Moja Crvena Zvezda
FeaturedАлександарБлоговиВажноИсторијаФудбал

На данашњи дан небо се отворило, а стадион екплодирао!

i-34

24.04.2013. Минхен слави, јер је претходне вечери Валдесу Бајернова машинерија сместила 4 лопте иза леђа у полуфиналу.

24.04.1991. Минхен је плакао, јер је Рајмонд Ауман био немоћан пред Звездином машином и у полуфиналу за 14 дана 4 пута извадио лопту из мреже.

Занимљиво, иако је прошло више од две деценије, човек који је тада предводио Баварце са клупе, на истом месту је и сада. То је Јуп Хајнкес.

Синоћ је Бајерн доказао ко је и шта је у фудбалском свету. Доказао је да је један од највећих европских и светских фудбалских клубова. Декласирали су Барселону, одиграће вероватно треће финале Лиге Шампиона за четири године. Ипак, 1991. године нису успели у томе…

079-czvezda-bayern-2-2

Прошло је више од двадесет година, али се о том фудбалском спектаклу са великим жаром прича и данас. Како они који су у то време били уз Звезду, тако и они који су касније гледали меч и слушали мит. Једноставно, 24. април остаће записан златним словима у историји Црвене звезде. Меч Црвена звезда – Бајерн памтиће се и препричавати заувек!

Те вечери су богови били уз наш клуб. Те вечери, меч су одиграла двадесет два чаробњака, који су са лоптом могли све. Те вечери, одигран је, без претеривања, један од највећих и најдраматичнијих мечева у историји фудбалске игре. Те вечери, Црвена звезда постала је бесмртна!

Након 2:1 у Минхену, сви су били оптимисти. Нико није отписивао традиционално упорне и јаке Немце, али су сви са пуно наде чекали да меч почне. А када је почело, стадион је грмео. И горео…

425678_375692119125356_163263663701537_1359829_1935469925_n

Када је Синиша Михајловић послао бомбу у десну страну Аумановог гола, на стадиону је наступио врхунац одушевљења и „грмљавине“. Многи су помислили већ тада да је то „гол који води Црвену звезду у финале КЕШ-а“. Ређале су се шансе као на траци… Мајсторије Генија и шут преко гола, Бинићев себичан ударац, који је завршио на погрешној страни мреже, шут Панчева главом на центаршут РадиновићаРобијев покушај који је изблокиран… Баварци су немо посматрали, а фудбалски богови са Маракане играли фудбал.

Друго полувреме остаће упамћено као једно од најбољих, икада одиграних на нашем највећем стадиону. Бајернови играчи су се „отрезнили“ и кренули на све или ништа. Наши су након паузе спустили темпо, можда и помислили да је све готово… За све то време, преко 80 000 људи непрестано је певало.

Уследио је наизглед наиван прекршај на неких 20-25 метара од Дикиног гола. Кратку повратну лопту добио је Аугенталер. А онда… Мук на Маракани. Лопта пролази кроз ноге и руке нашег капитена и завршава у мрежи. Момци у црвено-белом се бледо гледају, а Немци крећу по други гол и неизвесност. Играо се атомски фудбал након тог поготка.  Волфарт је петом шутирао поред гола Стојановића са петерца, али се врло брзо Баварцима срећа осмехнула. Центрирао је Ефенберг са леве стране, Маровић неспретно реаговао, а Бендер

левом ногом закуцао лопту у десни угао Звездиног гола.

Бајернови играчи су у екстази. Звездини, заједно са 80 000 својих навијача покушавају да се поврате из шока. Кренула су оба тима на све или ништа у тим тренуцима. Једна неуспела офсајд замка довела је госте на корак од трећег гола. Међутим, лопта која је ишла у гол, скренула је и од стативе се одбила у поље, а Ефенберг који је ишао ка њој није могао да натрчи и убаци је у празну мрежу.

