Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаФудбал

Најава: Черноморец – Црвена звезда

У лошем треба тражити добро, каже стара изрека. У исландским белим ноћима једино је добро што је обезбеђен пролаз у наредну рунду, уз неизбежних „пар минута страха“. Пролаз је обезбеђен у Београду, а потврдио га је Бобан Бајковић на Вестманеји. Капитална предност стечена у гротлу „Маракане“ над аматерима из земље рибарства, гејзира и вулкана је била довољна да се резервише лет за бивши историјски и културни центар Руске Империје, луку на Црном мору, Одесу.

cernomore gostiУпркос очајном суђењу и необоривој чињеници да је Црвена звезда ишла на „пут око света“, да је имала тешко путовање, игра и однос према дресу на мечу против са Исланђанима су морали да буду бољи, а резултат рутина. Ако се осврнемо кратко на саму утакмицу видећемо само једну шансу Милоша Нинковића. Врло лако је могла да уђе „вода у уши“ и да имамо проблем. Панично избацивање лопте, понашање Дауде и чување лопте су нешто што желимо што пре да заборавимо јер противник није био Бајерн из Минхена. Па, чак и да јесте, тако се Црвена звезда не понаша и не игра. Али, идемо даље. Следећи противник је далеко опаснији и озбиљнији, очекујемо да будемо и ми на истом нивоу. Противник, за кога смо после извлачења рекли да боље није могло и да нас је срећа коначно погледала. А онда се десио Исланд.

Черноморец

odesa stadionНа Исланду вероватно нисмо имали бог зна шта да видимо, на месту на којем смо били, али овог пута је друга прилика. Иако у Украјини желимо да видимо само и искључиво добру игру, однос и што повољнији резултат, наша експедиција, као и навијачи, ће имати прилике да виде, како кажу, најлепши град у земљи. Одеса је лука на Црном мору са 1.100.000 становника, што је чини трећим градом по величини у Украјини са Доњецком, после Кијева и Харкива. Налази се на југозападу земље, а на северозападној обали Црног мора. Град је основала руска царица Катарина Велика II, а у самим почетцима је био грчка колонија, а затим и под Османским царством. За време Руске Империје је постао веома битан историјски и културни центар, важна трговинска и војна, поморска база, четврти град империје и преименован је из Хаџибеја у Одесу. Данас је Одеса типичан западноевропски град, иако се налази на истоку. Град споменика, музеја, прелепих здања а највише утицаја на изглед града су имали француске, немачке и италијанске архитекте. Становници Одесе се највише поносе зградом Опере и Потемкиновим сптепеницама, а између осталог и ФК Черноморецом. А то је оно што нас највише интересује.

ФК „Черноморец“ Одеса је основан 26.марта 1936. године, као Динамо Одеса. Чак шест пута је мењао име током историје, док није коначно добио садашње. Постоји занимљива прича како је настао први клуб у Одеси који се звао Черноморец, али нема никаквих релација са данашњим клубом. Дакле, настао је као Динамо Одеса, да би после само четири године променио име у „Пишчевик“, када се фузионисао са истоименим тимом. Затим су уследила имена Спартак, Пишчевик по други пут, Металург, па Пишчевик трећи пут, да би 1958. године добио данашњи назив, Черноморец Одеса.

Као што је очигледно, име је добио по Црном мору, на којем се налази град Одеса. Никада нису били шампиони Украјине, а највеће успехе су остварили под вођством познатог украјинског тренера и првог селектора репрезентације Украјине, Виктора Прокопенка. Освојили су једина два трофеја у историји, два национална Купа (1992, 93-94) и били су два пута други у првенству (1994-95, 95-96), тик уз Динамо из Кијева. Били су и три пута трећи у првенству, а освојили су и Куп СССР, 1990. године. Познати су по надимку „Морнари“.

