Moja Crvena Zvezda
БлоговиСтефана

Ти си девојка, шта ти тражиш на стадиону?

Све ово је почело једним статусом који сам поставила на свој профил на Фејсбуку, а који је био инспирисан коментарима људи који можда нису желели да буду злонамерни, али су мени у том тренутку звучали помало безосећајно, јер су доливали уље на ватру онда када сам већ била довољно тужна и разочарана због још једног пораза моје Звезде, који је овог пута значио и опроштај од титуле. А онда сам схватила да тим људима имам да кажем још неке ствари, које су прешле лимит од 220 карактера колико може да их садржи један статус. И тако је настало ово.

Неки ми кажу – није девојкама место на Северу. Он је резервисан за мушко друштво. Добро, схватам. Савршено ми је јасно да може да буде веома опасно када крену општа туча и еври го, јер сваки пут замало погинем, мада се углавном поред мене нађе неко ко ће да ме заштити. Јасно ми је да су опасне и бакљаде, схватам да је опасно због свих оних глупости, па чак и убистава која су се дешавала по трибинама наших стадиона. Али оно што морате да схватите је да неко толико воли Звезду да је спреман да преузме тај ризик. Врло је једноставно, јер је исти и за мене и за вас. И ви га исто тако преузимате. Толику љубав би требало да разумете управо ви, управо ви би требало да сте свесни да сваки навијач жели да буде део Севера, небитно ког је пола, јер то је непоновљив и незаменљив осећај који се памти целог живота. У мени остане урезан сваки пут кад дођем на Север и дерем грло док не почне да ме боли. Кад дођем на дерби са Звездиним обележјима и враћам се сама преко аутокоманде. Кад побегнем из школе да бих купила карте на време или стигла на утакмицу. Нисам ја крива што су ме ставили у погрешну смену… То су неке мале ствари које покажу да се Звезда налази у сваком сегменту вашег живота и да уопште није без основа она чувена парола „Звезда је живот, све друго су ситнице“.

Други ми кажу: „Ма, ти си девојка, шта ти знаш? Не знаш ни шта је офсајд. Не умеш ни да набројиш генерацију из `91. Зашто тебе уопште интересује Звезда? Иди шминкај се или тако нешто“. Е, па, интересује ме. Сасвим довољно да због ње пожелим да се једног дана бавим спортским новинарством. И добро знам шта је офсајд. И знам ко је играо `91 у Барију и Токију. Знам добро ко су Звездине звезде. Знам можда и много више од неких самозваних верних навијача. А знам зато што ме је тата први пут довео на Маракану када сам имала само пет година, додуше на Запад, па сам зато све време заљубљено бленула у Север и сањала да се једног дана нађем тамо. Показао ми је како се игра најлепши фудбал на свету, шта је она права Црвена звезда, шта је искрена љубав према клубу. До неба сам му захвална што ме је одмах научио шта ваља. И даље је прича вероватно код многих слична и сада се препознају у овоме. Дођеш једном и заљубиш се. Уђе у крв и до виђења.

А онда у последњих пар година постане главни тренд ићи на утакмице. Нађу се паметне неке девојчице од 13, 14 година, виде Калуђеровићеву слику у новинама и мисле како он има 17, а Андрија, јадан, има и жену и дете. Онда оне због њега и из фазона почну да долазе на Север у уским тренеркама и хеланкама, шеткају се около не би ли некако привукле пажњу „опасних момака“, снимају навијање и вриште и беже кад виде бакљу у кругу од 2 метра. Класичан пример некога ко не зна зашто је дошао ту где је дошао. И због њих ја да испаштам? Нећу. Не, нема тог закона који може са Севера да ме отера. Управо сам цитирала једну песму Звездиних навијача, да, јер све их знам напамет, а оне не знају да наброје ни два наслова. Не занимају ме незреле клинке које на стадион носе огледалца да провере да им се није размазала маскара. ЈА на стадион носим шал. Не идем на Север да будем лепа и згодна, не идем тамо да глумим рибу, на Север идем да навијам за Звезду.

