Moja Crvena Zvezda
Фудбал

Дан када је све кренуло

СК Југославија, победник првенства београдског подсавеза 1923. године
СК Југославија, победник првенства београдског подсавеза 1923. године

Ипак, кренимо редом…

Пролећа 1913. године дошло је до сукоба унутар руководства БСК-а. Наиме, потпредседник клуба Данило Дача Стојановић је пред један дуел „београдских плавих“ и крагујевачке Шумадије, свом некадашњем клубу послао информације о карактеристикама играча и игре БСК-а. Остали чланови управе клуба сазнали су за тај Дачин гаф и искључили га из клуба. Да Дача Стојановић не може без фудбала, показало се врло брзо. У ресторану „Касина“ у Београду, 6. августа 1913. године настао је нови клуб који је понео назив СК Велика Србија. Данило Стојановић је име новом клубу дао у знак сећања на велике успехе војске Краљевине Србије током Балканских ратова. У жељи да створи најбољи српски клуб, Стојановић је под окриље „Велике Србије“ довео неколицину искуснијих, али и младих талентованих играча са подручја Београда. Међу првима, дрес новог клуба понели су Влада Крстић, Миливоје Ивановић, Јосип Фурјановић и Чех Едуард Мифек. Клубу се придружила и неколицина играча Шумадије из Крагујевца, а комплетан погон београдске Славије прекомандован је у нови клуб. За тренера је доведен из Чехословачке познати фудбалер Алојз Лојда Махек који је истовремено био и фудбалер, а врло брзо стигао је још један Чех Венца Петровицки.

СК Југославија, шампион Југославије 1924. године
СК Југославија, шампион Југославије 1924. године

Председничку функцију преузео је оснивач Данило Стојановић, док је потпредседник био Момчило Борисављевић. Треба напоменути да је поред председничке функције Данило Дача Стојановић био и први голман екипе.

До своје прве утакмице, клуб је чекао пуних месец дана. Прва утакмица одиграна је 8. септембра 1913. године, а противник је био вечити ривал, екипа БСК-а. И поред пораза у првом одмеравању снага вечитих ривала – 0:2, СК Велика Србија је показала да ће бити достојан противник једном од најбољих српских клубова тог времена. Тим сусретом започела је светла традиција дуела вечитих ривала која је трајала све до 1944. године, када је нестала у вихору рата. Недуго након првог сусрета и првог пораза, остварена је и прва победа, савладана је екипа Српског мача резултатом 3:1.

Одмах по оснивању клуба приступило се и набавци опреме. Пошто у Београду тада није било могуће набавити спортске реквизите, један од фудбалера Јосип Фурјановић отпутовао је у Беч да набави опрему. Вратио се са лоптама, копачкама и два комплета дресова – зеленим и црвеним. У прво време, првотимци су наступали у зеленим, а резервисти у црвеним дресовима. Своју традиционалну црвену боју, клуб је усвојио након I светског рата и преименовања у СК Југославија. Први пут црвену боју клуб је званично понео у мечу против екипе енглеске морнарице – 9:0. Резервна гарнитура дресова најчешће је била плаве боје. Дизајн дресова се често мењао, па је тако клуб некада играо у једнобојним, а некада у пругастим црвено-белим дресовима, али је црвена боја остала заштитни знак клуба.

СК Југославија 1928. године
СК Југославија 1928. године

Почетком септембра 1913. године клуб из сопствених извора почиње изградњу стадиона на локацији некадашњег хиподрома, тик уз игралиште вечитог ривала. Популарно „Тркалиште“ које је до почетка XX века било место окупљања љубитеља коњичког спорта, готово пуну деценију било је напуштено, јер се хиподром 1906. године преселио на Бањицу, на локацију данашњег стадиона Фудбалског клуба Рад, а када је руководство „Бсковаца“ 1911. године започело изградњу свог стадиона, локација је постала стециште свих љубитеља лоптачког спорта. На локацији данашњег Електротехничког факултата, на углу Булевара Краља Александра у Резвелтове улице никао је мали стадион капацитета око 1.000 седећих места. Уместо трибина било је неколико редова дрвених клупа, док се простор за стајање налазио на косом насипу, што је гладаоцима омогућавало несметано посматрање целокупног терена.

