Moja Crvena Zvezda
БлоговиЂики

Упознавање са Звездиним трофејима (4. део)

У трећем делу могли сте сазнати нешто више о освајању турнира “Тераса Ерера“ и “Коста дел Сол“, а овим делом завршавамо упознавање са трофејима које је Звезда освојила на Пиринејском полуострву.

bg-Zvezda-muzej

naranja
Трофеј “Нарања“

Прва “битка“ за трофеј “Нарања“ одиграла се давне 1959. године, када су трофеј подигли играчи бразилског Сантоса. Први учесници били су Интер из Милана, Сантос и домаћин Валенсија. У почетку је било доста проблема, па се турнир не одиграва већ наредне године, као ни 1963. године. Онда је уследио више годишња пауза. Турнир се обнавља 1971. године и одиграва се до данашњег дана.

У борби за овај трофеј учествовали су великани попут Реала из Мадрида, Барселоне, Бајерна из Минхена, Вердера, Фејнорда, ПСВ-а, Ајакса, Арсенала, Роме…

Црвена звезда је у борби за трофеј учествовала 1973. године, а поред црвено-белих, на турниру су учествовали домаћин Валенсија и Стандард из Лијежа. Пошто су била само три учесника, турнир се одиграо у лигашком систему, па је играо свако са сваким по једну утакмицу.

Цео турнир завршен је за један дан. А тог 21. августа први меч одиграли су домаћин и

Хуан Мата подиже трофеј
Хуан Мата подиже трофеј

Стандард. Белгијанци су били бољи и славили резултатом 1:0. У другој утакмици црвено-бели су играли у комбинованом саставу против Белгијанаца. Звезда долази до вођства у раном делу утакмице. У једанаестом минуту стрелац за Звезду био је осамнаестогодишњи Владимир Петровић Пижон. Крајњи резултат и победу Звезде потврдио је Панајотовић2:0.

Црвена звезда је освајање трофеја обезбедила победом над Валенсијом. Црвено-бели су славили резултатом 2:1, а стрелци за Звезди били су Панајотовић и Слободан Јанковић.

150px-Trofeo_Ibérico_(Atl._Madrid)
Трофеј “Иберико“

Трофеј “Иберико“ је мање познат летњи турнир који се одржавао у Бадајозу. Одржавао се од 1967. до 1986. године, а имао је специјални издање 2005. године, поводом стогодишњице локалног клуба и домаћина турнира Депортива из Бадајоза.

Црвена звезда је први пут на турниру учествовала 1971. године, када га је и освојила. Звездин противник у финалу био је мадридски Реал, а наши момци славили су резултатом 2:1.

Две године касније, Црвена звезда се поново докопала финала где је играла са Бенфиком, али је тим из Лисабона ту утакмицу одиграо много боље и славио резултатом 5:2.

Екипа из Лисабона је у том периоду имала изузетно јак тим. Бенфика је освајала титулу шампиона шест пута у периоду 1971-77, а управо је те 1973. била најјача. Освојила је шампионат са 28 победа, а предводник те генерације, Бразилац Еузебио, је освојио златну лопту.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

2 comments

brazorf авг 10, 2013 at 12:13

Euzebio nije Brazilac, momče.
Rodom je iz Mozambika, a igrao je samo za Portugaliju.

Reply
Zvezda Velikan феб 24, 2013 at 15:34

Ove teme me jako zanimaju! Nadam se da cete ovako pisati i o trofejima KK C.Zvezda, ima dosta materijala, iako smo malo manje trofejniji od FK.

Reply

Leave a Comment