Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

Пре пола века дебитовао је Драган Џајић

DzajicНа данашњи пре тачно пола века свој деби у дресу Црвене звезде забележио је најбољи српски фудбалер свих времена, Драган Џајић. Тренер Миша Павић у последњем колу шампионата 1963. године одлучио је да шансу укаже тада једва навршеном седамнаестогодишњаку у утакмици црвено-белих и подгоричке Будућности. Све после тога је мање-више познато.

Имао сам 17 година и осам дана, Звезда је играла утакмицу последњег кола првенства против подгоричке Будућности и тренер Миша Павић одлучио је да ми као талентованом играчу из омладинске школе укаžе шансу. Нисмо победили, утакмица је завршена без голова, али сам оставио добар утисак и од тада сам постао незаменљив – евоцира успомене председник најтрофејнијег српског клуба.

Занимљиво је и то што иако је дебитовао у сусрету са Подгоричанима, меч одигран на стадиону на Старој Карабурми. 

Маракана још није била готова, а стадион ЈНА био је заузет због слета поводом Дана младости. Сећам се да сам био пресрећан, поготово када су ми рекли да идем на припреме за следећу сезону. Због тога сам изостао из омладинске репрезентације, али сам као најмлађи играч лиге изборио место у тиму и већ наредне године освојили смо дуплу круну – присетио се легендарни Џаја који од тренутка кад је као петнаестогодишњи небрушени драгуљ из малог Уба стигао у наш клуб.

То је пет деценија испуњених напорним тренинзима, утакмицама, дриблинзима, центаршутевима, головима и победама, али и непреспаваним ноћима током којих је, у каснијој доби, до танчина планирао пут нашег клуба до звезда. Да ли се исплатило? Да ли је у томе успео? Одговор лежи у угравираном натпису на „сребрној амфори“ која се додељује европским шампионима. Међу другим великанима стоји и натпис – Црвена звезда и то је Џајино животно дело. Драган Џајић 30. маја 1946. године није рођен да буде фудбалер него да буде – најбољи од свих фудбалера које је изнедрио домаћи, југословенски и српски фудбал. У Црвену звезду је дошао још као школарац, а већ 8. јуна 1963. године доживео је званични деби. Тада је имао 17 година. Време до 1979. може слободно да се назове – Џајићева ера.

Јер, нико пре и после њега није владао нашим фудбалом толико дуго и тако суверено. Званичне бројке кажу: у црвено-белом дресу одиграо је 590 утакмица и постигао 287 голова. Као првотимац, а од 1965. и капитен, са Звездом је освојио пет шампионских титула (1964, 1968, 1969, 1970, 1973) и четири трофеја националног Купа (1964, 1968, 1970, 1971) – значи три „дупле круне“.

У плавом дресу репрезентације Југославије први сусрет одиграо је 17. јуна 1964. против Румуније, а опростио се 16. септембра 1979. против Аргентине, нанизавши 85 утакмица што је пуних 27 година био недостижан рекорд. За државни тим је постигао 23 поготка по чему је на вечитој листи стрелаца репрезентације једанаести. Више него симболично, кад се зна да већа и боља „једанаестица“ није постојала на овим просторима. Учествовао је на Олимпијским играма 1964. у Токију, два Европска шампионата – 1968. у Италији где је водио „плаве“ до финала, и 1976. у Југославији где смо заузели четврто место, као и једног Светског првенства – 1974. у СР Немачкој.

По завршетку играчке каријере прихватио је понуду вољене Црвене звезде да се окуша као технички директор и на тој функцији освојио је осам титула првака државе, четири трофеја Купа, Куп шампиона у Барију и Интерконтинентални „Тојота“ куп у Токију!

Драган Џајић. Ас. Званично најбољи југословенски и српски фудбалер свих времена. Трећа Звездина „звезда“. Легенда. За наш фудбал и државу оно што је Пушкаш за Мађарску, Бекенбауер за Немачку, Кројф за Холандију.

Повезане вести

10 comments

donacija јун 9, 2013 at 16:34

aca lukas dao pare za abubakara!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
veliki pravi zvezdas јун 9, 2013 at 14:53

Dzajo dovedi nam sponzore i sto vise Zvezdasa potrebni su Crvenoj Zvezdi evo predloga za nove sponzore Katarski investicijoni fond generalni sponzor Volsvagen ,Grave osiguranje ,Simens a raskinut saradnju sa Gaspromom 😀

Reply
shok јун 9, 2013 at 14:43

Marlon de Jesús

Reply
shok јун 9, 2013 at 14:34

Moguc dolazak Aminoa Bouba igrac skoro sve pozicije u odbrani, a odigrao je i 4 meca za reprezentaciju Cameruna ?!?!

Reply
Fiste јун 9, 2013 at 12:06

Volim ga k’o kevu i caleta!!!
Sto se mene tice stadion bi od sutra vec mogao da ponese zvanicno ime stadion Dragan Dzajic!

Reply
vanja јун 8, 2013 at 23:34

Legendo pokusavali su da te uniste oni koji svoje legende nemaju. Pokusavaju i dalje da te kaljaju oni koji svoje ime nemaju. Lomili su te oni kojima neki zombi karadzic vise treba od tebe ali treba im da muljaju i zato su pokusali da te uniste. Ali, proci ce i ova suluda vremena i svako ce dobiti svoje mjesto, neko u aleji velikana a neko poput kanarinca na nekom pasnjaku. Ziv nam bio predsjednice. Dragan Dzajic najveca legenda ovog dijela evrope koje se (mafijaska)Srbija odrekla ali njegovi Zvezdasi nece nikad. Jedan je Dragan Dzajic.

Reply
bane јун 8, 2013 at 23:19

Izvadicemo se mi iz ovih gov*ana DELIJE!!!!

Reply
Petar јун 8, 2013 at 22:15

Jedan je Dragan Dzajic!

Reply
Petar јун 8, 2013 at 22:15

Jedan je Dragan Dzajic!

Reply
Ultras јун 8, 2013 at 22:10

Legendo naša živ nam bio!!!

Reply

Leave a Comment