Moja Crvena Zvezda
ИнтервјуиФудбал

МЦЗ Интервју – Александар Ковачевић: Срце је изабрало Звезду!

Поникао је у Звезди, вредно тренирајући како би једног дана заиграо за први тим. Када је мислио да је коначно остварио сан, схватио је да ће ипак морати на неко време да напусти своју кућу. Истрајан у свему што ради, са много труда, жеље, неизвесности али и много вере, вратио се где припада. На најлепши стадион, поново је обукао црвено-бели дрес, спреман да настави тамо где је стао. Као што је и сам рекао „Срце је изабрало!“

Aleksandar Kovačević
Aleksandar Kovačević

За сајт Моја Црвена звезда – Александар Ковачевић!

Када и где си почео да тренираш фудбал и како си дошао у Звезду?

Почео сам да тренирам још у основној школи, већ са седам година. Тома Милићевић је био скаут који ме је запазио. Ја сам у међувремену прешао у Вождовац, а касније у Звезду. Имао сам девет година када ме је он видео на некој утакмици и одвео у Звезду.

Године проведене у млађим категоријама и онда долази до понуде Олимпијакоса.

Десет година сам био у клубу. Прича са Олимпијакосом је почела на турниру у Грчкој који сам играо са кадетима Звезде, снимио ме је скаут . Позвали су ме да пређем тамо, отишао сам, али нисам могао да добијем потребне папире тако да сам се вратио у Звезду.

Шта се даље дешавало?

Када сам се вратио из Грчке дебитовао сам за први тим, али онда сам послат у Сопот.

Када ти је речено да се не рачуна на тебе  да ли си добио неко образложење?

Пред истицање уговора, господин Негић ме је позвао на разговор. Питао ме је да ли желим да продужим уговор на још годину дана и да ме пошаљу на позајмицу или да одем из клуба, јер не рачунају на мене. Рекао сам да не желим да продужим уговор и да хоћу да одем.

Следећа дестинација је била Суботица, односно ФК Спартак?

Да, отишао сам у Суботицу и тамо добио шансу, играо сам, доказао се и вратио се назад. Испоставило се да је то био добар потез.

IMG_0795-1Какав је био осећај играти против Звезде?

То је баш било тешко. Ипак сам овде провео десет година, цело детињство.Стварно је непријатан осећај играти против клуба у којем си поникао. Сећам се прве утакмице у пролећном делу прошле сезоне када само играли пред 40 000 навијача. Није било лако.

Одмах по завршетку сезоне почеле су приче у вези са твојим повратком. Помињао се ту и вечити ривал. Можеш ли да нам објасниш шта се дешавало?

Било је интересовања од стране Партизана, али није ми било тешко да изаберем. Црвену звезду волим, то је мој клуб за који навијам. Нисам размишљао уопште. Срце је изабрало Звезду!

Месец дана је трајала та неизвесност око твог повратка у табор црвено-белих.

Да, скоро месец дана. Било је баш напето. Али ето, добро се завршило. Ни мало лак период, по цео дан сам био на телефону. Чак сам се и склонио у Суботицу и тренирао са Спартаком као бих избегао притисак и могао да се посветим тренинзима.

У медијима се чак појавила вест да одлазиш у Француску, тачније у Тулуз?

Постојало је интересовање француског клуба, али ништа озбиљно. Мало је све то преувеличано.

Ко је најзаслужнији за повратак у Звезду?

Пре свега људи из садашње управе клуба и мој агент Стеван Миковић.

Да ли мислиш да је то добар корак?

Наравно. Да не мислим тако и да нисам сигуран у оно што радим, не бих се вратио. Као што сам рекао, срце је изабрало и срећан сам што сам поново овде.

Постоји још играча који су доживели исту судбину као и ти. Били су у Звезди, па су отишли, а могли су много да ураде за клуб. Да ли би им саветовао да се врате уколико добију прилику?IMG_0804-1

Увек, ипак је Звезда наш највећи клуб, другачији од осталих. Звезда се једноставно воли. Сигурно да бих свакоме ко добије шансу да заигра овде рекао да не размишља ни секунд, да одмах дође.

Да ли си некад причао са Деспотовићем? Он је говорио да би волео да се врати.

Њему је велика жеља била да се врати у Звезду. Неко време се нисам чуо са њим, а онда сам сазнао да је отишао у Белгију. Ја сам срећан што сам дошао, надам се да ће се и њему жеља остварити.

Имаш прилику да тренираш са Милијашем и Нинковићем. Какав је осећај?

За мене је то пре свега велика част. Имам шансу да много научим од њих и напредујем. Стварно је феноменалан осећај бити у екипи са таква два играча. Презадовољан сам како радимо. Они су стварно врхунски фудбалери. Милијаш је прави капитен, а Нинковић је показао колико воли клуб. Имао је много боље понуде, али ипак је изабрао Звезду.

На утакмици са Базелом си добио црвени картон и одмах после тога Швајцарци су преокренули резултат. Многима је то била потврда да си право појачање.

Па добро, видело се одмах на почетку да је судија мало пристрасан, било је ту много спорних ситуација. Нисмо успели да победимо, свима нам је било криво због тога. Ја сам дао све од себе, нажалост, морао сам да напустим терен.

Прва Звездина утакмица на којој си био?