Почеле су онда мајсторије, углавном тројке Савићевић – Просинечки – Панчев, уз помоћ брзоногогБинића са десног бока. Покушао је Роби из слободног ударца, после њега и Миха. Панчев је два пута шутирао преко гола из изгледних позиција, Бинић је једном из окрета са 10 метара, а једном са бока неуспешно шутирао, иако је имао усамљеног Савићевића… На другој страни, Аугенталер је упутио још једну бомбу ка Дикином голу и умало постао јунак, али је он крајњим напором лопту послао преко гола.

Када већ није постао јунак, јесте трагичар.

Ауман

Аугенталер „интервенише“, Ауман немоћан

Играли су се последњи тренуци меча, а сви су већ „видели“ продужетке. Између осталих и легендарни коментатор Милојко Пантић, који ће остати упамћен и по неколико последњих минута овог меча. Подсетимо се његових речи.

„И, по свему судећи, гледаћемо продужетке, два пута по петнаест минута. Радиновић према Бинићу. Испред њега бржи Ефенберг. Југовић… Југовић до Панчева, Југовић! Просинечки је ту, Просинечки… Михајловић у средину… 2:2, гол, гол, гол, гол! Небо се отворило, стадион је експлодирао! Галер избацује руководство Црвене звезде! Читав Бајернов тим је на трави, нокаутирани су фудбалери Бајерна…“

764024214_08_122_413lo

Стајало је тада на семафору 2:2, а након само неколико тренутака Бруно Галер одсвирао је крај меча! Звезда је у финалу Купа Европских Шампиона!

CZ-Bajern

Аугенталеров аутогол одвео је црвено-беле у финале највећег европског такмичења и увео Црвену звезду у круг бесмртних. Само 35 дана касније, наш тим је био на крову Европе… Али, о томе неки други пут. Врло брзо…

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – БАЈЕРН 2:2 (1:0)

Београд, 24.април 1991.

Судија: Бруно Галер (Швајцарска). Стадион:Црвене звезде. Гледалаца: 80.000. Стрелци: Михајловић у 26. и 90. минуту за Црвену звезду, а Аугенталер у 61. и Бендер у 68.минуту за Бајерн.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стојановић, Радиновић, Маровић, Шабанаџовић, Белодедић, Југовић, Просинечки, Михајловић, Панчев (Стошић), Савићевић, Бинић

БАЈЕРН: Ауман, Швабл, Бендер, Грахамер, Аугенталер, Ефенберг, Штрунц, Ројтер, Волфарт, Тон, Лаудруп.

Повезане вести

33 comments

Dejan апр 24, 2018 at 18:37

Nikada neću zaboraviti to veče!!!

Reply
Republika Srpska апр 24, 2018 at 17:05

Takva utakmica se gleda jednom ili nijednom u zivotu.

Reply
Hadži Dragan апр 24, 2018 at 10:41

Hteo sam da umrem od sreće na severu,pa posle šetnja cigana do konja i proslava,već smo tada slutili,titule šampiona.

Reply
Lazaris апр 24, 2013 at 22:27

Neka posalje neko ovo Hajkensu da se seti od koga je gubio pre 22 godine,lako je dobiti Barsin drim tim,ali Zvezdin mu nesto nije uspelo.

Reply
Zvezda iznad svega апр 24, 2013 at 20:04

Citam ceo tekst ali ne mogu da se ne divim ovoj recenici „Баварци су немо посматрали, а фудбалски богови са Маракане играли фудбал“ stvarno je fenomenalna iako tad jos nisam bio ni rodjen i mogu samo da zamislim kako su majstori fudbala igrali u zvezdinom dresu.

Reply
Zvezdasica апр 24, 2013 at 19:25

Ja sam ’97, tako da nisam bila rodjena kada se nebo otvorilo a stadio eksplodirao, ali nema to nikakve veze, ja Zvezdu volim svim srcem, uz nju sam uvek, od mog prvog dana zivota, zahvaljujuci bratu. Znam da ce se vratiti ti slavni dani nase proslosti. JA VERUJEM U NJU.