И сада вероватно преврћете очима, мислите – шта се ова прави паметна? Шта лупета? Није у праву. Е, да знате да ме баш брига што то мислите. Само ми је доста потцењивања. Доста ми је тога – ти си девојка, не припадаш овде. Када уђем на стадион, ја више нисам девојка, тамо сам Делија. Просто сам имала потребу да кажем шта мислим, не тражим од вас разумевање. Не мора апсолутно нико да ме разуме. То што прескачем из хаљине у дрес, из штикли у патике. То што не излазим по клубовима, јер чувам паре за наредну утакмицу, а то добро знају моје најбоље другарице. То што не купујем Космополитан него ревију Звезда Србија. То што знам више Звездиних него Ријаниних песама. То што плачем недељу дана после пораза, славим недељу дана после победе, не причајући ни о чему другом. То што мој клуб већ четири године није освојио титулу и само је бледа сенка некадашњег европског и светског првака, а ја сам и даље ту и увек ћу бити. То што свакодневно слушам како су комшије са друге стране брда боље, а и даље Звезду волим више од живота. Јер, како је један велики Звездаш давно рекао, велика радост подразумева и велику патњу. А то је Црвена звезда.

Повезане вести

21 comments

dario авг 21, 2012 at 17:52

svaka cast za sve sta si napisala, ali si i dalje cura, i dalje nemas sta trazit na tribini di su navijaci, il sjedni tamo s penzionerima, il se drzi splaova..nije tribina za zenu…

Reply
Pedja апр 17, 2012 at 17:25

Све је то лепо и скроз подржавам девојке као што си ти! Али бих и скренуо пажњу на неке ствари, превише је девојака које лепо си рекла траже опасне момке и фора је што у томе успевају 😀 ево ја се пријаљујем први, мени првом одвлаче пажњу те чувене хеланке, кад ми је ту негде у видокругу једноставно не могу да се сконцентришем 😀

Reply
Ciganka јул 19, 2013 at 23:41

E pa vidis prijatelju,u vama je i problem..Ako znas zbog cega si dosao,nemas zasto da se koncentrises…Takve ribe ce prestati da dolaze,tog trenutka kada,kao nekada ne bude ko imao da obraca paznju na njih…Imala sam priliku da cujem dzentlmentski prigovor-ajde ne smaraj devojke,
kada sam prisla devojkama obucenim za splav,i lepo ih pitala ZASTO,i taman na moje-ovde su momci koji zele da gledaju fudbal,
iza se jave ti divni dzentlmeni..sve je to lepo,ali TRIBINA NIJE MESTO ZA TO !
Kao sto je Stefana napisala,mi posle ispastamo zbog takvih…

Reply
GocaSD апр 17, 2012 at 15:04

uh!!!!!!!!! najezila sam se! MRZIM TE PREDRASUDE, TI SI ZENSKO, STA CES NA SEVER!!!!!! ? a zasto? jel mi zene ne mozemo i ne smemo da volimo Zvezdu? jel ne smemo da joj pevamo? mislite da ne umemo???? i te kako umemo!!!!! ja bih prva zivot za nju dala!!!!!! protivim se onim klinkama koje dolaze namontorane sa alajnerom do temena, al jbg….ne mozes nikom zabraniti!!!!! NAPRED DEVOJKE!!!!!!!!!!!!!!! MI SMO JEDNA DRUGIMA NAJJACA PODRSKA!!!!!!!!!!!

Reply
Mirjana апр 17, 2012 at 14:54

Svaka čast! Svaka djevojka koja iskreno voli Zvezdu se našla u ovom tekstu, jer se djevojke stalno nalaze na udaru kada je fudbal u pitanju!
Zvezda je ljubav za sva vremena, i ne treba da dozvolimo da pol, starost i sl. osobine utiču na Delije!
Nažalost, ima onih koji su tu SAMO zbog pojedinih fudbalera, očekujući brak ili ne znam šta 🙂
Ali više je nas koji VOLIMO i NAVIJAMO za Zvezdu i kao takve smo ravnopravni navijači sa muškarcima!

