Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Најава: Црвена звезда – Спартак

Hrabro!
Hrabro!

Кажу да срећа прати храбре. Храброст је једна од четири основне врлине. Неустрашивост или јунаштво су синоними. Основа је јака и стабилна жеља за испуњавањем циља, упркос великим препрекама и опасностима. Храброст је одлука слободног избора урадити оно што је потребно, упркос осећају страха. Храброст не искључује страх и његову појаву, али показује спремност и вољу супротставити се и победити. За храброст је потребно имати довољно самопоуздања и бити способан рескирати. Рикардо Са Пинту је дефинитивно био храбар у Смедереву, Зоран Стојадиновић је био храбар када је Са Пинтуа довео на место тренера и довео двојицу непознатих играча широј јавности, Црвена звезда је била храбра у претходним мечевима. Јел’ можемо храбро до краја?

Сада то ништа не мора да значи, али знате када верујете у нешто што делује недостижно. Као када са врха Београђанке гледате Торањ на Авали. Видите га, али колико год вам са те висине деловао близу, далеко је. Сада је поглед ка нашем торњу много ближи. Осећај олакшања је невероватан. Али, опет смо далеко колико смо били. Било 11 или 4, можда и два и даље је далеко. Битно је веровати. Постоји једна индијска пословица, која каже –„ Ако довољно верујеш у себе, можеш и планине да помериш.“. Ја верујем.

Фискултурно омладинско спортско друштво “Јован Микић Спартак” основано је 21. Априла 1945. године. Назив Спартак је револуционарно име познатог Суботичког атлетичара између два светска рата Јована Микића Спартака. У послератним данима другог светског рата, формирању фудбалске секције предходио је низ догађања. Као огранак тадашњих постојећих фудбалских клубова ”Жак”, „Грађански” и „Раднички” оснивачка Скупштина формирала је нови клуб под називом – СЏ “Спартак”. Суботичани су учествовали у првом званичном првенству СФР Југославије, 1946. године, као шампион Војводине. Клуб са реномеом је од оснивања био на клацкалици највишег ранга и ранг ниже, а током своје историје и најнижих рангова. 2007. године компанија ЗЛАТИБОР ВОДА спашава, како они то воле да кажу, северног гиганта или други клуб Војводине од гашења. Данас, Спартак Златибор Вода има „високу улогу“ у српском фудбалу. Играли су и у Европи, а нама никако нису остала у сећању протекла два гостовања у Суботици. Надам се да неће ни њима, на „Маракани“.

ЦЗ Н С
„Маракана“: 28 26 2 0   91:21
Суботица :      28 14 9 5   42:23
укупно :       56 40 11 5 134:44

• укључујући и утакмице у Купу

Први међусобни меч одигран је 25. августа 1946. године у Суботици. Победили смо 3:1. У реваншу у Београду, два дана пре нашег другог рођендана – 2. марта 1947., резултат је био 0:0. На „Маракани“ први меч је одигран у сезони 72/73 и победили смо 3:1. Спартак је све победе у међусобним дуелима остварио у Суботици, а на „Маракани“ највећи успех су два нерешена резултата. Последњи на претпоследњем гостовању, 2:2.

Наша најубедљивија победа је 1951. године, 6:0. А дословно смо „малтретирали“ Спартак више пута резултатима – 6:1, 5:1, 5:0, 4:0… Од заједничких играча најпознатији су – Коста Томашевић, Немања Видић, Никола Жигић, Тихомир Огњанов, Антон Рудински, Душан Маравић, Андрија Калуђеровић, Огњен Короман, Немања Николић и Марко Мирић. Такође, Спартаков капитен, Видак Братић, је бивши играч Црвене звезде.

Пред прошли дуел са сутрашњим противником на „Маракани“, Роби је изјавио „ Ма, и да је 20 бодова, Звездин навијач, играч, тренер, председник увек би мислио да се то може стићи. То нам је у крви.“. Хајде да покушамо. Заједно. Као са Робијем, прошлог пута. 41.000 као један. За нас, за Робија. Хајде да верујемо,  ‘ајде, до победе са нама ти!

Црвена звезда – Спартак, субота 13.април.2013 18 часова, Јелен Суперлига 23.коло, стадион: „Маракана“, Београд. Директан пренос ТВПрва.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

3 comments

Coki81 апр 12, 2013 at 18:01

U marketingu, tj. u medijima, najava moze da znaci i POZIV…!

Reply
Coki81 апр 12, 2013 at 17:56

Uh, kad bi bilo opet 40000 Delija… 😮

Reply
INĐIJA апр 12, 2013 at 17:50

Najava treba da bude beli papir i na njemu samo..18:00 13.4.2013 MARAKANA 😈

Reply

Leave a Comment