Moja Crvena Zvezda
Анализе

Расплет почиње! Ко ће први кроз циљ?

pfc czvНакон неколико година лоших Звездиних игара и неуспешних похода на титулу, вечити ривали улазе у завршницу шампионата са подједнако високим амбицијама, а циљ и једних и других представља трофеј.

До пре само неколико недеља, чинило се да је све решено. На Маракани су се полако али сигурно тражили кривци за катастрофалну сезону, у којој је на 2/3 шампионата разлика била двоцифрена, док су комшије већ ковале планове за нови покушај уласка у Лигу Шампиона, неколико месеци унапред.

Ипак, много пута се показало, посебно у спорту, да се прерано отписивање противника и проглашење за победника лако може обити о главу. У само неколико недеља, пролеће је, као што је деценијама бивао случај, постало Звездино. Црвено-бели су под командом новог тренера, са мање или више муке, ређали победе, а комшије посртале. У почетку, чинило се да је немогуће у лиги као што је наша испустити великих 11 бодова, па су почетни киксеви ривала уливали наду само највећим оптимистима међу Звездашима, али је након меча против Војводине постало јасно да преокрет није тако далеко.

Данас, на 360 минута и четири меча до краја првенствене трке, растојање између ривала износи два бода, уз вечити дерби који предстоји и по једно тешко гостовање за обе екипе. У овој анализи, подсетићемо се неких ранијих преокрета, али и размотрити шта би се могло десити до краја ове сезоне.

Распоред

27. коло

Црвена звезда – ОФК Београд

Раднички (К) – Партизан

Колико год то чудно звучало, на папиру, тежи посао имаће Црвена звезда. Звезда је у досадашњем току шампионата освојила 59 бодова, а ОФК 38. Ова два тима одиграла су два меча ове сезоне. Први пут је на Карабурми ОФК славио, резултатом 1:0, а тај меч означио је и званичан крај владавине управе Владана Лукића и Горана Весића. Други пут, недуго затим, поново је тим са Карабурме славио, практично декласирао црвено-беле, на сред Маракане, резултатом 3:1, у Куп такмичењу.

За разлику од „+21“, колико на табели Звезда има у односу на свог ривала, црно-бели су од Радничког, који ће их за викенд угостити освојио чак 37 поена више (61:24). Ипак, у овом тренутку, Раднички практично игра одлучујуће мечеве за опстанак у лиги, што и те како треба узети у обзир. Црно-бели јуре титулу, па их све осим победе води на друго место, а домаћи тим опстанак, па ће бити занимљиво видети ко ће имати већи мотив, јер је улог страшно велики.

Када је реч о мечу Црвене звезде са ОФК-ом, нашем тиму у прилог не иде одлична форма гостију, два пораза од ове екипе у текућој сезони, али и традиција, која каже да се Звезда последњих сезона много мучи и губи бодове против градског ривала (0:0, 1:1, 1:3, 0:1). Ипак, руку на срцу, то се до ове јесени дешавало углавном на Карабурми, па се очекује да наши момци пуни самопоуздања и жеље, у борби за титулу упишу још једну „тројку“ и дођу до меча за трофеј у Хумској.

На другој страни, у Крагујевцу свакако треба очекивати жестоку борбу, прса у прса, јер за оба тима ови мечеви могу бити одлучујући. Наравно, квалитетнији тим је Партизан, али оно што даје наду Радничком јесте слаба форма противника, велики притисак, недавна промена тренера, као и изостанак неколико фудбалера. Ипак, Партизан је квалитетнији тим и фаворит, па ће свакако понети терет фаворита у овом мечу.

28. коло

lakiПартизан – Црвена звезда

Иако је рано говорити о дербију, у тренутку када до њега обема екипама предстоји по један меч, јасно је да је у главама играча оба тима већ сада меч који ће бити одигран на стадиону ЈНА за неких десетак дана. Иако вечити имају тешке мечеве у 27. колу, чини се да је најреалнија опција вечити дерби који ће један од два тима или крунисати у шампиона или га ставити пред свршен чин.

