Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Џаја пред дерби: „У великим утакмицама, попут ове, рађају се и играчи и екипа“

Драган Џајић, фото "Новости"
Драган Џајић, фото "Новости"
Драган Џајић, фото „Новости“

Два дана пред дерби председник нашег ФК, Драган Џајић, разговарао је с новинарима о предстојећој утакмици „вечитих ривала“, а текст објављен на порталу „Мондо“ Николе Јанковића преносимо у целости.

Председник Фудбалског клуба Црвена звезда Драган Џајић у разговору са новинарима у четвртак, два дана пре „утакмице сезоне“, деловао је прилично мирно и сталожено.

Не зато што му је свеједно шта ће бити у суботу у 19.30 када у Хумској почне 144. „вечити дерби“ у којем ће се играти не само за славу и престиж, већ и за шампионску титулу. Него зато што је свестан да сви звездаши, па и он, морају да буду задовољни што ће се њихови љубимци уопште било шта питати у мечу са највећим ривалом, актуелним шампионом.

Након што је Партизан већ увелико, у марту, прославио шесту узастопну титулу, а у Црвеној звезди се јавно одрекли од исте, Џајић је новинарима „Вечерњих новости“, „Наших новина“, „Блица“ и „Монда“ у четвртак рекао да нико ко навија за Црвену звезду нема разлога да буде нервозан.

„Фудбал је чудо“, рекао је Џајић на почетку разговора у својој канцеларији.

„Објективно, нико од нас није ни очекивао да ова утакмица може да буде овако значајна. Стога, сви у Црвеној звезди прво морамо да будемо задовољни што смо уопште дошли у ситуацију да сами одлучујемо. Ко је, реално, на 11 бодова заостатка помишљао да би ова утакмица могла да буде кључна у борби за титулу?“, питао је Џајић и надовезао се:

„С те стране требало би поштовати ових осам узастопних победа које смо забележили, али фудбал је чудо. Погледајте само Бенфику која је за четири дана остала без два трофеја тако што је примала голове у 93. минуту, а обе утакмице могла је да реши у првом полувремену…“

Он не сматра да је ово најважнији дерби за Црвену звезду у историји, због тога што се пружила прилика да се прекине петогодишња владавина Партизана у првенству, никада виђена пре тога, самим тим ни у Џајићево доба…

„Ја сам већ 50 година или актер или посматрач дербија и ово је само један у низу за мене, али морам признати да је први после дуго година који ће вероватно одлучити питање првака. Не у потпуности, али у великој мери“, рекао је и додао да је Партизан тај који може више да изгуби у актуелном тренутку, иако његов клуб чека на титулу од 2007. године.

„Мислим да Партизан може много више да изгуби, јер би после они морали да траже разлог због чега је то тако, а већ су практично били прваци. То би за Партизан био, с ове тачке гледишта, већи ударац него да ми не будемо прваци. Али, ако не посматрамо само ову сезону, за нас никако није добро то што пет година нисмо били шампиони. Ипак, када бисмо на крају били први то био био подвиг и мислим да њима не би било нимало пријатно да на тај начин изгубе првенство, упркос пет узастопних титула“.

Да ли сте икада помишљали на то да би Партизан могао да стигне Звезду по броју титула првака?

„Нисам дуго био ту, па нисам о томе ни размишљао, али сам приметио то у једном тренутку. Добро, шта да радимо… Друга су времена била и у ‘оно’ време није уопште лако било постати првак, много теже него сада. Не желим да потцењујем Партизанове титуле, напротив, али чињеница је да се у ‘оно’ време теже завршавало на првом месту“, упоређивао је Џајић титуле из лиге СФРЈ са актуелним првенством.

„Ако се догоди да нас стигну, треба им честитати, а ми морамо да настојимо да прекинемо тај низ“.

Док је математички гледано реми исто што и победа Партизана, да ли очекујете да би „вечити ривал“ могао пуном офанзивом да изненади вашу екипу и тренера?

„Не знам колико су наше екипе и даље спремне да кажу нешто и да то спроведу у дело током свих 90 минута. Мислим да екипе у Србији, па и Звезда и Партизан, још нису способне да ураде тако нешто, да немају тај квалитет. Ево ја могу да кажем сада ‘играћемо тако и тако’, ако вам то нешто значи, али питање је да ли је то изводљиво. Конкретно, питали сте ме за Партизан и да ли ће напасти и изненадити нас? Не верујем да је у стању да то ради константно 90 минута“, искрен је био Џајић, а надовезао се констатацијом:

„И Звезда и Партизан би могли да имају боље тимове, то је чињеница…“

Постоји ли онда, у оваквом односу снага, неки појединац у тиму црно-белих од којег прети посебна опасност?

