Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Најава: Црвена звезда – ОФК Београд

Одличан дерби у Јагодини. Највише захваљујући разумевању свих за пуне трибине, обострани интерес, нормалан однос и не терању ината и тврдоглавости на обе стране, као претходних година. Лепа слика из Јагодине, лепа порука. Узбудљиво, динамично и наша победа. То је најбитније. Идемо даље, следи још један дерби. Градски дерби.Најтрофејнији и најстарији клуб. Искрено се надам да ће и овај дерби добити свој прави оквир. Надамо се пуним трибинама наше „Маракане“ и фудбалу. Фудбалу. Тога смо некако најмање имали. Без додатних калкулација, ко ће коме, ко коме дугује, ко је чији клуб. Два тима, пуне трибине, песма и терен. Црвено-бели и Плаво-бели. Тада смо победили, у сваком случају. Узбудљиво ће бити сигурно. Шта ће бити у Крагујевцу је мање битно док не видимо шта ће бити на „Маракани“. А на „Маракани“, желимо да видимо победу.

 

Офк Београд, полуфиналиста Купа, који је до тога дошао управо преко Црвене звезде, преко „Маракане“, са новом плејадом јако талентованих клинаца и Зораном Милинковићем на клупи. Пробудили су се у у последњих пар мечева, везали четири тријумфа за редом и сада су у горњем делу. Фабрика на Карабурми ради пуном паром. Нису успели преко Абубакара и боље Војводине до финала Купа, али предвођени Петром Грбићем су после суморног почетка дали сигнал да могу боље. Две новембарске победе у само десет дана против нас, су нама довољан шамар и позив на опрез. Сада је улог много већи, а ти порази, да су били преточени у победе, би у овом тренутку биле злата вредне.

2011. године су прославили један век од свог настанка, што је за клуб на овим просторима за дубоко поштовање. На састанку који је 1. септембра 1911. године одржан у кафани “Женева”, која се налазила на углу Александрове и Београдске улице, основан је један клуб, који ће у наредним годинама исписати најлепше странице нашег предратног фудбала, а тај клуб живи и дан данас и поред тога што су га укидали, реименовали, селили… 2011. године, тадашњи БСК, касније Металац,  а данас ОФК Београд, слави златни јубилеј, први век свог фудбалског битисања! После избора прве клупске управе и пошто је изгласала правила клуба, скупштина је донела одлуку да клупско игралиште буде подигнуто на уступљеном терену београдске општине, на некадашњем Тркалишту (бивши хиподром), где се данас налази Технички факултет. Име је усвојено на предлог Милоша Екерта, банкара «Прашке кредитне банке», који је дао идеју да се новоформирани клуб зове Београдски Спорт Клуб! Надимак им је био “Београдски Плави”!

У децембру ’44 БСК и СК 1913, најтрофејнији београдски предратни клубови, се не помињу својим именима него “плави” и “црвени” и играју у корист сиромашних породица. Од ’45 не постоје више ни под тим називом, а 5. маја те године, заванично су укинути сви тадашњи клубови без помињања поименце, прогласом Министарства просвете и потписом Митре Митровић – Ђилас, да би се тиме обзнанило јавности оно што је већ укинуто пре више од шест месеци.

Оснива се тим УСАОС-а (Уједињена Социјалистичка Антифашистичка Омладина Србије) – ФК Црвена Звезда и тим И Армије који је преименован у Централни Дом Југословенске Армије Партизан, по узору на московски ЦДКА (касније ЦСКА). Црвеној Звезди додељује се стадион СК Југославије (некадашњи СК 1913 и Велика Србија), а ЦЂА Партизан стадион БСК-а!