Након неколико сушних година, Звезда је у страшном налету када су вечити дербији у питању. У последња четири меча, наш тим је славио. Три пута под вођством Роберта Просинечког (2:0, 2:0, 1:0) и једном под палицом Александра Јанковића (3:2). Овај дерби може се поредити са оним из сезоне 2010/11, који је одигран на Велику суботу, без Звездиних навијача и који је донео одлуку о шампиону, голом Принса Тејга. Улог је велики, а као и увек, сигурно је да форма ривала неће бити пресудан фактор.

Питање је каква ће бити кадровска ситуација у обе екипе, посебно код црно-белих, који имају много играча којима прети суспензија, а не треба отписати ни могућност евентуалних повреда. Свакако је да би дуели Иванов – Дауда, Спајић – Митровић, Марковић – Вешовић, Лазовић – Волков, Гаридо – Илић, Смиљанић – Милијаш, могли да одлуче овај меч, јер су поменути играчи прве перјанице обе екипе, које би могле донети превагу једном, односно другом тиму. Ипак, до тада треба сачекати расплет у 27. колу.

29. коло

Смедерево – Партизан

Црвена звезда – Слобода

Након 28. кола, растојање на табели може се кретати од +8 за црно-беле до +4 за црвено-беле, али ће након 29. рунде оно готово сигурно остати исто као и на крају претходне. Партизан гостује Смедеревцима, који наступају рекреативно већ неколико месеци, јер су управо толико дуго отписани из борбе за опстанак (мада су жестоко намучили црвено-беле), па се очекује само лакши меч за актуелног шампиона. Са друге стране, Звезда чека растерећену ужичку Слободу, која је знала да намучи наш тим у Ужицу, али на Маракани није успевала да угрози црвено-беле, мада је Микић прошле сезоне тек у 83. минуту донео победу.

Реално је очекивати да оба тима у овој рунди освоје по три нова бода, без обзира на исход претходне две рунде.

30. коло

Лако се може догодити да до последњег кола све буде решено, али ће у сваком случају и последњих 90 минута донети доста искушења и неивесности. Оба тима играће против потпуно растерећених ривала. Црно-беле очекује меч против Спартака, вероватно нешто попут Звездиног из 29. кола, док наш тим, као по обичају, сезону затвара у Новом Саду, против Војводине.

Дерби на „Карађорђу“ свакако ће бити најинтересантнији меч у последњем колу, а врло лако би могло да се деси и одлучујући у борби за титулу. Новосађани, као и ОФК, играју сјајно против Звезде последњих сезона, па су славили и на Маракани (2:0, 3:0), једном однели бод (2:2), у Новом Саду победом затворили сезону 2011/12. Све у свему, чека нас дерби, у правом смислу те речи.

Традиција

Кажу да традиција игра велику улогу у спорту и фудбалу, конкретно, али и да је ту да би се рушила и мењала. Ако се осврнемо у прошлост, барем ону ближу, нећемо наћи баш много случајева у којима је у нашој лиги озбиљна предност изгубљена, а самим тим и титула, али их је свакако било.

У сезони 1999/00. Звезда је заостајала чак шест бодова у односу на ривала, али је Славољуб Муслин у пролећном делу сезоне добио дерби и све остале утакмице, осим оне против Земуна и на крају имао чак 105 бодова, у односу на 101 вечитог ривала. У лиги су се такмичиле 22 екипе.

Bajevic2222У сезони 2006/07. Звезду је од Валтера Зенге преузео „Принц са Неретве“, Душан Бајевић. Већ на полусезони, стање на табели било је нестварно. Звезда 41, Младост (А) 29, Партизан 27. Титула је била практично освојена, а председник Стојковић и тренер Бајевић полако су правили планове за поход на Лигу Шампиона. Ипак, у првом пролећном колу, Звезда је играла нерешено против Бежаније, а затим у 128. дербију, Звезда је после 11 година поражена на Маракани (2:4), уследио је затим и реми, па дебакл против Војводине на домаћем терену (0:3), за време којег са „севера“ орило „Душко, одлази“, што је Бајевић и буквално учинио у 72. минуту и напустио клупу Звезде!? На његово место дошао је Бошко Ђуровски и ипак успео да освоји титулу, последњу Звездину. Након њега су се смењивали Косановић, Јанковић, Земан, Јаневски, Гогић, Петровић, Достанић, Кристић, Просинечки, поново Јанковић, па сада Пинто, али нико од њих није успео да дође до титуле. Видећемо да ли ће Португалац прекинути црни низ.