Reply
propain апр 24, 2013 at 16:26

Imao sam 20 godina tad i kod izjednjacenja od radosti zakovao u nesvet na Severu,ortaci me polivali pivom,samarali,ali vredelo je!!!Bio sam bolesni Cigagnin tad,ludi klinac, a danas evo zena ,deca,ali sam jos bolesniji i Bogu hvala vec 42. godine uz nasu Zvezdu na jednom jedinom Severu!!!!
Bolest kojoj nema leka!!!

Reply
Dragon апр 24, 2013 at 15:26

..svaki put kada pogledam neki snimak..kao da je juče bilo..imao sam tad 11 godina…al se baš zacrtalo u pamčenje..hvala ujaku što sam zvezdaš.. ❗

Reply
:( апр 24, 2013 at 14:49

Boze zasto nisam mogao da dozivim to? 😥
DA SE MARAKNI VRATE SLAVNI DANI!

Reply
eeeeeeeee апр 24, 2013 at 14:18

i napred zvezdo! ❗

Reply
eeeeeeeee апр 24, 2013 at 14:17

i napred zvezdo!

Reply
Беране ЦГ апр 24, 2013 at 13:47

Kad smo izvukli Bordo mislili smo,nema sanse,razbice nas,kvalitetniji su od nas pet puta,iz jace lige. . .Pa na terenu u dvije utakmice mi bolji rival,a oni srecno prodjose.Sad kad bi usli u lš,u neku jaku grupu,garantujem da bi osvojili najmanje 4 boda.Nismo mi partizan i dinamo da ne osvojimo ni bod.Ne kazem da smo toliko jaki,ali na marakani ne bi nijednom evropskom velikanu bila unaprijed upisana tri boda.

Reply
Tijanaaa апр 24, 2013 at 13:33

NEK NAM BOG DA SRECE,DA SE VRATE DANI,SLAVNI DANI NASE PROSLOSTI!

Reply
goran апр 24, 2013 at 13:22

Imao sam tu sreću da sedim u prvom redu, na zapadu, iza klupe Bajerna. Kad su poveli 2-1 skočio sam na ogradu i počeo da skandiram Zvezda, Zvezda, u roku od desetak sekudi ceo stadion je bio kao jedan glas. Orilo se Zvezda, a na zagrevanju je bio tada mlada nada nemačkog fudbala Kristijan Cige, momak je bio u šoku, bled kao krpa. Oni poveli 2-1 a mi navijamo kao da je 5-0 za nas. Stvarno je ta noć bila čudnovata i nezaboravna. Hvala Zvezdo.

Reply
Zvezdas апр 24, 2013 at 13:01

Vratice se ti slavni dani nase proslosti!!!

Reply
Lazaris апр 24, 2013 at 11:59

A sada kad bi igrali protiv Bajerna mislim da bi nas nabili 10-0.Sinoc dobise 4-0,kada bi mi igrali ne bih smeo da zamislim sta bi nam radili,a pre 20 god. dobijemo ih u sred Minhena,eh koliko smo nisko pali,mozemo samo da se secamo ovoga i Barija,ne vidim da bi u skorijoj buducnosti mogli i da udjemo u LŠ.A kada bi usli slavili bi kao da smo je osvojili,a pre kada bi smo ispali na pocetku to bi bila bruka.

Reply
Беране ЦГ апр 24, 2013 at 12:24

Tesko bi i sada Lam i drustvo zaustavili ubitacni tandem Lazovic-Dauda.Na drugoj strani Vesovic bi Robena stavio u dzep,a Spajic ucinio Gomeza nevidljivim.

