Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаФудбал

Алиса Марић одговорила Драгану Џајићу

alisa maricПре неколико дана, челници нашег клуба, као и вечитог ривала, тражили су финансијску помоћ од државе, а министарство спорта, на челу са Алисом Марић, одговорило је председницима клубова. Одговор преносимо у целости.

„За г-дина Даниловића и г-дина Џајића,

Поштовани,

Да, помоћи ћемо. Прецизније, већ смо учинили прве али важне кораке у том правцу, у данима који су претходили овом одговору. Зато што дела треба да буду бржа од речи. Министарство омладине и спорта и Влада Србије ангажовали су се да пронађу подршку за невоље које су снашле Партизан и Црвену звезду али не из буџета или јавних предузећа, већ из приватног привредног сектора у духу препоруке да се помогне спорту.

Област финасирања спорта у Србији је јасно уређена. Неће се догодити да држава плаћа клубове из буџета за спорт, осим ако се значајно не промени Закон о спорту. Чак и тада, тешко је поредити потребе професионалних фудбалских и кошаркашких клубова са потребама целокупног репрезентативног спорта Србије, укључујући и фудбал и кошарку. Није лако ни проценити овај однос докле год се у једначини за једно јасно зна, а за друго ни приближно. Као што ће увођење финасијске дисциплине привући капитал у клубове, тако ће и транспарентност пословања подстаћи борбу против корупције.

У овој држави не постоји категорија неплаћања пореза. Постоји репрограм дугова и спремни смо да учествујемо у разговорима са Министарством финансија у правцу проналажења што прихватљивијих решења.

Због јавности, требало би да буде потпуно јасно шта је законски оквир. Локалне самоуправе обезбеђују финансирање спортских клубова. Тачка. Држава финансира гранске спортске савезе, Спортски савез Србије, Олимпијски комитет Србије, кампове, стипендије, награде и признања спортиста, припреме репрезентативних селекција, организацију такмичења и много тога још. И све то функционише беспрекорно, са буџетом који је мањи и од толико помињаног буџета за културу. Када, примера ради, кошаркашице отпутују на Европско првенство, све у вези са тим, од припрема до евентуалних награда, покрила је држава односно Министарство омладине и спорта. Када се поведе прича о проблемима, они се односе на њихове матичне клубове, а не репрезентацију за коју су играли и остварили успешне резултате.

Значи ли то да систем спорта у Србији није постављен на добрим гранама? Могуће, ако је судити према гласовима из клубова. Онда ћемо тај систем да мењамо. Отворићемо темељну реформу спорта у Србији. Ту се, међутим, не питају само клубови, већ и локална самоуправа као део система финансирања спорта, 93 гранска спортска савеза, невладине организације попут Спортског савеза Србије и Олимпијског комитета Србије,сви они који су директни корисници буџетских фондова. Зато што ће неминовно доћи до преливања средстава.

Нећемо да губимо време. Сви фактори српског спорта већ ове недеље биће позвани у Министарство на заједничку отворену расправу о преуређењу система спорта у Србији. Аргументе ћемо поделити са медијима и јавношћу.

Ако је ослањање на јавна предузећа до сада био врхунац маркетиншких активности клубова у циљу проналажења стратешких партнера, то не вуче на добро. Клуб мора да буде партнер који се жели и за кога се компаније боре. Иза сваког клуба требало би да буду и план и програм и транспарентност финансија. И овде ћемо помоћи. Министарство ће окупити привредне субјекте из приватног сектора и уз сарадњу са клубовима, утицати да се креира амбијент у којем је инвестирање добродошло и где ће компаније имати битне пореске олакшице за улагање у спорт.

Ја верујем да и Ви желите се ситуација промени на боље, не само за сутра или прекосутра већ за времена испред нас. Црвена звезда и Партизан јесу институције које не само да треба да опстану већ да буду и убудуће понос српског спорта. Исто тако, надам се да једна страна неће поново лаконски одбити предлог министра за помирењем зараћених страна, не би ли се престало са непримереним говорима службених спортских лица у јавности. Одговорност према друштву, а посебно према младима који у спорту проналазе праве вредности, требало би увек да буде иста, и кад нам треба помоћ и кад смо на врху.