kragujevac porazТреба подсетити и на сезону 2009/10, тачно 10 година после великог преокрета. Звезда је тада, на челу са Владимиром Петровићем Пижоном имала „плус 5“, неколико мечева након почетка пролећног дела, али је након пораза у Крагујевцу, од Металца, у надокнади, и смањене предности на -2, легендарни фудбалер отпуштен. Заменио га је Ратко Достанић, који је имао среће да и ривал киксне против Јагодине и поново повећа предност Звезде. Ипак, до краја, Звезда је у Чачку одиграла 0:0, изгубила на празној Маракани од Јавора (0:1), затим и дерби (0:1), да би потпуни крах „озваничен“ против БСК-а, поново на нашем стадиону (1:3).

Прогнозе

Последње, 30. коло, можда и највише утиче на то да се Партизану дају за нијансу веће шансе за трофеј у овом тренутку. Наравно, све би могло да се промени већ након овог кола, и у корист Црвене звезде, али је чињеница да гостовање у Новом Саду, меч на Маракани против ОФК-а, који нам је два пута ове, а четири пута у последње три сезоне загорчао живот, као и улога госта у вечитом дербију изгледа доста озбиљније од гостовања у Смедереву и Крагујевцу, као и дербија на свом терену.

Наравно, све то изгледа тако из ове перспективе. Јасно је да већ мечеви овог кола могу променити много тога, а дерби практично и одлучити борбу за титулу. Звезди, ипак, на руку иде чињеница да има победу у првом дербију, што би у неком случају такође могло да донесе позитиван расплет по наш тим.

Све у свему, пред нама је најузбудљивијих 360 минута у протеклих неколико фудбалских сезона. На нашим фудбалерима је да свим силама „загризу“ и крену ка дуго очекиваној титули, која је већ једном ове сезоне прежаљена, а на нама да у ова 4 меча напунимо стадионе и помогнемо им у томе, као и увек.

У коментарима нам изнесите своје прогнозе и очекивања пред „фото-финиш“ овосезонског првенства.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

41 comments

Rajko мај 10, 2013 at 16:24

Korak po korak do titule bez euforije.Moramo da zapnemo i da igramo ozbiljno svaku utakmicu. Nesmemo kalkulisati, samo pobede nas sigurno vode ka tituli. Napred Zvezdo punom snagom i ozbiljnošću i titula je naša.
POBEDAMA DO TITULE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
MILAN KG мај 9, 2013 at 00:31 Reply
MILAN KG мај 9, 2013 at 00:31

ljudi da li je Andjus normalan? pre nedelju dana je podrzavao stojadina i rekao mu je da se drzi dzajica i covica, da bih u emisiji od juce napao stojadina i rekao da se stojadin priklonio dzajicu a da je prethodno bio uz tonceva i kokezu. u par stvari se slazem da je dzaja samo presednik na papiru da su vucic,covic,kokeza, toncev, alfa i omega u zvezdi sto apsulutno podrzavam, takodje je tacno da je dzaja posle barija svu slavu prigrabio za sebe!!!!!!!! nije on sam pravio taj tim za to su zasluzni i Vladimir Cvetkovic, Milos Sljepcevic,Cedomir Petrovic…

Reply
Marko Voždovac мај 8, 2013 at 20:57

Jednostavno još uvek, tačnije do kraja poslednjeg kola, na tribini u NS, ja ne mogu da mislim o tituli… Mnogo bola smo pretrpeli svih ovih godina, titulu svi želimo, svi joj se nadamo i verujemo u momke, ali dok sudija ne svira kraj u NS, ja ću se truditi da ostanem miran… A onda… Na Marakani opet pesma stara, stadion pun, svi pevaju u glas…

Reply
zvezdan мај 8, 2013 at 19:41

Jel hocemo tituli nema kalkulacije racunica je jasna OLJUSTITE MOMCI SVE REDOM DO KRAJA I TITULA SE VRACA KUCI, GAS DO DASKE I NEMA POPUSTANJA !!!!!!!!