25. марта 1945. године године оснива фудбалски клуб синдиката металаца – ФК Металац. Исте године, сада Металац, постаје првак Београда (лига од 6 тимова), а у одлучујућој утакмици побеђена је наша Црвена звезда. Плаво – бели узимају редовно учешће у шампионатима нове државе које се игра од сезоне 1946-47. 22. јула 1950., на иницијативу Владимира Дедијера, тадашњег политичког функционера, а предратног навијача БСК-а, враћено је име БСК и он по свему подсећа на истоимени клуб од пре рата, па се и плаво-бела боја дресова мења у тамно плаво – светло плаво, а грб је скоро идентичан оном предратном! Клуб се такмичи под нашим старим именом све до 26. новембра 1957. године, када, у то време, БСК долази у доста лошу финансијску ситуацију и тада се, после фузије са нижеразредном ТСК Шумадијом, у коју су ушли јаки државни функционери („генексовци“ – оперативци УДБЕ), који су пре тога били у управи Партизана, опет мења назив клуба у данашњи ОФК Београд, а оснивачка скупштина одржана је у сали радничког универзитета “Браћа Стаменковић”. Префикс ОФК је додат и да би клуб коначно добио свој стадион – Омладински, који је добио на коришћење од града. До тада је БСК плаћао кирију за коришћење нашег, Звездиног стадиона, па би их Звезда некад и тужила за неизмирење исте. Када је Звездин стадион постао неподобан за прву лигу, БСК је играо на Партизановом или некадашњем стадиону БСК-а.

Данас, популарна Офка, наставља историју својих предака. Мала историја популарних “Романтичара” која се доста подудара са нама. Стари ривали, прави градски ривали. Офк Београд и Црвена Звезда.

ЦЗ Н ОФК
„Маракана“ :                                 60  37 14 9      134:68
„Омладински Стадион“ :                 61  25 20 16      98:70
Укупно :                                       122 63 34 25   236:140

Финале Купа 2006 одиграно на неутралном терену. Победили смо 4:2

Први међусобни меч одигран је 1946 године, када је ОФК играо под именом Металац. У обе утакмице те сезоне ОФК је био бољи, 3:1,1:0. Под именом БСК прва утакмица одиграна 1950. године, ми смо оба пута били бољи – 3:0, 5:2. А под именом ОФК Београд, прва утакмица одиграна је 1957 године. И у тој сезони смо били оба пута бољи, 1:0,2:0.
Претходни дуел на “Омладинском” стадиону, припао је Офк Београду који је славио голом Петра Грбића, 1:0. Затим је само десет дана касније, у четвртфиналу Купа, на “Маракани”, головима Грбића, који је два пута матирао Кировског, и Богавца славио 3:1 и пласирао се у полуфинале. Дарко Лазовић је постигао гол за Црвену звезду.

Велики је број асова који су наступали и на „Маракани“ и на “Омладинском Стадиону” – Михајло Пјановић, Славољуб Муслин, Петар Пуача, Абубакар Оумару, Огњен Короман, Весељко Тривуновић, Ненад Јестровић, Митар Мркела, Александар Јевтић, Лазар Тасић, Сава Антић, Драгослав Шекуларац, Драгослав Степановић, Душко Тошић, Срђан Мркушић, Рајко Митић, Немања Пејчиновић, Милош Шестић… Небојша Крупниковић, Андрија Калуђеровић и Дејан Стефановић су наши играчи који су потписали за ОФК, али нису уписали ниједан меч за њих. Љупко Петровић, Милан Живадиновић, Ратко Достанић су били тренери оба тима, а Александар Кристић је био наш шеф стручног штаба, а био и тренер у млађим категоријама Офк. Данас дрес Офк-а носе и Весељко Тривуновић, Немања Николић наши бивши играчи, као и Петар Голубовић, који је прошао нашу омладинску школу.

Вешовић, Младеновић и Миливојевић неће наступити на сутрашњем мечу. Лазовић је под знаком питања после ударца задобијеног на тренингу у среду. Ко год да истрчи, на уму мора да има исто што и на претходних 7 мечева – ПОБЕДА! Нема калкулација, нема бомбастичних наслова, нема пуно говора и порука. Само једно  – ПОБЕДА!

Некада су овај меч играли Рајко Митић, Драган Џајић, Бора Костић, Дејан Савићевић, Роби Просинечки, Пикси Стојковић, Пижон Петровић, Дуле Савић, Деки Станковић и Немања Видић на једној Тирке и Моша, Вујадиновић, Илија Петковић, Сантрач, Бане Ивановић, Коларов, Сава Антић, Спасоје Самарџић, Чебинац.. на другој страни и стварали историју. Били витези свог заната. Данас други клинци учествују у стварању историје ових дуела. „Романтичари“ против „Црвено-белих“, као у стара времена.