Reply
... апр 24, 2013 at 12:58

uuuuuuuuu berane al ga lupetas posteno 😉

Reply
Kastro апр 25, 2013 at 01:46

Alooo decace dragi, pa mi BSK iz borce jedva pobedili, stvorili dve prilike za 90 minuta igre i vi mislite da bi se uspeli drzati sa Bajernom, Barsom ili nekim u tom rangu. Zelje su jedno, ali realnost drugo. I u poslednjem mecu kada smo imali jacu ekipu, a oni losiju uzeli su nas 3-2. Budimo realni a ne slepi

Reply
Kastro апр 25, 2013 at 01:47

Alooo decace dragi, pa mi BSK iz borce jedva pobedili, stvorili dve prilike za 90 minuta igre i vi mislite da bi se uspeli drzati sa Bajernom, Barsom ili nekim u tom rangu. Zelje su jedno, ali realnost drugo. I u poslednjem mecu kada smo imali jacu ekipu, a oni losiju uzeli su nas 3-2. Budimo realni a ne slepi i malo.umni. Imamo solidnu ekipu ali za ta cuda ne

Reply
Marko Vozdovac апр 24, 2013 at 12:33

Ne bih se baš složio sa tobom oko toga da bi nas nabili toliko. Već su oni počeli da prave ovaj drim tim kada nam je golman bio trapavi Ranđelović, pa nas dobiše samo zbog tog nesrećnika. Jeste naš tim tada bio za nijansu jači nego sad, ali u svakom slučaju, ne verujem da bi imali baš toliko katastrofalan rezultat.

Reply
zvezdas апр 24, 2013 at 13:19

brate realno kad bi igrali celu utakmicu najozbiljnije bez minuta opustanja,veruj mi da bi nas zgazili toliko sigurno…takva ti je danasnja realnost nazalost,ali treba da tezimo ka tome da bar igramo ponovo u Ligi sampiona a ne da se svake godine podsecamo

Reply
zvezdas апр 24, 2013 at 15:51

mozete mi lupati minuse koliko hocete mene to ne interesuje ja sam samo realan a to sto ste previse ostrasceni to je vec drugo

Reply
... апр 25, 2013 at 00:03

E druze ne shvataju deca realnost, oni su ispred nas kao mi ispred bregalnice iz stipa 😀

jagodina navija za zvezdu1 апр 24, 2013 at 23:08

Priseti se kako je Koroman lomio filipa lama 😀

Reply
ana апр 24, 2013 at 10:49

Даће Бог да и ја једног дана доживим нешто слично!!
НЕК НАМ БОГ ДА СРЕЋЕ….

Reply
Marko Vozdovac апр 24, 2013 at 10:42

Dan pred moj sedmi rođendan, ćale je skakao po Severu, a ja sam, u trenutku kada su Švabe povele, prvi put počeo da plačem zbog Zvezde… Daće Bog da se vrate ovakvi dani, kada će Zvezda opet igrati 1/2 LŠ…

Reply
Neko апр 24, 2013 at 11:09

Znaci stariji si od mene tacno 4 godine, obzirom da je i meni sutra rodjendan. 😀 Sve najbolje unapred. 😀

Reply
Marko Vozdovac апр 24, 2013 at 11:19

Živ bio 🙂

Reply
Davor апр 24, 2013 at 13:52

Dan pred tvoj sedmi, a tri dana pred moj sedmi rodjendan 🙂

Reply
zvezdas апр 24, 2013 at 10:24

Boze vrati nam bar upola ovakve dane i bicemo ti veoma zahvalni…samo da ponovo igramo u Ligi sampiona i da nam dolaze ovakve ekipe i da ih ponovo bacamo na kolena i nista vise nam ne treba!

Reply
Miroslav Kostic апр 24, 2013 at 13:13

Kako BRE ne treba? Ja sam gledao uzivo Zvezda-Dynamo Dresden, gledao sam ZVEZDU kako terorise…. umalo i batine da dobijem od Svaba nacista ali vredelo je… to treba da se pamti, a ne kao komsije da trljaju nama noseve sa „ulaskom u UCL“ …

Reply
zvezdas апр 24, 2013 at 13:20

druze naravno da zelim opet da budemo prvaci evrope da i ja to dozivim 😀 ali realno u kakvom smo sada stanju meni je gledanje Lige sampiona na Marakani i bacanje ovakvih giganta na kolena za sada dovoljno 😀

Reply

Leave a Comment