnogi zive u zabludi da Zvezda dobija novac od drzave, ne dobija Zvezda nista. Dug nije oprosten vec reprogramiran, tako da u narednom periodu predstoji nam vracanje.
Problem drzave jesu i Zvezda i Partizan kao najveci klubovi ove zemlje, a zasto jer nista nisu ucinili po pitanju sporta. Zakon regulise kao probleme o nasilju na borilistima, i preregistracija koja vodi ka privatizaciji. Nema govora o nacinu finansiranja ulaganja drzavnog novca (sektor za sport pri MOS), nema definisanih vrhunskih i amaterskih klubova, nacin finansiranja pojedinih klubova ne moze drzava sve da finansira, a opet Loklana Samouprava po svim gradovima i pojedinacnim beogradskim opstinama drpise novac na racun sporta koji se pere u politicke svrhe. I onda se pitamo sto Zvezda i Partizan kao dva najveca kluba na smenu propadaju. Budi se lokalni patriotizam koji je kulminaciju dozivao u Kragujevcu paljenje kola sa reg.tablicama BG, cemu to vodi bratoubilastvu lokalnoj samomrznji gradjanskom ratu zbog cega. Svima je kriv BG a niko ne gleda ko sedi u mom gradu.
Sta se desava sa klubovima, raspadaju se niko nece da ulaze jer je POREZ UDAREN NA SVE I SVASTA pa izmedju ostalog oporezuju se i oni koji ulazu ili hoce da uloze u sport (nacin kako oterati sponzora). Privatizacija firmi u drzavi dovela je do toga da nijedno nase SD, osim tajkuna, nema sponzora, dva coveka drze fudbalsko trziste i to stranci. U Srbiji inostrane firme ne postuju ni radnicka prava, jer nista ugovorom u privatizaciji i zakonom o privatizaciji nije regulisano, pa se cudimo sto je ovako u sportu. Vlada inostrani monopol a ne zdrava trzine konkurencija. Nema ulaganja ni u sta sem stvaranja jeftine radne snage. I OPET SE CUDIMO STO PROPADAJU NAJVECI GIGANTI.
Imala sam potrebu ovo u kratkim crtama da napisem, jer svako od nas treba da se zapita: gde zivi, sta radi, sta je drzava uradila da zastiti svoje gradjene i radnike od inostranog monopola, zasto popadaju ne samo sport nego i prosveta i kultura, ko tu mesetari i ko zeli posto poto kvazi lokalni patriotizam. Pa nema tog coveka koji ne voli svoj kraj u kojem je rodjen i u kojem je odrastao, ali se namerno postavlja pitanje da li je to ljubav izrazena kroz mrznju prema drugima da bi dokazali koliko volimo svoj kraj, svoj grad, svoju zemlju. Totalno smo izokrenuti naopacke i kada bi svako od nas bar malo razmislio o svemu ovome mozda mi smo postali bolji i pravi RODOLJUBI – davno izbrisana srpska rec iz svih racnika i misli Srba koja se iskljucivo izrazava pravom ljubavi kroz licna dela prema svojme kraju, gradu i zemlji bez mrznje prema bilo kome! MISLITE MALO I OVOME JER NISU NAMA DRUGI KRIVI VEC MI SAMI SEBI STO SMO DOZVOLILI DA POSTANEMO OVAKVI KAKVI SMO DANAS. Da nam kriminacli vode drzavu po raznim strukturama.
Za kraj – CESTITKE COVICU I DZAJICU, ALI NISTA DOK SE NE ZASEDNE ZA OKRUGLI STO CELOG SPORTSKOG DRUSTVA I SA SVIM SPONZORIMA KOJI SEDE U POJEDINACNIM SEKCIJAMA I NE NAPRAVI DUGOROCAN I KRATKOROCAN PLAN FAMILIJARNE RASPODELE NOVCA. NIJE SD FUDBALSKI I KOSARKASKI KLUB, IMA TU I POJEDINACNIH SPORTOVA. A kad to postavimo na zdrave noge, onda mozemo pricati o savezima i vrsiti pritisak da se zakon izmeni i to TRI UDARNE IGLE SPORTA CRVENA ZVEZDA, PARTIZAN I VOJVODINA. Ostali ce morati jos mnogo da rade dok dostignu taj nivo a sve je na ljudima koji sede u lokalu i sportskim radnicima poput Radnickog iz Kragujevca, ili stvaranja velikog giganta u NIsu jer je sramota da treci grad po velicini a nekad drugi ne moze da se sastavi a kamoli stvori veliko sporsko drustvo.

