Moja Crvena Zvezda
БлоговиДраган

Tragedija na Marakani

Verujem da, nakon odgledan sinoćne utakmice Vojvodina – Partizan na našoj Marakani, više neće biti navijača Crvene zvezde koji će reći našoj upravi da se žali i protestuje bez razloga. Toliko i toliko povika i protesta upućeno je ka Fudbalskom Savezu naše zemlje od strane našeg kluba, da su mnogi i naši navijači pomislili – dokle više?

Žalili su se, godinama unazad, naši rukometni, fudbalski, košarkaški treneri.. toliko često, da ih više niko nije shvatao ozbiljno. I sami naši navijači, poneki i neupućeni dovoljno u dešavanja i u domaćem sportu i u same sporne trenutke, poneki jednostavno željni prekida saopštenja i gledanja dobrog sporta, jednostavno su rekli toliko puta – dokle više žalbe, dokle više saopštenja? Rekao bih da, sve ovo učinjeno, ni približno nije srazmerno svim nameštaljkama i krađama u srpskom sportu.

Luka je nedavno objavio tekst o nameštanjima u srpskom fudbalu, a pisali smo o tome više puta. Međutim, koliko god da se neko posveti ovome, jednostavno nije dovoljno. Nije dovoljno, iz jednostavnog razloga, jer još ništa nije postignuto. Sramno je da jedan jedini klub u ovoj zemlji skandira predsedniku FSS, dok gotovo pola lige protestuje. Recite mi, molim Vas, u kojoj to zemlji navijači skandiraju predsedniku Fudbalskog Saveza svoje zemlje? Recite mi jednu zemlju, jednog predsednika, jedan klub. Skandira se iz zahvalnosti. I oni vrlo dobro znaju zašto trebaju biti zahvalni. I time treba još više da ih je sramota.

Ono što je najstrašnije u svemu jeste ponašanje čelnika, stručnog štaba, igrača crno-belih, pa i pojedinih samih navijača (čast izuzecima), koji kažu isto kao i pred derbi sa nama – interesuje nas jedino trofej! Kako je to osvojeno, kako se do njega došlo, šta je sve učinjeno, ne interesuje nas. Bitan je jedino trofej. Cilj opravdava sredstvo! Jedno od najstrašnijih i najgorih mogućih životnih motoa je moto SD Partizan. Dičiti se ovakvim trofejima je sramno, i da je naša Zvezda osvojila bilo kakav ovakav trofej mene bi kao čoveka bilo – sramota. Hvala, ali ne hvala, Zvezdaši nisu takvi ljudi.

Mada, nisu svi sa „druge“ strane, isti. Savu Miloševića, kao igrača, nikada nisam voleo da gledam u dresu naše reprezentacije. Zaista mi je bio, i pored svih golova, često beskoristan, gubio je lopte kada god je pokušavao nešto solo, a da bi dao gol trebala mu je asistencija na peterac. Pored Darka Kovačevića u životnoj formi, igrao je on, po meni, nezasluženo. Ali Savo, momak koji je celo detinjstvo proveo navijajući za Crvenu zvezdu, nije bez razloga sklonjen kada je pokušao da uđe u komšijski klub. Sklonjen je jer nije kao oni. Sklonjen je jer je Savo čovek, a ovi danas, su sve samo ne to. Savo, šta god mi da kažemo o njemu, je neko ko je poštovao fer-plej, ko nikada nije omalovažavao Zvezdu kao neki drugi koji su kao navijači našeg kluba otišli na drugu stranu Topčidera (Bjeković, Stojković..). Takav čovek onakvom rukovodstvu ne treba, kristalno je jasno zašto. Međutim, takvih, sa te, druge strane, nema mnogo..

O samoj utakmici možemo diskutovati do besvesti, činjenica je da su neke sudijske odluke bile opravdane, činjenica je da neke nisu, ali je bespredmetno da je jedan klub ovde poguran koliko je to bilo potrebno da bi se dičio trofejom. Sve je rekao u komentaru jedan navijač Radničkog iz Niša na sajtu B92, pa ga prenosim u celosti.