Црвена звезда – Офк Београд,

11. мај 2013. 19:00

Јелен Суперлига 27.коло ,

стадион : „Маракана“, Београд.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

35 comments

RV мај 11, 2013 at 18:32

Link ????

Reply
marko мај 11, 2013 at 18:48

Mislim da je prenos na prvoj, evo ti link http://www.profreetv.com/index.php?content=watch&tvid=392

Reply
RV мај 11, 2013 at 18:52

Hvala Marko

Reply
RV мај 11, 2013 at 18:51

Nadjoh nesto u medjuvremenu . . . nadam se da ce da radi

http://prenosi-uzivo.blogspot.ca/p/kanal-3.html

Reply
vanja мај 11, 2013 at 16:11

Sto odlucuje medjusobni skor ili gol razlika u slucaju istog broja bodova na kraju?

Reply
Darko мај 11, 2013 at 16:56

Gol razlika.

Reply
asfg мај 11, 2013 at 16:57

Međusobni skor.

Reply
УШЛО У КРВ И ДОВИЂЕЊА мај 11, 2013 at 16:02

Koliko ce biti cena karte za sever na derbiju?

Reply
moja kravica мај 11, 2013 at 14:26

bice tesko,bice 3-0 😮

Reply
doglife91 мај 11, 2013 at 14:04

Mene tolika euforija drzi. Imam osjecaj da ce mi srce izaci napolje! Ne mogu da docekam ni OFKa ni Partizan…Dao bih sve da mogu da odem na Marakanu i s bracom podrzim Ljubav ali nisam u mogucnosti. Nisam prestao da vjerujem ni jedne sekunde u sve ovo, i ako dragi Bog da, da za nekoliko dana svi mi zajedno sa nasih 11 momaka podignemo pehar koji smo dugo cekali i prosli sito i reseto zbog njega! Trebalo je samo vjerovati…
Momcima zelim svu srecu, neka se potrude, zapnu, jer je radost jako blizu. Ostalo je jos malo vremena a samo hrabri izlaze kao pobjednici! Braco Delije, neka je sa srecom i igracima i nama. Pozdrav za sve Delije a za one koji ce veceras na Marakani grmiti, neka pokazu svu silu Zvezdinu!
Pozdrav iz Doboja!

Reply
Borivoje мај 11, 2013 at 11:36

…………………………………Bajkovic…………………………………………….

………………….Mikic………………………………Spajic……………………….

Pantic……………………………………………………………………..Petkovic

……………………..Garido…………………………Milijas………………………

Lazovic………………………………Kadu……………………………..Kasalica

…………………………………………Dauda…………………………………………….

Izmene:
1.Lazovic-Milunovic
2.Milijaš-Mijailovic
3.Kasalica-Savicevic

Reply
Dule Pacov мај 11, 2013 at 11:39

Voleo bih da vidim Maksimovica.
ko bi mogao da mu oprosti?

Reply
Dusan RSRS мај 11, 2013 at 09:57

Zna li neko da mi kaze ,u slucaju da zavrsimo prvenstvo sa istim brojem bodova sa komsijama, da li se gleda medjusobni skor ili gol razlika? Pozdrav braco Delije!

Reply
Dimitrije мај 11, 2013 at 10:14

Medjusobni skor se gleda…

Reply
delijaMNE мај 11, 2013 at 00:28

Napravi nam Dzaja bre…..malo vece tribine…. 500hiljada stize DELIJA….

Reply
Foreign мај 11, 2013 at 11:39

e je*i ga sad… 😀

Reply
redjamo pobede мај 10, 2013 at 23:05

Problemi sa evro licenzom. Problemi sa svih strana. Ako osvojimo titulu valjda ce krenuti bolje

Reply
zvezdan мај 10, 2013 at 21:50

CEO SEVER SE VESELI CRVENO BELI ZVEZDA SAMPION!!!!!!!!!!!!!!

Reply
MILAN KG мај 10, 2013 at 21:45

ovakav gazda nama treba http://www.novosti.rs/vesti/sport.294.html:433192-Ruski-milijarder-za-60-miliona-evra-doveo-Falkaa-u-Monako a ne da godinama tavorimo gledam danas rang listu uefa koliko smo nisko pali u rangu smo sa nekim indijanskim ekipama.privatizaciaj je jedini spas neki arapin da kupimo ekstra igrace i da dominiramo.