Reply
aleksandar sd феб 23, 2013 at 18:57

Anka duso jel se ti bavis politikom? 🙂

Reply
Anka феб 24, 2013 at 13:02

Ne bavim se politikom. Ona je smesna rabota i teska ‘ku*va’, ali pratim sta se desava u drustvu. Zato sto kad pratis dosta stvari koje su povezane sa sportom onda ti ne treba nauka da bi znao sto nam je ovako u sportu i u ostalim „sporednim“ a bitnim stvarima.
A sto pitas? Zar bih morala da se bavim politikom da bih sve to rekla… 🙂

Reply
aleksandar sd феб 25, 2013 at 00:05

Pa ne reko vidim imas dosta potencijala sto se tice pisanja o sportu,politici,desavanjima, zanimljivo je citati tvoje tekstove,naravno ko ima strpljenja :mrgreen: zanimljivo razmisljanje,mada nekima ocigledno smeta 🙂 ali ako ti je za utehu meni se svidja.. 🙂

Reply
Anka феб 25, 2013 at 16:07

Hvala na komplimentima!
Znas kako, poucena licnim iskustvom dok sam trenirala rukomet i rekreativno igrala zenski fudbal i kosarku, pa onda moj brat dok je trenirao kosarku sta se sve desavalo, plus redovno pracenje svih desavanja i logicko povezivanje uz zdrav razum, dovodi do ovakvog mog razmisljanja. Iskreno zanima me sportska organizacije i fenomen upliva politike i raznoraznih ljudi iz senke u sport – pogotovo kod nas jer para nema one nikad nisu problem a uvek se prica o njima kao da lezimo na njima. Znam da se mnogima ne svidjaju moji komentari posto se trudim da iznesem golu istinu, a drugo nekad znam da budem dosta gruba u svojim stavovima. Znas kako kazu – „istinu niko ne voli a vecina voli da zivi u zabludi“ i misle da je bajno sjajno dok ne pukne balon a posle kud koji mili moji. Na zalost, takvo nam je i drustvo pa se cudimo i sto zivimo ovako, da bi shvatio sutinu krupnih dogadjaja moras da se upoznas sa sitnim dogadjajima koje cine svakodnevni zivot. I sto se tice mojih komentara kome se svidja ili nesvidja to je relativna stvar u razmisljanju. Mislim da bi zivot izgledao monotono kad bi svi misli na isti nacin. Meni je najjace od svega kad neko udje u raspravu samnom gotovo da se svadja a prica o istoj stvari o kojoj ja govorim samo na drugaciji nacin, e to mi je vrh vrhova. Mada iskreno da ti kazem to sto im se ne svidja moja kritika vise je vezano nepismeno pisanu poruku i iako vidim greske ja se bas ne trudim mnogo da ispravljam greske ili nemam vremena. 😆
P.S. u vecini slucajeva cu stati na stranu sportista i reprezentativaca, jer poucena iskustvom znam kroz sta sve prolaze. Veliki POZZ

aleksandar sd феб 25, 2013 at 16:31

Ja mislim da sa tobom nikad nije dosadno.. 🙂 hahah, mislim da bi mogla bi da radis na MCZ ladno 😉 … a sto se tice tvojih stavova u vecini slucajeva se poklapaju sa mojim.. Drago mi je sto jos postoje devojke poput tebe koje kako da kazem,imaju mozak…sa tobom se moze pricati o svim temama nema granica a danas je takvih devojaka sve manje…rukometasice 😛 odg sam na moj kom jer na tvoj vise nije moguce…

sizif феб 23, 2013 at 09:14

Gotovo je.Više nas niko neće ucenjivati NIKADA.Jeste da će biti problema sa parama ali je lako rad ti račun nije u blokadi.Dozvoljeni minus kod banke,a možemo ga imati,garantuje nam dugu stabilnost.Sad može i 20 radnika u penziju.Idemo dalje ali do titule.