Председник клуба је утицајни украјински политичар, члан парламента, бизнисмен и банкар, Леонид Климов. Климов, који је јако близак председнику Украјине Виктору Јануковичу, је донео клубу стабилност и има дугу историју као политичар и бизнисмен, а иако је рођен у Доњецку, цео живот је провео у Одеси. Од 2001. године је председник клуба. Тренер је Роман Хрихорчук. Четрдесетосмогодишњи стручњак је четврту годину на клупи Черномореца. Од 16.новембра 2010. године је на клупи популарних „Морнара“ и већ у првој години је клуб вратио у елитни ранг украјинског фудбала, одмах по испадању у нижи ранг. Највеће успехе има са нашим бившим противником, летонским Вентспилсом, са којим је за четири године освојио три титуле шампиона и два купа. Осим Вентспилса и Черномореца предводио је још по један клуб из Летоније и Украјине – Динабург и Металург Запорожје, који је предводио у два мандата.

Прошлу сезону су завршили као шести на табели, а место у Европи су изборили као финалисти купа, где су лако поражени од немилосрдног Шахтјора, 3:0

. Међутим, сезону и годину могу оценити као јако успешну. Украјинска лига је веома јака и познато је колико у последњој деценији улажу у фудбал, а о томе говоре и успеси, пре свега, Шахтјора из Доњецка. Черноморец се последњих година издваја као најбољи тим златне средине украјинског фудбала. Није иста класа као крем, велики Динамо из Кијева и Шахтјор, није ни као Металист из Харкива, Металург из Доњецка и Дњепар Дњипропетровск, али је далеко испред осталих тимова. Шесто место у шампионату, финале Купа и 3.коло у квалификацијама за Лигу Европе је одличан резултат за клуб средње класе украјинског фудбала. Одиграли су, до сада, већ 6 утакмица у сезони. У домаћем шампионату су лоше стартовали, из три кола имају два нерешена резултата и један пораз, и заузимају 13. место. Стартовали су ремијем у „дербију Црног мора“ против Севастопоља 1:1, стрелац је био Бакај. У другом колу су поново ремизирали, на свом стадиону, против Ворскле, такође 1:1, стрелац је био Риера, а изједначујући погодак су примили у 92.минуту. У недељу, у трећем колу, у мечу који смо могли да погледамо на Спорт Клубу забележили су и први пораз. Поражени су од сувереног шампиона и освајача дупле круне, Шахтјора 1:0, пред 41.704 гледалаца. Иако су играли без најбољег играча и са мање-више промешаним тимом дуго су одолевали против шампиона, имали велике шансе, али је све наде срушио Даглас Кошта. Анализу меча са „Донбас арене“, можете да прочитате на МЦЗ. Сезону су отворили дуелом у Супер Купу Украјине у Харкиву, где је поново Шахтјор био успешнији и освојио први трофеј, 3:1. Стрелац за Черноморец је био Антонов. Сезону су завршили 26.маја, а већ 10.јула одиграли први меч. У два месеца, Шахтјор је три пута славио против Черномореца – финале Купа, Супер Куп и првенство. У квалификацијама за Лигу Европе су стартовали кад и Црвена звезда, у другом колу и били су успешнији од молдавске Дачије. У првом мечу на свом стадиону су славили са 2:0, головима Самодина и Антонова и били далеко бољи противник. У реваншу су, како преносе украјински медији, играли колико им је било потребно за пролаз и умало да им се обије о главу. Повели су голом Олексија Гаја, али су Молдавци у другом полувремену преокренули резултат на 2:1 и имали прилику за узбудљив финиш и мегдан са Црвеном звездом. Можда је и суров почетак сезоне оставио трага на игри и енергији Черномореца, јер су за непуних двадесет дана одиграли већ шест утакмица. Наши играчи и клубови кукају после једне утакмице недељно.

Највеће име и највећа звезда тима је Олексиј Гај. Дугогодишњи играч Шахтјора и репрезентативац Украјине је највеће појачање Черномореца у овом прелазном року. Има 30 година, покрива скоро све позиције на средини и јако је искусан.