 

Prvo, ovde nаvijаč Rаdničkog iz Nišа, klubа iz mog grаdа, i jedinog klubа zа koji ću ikаdа nаvijаti!

Zаpitаjte se! Ovo dаnаs što su igrаči Vojvodine urаdili, nemа veze sа Zvezdom, nemа veze sа nedosuđenim penаlom, i dosuđenim penаlom, sа poništenim golom, i postignutim golovimа, ovo imа veze sа fudbаlom u ovoj zemlji! Dаnаs je smeo, nаglаšаvаm SMEO dа pobedi sаmo jedаn tim, i to je bilo jаsno od početkа. Ovа sezonа, ove utаkmice, ove „pobede“ Pаrtizаnа. Igrаče ne trebа kriviti, oni su sаmo mаrionete ovde.

Usudiću se dа kаžem u ime svih koji ne nаvijаju zа Pаrtizаn, i u ime onih koji nаvijаju zа ovаj klub, аli su rаcionаlni: Držаvo, urаdi nešto, jednom! Utаkmice se nаmeštаju, titule se krаdu, sudije nа nаcionаlnoj televiziji nаmeštаju kupove, а mi kаo dа imаmo stiropor umesto mozgа, sve to gubimo!

Možete dа se sprdаte nа rаčun Voše i Zvezdinih sаopštenjа, аli ovo je tаko očigledno!

Nаvičаji Pаrtizаnа, slаvite titule zа koje i sаmi znаte dа su nаmeštene!

 

Sličnog mišljenja – siguran sam – su i navijači Spartaka, Rada, OFK Beograda, Jagodine, Javora i našeg kluba, koji su, manje-više, jedini koji u svom rukovodstvu nemaju nekoga iz FK Partizan ili ne sarađuju „veoma blisko“ sa tim klubom. Reč je, naravno, o klubovima koji su  redom bili oštećeni u duelima sa komšijama. Trebao bi neko da sedne i presabere, koliko su golova dali crno-beli ostatku lige, dakle sem nabrojanih ekipa, i koliko bodova su osvojili protiv njih poslednjih sezona. Ne, nećete biti iznenađeni, očekujte upravo ono što ste pomislili.

Znam da će neko reći – oni su imali najbolji tim poslednjih sezona. Istina, dobrim delom. Ali fudbal jeste nama drag umnogome i zbog toga što ne pobedjuje uvek bolji, niti najbolji. Verujte, znamo to i mi sami, znaju to i oni, i upravo zato ništa nije prepušteno slučaju. Sve je osmišljeno, do najsitnijih detalja.

Dok se oni raduju najuspešnijoj sezoni u istoriji SD-a, ostatak Srbije ima gorak ukus u ustima. Pitajmo Mutu Nikolića kako se oseća kada izgubi od košarkaša Partizana utakmicu u kojoj mu je oduzeta pobeda. Pitajmo Lukajića, trenera Hemofarma. Pitajmo Petrovića iz FMP-a. Niko ne spori najbolji tim KK Partizan, ali sudijsku naklonost koju imaju je nešto što niko nema na ovim prostorima.

Ne znam da li da idem u rukomet, i sva nameštanja ove sezone i krađe na derbijima.. sme li sada neko Butuliji i Perunu da kaže da preteruju? Da li da idem u vaterpolo i kažem kako zadržavaju najbolje igrače Srbije u svojim redovima sezonama unazad? Pitajte Avramovića, pitajte Filipovića.. njihove igrače koji su presavili tabak i izneli puno toga na konferencijama za medije. Za odbojku, skidam kapu, odlična ekipa ove sezone, i zaslužena titula posle 20 godina. Časno i pošteno, i uvek ćemo to i priznati, kada je tako. Ali za toliko drugog toga.. nema reči koje bi to mogle opisati.

Tragično je što u ovoj zemlji ekipe koje žele da osvoje neki trofej moraju biti za koplje bolje od komšija da bi isti i osvojile. A budimo realni, u ovakvoj situaciji, to je zaista, zaista nerealno očekivati. Kada je najveći deo sponzorstva državnih firmi uperen ka jednom klubu, šta drugima preostaje, i kako da budu za koplje bolji? O kojih sredstava? Ne budimo nerealni, i ne tražimo od naših ekipa nešto što je proteklih sezona bilo gotovo nemoguće.