Први међународни сусрети:

Иако је београдски, па и српски фудбал тек био у повоју, београдски вечити ривали су у периоду до почетка Великог рата одиграли и своје прве међународне мечеве. Тиме се већ у првим годинама лоптања у Београду показало да вечити ривали не беже од одмеравања снага са екипама које потичу из, у том периоду, далеко развијенијих фудбалских земаља. Пошто је Краљевина Србија географски била усмерена на Аустроугарску монархију, тиме су и први међународни лоптачки сусрети били одиграни са екипама из ове земље.

СК Југославија 1932. године
СК Југославија 1932. године

Популарни „црвени“ који су још увек наступали у дресовима зелене боје такође су гостовали у Аустроугарској. На утакмицама у Темишвару, Араду и Новом Саду одиграли су неколико сусрета чиме су стекли велике симпатије код локалног српског становништва, а остварили су и неколико запаженијих резултата.

Први трофеј и почетак Великог рата:

Године 1914. СК Велика Србија је освојила и свој први трофеј. Освојен је Српски олимпијски куп, а у финалу које је одиграно 11. маја на игралишту Сокола (данашњег БАСК-а) у Кошутњаку савладана је екипа Шумадије из Крагујевца резултатом 3:1. Убрзо након тога започиње и Први светски рат и фудбал у Србији је замро. У периоду од 1914. до 1919. године оба београдска вечита ривала су била распуштена, а стадиони на „Тркалишту“ су били уништени. Стадион СК Велике Србије на углу Булевара Краља Александра и Рузвелотве улице (тадашње Гробљанске) био је прво разорен дејствима непријатељске артиљерије, а затим је окупациона аустроугарска власт претворила игралиште у ораницу и на њој засадила кукуруз.

Београдски фудбал након рата:

„Политика“, 5. април 1941. године
„Политика“, 5. април 1941. године

Током 1919. године лопта се поново закотрљала и на београдским теренима. Велике промене уследиле су у предратној СК Великој Србији. Нова управа клуба која је обухватала највећи део предратне управе, предвођена Чика Дачом, донела је одлуку о преименовању клуба у СК Југославија. Сматрало се да је у новим условима уједињене државе старо име постало беспредметно и да би чак могло бити и штетно. Аналогно старом имену, које је носило национално-политичко обележје, настало је ново – Југославија.

Евидентан развој београдског фудбала довео је и до првих великих успеха у мечевима са екипама ван територије Београда и Србије. Тако је СК Југославија 1920. године остварила први тријумф неког београдског клуба у Загребу, савладавши ХАШК резултатом 2:0.

Почетак треће деценије XX века доводи до наглог успона СК Југославије. Већ 1921. године „црвени“ крећу у стварање шампионске генерације довођењем голмана Сретена Жујовића и младих нападача Драгана Јовановића и Душана Петковића. Већ наредне године из подмлатка су доведени дефанзивац Милутин Ивковић Милутинац и везиста Стеван Лубурић. Ради што боље припреме, руководство клуба је организовало мечеве са екипама из Чехословачке, Румуније и Мађарске, што је врло брзо дало резултате.

Након трогодишње доминације БСК-а, 1923. године СК Југославија осваја првенство београдског подсавеза, чиме се квалификовала за завршницу првог званичног државног првенства које се играло по куп систему. На првом државном првенству учествовало је шест клубова: СК Југославија Београд, Бачка Суботица, САШК Сарајево, Хајдук Сплит, Грађански Загреб и Илирија Љубљана. „Црвени“ су у четвртфиналу савладали екипу Бачке – 2:1, а и поред пораза у наредној рунди од сарајевског САШК-а (3:4), није било разочарења, јер су сви у клубу били свесни да је створен тим који ће у наредном периоду остварити врхунске резултате.