Reply
nemanja мај 11, 2013 at 11:47

kako ces kupit igrace kad ova nasa „mocna“ liga dozvoljava samo 3 stranca 😯

Reply
Dzo мај 11, 2013 at 13:30

Ne bi nam ni trebalo vise od tri stranca,jer kad bi svi Zvezdasi (Vidic,Subotic,Ivanovic,Dragovic,Kolarov,Lukovic Kuzmanovic,Matic, Misimovic,Stankovic,Bosancic,Marin, Jankovic,Basta, Krkic,Vucinic,Pandev, Zigic,Damjanovic,Arnautovic, itd) igrali za voljeni tim plus ta tri stranca tj igraca bez drzavljanstva Srbije uz najbolje iz sadasnjeg tima onda bi imali Zvezdu za nokaut fazu Lige Sampiona,a ti milijarderi ulazu u klubove za koje fudbaleri igraju iskljucivo zbog novca,a ne privrzenosti klubu tipa tog Monaka ili Sitija,PSZ-a,Zenita, Sahtjora,Anzija i slicnih.

Reply
ZVEZDA JE ZIVOT мај 11, 2013 at 15:55

Verovatno se menjaju pravila o broju stranaca, od sledece godine bice dozvoljeno vise streanaca, bar je tako najavljivano, a bice jos promena u JSL !

Reply
Aleksandar мај 11, 2013 at 12:56

Brate koju korist taj sajh od toga ima? Nismo klub iz Top 10 liga..

Reply
dejca мај 10, 2013 at 21:04

Ne svidja mi se ovo pred utakmicu sto Portugalac kaze da ne oseca kod igraca koncentraciju ❗
Nadamo se i on a i ja da gresi 🙂
Ali me raduje to sto javno kaze covek, da ih razbudi.. A na kao Jankovic „sve super a ono posle cvrc 🙂 “ !!!

Reply
dexy122 мај 10, 2013 at 22:27

Ma lik je provalio nas mentalitet. Sad ce ovi kidati u inat njemu. To on zeli. Ja se nadam da sam u pravu. 😀

Reply
delijaMNE мај 10, 2013 at 20:31

Nasu grupu niko ne shvata, snaga, ponos iz nje izbija, vecno Zvezdo bice s’tobom severna strana, bodrice te do kraja.

Reply
TOMA мај 10, 2013 at 19:59

kad je bila jagodina, jedva cekam sutra,stariji sam momak na marakani sam vec 30 god. svasta sam preziveo al ovaj osecaj je neopisiv

Reply
ZVEZDA JE ZIVOT мај 10, 2013 at 19:56

Z one koji nemogu na Marakanu, prenos je na Prvoj 😀

Reply
czv мај 10, 2013 at 19:38

http://czv-cbp.blogspot.com/2013/05/blog-post_8.html Da li je moguce da Lazovic nece igrati?? :O

Reply
njaVa мај 10, 2013 at 19:31

Koji je danas? :mrgreen:

Reply
VESICU ODLAZI! мај 10, 2013 at 19:26

Treba se dobro pripaziti sutrasnje utakmice,a posebno sto sam siguran da onaj glodar sprema tvrdu i prljavu igru.Mozda su i premirani od djure i druzine.Sve zavisi od nas i Pinto mora da nadje pobednicku formulu,u sta iskreno verujem.Napred Zvezdo i da upisemo 3 velika boda.

Reply
Darko мај 10, 2013 at 19:12

JOS I KOSARKASI DA IGRAJU U 19 SATI. SVA SRECA IGRAJU U NEDELJU. KO DA IZDRZI TOLIKE STRESOVE,

Reply
marko мај 10, 2013 at 19:53

Ima vaterpolo, bitna utakmica protiv Radnickog, ipak ce biti kidanja…Nadamo se dobrom ishodu na obe utakmice.

Reply
БоМаЈа мај 10, 2013 at 18:16

И дан-данас ЗВЕЗДО ја сам ту и још живим ја за победу, нека песма вечно прати наш вољени клуб…ХОЋЕМО ТИТУЛУ!!!

Reply

Leave a Comment