„Da sam bio akter finala sigurno bih zadavio sudiju. Ovako ispada da se fudbal igra za delioce fudbalske (ne)pravde i da se oni stavljaju u prvi plan. Ovo je velika bruka srpskog fudbala“, rekao je Dragiša Binić nakon utakmice za „Novosti“.

„Ovo je skandal nad skandalima. Ovakvu skandaloznu utakmicu još nije videla fudbalska Evropa. Bruka i sramota. I to velika, da veća ne može biti „, bile su reči Ilije Pantelića, nekada golmana reprezentacije i Vojvodine.

A ja bih rekao, ne samo skandal, nego u pravom smislu reči, tragedija. Tragična utakmica, tragičan sudija, tragičan fudbalski savez, i na kraju, zaista tragični rukovodioci i igrači crno-belih koji svojim izjavama nakon utakmice, ali i ponašanju na istoj, samo govore o svom karakteru i inteligenciji. Počevši od Stanojevića, preko Krstajića, Ilića, Ilieva i tako redom..

Jedan čovek je oko nekih stvari puno puta „pobrkao lončiće“, ali danas mu za ovu izjavu ne mogu zameriti.

„Dominacija Partizana je državni projekat koji ima za cilj urušavanje tri simbola srpstva – vojske, crkve i Crvene zvezde. Tek kada se promeni vladajuća struktura i Zvezdi će da bude bolje.  Zvezda nema problem sa kadrovima i sportistima, ali ne može da napreduje dok su na vlasti ljudi koji su osvedočeni navijači Partizana“, rekao je Dušan Savić.

Ono što se na kraju čovek mora zapitati jesu dve stvari – dokle su oni spremni da idu sa ovim, i da li će iko ikada tome stati na put? Verujem da je odgovor na prvo pitanje – dokle god bude bilo potrebno, a odgovor na drugo, dao je Dule u izjavi iznad.

Nama ostaje samo jedno – da verujemo u bolje sutra, koje, prema najavama o kojima smo pisali, može doći veoma brzo. Da verujemo u nove sponzore i veću dobit od aktuelnih sponzora FK Crvena zvezda, koja bi omogućila normalno funkcionisanje makar i košarkaša i rukometaša, da verujemo u još bolje ekipe i izdanja odbojkaša i vaterpolista, i da verujemo da uz mnogo truda, možemo biti za to koplje bolji, jer druge nam, trenutno, nema.

A onda.. pa, pevao je često, jedan tu, stariji malo, „momak“ iz kraja.. znate ga verujem svi..

„Neko to od gore vidi sve…“

Ofsajd pa faul Krstajica pre prvog gola

Kontakt kod penala za Partizan

Nedosudjeni penal za Vojvodinu
Povlačenje od strane oba igrača kod poništenog gola!

 

Postizanje gola Vojvodine

 

Прво, овде навијач Радничког из Ниша, клуба из мог града, и јединог клуба за који ћу икада навијати! 

Запитајте се! Ово данас што су играчи Војводине урадили, нема везе са Звездом, нема везе са недосуђеним пеналом, и досуђеним пеналом, са поништеним голом, и постигнутим головима, ово има везе са фудбалом у овој земљи! Данас је смео, наглашавам СМЕО да победи само један тим, и то је било јасно од почетка. Ова сезона, ове утакмице, ове „победе“ Партизана. Играче не треба кривити, они су само марионете овде.

Усудићу се да кажем у име свих који не навијају за Партизан, и у име оних који навијају за овај клуб, али су рационални: Државо, уради нешто, једном! Утакмице се намештају, титуле се краду, судије на националној телевизији намештају купове, а ми као да имамо стиропор уместо мозга, све то губимо!

Можете да се спрдате на рачун Воше и Звездиних саопштења, али ово је тако очигледно!

Навичаји Партизана, славите титуле за које и сами знате да су намештене!

Повезане вести

97 comments

Leave a Comment