Moja Crvena Zvezda
Блогови

„О љубави између ње и нас…“

1011_cz_partizan_kup_2– Једва чекам четвртак…

-Увек иста прича, па ви сте блесави – смешкала се мама.

– Јао, жено, ти то не разумеш! То разумемо само ми – замишљено је одговорио ћале и као по наредби почео да прича. Много пута испричане приче, али никад једнако занимљиве. Увек је ту неки нови детаљ. Детаљ који се чува у срцу. И тако годинама.

-Знаш ти кад сам ја почео да навијам за Звезду? 1968! Дао Џаја гол Енглезима и ето… Знам да ћеш сад да ме зезаш да сам из средњег века, али нису тада сви имали телевизор. Имао је мој кум, а ми деца трк код њега да гледамо фудбал. У то време сам и почео да шутирам крпењачу. Ау, колико сам волео фудбал… Колико сам заволео Звезду.

– И пренос утакмица си слушао на транзистору? – покушавам да га задиркујем.

– Да, да. Само се ти смеј, али тако је било. Све док нисам постао свој човек и отишао на Маракану.

Па настави даље, знам причу, али дај да је чујемо опет.

– Е, сине мој, одмах после војске сам почео да радим. Послали ме баш овде, у Нови Сад. Брена певала у Дому војске, сећам се као да је било јуче.

– Добро, ћале, пусти Брену!

– И баш тада играла Звезда са Андерлехтом. Зарадио ја лепе паре, али треба то носити кући. Ма идем, морам да идем. Убедим цимера да иде са мном. Он је био партизановац, али њима била част да нас гледају. Какав смо фудбал играли… Ееее… И узмемо ми ауто, имали неког „Фићу“ и правац Београд. А тамо… Циркус! Обрнуо сам шест кругова на Славији. Једва некако дођосмо до Маракане. Али ми немамо карте. Карата на благајни нема, али има тапкароша колико хоћеш.

– И? Све паре?

– Јој, не питај. Траже нам по 100 марака. Каквих 100 марака, па шта ћу кући однети? Ломимо се, хоћемо, нећемо. Ма дај паре, нек иде живот. Па ово чекам годинама. Дали ми по 200 марака за карте и некако се угурасмо на запад. Целу утакмицу стајали на једној нози. Никад толико људи нисам видео. Пршти на трибинама, пршти и на трави. У року од 15 минута две пречке, а не као данас , не могу пола терена да пређу…

– Не скрећи са теме. Шта би?

– Како шта би? Па знаш, причао сам ти бар десет пута. Изгубили смо. Било 2:1 за њих. А у Белгији играли 1:1. Плак’о сам као мало дете. Ја због пораза, цимер због 100 марака. Али не лези враже… Наш друг маршал накачио милицајце на коње, па нас и они повијали. Некако се извучемо, али није ни ту крај нашим авантурама. Паук нам однео ауто.

– Који пут ово слушам и увек се смејем.

– Смејао сам се и ја. Од муке. Платили казну и назад за Нови Сад. Дошли тамо, а у кафани гледају снимак, ни не знају шта је било. Кући сам се вратио без пребијене паре, месец дана сам живео на паштетама. Али срце ми било пуно! После сам ишао редовно. Онај луди рат ме спречио да пратим Звезду ’91.

– Е, ћале, сад знам на кога сам овако луда.

– А је л’ лудило или није, али да је феномен… Па знаш ли ти колико сам ја километара прешао због Звезде? Ма није ми жао, опет бих. Па ја сам гледао Џају, Дулета, Пижона, Пиксија, Деја, Робија… Памтим и Бари и Токио. Што себе малтретирам овим нефудбалом овако матор? Знаш ти – наставља стари да се присећа…

– Средила сам нам карте за четвртак – прекидам га у сред реченице.

– То! Идемо! Кад сам гледао Реал, Милан и Барселону, ред је да видим и тај… Како оно беше?

– Черноморец, тата, Черноморец.