Врата су Вам увек отворена, ако заиста желите дугорочно решење и ако желите да подржите конструктивну акцију која треба да реформише спорт у Србији, тиме и сектор финансирања клубова. Ја сам у радном кабинету или на спортским теренима. Не живим на страницама штампе са јавним обраћањима, осим када Ви инсистирате на томе.

С поштовањем,
Проф.др Алиса Марић
Министар омладине и спорта Републике Србије“

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

23 comments

veliki pravi zvezdas јул 9, 2013 at 18:01

Hocemo da u nasu Crvenu Zvezdu dodje sejik Dzajo a ti budi pocasni presednik Crvene Zvezde Stojadinovic da ostane sportski direktor Crvene Zvezde Stojanovic trener Crvene Zvezde samo da se sklone ljudi poput Kokeze i Tonceva a da na njihovo mjesto dodju Dusan Savic i Mihajlovic a trebalo bi jos nesto napravit u nasoj Crvenoj Zvezdi Zvezdinu akademiju fudbala i da se skupljaju tu sva djeca iz citavog svijeta a nju bi trebalo stavit da vodi Jugovic sto se tice Gasproma sa njim raskinut saradnju ajmo Vucicu dovedi sejike u nasu Crvenu Zvezdu zajedno sa Dzajom ne treba nam nista Gasprom i moze slobodno da se skloni Covic sa mjesta potpresednika Crvene Zvezde ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ 😀 😀 😀

Reply
jagodina navija za zvezdu! јул 10, 2013 at 04:24

Zvezda nije na prodaju!

Reply
rsb јул 9, 2013 at 10:39

samo vas lozimo, a vi ste tako naivni
tikito, pa malo perunac, pa malo dosa pa ovaj pa onaj, sta da vam radimo, portal treba da radi, nama treba poseta jer od posete nam zavisi sponzori , tj kesh koji vi indirektno nama punite, zato vam hvala
lozicemo vas i dalje ,

Reply
kupus јул 8, 2013 at 23:55 Reply
Kobra u srcu јул 8, 2013 at 23:34

@ Moša : ti da si navijač Zvezde nebi tako pričao,
mene ne zanimaju problemi 50 drugih klubova po Srbiji mene zanima samo Zvezda !

Reply
selektor јул 8, 2013 at 23:00

Tiko sutra stize u Beograd

Reply
aleksandar sd јул 9, 2013 at 00:06

Kolektore nas.

Reply
aleksandar sd јул 9, 2013 at 13:16

Pa jel stigao? e lozano jedna obicna.

Reply
vasquez јул 8, 2013 at 22:44

Prazne price politicke!

Reply
Ja јул 8, 2013 at 22:34

HVALA!
ODUZICE SE ZVEZDA!

Reply
Mosa јул 8, 2013 at 22:32

Prije svega zvezdas sam, ali gade mi se price o pomoci drzave vecitima, zastoo drzava nebi pomogla, Smederevu da opstane u ligi, Radnickom iz Nisa i iz Kragujevca, dva velika grada ? Nije drzava kriva sto su lopovi uzimali koliko su hteli, i Dzaja je legenda zvezde ali i lopov, sta je dosad uradio korisno ????????????

Reply
Mladen јул 8, 2013 at 23:49

Mosa, prica ti je losa !!!

Reply
perus јул 9, 2013 at 08:46

zato sto drzava koristi pare poreskih obveznika, a 95% poreskih obveznika navija za vecite i ne vidim razlog zasto moje pare ne bi isle zvezdi vec smederevu. boli me uvo za smederevo i slicne

Reply
Neko јул 8, 2013 at 22:28

Bravo. Pravo u centar. Da bi privatni kapital usao u klub, mora postojati poverenje privatnih subjekata (potencijalnih sponzora) u klub, njegovu strategiju razvoja i strucnost vodecih ljudi. Drugim recima, Zvezda mora biti klub koga svi zele da sponzorisu. Nema svrhe ganjati javna preduzeca jer je to presipanje iz supljeg u prazno i otvara vrata za mnoge politicke igre ispod zita. Ne moze drzava izdvajati novac iz budzeta za klubove jer to ne radi ni jedna ozbiljna drzava, ali moze obezbediti izvesne poreske olaksice za privatne kompanije koje zele da investiraju u klub.