„Драго ми је да Саша Илић има дугу каријеру, видим да га сви хвале, да би сви волели да игра што дуже. Ипак је он одиграо много утакмица за Партизан и треба то поштовати, а ове друге не бих издвајао. Имају квалитет, имају добре играче и ја то поштујем. Али, имамо и ми!“

Поменули сте Бенфику и Челси, има ли Црвена звезда неког Банета Ивановића који ће узети ривалу титулу голом у 93. минуту?

„Ја бих волео да се појави неко у суботу, ако треба зваћемо га Бане“, са осмехом је одговорио Џајић.

Шта би могло да пресуди?

„Јако је битна психолошка припрема и на томе се ове недеље радило ‘доле’. Наравно, битно је и како ћемо играти тактички. Ја имам поверења у тренера и верујем да ће припремити најбољу тактику“.

Да ли ћете му у томе помоћи и одржати мотивациони говор као јесенас?

„Нисам сигуран, треба пустити тренера… Мало сам пратио тренинге и повремено разговарао са неким играчима, али нисам сигуран да им је потребан говор. Има још два дана до утакмице, видећу“.

За овај 144. дерби влада огромно интересовање међу навијачима. Сећате ли се да је било некад тако?

„Било је и раније, наравно, наш стадион је примао 100.000 људи, а Партизанов 55.000. Само је у једном периоду током 90-их пало интересовање, али не памтим из времена пре тога да није био пун стадион или на ЈНА или код нас. Нисам ишао на ЈНА, а да није било 55.000“.

Очекујете ли да Звезда има већу подршку у суботу иако се игра у Хумској?

„Наших је увек било више, то је тако. Једноставно, долазе у већем броју на утакмице. Е, сад како ће се распоређивати улазнице, то је друга прича. Биће довољан и Север, а некада је био Југ. Чувени Југ са Звездашима, то је био Звездин ‘коп’ док се градио наш стадион, па смо играли тамо… Тако је било у моје време“, присећа се Џајић, сада већ 66-годишњак.

Он, као актер великог броја „вечитих дербија“, није имао посебан савет за садашње првотимце Звезде како да се припремају за утакмицу. Претпоставља да је и њима, као и некада њему, једнако стало да добију највећег ривала и да тај мотив не зависи од важности дербија по исход првенства.

„Увек ми је било стало да победим Партизан, само се некако у моје време то лакше догађало и стварно смо имали успеха. Да ли смо тада били толико бољи од Партизана, ни сам не знам. Лакше смо излазили на крај с Партизаном, него с Динамом и Хајдуком. Али, ето… До пре две године док Роби Просинечки није дошао, Партизан десет пута није изгубио, је л’ тако? И одмах је било доминација, владавина, Партизан не може да изгуби… После тога смо ми добили четири дербија у низу и сада се више нико не сећа оног Партизановог од десет утакмица. Зато је то дерби, зато је тешко прогнозирати било шта…“

Оно што неке претходне генерације фудбалера Црвене звезде нису могле да осећају пред „дерби“ је – супериорност. А тога је било у Џајићево време. Чак се причало да је „Партизан губио 1:0 још у тунелу“.

„Јесте… Постојао је осећај супериорности, а ако је и било те приче о 1:0 пре утакмице она није потекла од нас, јер смо били супериорни. Али, не бих причао сада о томе, јер бих звучао препотентно. Све постоји у статистици и историји, па кога занима може да погледа“.

Упоредо са ривалитетом између Црвене звезде и Партизана, живео је и један лични између Ненада Бјековића и вас.

„Бјековић и ја смо играли заједно у репрезентацији, чак смо били и цимери. После је он много више мене нападао, него ја њега и ја сам те нападе, иако некад нису били нимало пријатни, доживљавао као да он штити интересе Партизана. Као што сам и ја Звезде. Сви смо ми другачији. После када смо се виђали увек смо се поздрављали и дан данас смо у коректним односима. Кажем, није ми увек било пријатно, али није то једини случај да ми није било пријатно па сам настављао да живим даље“, са осмехом је констатовао Џајић.

Он каже да његов одлазак у Хумску не долази у питање.