-Ма не гледамо ми противнике, него нашу Звезду. Је л’ тако, сине?

– Тако је, тата.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

32 comments

Dača авг 15, 2013 at 11:56

Nismo prošli Černomorec i loše smo počeli prvenstvo. Pa, šta!? Kad nekog voliš, poginućeš za njega i kad ti pravi probleme. Nije Zvezda privilegovana zato što mi navijamo za nju, već smo privilegovani mi zato što je ona naša.

Reply
Dača авг 7, 2013 at 14:09

Ro]en sam 1973. godine. Čitava dečija soba bila je pokrivena crveno-belim posterima i zastavama. Uspavljivan sam sa ,,Sve što smo želeli, sve što smo hteli…“ I onda ikome nije bilo čudno što mi je prva progovorena reč, umesto standardnog ,,mama“ i ,,tata“, bila ,,eđa“. Vidimo se u četvrtak. Prolazimo!

Reply
Alex Lubura авг 6, 2013 at 11:12

Rodjeni Sarajlija srcem i dusom vec 26 god. uz Zvezdu…skupa sa ocem
krsim sve po stanu kad primimo gol 😀 …cale je jedan od onih kog’ su prije mogli naci u Sofiji…Budimpesti glasom i srcem sa Zvezdom nego u skoli…tako je bilo nekad…danas finansije ne dozvoljavaju ni meni, ni njemu da dodjemo tako lako ni do BG…tako je kako je…Zvezda u srcu je…

Reply
MILAN KG авг 6, 2013 at 01:49

Rodjen sam 15 Maja 1984 u Kragujevcu Zvezdu sam zavoleo pored oca i mog pokojnog dede koji je i sam ucestvovao u izgradnji marakane. Secam se kao kroz maglu Zvezdu sam prvi put sa ocem gledao protiv bajerna u polufinalu mislim da je bio prvi mec u minhenu od tada do dana danasnjeg budim se i lezem sa mislima o Zvezdi. posto sam rodjen u sedmom mesecu ustanovljena mi je bolest decija celebralna paraliza, zbog toga nisam u mogucnosti da sam dolazim na marakanu mozda bih i mogao ali mi je lakse kada je neko uz mene da mi pomogne. to mi nije prepreka da gledam moju Zvezdu dolazio sam na marakanu uglavnom kad su evropski mecevi prvi put sam bio na marakani 2000 godine kada smo dobili derbi 2:1. kada zvezda dolazi u Kragujevac obavezno je gledam ukoliko me ne sprece neke teskoce,ne bih sada da smaram o tome neki mi kazu da sam zaludjen, „bolestan“, previse opsednut ZVEZDOM!! sta cu mnogo volim ZVEZDU!!!! ponosan sam na cinjenicu da u mojoj porodici, celoj familiji ima samo jedan izrod koji navija za komsije!!!!! moja familija je cela crveno bela!!!!!!!.

Reply
MILAN KG авг 6, 2013 at 01:35

svoju ljubav prema klubu ne mogu opisati recima moza samo kroz onu pesmu SRCE MOJE JE UVEK UZ TEBE ZVEDO VOLIM TE!!!!!!