Има доста јаких утакмица у ногама у Лиги Шампиона и Лиги Европе у дресу Шахтјора. Осим Гаја, издвајају се нападачи Сито Риера – брат Алберта Риере, Франк Ђа Ђеђе – изданак школе ПСЖ-а, поред „Светаца“ наступао за Ницу, Стразбур, Гренобл.., Сергеј Самодин – бивши играч ЦСКА из Москве и Дњепра, Пабло Фонтанело – Тигре, Парма, Гимнасиа Ла Плата, Лео Матош – Фламенго и Олимпик Марсељ, Олексеј Антонин, Маркус Бергер и голман, капитен Дмитро Безотошњи. Девет странаца има у тиму, а сви имају велико искуство – по два Албанца ( Бакај и Вањели) и Бразилца ( десни и леви бек, Лео Матош и Андерсон Сантана), Аргентинац ( Фонтанело), Рус (Самодин), Шпанац (Риера), Аустријанац (Бергер) и Обала Слоноваче (Ђа Ђеђе). Остатак тима чине искусни Украјинци попут Гаја, Антонина, Безотошњег, Кутаса, Диденка, Кирила и Петра Ковалчука, Приомова, као и изданци школе Черномореца млади Валеев, Бобко и Зубејко. Осим Гаја, скоро сви играчи који су пристигли у овом прелазном року дошли су из Кривбаса, који није добио лиценцу, па ће наступати у нижем рангу – Приомов, Самодин, Валеев и Антонин, који је био на позајмици у Кривбасу из Дњепра.

Дом фудбалера Черномореца је стадион „Черноморец“. Изграђен 2011. године за потребе Европског првенства у Украјини и Пољској прошлог лета. Изграђен је на месту бившег Централног стадиона који је настао 1936. године а срушен је 2009.,  више пута мењао име а најпознатије је „Шевченко Парк“. На крају, није био изабран да буде један од домаћина Европског првенства, на опште незадовољство домаћина. Капацитет је 34.164 места и пети је стадион по величини у Украјини. Сматра се можда и најлепшим стадионом у Украјини, иако је иснфраструктура у земљи на високом нивоу и доста стадиона је реконструисано. Такође, међу становницима Одесе и навијачима Черномореца познат је и по називу „Прокопенко Арена“, по најуспешнијем тренеру у историји клуба, Виктору Прокопенку.