Већ наредне, 1924. године СК Југославија је остварила највећи дотадашњи успех једног београдског и српског клуба. На другом државном првенсвту „црвени“ су освојили шампионску титулу. Шампионат је поново одигран по куп систему, а у прве две рунде савладани су Славија из Осијека (5:2) и Сомборски СК (5:1). Велико финале одиграно је у Загребу 12. октобра 1924. године, а „црвени“ су резултатом 2:1 савладали сплитски Хајдук. Шампионску генерацију СК Југославије са клупе је предводио Чех Карел Блаха, а екипу су чинили: Драгутин Немеш, Милутин Ивковић, Бранко Петровић, Михаило Начевић, Алојз Махек, Света Марковић, Дамјан Ђурић, Драган Јовановић, Стеван Лубурић, Душан Петковић и Бранислав Секулић.

Разгледница са мотивима СК Југославије
Разгледница са мотивима СК Југославије

Наредне 1925. године СК Југославија је поновила успех и стигла до нове шампионске титуле. До одлучујуће борбе стигли су преко Хајдука из Сплита и осијечке Славије. У финалном сусрету који је 5. јула 1925. године поново одржан у Загребу „црвени“ су савладали домаћина, екипу Грађанског из Загреба. Интересантно је напоменути да су сва три меча играчи СК Југославије решили у своју корист резултатом 3:2. Играчки кадар новог, старог шампиона био је исти као и годину дана раније, с`тим да је Дамјана Ђурића заменио Александар Ђорђевић.

У години освајања друге националне титуле, екипа СК Југославије је морала да се сели. Дотадашњи стадион који је изграђен 1913. године, а обновљен и проширен 1919. године, морао је бити срушен због изградње комплекса зграда техничких факултета. Последњу утакмицу на старом стадиону СК Југославија је одиграла против екипе бечког Слована3:3. Клуб је за изградњу новог стадиона добио локацију на Топчидерском брду, на месту где се данас налази стадион ФК Црвена звезда. Међутим, за потпуни завршетак радова на новом стадиону клуб је морао да чека пуне две године што је довело до знатно тежег рада и играчи су морали да се сналазе по различитим београдским теренима како би одржавали тренинге. Све то је у значајној мери утицало и на резултате клуб. Ипак, мора се истаћи да и поред слабијих резултата СК Југославија је у нечему предњачила током периода резултатске доминације вечитог ривала. На новом стадиону 22. јуна 1932. године одиграна је прва фудбалска утакмица под светлима рефлектора. Атрактиван ривал, екипа Расинга из Париза је убедљиво савладана резултатом 3:0.

„Ново време“, септембра 1944. године
„Ново време“, септембра 1944. године

Године 1938. руководство СК Југославије је приступило амбициозном пројекту обнове и проширења стадиона. Стадион је проширен тачно према димензијама Олимпијског стадиона у Берлину и био је предвиђен да прими 50.000 гледалаца. На простору поред стадиона започета је изградња читавог спортског комплекса који је обухватао помоћне терене, бициклистички велодром, стрелиште, базен, тениске терене, терене за рукомет, кошарку и одбојку и дворану за борилачке спортове. У оквиру комплекса била је предвиђена и изградња ресторана и клупског дома. Целокупан пројекат био је готово завршен, а свечано отварање било је заказано за 20. април 1941. године. О томе је опширно, на целој страни, извештавао и дневни лист „Политика“ од 5. априла 1941. године, међутим само дан касније, 6. априла уследио је напад Сила осовине на Краљевину Југославију и до отварања модерног спортског комплекса никада није дошло.

