Moja Crvena Zvezda
Кошарка

АБА: Дерби за очи у Језеру (субота, 20 сати)

Утакмицама које су на програму предстојећег викенда завршиће се регуларни део АБА лиге. Црвена звезда обезбедила је другу позицију, самим тим и Фајнал-фор, а у последњем колу гостоваће Радничком у Крагујевцу.

420394_10152112978134119_1658091070_n

Крагујевчани су као и Црвена звезда обезведили пласман на Ф4, али још увек није јасно да ли ће на завршни турнир у Лакташе ићи са треће или четврте позиције. Управо ће од резултата у последњем колу бити јасније стање, а Раднички има две пута до трећег места. Евентуалним поразом у дуелу са Црвеном звездом, Крагујевчанима би у том случају одговарао пораз Партизана како би задржали трећу позицију. Друга опција је победа над црвено-белима, а исход утакмице Партизан-Солноки не би утицао на пласман Радничког у овом случају.

Раднички ће сигурно бити максимално мотивисан да дође до жељене треће позиције, јер према пропозицијама, поражени полуфиналиста који је боље пласиран на табели добија квалификације за Евролигу, а то треће место би значило и малу предност за Раднички пред Ф4.

Раднички из Крагујевца игра своју најбољу сезону у АБА лиги у својој историји. Десило им се много позитивних ствари ове године, по први пут су обезбедили Фајнал-фор и учешће у Европи вероватно, опет су направили добар избор са странцима, а после не баш доброг почетка успели су да погоде са довођењем плејмејкера када је сезоне већ почела.

Крагујевчани ове сезоне играју можда и најлепшу кошарку на Јадрану уз Црвену звезду. Раднички и Црвена звезда деле прву позицију по броју постигнутих кошева на једној утакмици у просеку, 80,88. Обе екипе играју врло отворено, са доста трчања и шутева за три поена, а напади обично не трају више од 10-12 секунди.

Тим из Крагујевца је вероватно и најатрактивнија екипа у лиги. Имају највише закуцавања на утакмици, у том сегменту свакако предњаче Терико Вајт и Брајан Метју Еменинг.

Довођењем Александра Ћапина, тим Мирослава Николића добио је лидера на терену, баш оно што им је требало. Ћапин је играч који је у стању да сам себи искренира шут за три поена, да поентира после продора, одлично разиграва саиграче, најбољи је тројкаш у лиги, Ћапин је МВП регуларног дела Јадранске лиге. Представља десну руку Мирослава Николића на терену.

Осим Ћапина који игра невероватну сезону, потпуну играчку рехабилитацију после тешке повреде доживео је и Американац Терико Вајт. Њему је предвиђана и солидна НБА каријера, али га је већ поменута повреда одвојила од најјаче лиге и довела у Раднички. Просечно бележи 14,5 поена и 5 скокова по утакмици, најбољу партију пружио је у 8. колу када је Цибони у Загребу убацио 36 поена и остварио индекс корисности 49. Налази се у одличној форми што говори и податак да је у последња четири меча у три имао преко 20 поена.

Велика снага Радничког је у спољној линији. Ту су све одлични и доказани играчки, Милош Борисов, Бојан Крстовић, Стефан Синовец и Стивен Марковић. Они имају своју улогу у екипи, у стању су увек да убаце по неколико тројки и одиграју добро у одбрани. На свакој утакмици један од њих четворице се прикључи стандардно добрим Вајту и Ћапину дајући велики допринос у победама Радничког.

Крагујевчани имају три потпуно различита центра. После повреде Ратка Варде, Крагујевчани су морали да се појачају под кошем, а појачање је стигло из Јуве Касерте у лику Американца, Кајла Висера. Он углавном почиње утакмицу и одради тих стартних неколико минута након чега се сели на клупу. У стању је да одигра добру одбрану, увахвати неки офанзивни скок или заврши закуцавањем неку акцију.

Брајан Метју Еменинг је играо четворку у Турској, али га је Мута „унапредио“ на позицији центра. Својом брзином задаје проблеме противничким центрима, снажан је и скочан, али није толико добар шутер са полудистанце. У стању је да одигра добру одбрану, да направи неку блокаду из другог плана, али је понекад и брзоплет и може да уђе у серију грешака. Највише је напредовао од почетка сезоне у односу на све остале играче Радничког.

Трећи члан центарске линије је Данило Мијатовић. Током целе каријере не успева добро да распоређује своје фаулове, често улази врло брзо у проблеме са личним грешкама што га одваја од терена. Највећи квалитет му је шут за три поена, када је он на паркету, апсолутно од свих играча Радничког прети опасност ван линије 6,75.

Пред старт Суперлиге, Крагујевчани су се појачали довођењем Уроша Николића из МЗТ-а, који је претходне две сезоне провео у Црвеној звезди.

img_1476Велику улогу у игри Радничког у последње време има и Стефан Бирчевић који игра на позицији крилног центра. Уз Еменинга је један од играча са највећим напретком у игри, има скоро 50% успешности за три поена што је за једног крилног центра и више него добро. Има атлетску грађу, дуге руке и добар је скакач.

Са друге стране, Црвена звезда је обезбедила друго место, тако да ова утакмица у Крагујевцу јој у смислу пласмана не значи ништа. То ће свакако донети одређено растерећење код играча, али је ово вероватно и идеална прилика да тренер Вукоичић неким играчима пружи шансу да се покажу у што бољем светлу. Ту пре свега треба очекивати Елтона Брауна, а због повреде у Крагујевац неће путовати Вук Радивојевић.

Утакмица у Крагујевцу има све предиспозиције да буде изузетно занимљива за гледање. Две најбоље нападачке екипе у АБА лиги, два одлична тренера и много аткративних и квалитетних кошаркаша на терену. О калкулацијама не размишљају ни једни ни други (бар тако кажу тренери), што нам у најави доноси занимљив дуел.

26. коло АБА лиге: Раднички Крагујевац- Црвена звезда Телеком, субота 20 часова (ТВ Арена спорт, РТС).

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

3 comments

Ryber Palunko мар 22, 2013 at 15:55

Ne bi me čudilo da na kraju u EL idu dvije posljednje ekipe! A Mega Vizura u kvalifikacije.

Reply
Heroes мар 22, 2013 at 14:34

Bolje sad da ih pustimo, pa da idemo na njih u polufinale! Nama je polufinale za ulazak u EL. Finalisti idu u EL

Reply
Бранимир мар 22, 2013 at 15:51

Херојски.

Reply

Leave a Comment