Reply
Dragon мај 8, 2013 at 16:44

..ja se baš plašim utakmice sa Ofk-om..svi pišu i očekuju ko da je to gotova stvar..a svi znamo da nije i ne smemo tako, da se ponašamo..a uvek bilo i biče..najteže utakmice prva pre derbija,DERBI,i prva posle derbija..jer toliko utiče taj psihološki plan..i mnogo je još 360 minuta +..a mi več unapred pravimo planove…zato se ja uvek više plašim nas samih nego drugih..SREČNO ZVEZDO..MNOGO NAM TREBA.. ❗

Reply
Deer hunter мај 8, 2013 at 16:39

1.C.zvezda —
zasto je na slici gore nas grb drugi a ne prvi. Zvezda broj jedan!!!
i zasto se stavljaju dve zvezdice iznad jsdp grba, iako mi ne priznajemo te namestene toletove titule. MI treba da imamo 30 titula i tri zvezdice!

Reply
Laki мај 8, 2013 at 14:45

Ako osvojimo titulu,ocekujem ligu evrope jer realno gledano,za ligu sampiona nismo… 😀

Reply
damjan94 мај 8, 2013 at 15:10

ako osvojimo titulu opet ce b iti tesko izboriti LE. jer u 3 kolu nismo nosioci a ako ispadnemo u 3 kolu kvalifikacija za LŠ idemo u 4 kola kvalifikacija LE isto kao nenosioci što znači opet nas može zapasti Bordo ili tako neko

Reply
Srdjan мај 8, 2013 at 15:28

Jedno je biti nepovlascen u LS a drugo u LE. U LS ne mozes dobiti ni blizu jak tim kao u LE. Mozemo izvuci timove tipa Dinamo Zagreb, Slavija Prag, Apoel,austrijance, svajcarce i slicne ali nema timova iz liga kao sto su francuska, spanska, italija, njemacka sto nas redovno sleduje u 4 kolu LE. Vece su sanse da udjemo u LS ako budemo prvaci. Makar do plej ofa.

Reply
damjan94 мај 8, 2013 at 16:02

koga možemo dobiti u 3. pretkolu kvalifikacija?

Reply
Беране ЦГ мај 8, 2013 at 14:00

Ma to su dileje ,ninkovic,mitrovic i lola.Da smo pametni da ih nerviramo,kakve su budale njih trojica odmah bi zaradio crveni neko od njih.Ali neka,dobicemo ih i ovako.SAMO HRABRO!

Reply
Zion мај 8, 2013 at 13:41

Ako hocemo titulu ,moramo da ih sve tucemo do kraja,nema tu mnogo racunice.

Reply
sumadinac мај 8, 2013 at 13:37 Reply
Coki81 мај 8, 2013 at 13:37

Ne znam za druge, ali mene je pogodilo…daće bog da dođe šeik, muka mi je više od ovog Gazproma!

Reply
MaX мај 8, 2013 at 13:34

E braco delije vidite sto je Gazprom football izbacio sajt u kome ima Celsija,Salkea,Zenita a nema ZVEZDE !!! Trebalo bi da napravite stranicu( kao vest) da iskomentarisemo, zasto je to tako, zar i mi ne pripadamo toj „GASPROM PORODICI “ !!!! Trebalo bi sve delije da vide !!! Ima nas na milione sirom sveta, mnogi ce biti uvredjeni !!! ❗ ❗ ❗ ❗ ❗

http://www.gazprom-football.com/en/Chelsea-FC.htm

Reply
Лазар мај 8, 2013 at 13:58

Није то званични сајт..

Reply
voki мај 8, 2013 at 15:33

ljudi ovo je sajt samo za klubove koji igraju evro kupove, a evo i dokaza, otidjite na zvanicni sajt i vidjecete, da su jos sponzori hokej kluba ska i hokej kluba avangard, kao i da imaju svoj fudbalaki klub u drugoj ligi rusije, koji se zove gasprom i niko se nenalazi od tih klubova na ovoj stranici. i ubuduce ne lupajte nego prije razmisljajte pa pisite.

Reply
Dule мај 8, 2013 at 13:29

Prvo proljecno kolo 2006/07 odigrali smo protiv Bezanije u gostima (1:1) a ne protiv Partizana, kao sto pise u tekstu.