Црвена звезда

Наш тим мора да се тргне после јако бледог и лошег издања на Исланду. Утисак је да Черноморец није највећи противник Црвеној звезди, у овом тренутку, већ она сама себи. Тек после меча на Исланду стигла су појачања на месту штопера. Перуанац Араухо, Либеријац Омега Робертс, који је дуго био на проби и Новак Мартиновић. Само Робертс ће имати прилику да наступа у Украјини, јер Араухо још није спреман. Стиче се утисак да је Робертс изнуђено решење. Дуго је био на проби, времена је било све мање а питање је колико може да помогне. За сада је пажњу стекао изгледом којим подсећа на познатог фудбалера Манчестер Јунајтеда и репрезентативца Португала, Нанија. Мартиновић има одређено искуство, Араухо је тек стигао са епитетом најбољег играча првенства Јужне Америке до 20 година. Али, њих двојица не би били од помоћи и да могу да играју у Украјини, обзиром да је Араухо одрадио свега четири, пет тренинга са екипом, а Мартиновић тек допутовао из Кине. Лазић и Крнета ће морати да пруже двеста одсто могућности и максималну концентрацију јер је противник много, много озбиљнији и спремнији а одбрана нам треба на високом нивоу. Проблем је место десног бека, где осим Марка Вешовића, Црвена звезда нема ниједног играча, тренутно. И проблем су картони. Веома глупо зарађене опомене Касалице, Крнете и Милијаша, као и црвени картон Михајловића нас доводе у небрано грожђе. Тренер Славиша Стојановић већ има проблем око тима, који није потпун, није дефинисан, а додатна главобоља су картони. Треба нам првих двадесет минута меча против Вестманеје у Београду и Дауда. Али, озбиљни Дауда, који жели да игра. Не Дауда који се вуче по терену, потрчи када хоће јер тако ствара додатни проблем. Треба нам Мијаиловић, чије искуство, жеља и хитрина су преко потребни овом тиму, у овом тренутку. И треба нам брзина и одлучност Филипа Касалице. Треба нам доста тога, према виђеном са Исланда, али највише да Милијаш и Нинковић морају да воде овај тим. Ако гледамо тактички и Вукан Савићевић и нападач, млади Никола Ђорђевић би могли доста да помогну. Савићевић би заузео место Касалице, који би био најистуренији. Такође, уколико би Касалица остао на крилу и уколико би тренер Стојановић одлучио да у ватру убаци Николу Ђорђевића, требало би му честитати храбрости. Никола Ђорђевић је снажан играч, јак у скоку и могао би да се носи са одбраном домаћина и отвара простор за крила. Иако нема искуства, верујем да би имао више жеље од Дауде. Податак да је белгијски шампион Андерлехт, нови тим нашег Луке Миливојевића, који је стандардан учесник Лиге Шампиона или Лиге Европе само у последње две сезоне дао шансу, великим талентима, сада и носиоцима игре, 18-шњацима Прату и Бруну, као и потенцијалној новој звезди 16-шњем Јурију Тилемансу на недељном отварању првенства, довољно говори о искуству. Нико неће стећи искуство, ако не игра. Не треба се изненадити, уколико Дауда не буде био стартер.

Гол у гостима за миран реванш

Черноморец је искусна, озбиљна и јако дисциплинована екипа. У две утакмице, у којима смо могли на каналима Спорт Клуба да их упознамо, видели смо да осим што су чврсти, играју на контранападе. У дуелу против Ворскле је их је неозбиљност у завршници контри коштала победе, а против Шахтјора их нису искористили. Ушли су у серију тешких и јаких утакмица, што би могла да буде и мана и предност. Пре дуела са Црвеном звездом играли су са Шахтјором, а после првог дуела играће са Металургом из Доњецка. После реванш дуела на „Маракани“ очекује их Динамо из Кијева. Имају већ утакмице у ногама и почињу серију јако озбиљних и јаких мечева. Физички су доста супериорнији и припремљенији. Црвена звезда има само два дуела против Исланђана, а тек после 180 + минута са Чeрноморецом почиње шампионат Србије. Највећа предност је што Черноморец има склопљен тим, односно има тим, а Црвена звезда нема. Као и да већина играча у домаћем тиму игра заједно минимум годину дана и да им се одбрана није мењала. За разлику од Црвене звезде, која из године у годину има тотално измењену последњу линију и серију нових играча. Веома озбиљно мора да се схвати ова екипа. Предност нашег тима је свакако „Маракана“, као и то што Черноморец на самом почетку сезоне улази у јак ритам, који осим својих предности има и мана. Уколико би успели, на неки начин, тркачки да парирамо Уркајинцима и постигнемо гол у гостима, врата пласмана у плеј оф би сигурно била отворена, пре излазак на „Маракану“. Тренер Хрихорчук је искористио скоро све играче које има на располагању у досадашњим мечевима. Против Шахтјора је промешао карте, па је најбољи играч Гај остао на клупи, а уз њега и штопер Маркус Бергер, док су Ђа Ђеђе и Антонин ушли са клупе и заменили Самодина и Риеру. Све мечеве су одиграли голман и капитен Дмитро Безотошњи, стандардни штопер Пабло Фонтанело и нападачи Самодин, Антонин и Ђа Ђеђе. Уз њих највише времена на терену су проводили дефанзивци Кутас и Бергер, као и Гај и Риера, који су пропустили по један меч. Углавном, стандардни и најјачи тим Черномореца изгледа овако – Безотошњи, Кутас, Фонтанело, Бергер, Андерсон, К.Ковалчук, Гај, Антонин, Ђа Ђеђе, Риера, Самодин. Прве измене су Бакај, Валеев и Бобко.

