Moja Crvena Zvezda
Други пишуИнтервјуиФудбал

Никола Јовановић: Звезда је све, љубав која не пролази!

Nikola Jovanović

Много ствари и догађаја повезује Црвену звезду и Манчестер јунајтед. Минхенска трагедија, црвена боја, Немања Видић…и Никола Јовановић. Бивши југословенски репрезентативац са београдским клубом је освојио две титуле првака државе, играо у финалу Купа УЕФА, а онда је закорачио на „Театар снова“. Јовановић је био први странац који је обукао дрес „ђавола“. Клуб из Енглеске је за њега платио тадашњих 350. 000 фунти.

У интервјуу за Информер, Јовановић је причао о каријери, оствареним и неоствареним жељама, великом клубу из Манчестера, али са посебним жаром и љубављу је причао о Црвеној звезди.

Преносимо вам цео интервју из дневног листа „Информер“.

Nikola Jovanović
Nikola Jovanović

На самом почетку разговора, Јовановић се присетио одласка у славни клуб са Острва.

– Имао сам много понуда. Најпопуларнији је био Бајерн из Минхена, али мене су привукли Манчестер јунајтед, Енглеска, острвски фудбал… Трансфер је износио тадашњих 350.000 фунти, то је био огроман новац. Био сам први и једини странац у клубу. Било је необично и тешко, али више волим да се сећам лепих ствари. Никад нећу заборавити навијаче. Увек је било 50.000 гледалаца на трибинама и једино је било важно да даш све од себе. Нико није као Звезда, али Манчестер такође доживљавам као свој клуб и радујем се успесима. Сад тамо има више страних него домаћих играча. – присећа се Јовановић

Није се дуго задржао у Јунајтеду, свега две сезоне али томе су допринели бројни малери и превасходно повреда леђа због чега је прекинуо каријеру.

– Имали смо добар тим, репрезентативце Енглеске, Шкотске, Велса али никако нам није ишло. Завршили смо као осми, па сменили тренера, а онда су уследили моји проблеми са леђима, због чега сам већ у 31. години завршио каријеру. Други део сезоне 1981/1982. провео сам у Подгорици да бих се припремио за Светско првенство, али већ по повратку из Шпаније са Мундијала раскинуо сам уговор са „ђаволима“.

Никола је рођени Цетињанин, који живи на релацији Црна Гора – Словенија. Волонтерски је радио као спортски директор  Домжала, а недавно је добио понуду да идентичну функцију обавља у Будућности или репрезентацији Црне Горе. Ипак, није прихватио.

Каријеру је почео управо у Будућности, али афирмацију је стекао у Звезди. Она је била и остала његова највеча љубав, баш као што је свих овох година остао жал за  поразом у финалу Купа УЕФА 1979. од Борусије Менхенгладбах (2:1).

U dresu Mančester junajteda
U dresu Mančester junajteda

-Звезда је све, љубав која не пролази. Никад нисам прежалио тај пораз у Купу УЕФА. Могли смо до трофеја, били смо одлична екипа. Теже је било стићи тада до финала него данас. Остао сам у сталном контакту са Дулетом Савићем, Пижон је био код мене на мору, са Филетом (Зоран Филиповић) се често виђам… Наравно на пратим све што је у вези са Звездом, све ме занима.

Тешко му пада Звездин ход по мукама последњих година, али води се девизом да сваки великан кад-тад поново досегне звезде.

– Велики клубови знају брзо да падну, али зато увек још брже устају. Тако ће и Звезда. Међути, све наше лиге су слабе, најбољи играчи одлазе млади, а нема ни пара. Понеки тим, ето, успе да уђе у Лигу шампиона, а онда тамо не може ни бод да освоји. Спас је регионална лига и не верујем да су проблем навијачи. Често понављам речи Ивице Осима: „Не би требало сутра да правимо југословенску лигу, требало је још јуче то да урадимо!“ – закључује Јовановић

Никола не памти када је последњи пут био у Манчестеру иако је добијао позиве с Острва. Више га боли што сличан позив никад није стигао са „Маракане“.

– Зову Енглези, али шта ћу тамо, не знам ни кад сам био последњи пут. Међутим, никад ме нико није звао да се вратим у Звезду. Не знам уопште да ли они контактирају са бившим играчима. С те стране је Звезда… Ма не могу да причам, то је мој клуб. Много људи је туда продефиловало последњих година. Много тога мени ту није јасно, ал’ добро…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

4 comments

XX мај 3, 2013 at 22:09

Jbg nije se dokazao u Mančesteru, najviše zbog povrede, ali veliki igrač!

Reply
Cira мај 2, 2013 at 18:48

Nekako pred kraj igranja Nikole Jovanovica u Zvezdi i ja sam stasavao za Zvezdin SEVER i sa drugarima hvatao sinobus Pancevo-Beograd (moglo je i na sverc) pa pravac MARAKANA.
12. decembra 1979 sam bio na marakani i gledao utakmicu Zvezda-Bajern
jurili smo 0-2 i brzo stigli do 3-0,ali ti nemci…neizmerno mi je drago da sam mogao da gledam majstorije Pizona,Sestica,Repcica,Blagojevica…suteve Djordja Milovanovica(Djoke bombe)Duleta Savica koji nikada nikoga nije predriblovao,ali je tako umeo da da gol da je to bilo prosto neverovatno…prodore i centarsuteve Mileta Jovina i beskompromisne Jovanovica,Miletovica,Muslina i naravno golmana legendu Aleksandra Stojanovica.Drago mi je da sam sa tom generacijom i ja rastao i zaljubljivao se u Crvenu Zvezdu sve do dana danasnjeg…
Na drugoj strani su bili velikani tadasnjeg fudbala Brajtner,Rumenige,Henes…ali nije to tema…meni ce ta utakmica zauvek ostati u secanju po jednoj drugoj stvari…100.000 ljudi je tada sa suzama u ocima skandiralo -Nikola ostani…Nikola ostani…ode nas Nikola u Mancester za tada ogroman novac,a osta tuga u srcima nas navijaca,koji smo ga neizmerno voleli,e ta slika ce mi zauvek ostati u secanju.

Reply
Lazaris мај 2, 2013 at 13:05

Pre igraci iz Zvezde odlazili u Man Utd,Milan,Real… A sad u Kinu,Azerbejdzan itd ne secam se kada je zadnji put neki igrac iz Zvezde otisao u neki poznati klub u Evropi.

Reply
Божа мај 2, 2013 at 12:54

Е само кад се сетим Николе, био је непрелазан у одбрани. Легендо, нека те служи срећа и здравље јуначко. Могао би он саветима много да помогне нашим одбрамбеним играчима.

Reply

Leave a Comment