Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

IN MEMORIAM – Зоран Прљинчевић

prljincevicУ четвртак 13. јуна у 81. години живота преминуо је бивши фудбалер Црвене звезде Зоран Прљинчевић (27.01.1932 – 13.6.2013).

Током играчке каријере наступао је за домаће клубове, Приштину, Раднички и ОФК Београд. У сезони 1960/61 освојио је заједно са Лазаром Веселиновићем из Војводине титулу намењену најбољем стрелцу лиге. Голови и добре игре препоручиле су га најтрофејнијем српском клубу, у који стиже годину дана касније, усезони 1962/63. За црвено-беле одиграо је током три сезоне колико је провео на Маракани 52 утакмице и постигао 31 гол. Прљинчевић је на велику сцену у Црвеној звезди ступио заједно са чувеном Џајићевом генерацијом која је дуго владала домаћим фудбалом и бележила одличне резултате на европској сцени.

Некадашњег центарфора навијачи црвено-белих памте по лепим головима, од којих су неки били од велике важности и који су Црвеној звезди доносили важне победе и трофеје. Прљинчевић је у сезони 1963/64 био први стрелац у мечу финала Купа против Динама из Загреба. Поред њега у стрелце су се уписали још Јевтић и Џајић, и на тај начин на Маракану је стигао тада шести трофеј намењен победнику најмасовнијег такмичења. Такође, у првом вечитом дербију који је одигран 17. новембра 1963. пред 75 хиљада гледалаца на тек изграђеном стадиону у улици Љутице Богдана, Прљинчевић је био једини стрелац на сусрету у 5. минуту. Био је то 33. по реду окршај црвено-и црно-белих, а овај дуел старији навијачи памте и по имену „Златни дерби“.

Све побројане чињенице недвосмислено указују на играчку величину Зорана Прљинчевића. Фудбалски клуб Црвена звезда упућује породици преминулог најдубље изразе саучешћа и искрено саучествује у болу који је настао његовим силаском са животне сцене.

Сахрана Зорана Прљинчевића обавиће се у суботу 15. јуна са почетком у 13 часова и 30 минута на гробљу Лешће у Београду.

Слава му.

Повезане вести

9 comments

Čiča јун 15, 2013 at 12:58

U drugom derbiju te iste sezone 1963/64 tj u prolećnom derbiju Prlinčević je bio strelac dva gola a Zvezda zabeležila pobedu od 2:0. Tako je Prlinčević bio strelac sva tri gole protiv Partizana u toj sezoni.Te sezone je Zvezda osvojila duplu krunu a Prlinčević bio njabolji strelac.Mislim da je protiv Partizana postigao još koji pogodak narednih sezona.
Inače, Prilinčević je u Zvezdu došao već pri kraju karijere. Pre dolaska u Zvezdu imao je ozbiljne povrede obe noge, tako da je igrajući za Zvezdu i dajući golove dobio nedimak „golgetera na staklenim nogama“. Kao mlađi igrao je na poziciji krila zbog svoje brzine. Nakon ovih povreda nije bio više bio tako brz pa je prešao na poziciju centarfora (špica). U ovoj ulozi krasilo ga je veliko lukavstvo jer je znao da se neopaženo prišunja u kazneni prostor i iznenadi protivnika kada se on najmanje nada i postigne gol. Bio je specijalista za tzv. „otpadke“.

Reply
Čiča јун 15, 2013 at 13:02

Takođe se pridružujem izrazima saučešća porodici ovog velikog fudbalera i skromnog čoveka. Neka mu je večna slava i hvala mu za ono što je dao našoj Zvezdi. Srećan sam što sam imao tu čast da ga gledam dok je igrao u Zvezdi!

Reply
Zvezda Velikan јун 15, 2013 at 07:25

Vecna mu slava i hvala! Bio je poznato ime u Zvezdi i veliki fudbalski majstor.

Reply
Andrej јун 14, 2013 at 23:12

Pocivaj u miru legendo.

Reply
delija ns јун 14, 2013 at 20:19

Saucesce porodici…

Reply
Ryber Palunko јун 14, 2013 at 19:09

Otac mi je pričao o njemu. Nikad nije pomenuo naše nekadašnje najveće zvezde, a da nije pomenuo i njega i to ne samo zbog igara u Zvezdi, već i u Radničkom.
Sedmi strelac (skupa s Bobekom) prvenstava Jugoslavije, a dovoljno je pogledati imena prve desetorice, da se zaključi kakv je igrač bio.
Otišao je jedan od nas. Saučešće porodici.

Reply
Olivera Prljincevic јун 14, 2013 at 18:44

U ime porodice Prljincevic zahvaljujem na izrazima saucesca.

Reply
Olivera Prljincevic јун 14, 2013 at 18:29

Pogresno je vreme sahrane,ista je u 13h i 30

Reply
brada 1 јун 14, 2013 at 16:13

slava mu!

Reply

Leave a Comment