Други светски рат:

Мир на Балкану по традицији кратко траје. Бомбардовањем Београда 6. априла 1941. године земљу је захватио ратни вихор и дотадашњи национални фудбалски шампионат престаје да егзистира. Ипак, и у окупираној земљи фудбал није замро. Пошто услед ратних збивања нису била дозвољена путовања ван Београда, београдски клубови су се организовали и 1941. године формирали Српски куп, а затим и шампионат Београдског лоптачког подсавеза. Новонастала војно-политичка ситуација у земљи довела је и до неопходности нове промене имена СК Југославије. Окупационим властима име – Југославија није одговарало, па је клуб одмах по окупацији Београда променио име у „СК 1913“, у знак сећања на годину оснивања.

Данило Стојановић – Чика Дача
Данило Стојановић – Чика Дача

По ослобађању Београда чинило се да ће се све вратити у нормалу и да ће и фудбал кренути путем обнове са тежњом да се што пре врати на оне позиције на којима је био пролећа `41. Међутим, Краљевина је постала земља пролетера, а самим тим све оно што је имало примесе старог, београдског и српског, није одговарало новом поретку. У новој, комунистичкој Југославији и предратни фудбал постао је табу тема. Ишло се чак дотле да је све што је играно пре 1945. године потезом гумице избрисано, а за годину новог почетка узета је управо прва мирнодопска година. Већ од децембра 1944. године нове власти ослобођеног Београда не помињу најтрофејније београдске предратне клубове БСК и СК 1913 по својим именима, већ их називају „плави“ и „црвени“. Почетком `45. и то је одбачено, а 5. маја те године и званично су забрањени сви предратни клубови и то колективно, без помињања поименце. То је учињено прогласом Министарства просвете Демократске Федеративне Југославије – ДФЈ и потписом Митре Митровић-Ђилас, чиме се обзнанило јавности оно што је било познато већ шест месеци раније. Екипе су забрањене уз образложење да су током окупационих година одигравали своје мечеве чиме су учествовали у организовању забаве како окупатору, тако и домаћим издајницима. Нико није узимао у обзир чињеницу да су играчи који су наступали у београдским клубовима у периоду од 1941. до 1945. године често једино у фудбалу видели могућност да прехране себе и своју породицу у вихору рата. Добро је позната и чињеница да су играчи вечитих ривала једном приликом путовали и у Обреновац како би одиграли утакмицу за коју им је обећано да ће добити десет килограма брашна. Уз све то, врло брзо се уочила тежња нових власти да спорт у новој држави буде конципиран према совјетском моделу при чему би спортски клубови били под управљачком нотом или партије, или војске, или полиције.

skjug9Овим потезом окончано је тродеценијско егзистирање клуба без којег фудбал у овој земљи ни данас не би био оно што јесте. Да није било београдскох „црвено-белих“, не би било једног Моше Марјановића који је у црвеном дресу начинио и прве фудбалске кораке. Не би било београдског вечитог дербија, као највеће институције српског фудбала, а слободно се може рећи да не би било ни наше Црвене звезде која, хтели то неки да признају или не предтавља природног настављача славне традиције и представља клуб који је након Другог светског рата привукао широке београдске масе које су препознале предратну институцију.

skjug8Јасно је да многи данас не могу, или не желе да призанју настављену традицију, али радује чињеница да се стеге (не)информисаности све више губе. Све је више оних који сагледавају чињенице и кроз призму фудбалског ентузијазма са почетка ХХ века, изналазе разлоге данашњег ентузијазма које носе црвено-беле боје. А неке ствари коначно морају бити постављене на своје место. Повратак ономе што стварно јесмо, може и мора бити први корак у коначном и потпуном оздрвављењу онога што највише волимо.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

8 comments

Eritrocit авг 7, 2013 at 12:59

Verovatno je i prvi klub navijača osnovan 1913. inicijali osnivača Dače Stojanovića sigurno nisu slučajno danas prisutni na tribinama…
http://aurora.ekof.bg.ac.rs/~s081132/Delije-grb-belo.jpg

Reply
XX авг 6, 2013 at 23:59

Sve je to lepo, ali mislim da nam nije potrebna nikakva lakrdija kao što je Dinamo Zagreb uradio, da čas slave 60 čas 100 godina, današnja Crvena zvezda je nastala 1945. i ja mislim da tu ništa ne treba da se menja, nemamo čega da se stidimo i ja nisam od onih „Zvezda Srbija nikad Jugoslavia“ jer smo upravo kroz tu Jugoslaviju i postali velicina, a to sto je ta tvorevina bila pogresna iz mnogo razloga nema veze sa Zvezdom.