P.S. I sa ove strane Drine za Zvezdu se gine! 😉

Reply
Ciganka апр 17, 2012 at 14:50

Podrska za tebe i sve ostale devojke koje dolaze na SEVER zbog ZVEZDE!

Reply
escort апр 17, 2012 at 14:23

Sever je za sve Delije, i nigde ne pise ni jedno ogranicenje. Ni kog si pola, ni koliko imas godina, pa ni koje si nacionalnosti (dolaze Rusi, Grci, Makedonci…). Ne postoji pravilo koje bilo kome ko iskreno navija za Zvezdu, zabranjuje da udje na Sever. Mene ne zanima ko je kakvog politickog, sexualnog, pa i verskog opredeljenja, ako to ne ispoljava na tribini. Tribina je za navijanje, Sever je tu zbog Zvezde i ni zbog cega drugog. Zato mi malo i smetaju politicke pesme i skandiranja. Svako ko zna pesme, hoce da navija, sal u ruke i DOBRODOSLI NA SEVER!

Reply
stefan апр 17, 2012 at 13:18

opet tebi nije mesto na severu jel ti dolazis iz interesa a ne radi navijanja.

Reply
Стефана МЦЗ апр 17, 2012 at 13:20

Где си ти нашао овде интерес, то бих стварно волела да знам.

Reply
Dusan дец 12, 2013 at 14:17

ja sam nasao interes. nas zajednicki interes. da gledamo nasu zvezdu ma kakva god da je! prva ili poslednja, u eliti ili beton ligi!
mada mi se cini da taj interes ne vidi onaj na ciji post odgovaramo lancano…

Reply
Tomica апр 17, 2012 at 13:01

zamalo da me rasplaces!! 😀 😛

Reply
salvisa апр 17, 2012 at 12:47

Tako se voli nasa Zvezda!!!

Reply
Milos апр 17, 2012 at 12:32

Mala, svaka cast tako se voli svoj klub!

Reply
Nemanja апр 17, 2012 at 12:23

I dalje cekam da mi odgovoris na bracnu ponudu ? 😀 hahahaa

Reply
Kizami апр 17, 2012 at 12:22

ako je to ta Stefana koja mislim da jeste..(ona sto je sa ortakinjom plavusom celu utakmicu na JnJajetu skakala i pevala dole kod reklama) onda skidam kacket da ne kazem kapu!!!

Reply
Стефана МЦЗ апр 17, 2012 at 12:28

Јесте, та сам, хвала. Биле смо колегиница Марина и ја да фотографишемо и снимамо, али нисмо могле да не певамо и да не скачемо (: Хтели су ови из обезбеђења да нас избаце са стадиона… Наша снага свима проблем је највећи!

Reply
Marko BP апр 17, 2012 at 13:40

Cekaj, jesi ti plava, ili ona druga??? :PPPP

Reply
Stefana апр 17, 2012 at 15:29

Plave smo obe, bile smo zajedno na toj utakmici na JNA, sa dvojicom kolega. Marina je imala pustenu kosu, ja skupljenu u rep.

Reply
Marko BP апр 18, 2012 at 14:57

Пошто видим да сви тебе поздрављају, поздрав за Марину онда од мене… ;)))

Kizami апр 17, 2012 at 12:20

Sve su to nase drugarice…Sve je ok samo da ne stoje u kopu… 🙂

Reply
Borca CZBG јан 22, 2012 at 02:55

hehe,sve devojke koje idu tamo da navijaju imaju punu podrsku od mene,one koje idu da ih neko vidi da gurkaju sve oko sebe,vriste,sminkaju se mogu slobodno da se presele u franjevacki lavor

Reply

Leave a Comment