Moja Crvena Zvezda
Домаћа такмичењаКошаркаМлађе категорије

Најмлађи, а убедљиво најбољи

5173ac1242282lu5z2283_headlineТитули јуниорског првака државе са ФМП-ом и двема титулама првака јуниорске Евролиге такође освојене са тимом из Железника, Вања Гуша додао је и пехар намењен победнику Јединствене кадетске лиге. Овај млади стручњак имао је доста успеха и са млађим категоријама Беобанке и Беовука (два друга места на шампионатима државе са јуниорима и једно друго место са кадетима), а прошлог лета се и као асистент Марка Ичелића са кадетском селекцијом Србије окитио бронзаном медаљом на шампионату Европе.

Ове сезоне Вања Гуша је са кадетском селекцијом Звезде у лигашком делу такмичења нанизао 20 победа и само два пораза. Звезда је освојила прво место на табели, а црвено-бели су доминацију доказали и на завршном турниру где су савладали Шумадију из Крагујевца (81:67), чачанску Младост (72:47), у финалу Мега Визуру (68:54) и тако заслужено освојили пехар. Треба истаћи да су у свом похуду били и веома ослабљени, јер се у последњем колу лигашког дела такмичења повредио резервни плејмејкер Петровић, па је завршни турнир у организацији Кошаркашког савеза Београда морао да пропусти.

Четвртфинални дуел са Шумадијом је био веома тежак. Играли смо против осмопласиране екипе из лигашког дела, нисмо имали право на кикс и тај притисак се осетио код играча. У полуфиналу смо убедљиво победили чачанску Младост, али ради се о веома талентованој екипи коју предводе Кочовић, Радовановић, Поповић и Тутуновић. Ти клинци дуго играју заједно, прави су представници чачанске школе кошарке. Два пута смо их са малом разликом победили у лигашком делу, и зато смо били веома опрезни. Они су имали тежак дуел у четвртфиналу са екипом Флеша, коју бих такође желео да похвалим – почео је причу Вања Гуша.

У финалу је виђена веома узбудљива утакмица. После боље игре Мега Визуре у првом полувремену, црвено-бели су сјајном одбраном у наставку успели да направе преокрет.

Током првих 20 минута имали смо доста проблема са промашеним слободним бацањима. На супротној страни веома расположени су били Ђоковић и Матић и нисмо имали решења за њихову игру два на два. Међутим, у другом полувремену се одлучили да на другачији начин бранимо њихов пик-енд-рол и то је дало резултата.

Оно што је било евидентно је скакачка доминација црвено-белих у свим мечевима:

Ми нисмо били висински надмоћна екипа. Једноставно, тај квалитет смо стекли тренирањем. Имали смо изузетно расположеног скакача на позицији крила Лазаревића, који је уз Миладиновића успешно контролисао рекет у нападу и одбрани. Такође, желим да нагласим да смо ми регуларни део првенства завршили као екипа која је примила најмање поена, дакле са најбољом одбраном, да смо имали највише скокова и да смо били најбољи у проценту шута за три поена. То су параметри који су нас издвојили од осталих ове године.

Вања Гуша је у другом полувремену финалног дуела пружио прилику и Александру Аранитовићу који је из пионирске селекције прекомандован у кадете:

Аранитовић је сјајно одиграо финални турнир у Врњачкој Бањи. Добио је прилику да игра са старијима од себе и ту шансу је сјајано искористио. Морам да похвалим Симића и Стојановића који су 1997. годиште и сигурно најбољи бековски пар у свом узрасту. Нарочито бих истакао учинак Симића који је сигурно био МВП полуфинала и финала. Изузетно важну улогу у екипи имао је свакако капитен Даскаловић, који је показао своју људску и играчку величину. Оно што ме посебно радује је чињеница да смо трофеј освојили као једна од најмлађих екипа. Млађи тим од нас имала је само екипа Актависа из Лесковца пошто је највећи број играча у овој екипи рођено 1997. године – нагласио је Гуша.

Тренер црвено-белих кадета похвално се изразио о пројекту јединствене кадетске лиге и истакао да би у будућности могло да се размишља и о плеј-офу како би ови млади играчи продужили сезону и добили прилику да одиграју још квалитетних утакмица:

Генерација играча рођених 1996. године оцењена је као не баш перспективна, међутим ти момци су освојили прошлог лета бронзу на Европском првенству. Ђоковић, Симић, Кочовић, који игром случаја нису били у тој селекцији, показују велики таленат и напредак. Зато сматрам да када је ова генерација играча у питању не треба прерано доносити закључке. Мислим да ће имати шта да покажу.

Кадетска селекција Црвене звезде Телеком ове сезоне освојила је и веома јак међунардони турнир у Швајцарској, где је у финалу савладана репрезентација Загреба. О ономе што предстоји Звездиним кадетима Гуша је рекао:

Концентрисаћемо се на индивидуални развој ових момака како у техничко-тактичком тако и у физичком смислу. Очекујем да ће доста играча из ове селекције који су рођени 1997. године бити позвани у кадатску репрезентацију као што су Миладиновић, Кенић, Стојановић, а искрено се надам да ће их бити још – закључио је Гуша.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

1 comment

Luka апр 21, 2013 at 11:28

Vanja OOooOOoOo Vanja OOoOOooO

Reply

Leave a Comment