Reply
jagodina navija za zvezdu! авг 6, 2013 at 15:26

Ili „Dobro znaj“ 🙂

Reply
MILAN KG авг 6, 2013 at 17:40

😉

Reply
joca авг 5, 2013 at 23:50

Јоој, ја сам ’92. годиште и нисам проживео ништа од тога али опет не жалим, срећан сам да видим да постоје људи као ја, који су спремни и да плачу и да се радују као мало дете због ЊЕ. Скоро сам размишљао како сам и када ја тако јако заволео Звезду и сетио се… Од рођења, ћале и сви у фамилији су ми Звездаши, значи 10 мушкараца у родбини, ниједан гробар и наравно да сам уз њих као клинац говорио да навијам за Звезду али када сам је заиста заволео тако јако!?
Била је 2000. , можда 2001., ма не сећам се која година, тада нисам ни знао када Звезда игра утакмице, а камоли да сам ишао на Маракану, нисам из Бг… И тога дана се играо дерби по дану на Маракани, увече кад је пао мрак, био је снимак на ТВ, случајно сам налетео на то, нисам знао да је снимак, а тек касније сам схватио да је на утакмици дан, а напољу је увелико био мрак, био сам клинац… Једино чега се сећам са тог дербија је да је Пјановић дао гол Краљу отприлике у 10. мин и да се Краљ тада повредио па ушао резервни голман, а Звезда касније дала још један гол и победила 2:0… То је прва утакмица које се сећам и сећам се да сам скакао од среће, испунило ме нешто, дрхтао сам сав, тај осећај сада имам када идем уз Љутице Богдана на утакмице, а око мене река људи у црвено – белом и ја део њих, део нечег великог и најлепшег!
Идем у четвртак да учествујем у нечему великом, не знам да ли верујем у ове наше играче али верујем у феномен, у ту магију ПУНЕ МАРАКАНЕ, ВЕРУЈЕМ У ПРОЛАЗ!!!

Reply
SVE PJANO авг 6, 2013 at 05:24

to je bio 115. derbi, onaj ponovljeni, igrao se 07.03.2001. Golove dali Pjanovic i Lalatovic.

Reply
joca авг 6, 2013 at 05:31

Хвала пријатељу. Изгледа да и тебе мучи несаница због четвртка, као и мене 🙂

Reply
Miro авг 5, 2013 at 22:32

Moja crveno-bela ljubav je počela davno, daleke 1952.Bio sam četrnaestogodišnjak, kada sam napisao pismo(koga čuvam) kao „amajliju“, generalni sekretar je bio legendarni Slobodan Ćosić, koji mi je poslao pismo „zahvale“ privrženosti Zvezdi i slike , tima sa turneje po Brazilu.Kakva sreća, još se toga sećam.Mogao bih o toj ljubavi, koja i danas traje mnogo toga da napišem, ali za sada je dosta o ljubavi koja traje i večno će trajati…

Reply
DjapeDelija авг 5, 2013 at 22:48

pa ti si stariji od Zvezde jee 😀

Reply
ага авг 5, 2013 at 20:06

Ти си ћерко татин син! 😆

Reply
madmix авг 5, 2013 at 19:42

tako je tata,ja moje vodio prvi put protiv ibv-a i otkinuli,sad nas je na severu dvojica vise!

Reply
Saša авг 5, 2013 at 19:26

Браво мала! Браво и за твог тату. Биће и моје ћерке као ти једног дана, татица их већ инфицирао 😀

Reply
jagodina navija za zvezdu! авг 5, 2013 at 18:23

-Ma ne gledamo mi protivnike, nego našu Zvezdu. Je l’ tako, sine?

– Tako je, tata.
Upravo to..nebitno je da li se igra protiv Cukarickog,Milana,Arsenala,Sevojna ili cernomoreca..Gledamo Zvezdu A ne protivnike!
Bilo kuda Zvezda svuda!

Reply
Rade Delija авг 5, 2013 at 18:07

Jovana svaka čast na tekstu. Obavezno pozdravi ćaleta, njegova priča bi mogla biti i moja i ja sam isto tako sve to doživeo. Ja i dalje verujem u nju i volim je 😀

Reply
Cetvrtak i 2:0 авг 6, 2013 at 12:02

Da nisi ti mozda ovaj njegov drug? Saaaaaaaaaaaalim se 😀

Reply
Frog авг 5, 2013 at 17:46

Jovana, sjajno!
Sto svaki put moraju suze da krenu…
Ta ljubav, stvarno nema cenu

Reply
Ja авг 5, 2013 at 17:25

A sto mi je najzalije nisam doziveo Zvezdinu Evropsku titulu i sve te igrace poput Dzaje,Piksija,Robija,Genija..
Nego sam doziveo da gledam ove manekene i poraze u 90-im minutima protiv Bordo-a i Stratzburga koje su u to vreme za nas bilo boranija.. 😥
Al’ eto zato te jos vise volim ZVEZDO!