После десет година у Украјини, трећа година узастопно у СССР

Черноморец никада није играо са тимовима из Србије, а Црвена звезда трећи пут долази у Украјину. Прва два пута је у питању био Кијев, оба пута нас је предводио Славољуб Муслин и оба пута нису остали Украјинци у лепом сећању. У борби за Лигу Шампиона и до сада најближе што је Црвена звезда пришла најјачем такмичењу, у сезони 2000/01 смо играли са Динамом из Кијева. У Кијеву је било 0:0, Михајло Пјановић је промашио једанаестерац, а Срђан Бајчетић је пропустио колосалну прилику и прилику да Црвена звезда буде једном ногом у групној фази. У првом дуелу црвено – бели су били много бољи ривал, али тим Славољуба Муслина није имао среће. У Београду, 23.августа 2000. године, повели смо голом Бранка Бошковића, али је Бјалкевич изједначио и одвео Динамо Кијев у Лигу Шампиона, који је те године остао без великог Андреја Шевченка.

У наредној сезони, 2001/02, у оквиру првог кола Купа Уефа играли смо против ЦСКА из Кијева, данашњег Арсенала. Такође, први меч у Кијеву се завршио резултатом 0:0, а у реваншу у Београду смо изгубили тотално неочекивано 2:3 и пали на првом испиту.

После Летоније и Вентспилса и Белорусије и Нафтана, Црвена звезда трећу годину за редом, за противника има тимове са истока Европе и из бивших совјетских република. Ово пута следи пут у Украјину и Одесу. Меч у Одеси ће бити 113. у Купу Уефа/Лиги Европе за Црвену звезду.

Према последњим информацијама, Никола Мијаиловић ће се вратити у тим, после повреде задње ложе, због које је пропустио реванш на Исланду. Мијаиловић се у понедељак прикључио тренинзима и ради пуним интезитетом, тако да ће искусни борац стиснути зубе и истрчати на стадион „Черноморец“. Абиола Дауда је имао мањих проблема после реванша против Вестманеје, али се брзо вратио у пун тренажни процес. Опоравио се и Лука Милуновић.

Експедиција Црвене звезде је требала у уторак ујутру да крене пут Одесе, али је кренула, ипак, јутрос. Наши момци ће одрадити тренинг у време утакмице, када ће тренер Стојановић одагнати и последње сумње око састава. Утакмица се игра у 18.15 по нашемм односно, 19.15 по локалном времену.

За славу Црвене звезде, за наше победе…

Черноморец – Црвена звезда, четвртак 1. август 2013. 18:15, квалификације за Лигу Европе 3. коло, стадион: “ Черноморец”, Одеса, Украјина.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

16 comments

vlll авг 1, 2013 at 11:07

0-0

Reply
Monique I. Winters јул 31, 2013 at 23:32

if this russian guy buys crvena zvezda..omg..lol i will b the happiest man alive..our dreams of winning the champions league again are now realistic lol..it will bring so much money to the club and will hopefully bring in foreign players which is what i want..:) 🙂 moli boga that this guy buys the club..i just hope he has the money that roman abramovic does lol 😀 😀 😀 The problem is that Crvena Zvezda does not need foreign players; Crvena Zvezda needs money to keep players it has playing for at least 6 years, we proved this before in 1991/92, when we beat the best the world offered with all domestic players. The players are not the problem; the money is a problem, money needed to keep the players and to develop new players, keep the cycle going. The domestic league (1 Liga) needs to be reduced to 12 best clubs, try to improve the strength of the domestic league, making it more competitive. At the moment our domestic league sucks.