„Ја сам у Хумску стално одлазио, само је питање одакле ћу да гледам, да ли ћу бити у ложи или негде другде… Имам свој ритуал. Идем сигурно, а одакле ћу гледати – то још нисам одлучио“.

За крај, на неки начин, имао је поруку за фудбалере Црвене звезде.

„У великим утакмицама, попут ове, рађају се и играчи и екипа… Ту се види ко може да одигра добро, а онај коме то успе, добија психолошку снагу за будућност“.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

8 comments

LAKI мај 17, 2013 at 14:26

Treba da ubacimo nekog cigana,koji zna da isprovocira one napalje klince tipa Markovic,Ninkovic,Jojic 😛
A iskreno mislim da je bolje sto ce volkov da im igra,jer ce Lazovic imati mnogo vise prostora,jer Volkov vise igra kao krilo nego kao bek 😛

Reply
bijelac мај 17, 2013 at 10:45

koji lik ovaj mutinjo
…Iako su treninzi crveno-belih zatvoreni za javnost, novinari su imali zanimljiv događaj. Njima je u jednom momentu prišao pomoćni trener Mutinjo noseći papir.

– Evo, ovo vam je tim za subotu – kazao je Murinjo iznenađenim novinarima.

Ipak, trenutak kasnije povukao je papir ka sebi i uz osmeh produžio dalje.

Reply
dexy122 мај 17, 2013 at 18:35

Cuo sam i ono da su se igraci sakrivali Sa Pintu. haha Znaci vlada dobra atmosfera u ekipi, sto je dobro.

Reply
DejanS мај 17, 2013 at 10:41

U ovakvoj utakmici treba da igraju igraci koji imaju bezobrazluka (ne bih da se drugacije izrazim 🙂 ) i koji ce da kidaju. Milunovic, Milivojevic, i po meni Mihajlovic umesto Daude.

Reply
Delija мај 17, 2013 at 13:02

Haha ovo za Mihajlovic si pogodio pravo u centar :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Reply
DejanS мај 17, 2013 at 13:09

Sta sam ja u stvari hteo da kazem, stranci su ovde samo zbog para. Nama trebaju ratnici za bitku sa ovom grobarskom bagrom. Sutra ce biti mnogo vise od igre potrebno za pobedu. Srbi smo, tu iz inata moze svasta da proradi.

Reply
Miki Delija мај 17, 2013 at 10:13

Ne slazem se sa konstatacijom da u ovoj utakmici moze vise da izgubi mali klub nego Zvezda zato sto mislim da je za Crvenu zvezdu ovo najvaznija utakmica u proteklih 7-10 godina.Evo i zasto….zamislite koliko ce jos porasti poseta na nasim utakmicama sledece sezone…tu ne mislim na 20.000-30.000 koji konstantno vec dolaze nego na jos 10.000-15.000 koji bi dolazili da osvojimo NAPOKON titulu i da izadjemo u Evropu,koliko bi porasla cena nasih igraca i interesovanje za iste,koliko bi se novi sponzori zainteresovali za ulaganja a vec postojeci GASPROM bi sigurno povecao ugovor u slucaju igranja Evrope…A sami znamo koliko nam je sada potrerban svaki evro.Zato smatram da bi malom klubu ova titula bila jos samo jedna u nizu njihovih titula a nama bi predstavljala novi pocetak,svetlo na kraju tunela….novu nadu i veru…Ta situacija bi mnogo pomogla Nebojsi covicu u finansijskoj konsolidaciji kluba a za Zorana Stojadinovica ne sumnjam da ce znati da dovede ono sto mu je potrrebno(to je vec pokazao sa Daudom,Garidom,Sa Pintom)Njemu samo treba 2-3 miliona evra i napravice cudo za nase prilike…Zato braco Delije,vidimo se 18.5.2013. na armijskom pasnjaku a poruka za igrace je da samo pokazu da znaju da igraju fudbal i da razumeju koliko bi nam ova pobeda znacila.igrajte samo kao protiv Rena kod kuce,kao protiv Bordoa u obe utakmice,kao u prethodna cetiri derbija i ja nemam ni malo sumnje u konacan ishod.a o malom klubu necu ni reci reci…..

Reply
boban мај 17, 2013 at 11:30

ma znamo svi mi to…ali ne treba praviti pritisak zbog igraca , a bogami i zbog nas navijaca jer vece ce biti razocarenje…

Reply

Leave a Comment