Reply
Dragan авг 5, 2013 at 17:19

Jovana…Pile…Natera mi suze na oci. Verovatno sam i ja godina kao i tvoj cale…I ja sam slusao utakmice na tranzistoru, bezao sa casova na utakmice, pamtim i ovu utakmicu, bio sam tamo…Ajde, pa da razmontiramo ove u Cetvrtak. Uzdravlje!

Reply
Dragan авг 5, 2013 at 17:20

Jos nesto… Pozdravi caleta !!!

Reply
Milan Zivkovic авг 5, 2013 at 17:13

Bravo za tekst, najezio sam se 😀

Reply
Ja авг 5, 2013 at 17:06

Ciganin sam to ne menja stvari ciganin je bio i moj stari! 😀

Reply
redjamo pobede авг 5, 2013 at 16:52

Cetvrtak cekam i brojim sate. PROLAZIMO BRE

Reply
Laki авг 5, 2013 at 16:42

Meni cale pricao,covek na severu,na jednoj nozi stoju bukvalno….kaze da me grc uvatio,opet ne bih pao koliko je guzva bila
JOVANA UDAJ SE ZA MENE! 🙂 🙂 🙂

Reply
Laki авг 5, 2013 at 18:17

Jovana lupila minus 😆 😆

Reply
zvezda po ceo dan авг 5, 2013 at 19:37

Nece da se uda pa to ti je 🙂

Reply
Laki авг 5, 2013 at 20:03

I onda se zale sto su same : 😡 😡

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 5, 2013 at 16:41

e ljudi moji..sta da kazem…zivot dajem al moju ZVEZDU nikad..moja najveca ljubav…kakva je takva je al ja je jednostavno volim vise od zivota

Reply
zvezdasdosmrti@yahoo.com авг 5, 2013 at 21:14

mene bas zbog te ljubavi ne razumeju… ja kad kazem da je to nesto sto ti se usadi u srce i obuzme ga celog, oni i dalje ne veruju
strepnja kao za dete kad je bilo ono oko stecaja, licence… a tek na utakmici… moja prva tekma je bila protiv „jsd“ (lukic u 90-om za 1-1 omeru kroz noge) kad je bacen suzavac… ja sam caletu i kevi bio celu tekmu na kolenu do ograde na istoku, drzeci se za istu… kasnije su morali da je menjaju, jer sam tresuci se kao prut razdrmao temelj ograde 🙂 e TOLIKO MI CIGANI VOLIMO ZVEZDU OD PRVOG DANA !!!

Reply
belgijanac авг 5, 2013 at 16:40

ja igram fudbal u belgiji u nizim ligama i moj trener je wim hofkens vec dve godine; i ja pre pola godine obucem ispod dresa maicu od zvezde i on vidi i kaze mi zvezda je li? ja kazem jbg volim taj tim kao oca i majku on kaze I JA, ja onako iznenadjeno reko pa verovatno ste culi za DELIJE kaze on zbog DELIJA ih i volim,(inace ja sam cuo da je on imao karijeru ali nisam znao skroz kakvu i nije me posebno interesovalo jer svako gleda svoja posla)i on mi kaze ja sam osvojio mnogo titula dao vazne golove cuvao jednog MARADONU ali ono sto sam doziveo na MARAKANI nisam nigde doziveo i dodjem kuci i ukucam njegovo ime na you tube i nadjem ovaj video i iskreno zabeknuo sam sam jer moj trener sadsnji je potopio z-MOJU ZVEZDU TADA VEZNO ZA OVAJ TEKST i dodje mi smesno ovaj cova gore puko tolike pare i sve to da bi mij sadasnji trener bio najveci krivac za svu nesrecu ovog coveka 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=QcCELePZrdU

Reply

Leave a Comment