Reply
Mezenga авг 1, 2013 at 10:50

da l si ti krsten??? 😯

Reply
goran nemacka јул 31, 2013 at 22:01

ja verujem u ove momke takodje, ali mi svake godine imamo problem u kvalifikacijama zbog nedostatka utaknica,takodje partizan i vojvodina,zato smatram da je neophodno da nam prvenstvo bar dve nedelje ranije pocne da se koliko toliko uigramo pred kvalifikacije, ne branim ni zvezdu ni one tamo ni vosu ali nije isto kad igrate protiv ekipe kojoj nije pocelo prvenstvo i ekipe koja vec igra 10 kola u svoj ligi ma kako se ona zvala,cist primer vam je sinoc bio lion koji je jedva pobedio grashopers,prvenstveno smatra da su ukrainci sutra samo zbog toga u prednosti od nas jer su vec skoro mesec dana u takmicarskom pogonu

Reply
goran nemacka јул 31, 2013 at 22:02

ali se nadam kao i svi mi povoljnom rezultatu ma koji on bio

Reply
Alek Zvezdas јул 31, 2013 at 19:10

Idemo Zvezdo do pobede. Verujem u ove momke, i da ce Zvezda opet zasijati punim sjajem. Citam po portalima komentare citalaca, velika mrznja prema Zvezdi, i zelja da Zvezda nestane. Ali Zvezda ce opstati zahvaljujuci svojim vernim navijacima. Samo ti u mome srcu si, jedna jedina nepobediva moja ljubavi!

Reply
otpisani101 јул 31, 2013 at 18:34

ako nam je sad i cernomorec teska ekipa,i to u ovom delu kvalifikacija ,zasto smo onda i uplatili novac da igramo u evropi…znaci smara se vise sa bice tesko,protivnik nezgodan itd…pa da li onda ima protivnik za nas koji je lak…mi nismo vise prvaci evrope,ali nije cernomorec ni bajern,ni barsa ni real…iskreno mislim ako ne mozemo da izbacimo ukrajince,ne treba ni da igramo u evropi…ja sam cuo u ukrajini za sahtjor i dinamo kijev i u zadnje vreme metalist, za cernomorec do danas nikad…ako je cela ukrajinska liga teska za zvezdu ,onda smo mi mnogo jadni…zvezda je favorit ali se sprema alibi ako nesto krene naopako…ako igramo hrabro i ofanzivno prolazimo-ako se branimo ,neka nam je bog u pomoc…

Reply
Zeljko јул 31, 2013 at 18:52

Nismo mi uplatili novac nego smo isplacivali dugovanja igracima.

Reply
Realan Zvezdas јул 31, 2013 at 18:09

bice gusto

Reply
CoYote_SRB јул 31, 2013 at 17:29

samo da daju gol to nam je vazno! jaoo kad ce vise da pocne tekma ne moooguuu da cekam! ajdeee zvezdo hocemo grupnu fazuuu, zivimo za to i titulu!!! :)))

Reply
Rodio se novi DELIJA јул 31, 2013 at 17:27

Dovesti Borhu !!

Reply
CZV јул 31, 2013 at 19:45

Borivoje legenda !

Reply
zvezdaš iz gradiške јул 31, 2013 at 19:50

E sad bi nam Borha zaista bio od prevelike koristi.Imao bi iza sebe prave veznjake i ne bi morao dugo držati loptu.Borben je je i dobar majstor.

Reply
Laki јул 31, 2013 at 20:30

Nije samo stvar u tome sto je jak u duelu,nosi 4 na ledjima,sve ih povuce,pa pogledajte lazu,pre i posle borhe….

Reply
delija101 јул 31, 2013 at 21:47

Najaca akcija kad se Medo bukvalno ovesao na ruku Borhi, ovaj ga vuko 3 metra i asistirao za gol.

Reply
Zvezda je zivot,sve drugo su sitnice! јул 31, 2013 at 17:07

Momci srecno sutra,samo hrabro!

Reply

Leave a Comment