Често сам ишао на утакмице, посебно као клинац. Прва на којој сам био је Црвена звезда – Партизан, онај дерби, чини ми се 2000. године, који је прекинут.

Имаш ли неког идола?IMG_0806-1

Имам, један од њих је Дејан Станковић. Велики играч који је остварио невероватне резултате и изградио фантастичну каријеру.

Шта кад би се Дејан вратио у Звезду?

То би било феноменално. Стварно бих волео. Имао бих прилику да заиграм са фудбалером који ми је узор од кад сам почео да играм фудбал.

Сигурно једва чекаш вечити дерби?

Да, то је нешто посебно. Једва чекам да осетим ту атмосферу. Када сам играо за млађе категорије, увек смо губили од Партизана. Волео бих да их сада победимо. Ипак је дерби нешто посебно, то није утакмица као свака друга.

Да ли имаш пријатеље међу играчима вечитог ривала?

Имам. Дружим се се са Милошем Јојићем. Знамо се још из периода када смо обојица играли за млађе категорије својих клубова.

Како си добио надимак Тенк?

Добио сам га још у петлићима, дао ми га је Тома Милићевић пошто сам био доста крупнији у односу на своје саиграче иако сам био најмлађи. И ето, он ме је назвао Тенк.

Професионални спортисти немају много слободног времена. Како волиш да проведеш те ретке тренутке одмора?

Највише волим да се видим са другарима, да гледам филмове, слушам музику. Такође волим да гледам кошаркашке утакмице. Користим то време да се што више одморим и опустим.

Ово је време када сви навијају за неки страни клуб. Имаш ли ти своје фаворите?

То је дефинитивно, без конкуренције, Манчестер Јунајтед.

Са ким се највише дружиш из екипе?

Са Николом Мијаиловићем. Знамо се од раније, обојица смо и прошли пут били у исто време у Звезди и сад смо опет.

Да ли број 55 на дресу има неко посебно значење?

Много волим број 5, али њега је узео Мијаиловић. Тако да сам ја изабрао 55. Нема неко посебно значење, једноставно ми се свиђа тај број.

Шта очекујеш на утакмици у четвртак?

Пре свега победу. То заслужују наши навијачи. Звезда увек мора да иде на победу, сигуран сам да ће тако бити и овог пута. Морамо да покажемо колико смо до сада урадили.

Игра се на Маракани, имаћеш прилику да доживиш нешто о чему причају многи бивши и садашњи играчи Звезде.

Наши навијачи су најбољи на свету, они клубу пружају невероватну подршку. Сигуран сам да је сан сваког играча да прође кроз тунел и изађе на терен и игра пред пред навијачима као што су наши.

Уколико се пласирате у наредно коло, шта очекујеш?

Кога год да добијемо за противника, сигуран сам да ћемо дати све од себе. То је оно за шта се спремамо. Не сумњам у екипу, убеђен сам да ћемо успети у свему.

Може ли Звезда коначно до титуле и како се екипа носи са притиском?

Наравно да може. Па добро, то је оно што чека сваког ко дође у велики клуб попут Црвене звезде. Притисак наравно да постоји, али ми смо већ навикли на то. Једноставно, то је оно што иде уз играње у клубу који мора да се бори за титулу.

Ко је теби највећа подршка?

Одувек је то била моја мајка.

Порука за Звездаше и читаоце сајта МЦЗ?IMG_0809-1

Да наставе да нас бодре као до сад, да буду уз нас, а ми ћемо им вратити победама и надам се, титулом. Поздравио бих све који прате сајт МЦЗ и позвао их да дођу у четвртак на утакмицу, да заједно дођемо до победе.

Александре, хвала ти на издвојеном времену. Желимо ти много успеха и победа у дресу Црвене звезде.

Интервју: Јована К.
Фото: Игор В.
Видео: Ненад Р.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

12 comments

kobr90 јул 16, 2013 at 15:19

veselo i ovome mikovic manager

Reply
INĐIJA јул 16, 2013 at 21:42

Ko je on? Nisam u toku.

Reply
Laki јул 19, 2013 at 12:51

Stevan Mikovic,odnosno steva majami.Menadzer,klasicna lopovcina

Reply
miki јул 16, 2013 at 12:55

gospodin negic i gospodin stevan mikovic menadzer. odvesti zvezdinu decu bez obestecenja

Reply
Mani јул 16, 2013 at 12:08

Bravo kralju, samo melji !!! 😀

Reply
Alex јул 16, 2013 at 11:08

E na ovakvim momcima zvezda treba da gradi buducnost, na zvezdaskoj krvi!

Reply
... јул 16, 2013 at 10:23

Intervju-Jovana Krneta,sestra naseg defanzivca 😀

Reply
Luka јул 16, 2013 at 11:29

:facepalm: Greška :facepalm: Nije ovo njegova sestra, skroz drugo prezime 🙂

Reply
M.V.P . јул 16, 2013 at 15:10

Njegova sestra se zove Mina!

Reply
Jovana јул 16, 2013 at 18:25

Jeste, ja sam mu sestra jer se zovem Jovana. Majka i otac nam se zovu Jovanka i Jovo. 😀

Reply
dusanmosa јул 16, 2013 at 10:12

Zelim ti srecu Aco, pregazi glodare!!! 😈

Reply
dux јул 16, 2013 at 09:58

Aca tenk!

Reply

Leave a Comment