Reply
Александар мај 8, 2013 at 13:48

Тако је, грешка, то је трећи кикс.

Хвала на сугестији.

Reply
CzvBoys мај 8, 2013 at 13:22

Ej ljudi zamislite sledeci scenario… groblje kiksa u Kragujevcu,mi pocistimo Ofk kuci… ako Bog da dobijemo ih u derbiju… i onda utakmica protiv Slobode, gde bi 3 boda znacila povratak titule kuci,preko 30.000 hiljada ljudi na Mari a srce puno! Jbg,mozda je i nerealno… ali drugacije ne umemo! CIGANI LUDACI.

Reply
Dimitrije мај 8, 2013 at 13:33

Brate, kad bi se desilo to sto kazes (oni kiksnu u Kg mi dobijemo OFK i derbi) Marakana bi protiv Slobode sigurno bila puna, ubedjen sam

Reply
damjan94 мај 8, 2013 at 13:56

čuj preko 30 hiljada? o.O brate ako tako bude biće preko 30 hiljada ali ispred Marakane koji nisu uspjeli da uđu 😉

Reply
Coki81 мај 8, 2013 at 13:21

DECENIJAMA UNAZAD GLEDA SE MEDJUSOBNI SKOR!!!

Reply
coki81 мај 8, 2013 at 13:19

Biće pakleno teško, ali kad se setim sezone gde smo oterali Pižona, moram reći da sam toliko bio razočaran…vreme je da mi se vrati obratno…mislim da je to bila prva sezona otkad je Zvezda bila jesenji Šampion, a da nije uzela titulu…nisam verovao da će se i to desiti,ali desilo se…čuda su moguća, pa što se i sad nebi desilo čudo,kad smo tako blizu. Sve 4 utakmice su jako teške i mislim da Radnički neće pustiti partizan, ali oni dobijaju Slobodu u Užicu,pošto ni Sloboda nije htela da pusti Pazar,pa im ni protiv partizana nije odlučujuća…mene podjednako strah i od Slobode, možda se potrude da nam vrate milo za drago za prošlu sezonu kad smo pustili Vošu, tako da se nebi složio da će njih biti briga…možda ih ovi i premiraju, ako bude bio egal sa bodovima…ja čak potpisujem i nek zadnje kolo odluči, naša pobeda naša titula, pa ako Zvezdo želiš da budeš Šampion…zasluži…
POBEDA,ŽELJA NAŠA, TITULA,RADOST NAŠA,JA ŽIVIM ZA TO,SAD HRABRO NA GOL,SA SVIH STRANA GRMI MARAKANA…!

Reply
Top мај 8, 2013 at 13:18

Jel ima neko TAČNU informaciju šta se gleda gol razlika ili medjusobne utakmice u slučaju da imamo isti broj bodova sa komšijama na kraju sezone

Reply
goksili мај 8, 2013 at 13:20

medjusobni skor je sigurno

Reply
qqqq мај 8, 2013 at 13:22

Medjusobni susret pa onda gol razlika.

Reply
Mimi мај 8, 2013 at 13:11

Dace bog da osvojimo titulu,ta titula ce mi biti najsladja…ipak od -11 osvojiti titulu nije mala stvar,pogotovu u nasoj ligi gde pola ekipa igra za Partizan..

Reply
šimin мај 8, 2013 at 12:30

Sve četiri utakmice koje igramo do kraja su teške. OFK nam ne godi, Sloboda će igrati rasterećeno jer ne mogu ni mnogo gore ni dole, a Vojvodina se pokazala kao jako opasna kada može da čeka greške rivala. Mislim da nam je to i najveći problem, što sve utakmice moramo da napadamo, a na polju organizacije napada, kao uostalom i sve ekipe u Srbiji, smo prilično tanki. Odlično bi bilo kada bi tukli OFK, a partizan izgubio, ili igrao nerešeno, u Kragujevcu, jer tada bi mogli u derbiju igrati na kontre, što bi bila velika prednost, upravo zbog pomenute (ne)organizacije kako naše Zvezde tako i onih.
Uglavnom, mislim da je vreme da igrači pokažu kvalitet koji poseduju, i da ga pretoče u dobru i kvalitetnu igru cele ekipe, što do sada nije bio slučaj.

