Moja Crvena Zvezda
ИсторијаФудбал

На данашњи дан: Рођени Звездини голгетери

На данашњи дан, рођена су два велика Звездина голгетера са средине и краја деведесетих година прошлог и почетка овог века. У питању су Горан Друлић и Зоран Јовичић!

zoran jovicicЗоран Јовичић рођен је  17. априла 1973. године у Београду. Звездино дете, сениорску каријеру почиње на позајмици у Никшићу, где на 20 мечева постиже 8 голова за Сутјеску, у сезони 1991/92. Након тога, враћа се на Маракану, где у сезони 1992/93. одиграва први меч у црвено-белом, али поред Дробњака, Ивића, Лукића, Рамба Петковића не успева да се наметне, те одлази у Бањалуку, где наступа за Борац до краја сезоне, као позајмљени играч. Међутим, та сезона била је права агонија за младог Јовичића, који не успева да се упише у стрелце ниједном.

У то време није могао да се избори за место у тиму Црвене звезде, па се одлазак врло рано, са само двадесет година наметнуо као логично решење. Јовичић одлази у грчки Етникос, где враћа своју каријеру на прави колосек. На 57 мечева постигао је 19 голова, у две сезоне (1993-1995), што је било довољно да на његову адресу стигне позив који је вероватно највише прижељкивао. Јавила му се његова Звезда и понудила повратак на Маракану.

Међутим, овога пута прича је била сасвим другачија. Јовичић је задужио деветку и носио је пуне три године (1995-1998). Одиграо је укупно 118 мечева (62 првенствених) и постигао 57 голова (37 у првенству). Постигао је и један погодак у Европи, али сигурно најдражи у каријери. Савладао је Витора Баију на Маракану, у дуелу против моћне Барселоне, 1997. године. У сезони 1996/97. био је најбољи стрелац првенства Југославије, са 21 голом.

Након Звезде, његова озбиљна каријера практично је завршена. У наредних седам сезона, пет у Сампдорији и две у Каену, одиграо је свега 63 меча и постигао само 6 голова. Тешка повреда колена упропастила му је дебитантску сезону у Серији А, а након тога више није успео да се врати. Враћа се у Грчку, где завршава каријеру веома рано, у 32. години, у Паниониосу, за који је одиграо свега два меча.

Са Звездом је освојио 5 трофеја, два првенства (1992, 1995) и три Купа (1993, 1996, 1997). У најбољим данима добио је и позив за репрезентацију, за коју је дебитовао против Аргентине у Мар дел Плати и био стрелац победоносног трећег гола за Југославију (3:2). Наступио је још у победи против Руса.

18001428-1007

Горан Друлић рођен је четири године касније, 17.04.1977. године у Неготину. Један од љубимаца Звездиних навијача, сјајан голгетер и најбољи стрелац Звезде у евро-такмичењима у времену између Николе Жигића и Дарка Панчева.

Каријеру је почео у Хајдуку, али је већ са петнаест година стигао на Маракану, након што је у једној сезони постигао чак 51 погодак! У Звезди је дебитовао 1995. године и на 4 меча постигао 1 гол. Након тога, сезону проводи у Барселони Б, да би се вратио у Звезду и ту остао до 2001. године. Укупно је на 151 утакмици (65 првенствених) постигао 91 погодак (26 у првенству). У Европи је био стрелац 8 пута на 15 мечева, а на 13 Куп-утакмица 9 пута је погађао противничке мреже.

Био је „специјалиста“ за евро-мечеве, у сарадњи са Гораном Буњевчевићем постигао је велики број голова, а сигурно ће остати упамћени његови голови против Селте, Меца, Екерена, Лестера… Са нашим тимом освојио је укупно четири трофеја – два првенства (2000, 2001) и два Купа (1999, 2000).

Одлази у Сарагосу 2001. године за велики новац, али тај трансфер касније остаје у великој сенци милионских Drula (1)проневера, због којих су и хапшени челници Звезде, али је и сам играч сведочећи потврдио да су невини. У исто време, Друлић је због повреда, попут Јовичића више био повређен него што је играо, па је за четири година забележио само 39 мечева и постигао само 3 гола и остао упамћен као најскупље, али вероватно и најгоре појачања у историји клуба. Повреде су учиниле своје. Пробао је у Локерену да се врати у живот, донекле успео у ОФИ-ју, где је постигао 13 голова на 41 мечу (2006-2008), затим прешао у Кавалу, али више није могао. Године и истрошено колено су учинили своје.

Крај каријере донео је нижеразредне шпанске клубове и Андору и некада велики голгетер и љубимац Делија завршио је каријеру, а да није успео да прикаже ни део свог репертоара у Европи.

За репрезентацију је одиграо 4 меча.

Прошлог лета, Горан Друлић дао је интервју МЦЗ екипи, а можете га прочитати овде.

Овом приликом, МЦЗ у име свих Звездаша својим голгетерима жели срећан рођендан!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

1 comment

Dejan CZ апр 17, 2013 at 12:06

Veliki igraci koje su povrede omele da i u Evropi pokazu sta znaju. Drulic je u tandemu sa Pjanovicem igrao fenomenalno.

Reply

Leave a Comment