Reply
Maksa јул 8, 2013 at 22:20

U prevodu i dalje status „kvo“. Zakon o javnoj svojini nije ni pomenula, samim tim ni upliv privatnog kapitala. Koji ce to privatnik dati novac Zvezdi ili Jsd, a da se ne pita nista? Hahaha pa za mnogo manje para ce dati pate Pinku ili B 92 i imace bolju reklamu nego na bilo kom stadionu. Ova prica ne pije vodu kod inteligentnog sveta sto cete nadam se videti i po reakcijama nasih odgovornih u klubu.

Reply
ZVEZDA JE ZIVOT јул 8, 2013 at 22:16

Svako dobro zna sta je Mamic rekao (predsednik Dinama), da bi drzave Zvezdu mogla spasiti za pola sata, tako da…….

Reply
Maksa јул 8, 2013 at 22:26

Mozemo mi da mrzimo hrvate ali trebamo da se ugledamo na tog Mamica. Covek je imao mu*a da odstrani iz kluba menadzere i razne mesetare i sad mu igraci vrede po 10,15 miliona. Ne da covek na sebe i na svoj klib, ja mu skidam kapu. Iza takvog coveka ce uvek da stane 50 000 navijaca i zato je jak, zasluzio je covek toliku podrsku i zato se odvazio i oterao sve iz kluba. A recite vi meni ko ce da stane iz Dzaje ili Covketa? Niko! Budimo realni…

Reply
@ јул 8, 2013 at 23:34

Ne vrede oni toliko, ali covek je trgovac uspeva da proda svoju robu po daleko vecoj ceni od realne, a nas Stojadinovic obilazi pola Evrope za jednim stoperom i nikako da ga dovede, a jos nikoga nije prodao. Neka ide kod Mamica na casove. Stoji da je on stekao bogatstvo kao menadzer ali da li se ispraznio, zaboravio kako se radi, da li nece ili je nesto pak cetvrto u pitanju to sam Bog zna

Reply
Maksa јул 8, 2013 at 23:58

E moj druze… Veliko je pitanje sta znaci biti bogat danas u Srbiji… To sto je on na nekom igracu dobar po 40,50 hiljada je dovoljno za bogatstvo ovde, a u poredjenju sa ostalim menadzerima nije nije im ni do kolena. Srojadinu svaka cast ali daleko je on od menadzera… Idi na Graficar u restoran, stalno ti je tamo menadzer sto je Matica odveo u Chelse-i, ja sam sto puta sedeo sa njim. To je menadzer, ma sta ko mislio ali on svojim igracima placa stan, hranu, treninge… Nije lako biti profi menadzer. Kauem ti, nadji „Cigu“ i sedi sa covekom, covek je otvoren za pricu uvek. Pravi menadzer plima platu od igraca, tacnije ako igrac od novog kluba ima po sezoni milion, menadzer ima 200 000, a ne da bude igrac u vlasnistvu menadzera, to ima samo kod nas ali to nije kriv menadzer nego klubovi sto potpisuju takve ugovore. Stojadin u fudbalskom smislu nije nikakav menadzer. Ovo je bolna tema i pobracu brdo minusa sad ali to je sadasnje stanje. Klubovi su ti koji potpisuju stetne ugovore pa posle kukaju.

Reply
Andrej јул 9, 2013 at 02:36

Poseta na utakmicama Dinama je srednje zalosna, cak i u ligi sampiona jer navijaci ne podnose tog istog Mamica i vise puta su organizovali proteste za njegovu smenu. Ovo cisto zarad istine i objektivnosti.

Reply
czv јул 8, 2013 at 22:10

ljudi mrsko mi je citati moze li mi neko reci u kratk osta je odgovorila ??? hvala unapred

Reply
Беране ЦГ јул 8, 2013 at 22:05

Hvala macko.

Reply
Ja јул 8, 2013 at 22:33

HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA ulepsao si mi dan AHHAHAHAHAHAHHAH 😆

Reply

Leave a Comment