Reply
Ds1989 мај 8, 2013 at 12:24

SRBIJA BEOGRAD CRVENA ZVEZDA!

Reply
VESICU ODLAZI! мај 8, 2013 at 12:24

Moja predvidjanja su sledeca:Mi dobijamo Ofk,oni kiksiraju u Kragujevcu,u derbiju ili x ili 2,mi dobijamo Slobodu oni dobijaju filijalu Smederevo,mi ne gubimo u Novom Sadu a oni neka rade sta hoce sa Spartakom!Zakljucak-ZVEZDA SAMPION Obrazlozenje:Oni su u slaboj formi,muku muce sa efikasnoscu,u gostima se posebno muce i rasipaju bodove.Tako je bilo u Kuli,Uzicu,Novom Pazaru,a i u Ivanjici su dobili iz sumnjivog penala u prvom minutu,Javor imao zicer i jos neke sanse,bolje odigrali.U Kragujevcu ce biti dosta ljudi,zgarace za opstanak i nece tako lako moci da ih pokrade sudija.Ako i bude nekog pokusaja publika ce skociti na sudije,nesto slicno kao u Novom Pazaru.Ovo kolo ce vrlo verovatno biti kljucno,a ako oni ne kiksnu onda ce derbi odluciti,ako posle derbija izbijemo na prvoj poziciji,verujem da cemo sve uraditi da u zadnja dva kola sacuvamo prvo mesto i uzmemo titulu,koja ce biti mozda i najsladja u istoriji,a svakako istorijska.NAPRED ZVEZDA

Reply
Dimitrije мај 8, 2013 at 13:36

Ovo sto kazes za Kg ima smisla. Daj Boze da tako bude

Reply
Vlajko37 мај 8, 2013 at 11:29

Ne znam, mozda sam ja lud, ali vise brinem za utakmicu sa Ofkom nego za derbi i Vosu. Igramo kuci, bice dosta ljudi, sve je to ok, ali niko pred pocetak sezone ne apostrofira Ofk kao nase najteze gostovanje. Ko se od vas seca kada smo poslednji put pobedili tamo? Imaju i sjajnog trenera, i mislim da ce biti dosta problema sa njima. Partizan bi mogao da kiksne u Kragujevcu, Radnicki tu mora da ide na pobedu ako zeli da izbori opstanak. Koliko je sad to tacno, nemam pojma, ali jedan menadzer mi je skoro rekao da se cini sve da Bsk ispadne iz lige! To se svakako nece dogoditi ako Radnicki ne pobedi Partizan. Ukoliko groblje kiksne, mi ih bijemo u derbiju, poslednja utakmica sa Vosom nam ne znaci nista. Mislite o tome. P.s. Da mi je neko pricao da cemo sad pricati o eventualnoj tituli rekao bih da se drogira…

Reply
Foreign мај 8, 2013 at 13:00

Uzgred, pobedili smo poslednji put 22 kola jelen super lige, 3 arila 2010 u gostima sa 2:0. Strelci su bili Perović u 40′ i Lekić u 70′ minutu. Te sezone smo bili drugi sa 7 bodova manje od partizana (78:71)

Reply
Crazy North мај 8, 2013 at 11:27

Ljubavi Zvezdo ti si tako slatka i zbog tebe kosa mi je kratka ! 😎

Reply
dexy122 мај 8, 2013 at 11:13

Ako bi Partizan kiksnuo protiv Kragujevca, a mi dobili OFK. Veliki smo favoriti. Ako ne kiksne, a verovatno nece. Samo hrabra igra i gol u prvih 15 minuta nas moze odvesti do pobede.

Reply
Zvezda Velikan мај 8, 2013 at 11:04

Psihicki i fizicki stabilnija ekipa osvaja titulu! Tu smo godinama izuzev odbojkasa i odbojkasica ,,tanki,, .

Reply
Simpaticni brko мај 8, 2013 at 10:57

Sa nama se moze sve sto se pozeli…

Reply
ммцз мај 8, 2013 at 10:39

ДАЈ БОЖЕ ДА ОСВОЈИМО ТИТУЛУ!

Reply
Zvezdaaa мај 8, 2013 at 10:34

STO NE MOZE NIKO MOZES TI!!!

Reply

Leave a Comment