Moja Crvena Zvezda
Други пишу Одбојка

Преминула др Маца Бајић – Вучељић бивша одбојкашица Црвене звезде

517147c828477У Београду је после кратке болести у 83. години преминула др Маца Бајић-Вучељић, бивша репрезентативка Југославије и дугогодишња одбојкашица Црвене звезде. Др Маца Бајић-Вучељић припадала је првој генерацији Звездиних и југословенских одбојкашица, коју је окупио Сава Гроздановићи са којом је тај врстан стручњак ударио темеље развоја женске одбојке у нашој земљи.

Прве одбојкашке кораке др Маца Бајић начинила је у родној Ђали (Банат) као истакнута чланица Соколског друштва у свом селу. За време гимназијских дана играла је за Победу из Сенте. Показала је и спортску свестраност, јер је поред одбојке, веома успешна била и у више атлетских дисциплина – скоку у даљ, скоку у вис и спринту. По доласку на студије у Београд Маца Бајић је заиграла за Слогу. На позив Саве Гроздановића прешла је у Црвену звезду. У том клубу била је незаменљиви члан прве шесторке. Била је стални члан репрезентације Београда, која је почетком шездесетих година прошлог века имала неколико значајних наступа у иностранству. У време пионирског развоја југословенске женске одбојке др Маца Бајић је неколико пута наступала за државни тим бивше Југославије.

Др Маца Бајић-Вучељић је завршила Медицински факултет у Београду. Специјализирала је педијатрију и посветила се лечењу деце. Са мужем лекаром радни век је провела у Пећи. Као лекар била је уважени и признати стручњак. Све године проведене у здравству савесно је бринула о здрављу деце из Пећи и великог дела Косова и Метохије. Сахрањена је у Београду.

Текст преузет са сајта www.srbijasport.net

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

0 0 vote
Article Rating

Повезане вести

Subscribe
Обавести ме о
guest
1 Comment
најновијим
најстаријим највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Avatar

BOG dusu da joj prosti !

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x