Reply
bedazzled феб 23, 2013 at 00:45 Reply
ssss феб 23, 2013 at 01:11

Ma nema od toga nista i mi konja za trku imamo, zna se ko su u evropskoj kosarci Ivkovic, Obradovic, Pesic i ostala kompanija 😉

Reply
redjamo pobede феб 22, 2013 at 19:18

E sad je to to! Vracamo se gde nam je i mesto a ovo je bila najteza prepreka. Kada smo se sada izvukli onda nema brige

Reply
dexy122 феб 22, 2013 at 19:48

Kako su Cova i Dzaja rekli? Bez opustanja. Sada treba tek zapeti, da se pocne skidati taj dug.

Reply
dexy122 феб 22, 2013 at 19:10

Bravo za celu upravu. To se mora reci. Bravo Covicu, Dzajicu, Kokeza, Radujko, Anticu… Bravo svako ko je iole ucestvovao u skidanju blokade. Ovo je uspesan dan za Crvena Zvezdu.

Hteo bih da uzmem priliku i da se zahvalim FSS, jer su nam izasli u susret, a vrlo lako su mogli samo da nas ispale. Ne opravdavam Toleta, ali moram reci da to znaci da smo mi imali dzombu i u nasem FK, i da taj Tole nije jedini urusitelj naseg FK.

Reply
zoko феб 22, 2013 at 23:12

Neopravdavam toleta zna se ko je on i da su mu pomocnici po zatvorima al u fk crvena zvezda veliki unistitelj se zvao vesic.I kroz nase roletne sunce prodire odkako je van kluba

Reply
vox cz феб 22, 2013 at 18:59

boze do cega su ovi zvezdu doveli nemam reci.ja nenormalno verujem svim ovim sad ljudima,oni nece dovesti klub u ovakvu situaciju ubedjen sam..najvise mi se svidja od svih ovaj stojadinovic..zamislite da smo u nekoj dobroj poziciji koga bi on sve doveo od igraca… odahnuo sam danas,danas sam se ponovo rodio..

Reply
Беране ЦГ феб 22, 2013 at 18:57

Meni žao Milana Jovanovića,aj što smo mu zabranili da pije alkohol,nego sad ne može ni mlijeko da pije.Bruka. . .

Reply
aleksandar sd феб 22, 2013 at 18:31

Konacno e sad samo da se postuju dogovori i bice u redu. Mogli bi ovog Koleta da pozovemo da bude u upravi.

Reply
zoko феб 22, 2013 at 23:15

ako mislis na kokezu on je u upravi tacnije jedan od podpredsednika

Reply
Obren 11 феб 22, 2013 at 23:38

Mislio je na Milenka Kostica, bivseg finansijera Borca iz Cacka, vlasnika „Skoda Auto“ Cacak…
I ja se slazem sa Aleksandrom… Covek je javno rekao da je zvezdas, preuzeo je dug Zvezde prema Borcu na sebe… A i pun je para… Dobro bi nam dosao…

Reply
brkazum феб 23, 2013 at 00:01

moze ali samo kao sponzor,,,dovoljno je t sto imamo u upravi sve sostalo je visak

Reply
Божа феб 22, 2013 at 18:17

БРАВООООООО!!!!!! НАЈЗАД. 😛 А сад памет у главу!

Reply
filip феб 22, 2013 at 18:02

svaka cast ❗

Reply
Anjamen феб 22, 2013 at 17:46

Tako jeeeee! Sad pametno da se ne nadjemo opet u istoj situaciji! Uvek Zvezdo racunaj na nas!

Reply
djole феб 22, 2013 at 17:32

a jel su na kraju oni dali iz svog dzepa ili ne?

Reply
mariachi феб 22, 2013 at 17:40

Ne daju se sad pare dacemo kasnije. Ovi su samo skinuli blokadu a dug ostaje.

Reply
slobal феб 22, 2013 at 17:46

Nesto je vala i otplaceno…

Reply
Delija Momak феб 22, 2013 at 20:10

Скинуто је 4 милиона евра дуга. Човић је потврдио пре отприлике 10 дана ако не и више не могу сад да се сетим тачно

Reply

Leave a Comment