Reply
Vladeta авг 6, 2013 at 16:37

Vladimire, svaka cast za tekst. Secam se i tvog ‘originalnog’ pisanja na istu temu od pre par godina na ovom sajtu, kada sam i sam pozeleo da dodam par cinjenica o unistavanju nase predratne tradicije i pokusajima pojedinaca da istu obnove ili bar ocuvaju.

Odavno je receno – baština pripada onome ko je baštini. Ja bih podsetio na pozitivan primer OFK Beograda koji je svoju vezu sa predratnim BSK-om odavno oglasio javnosti (ta veza je uzgred, ipak tanja nego što je veza Zvezde i SK Jugoslavija, ali je, po meni čista i jasna). Bilo je takvih primera i ranije. Npr, komunisti su posle rata ukinuli i najstariji klub u Kraljevini Srbij – BASK, ali je 1953. nižerazredni FK Senjak preuzeo tradiciju i boje BASK-a tako da danas imamo klub koji može da kaže da je osnovan 1903. godine. Sigurno je neko tada, početkom pedesetih, gunđao, govorivši da to nije „onaj“ predratni tim, ali je vreme sve to izbrisalo i postavilo na svoje mesto. Ako ćemo „strogo pravno“, u današnjoj Srbiji bi slabo koji klub mogao da kaže da je čistokrvni pravni sledbenik svog predratnog identiteta. Mislim ja tu i na Vojvodinu, Mačvu, Obilić, Sinđelić, subotičku Bačku… Svi su oni bili gašeni posle rata, preimenovani, fuzionisani sa drugim timovima, a potom, četo sa pauzom i od 10 godina, se ponovo javljali tako što su obnovljeni ili tako što je neki drugi klub preuzeo tradiciju. Mnogi klubovi nisu ni to mogli, i nestali su iz našeg sečanja. Uostalom, zamislite da su komunisti posle rata ukinuli, npr, Srpsku akademiju nauka ili – pravoslavnu crkvu. Ako bi se te institucije obnovile ove godine, da li bi trebalo ignorisati njihovu celokupnu istoriju pre 1945? Oni kojima smeta ime „Jugoslavija“ neka pokušaju da shvate da je u kontekstu 1919.godine, to ime mnogima bilo sinonim za – Veliku Srbiju (a mnogima je, bogami i danas) a u svakom slučaju predstavljalo je pojam koji je davao nadu da je naš narod konačno ujedinjen i slobodan. Kada je došlo do okupacije, 1941, nije jasno da li su Nemci direktno naredili promenu imena (nema dokumenata o tome) ili je prosto (što je verovatnije) bilo jasno da to mora da se uradi. Klub je prvo želeo da uzme ime „Srbija“, pa „Šumadija“, ali to nije bio moguće jer su propisi zabranjivali da u podsavezu bude više klubova istog imena, a ovih je već bilo. Nisam siguran, ali mislim da je ime SK 1913 ozvaničeno tek najesen 1941, a do tada su neformalno nastupali kao – „Crveni“. Naziv SK 1913 je meni lično uvek delovao nekako – tužno. Onako, kao neki logoraški broj.. Možda je ovo, prilično besmisleno, ime na kraju i usvojeno iz žalosti za porobljenom otadžbinom.

Crvena zvezda je reinkarnacija jednog istog duha i principa. To je neko dobro znao i kada je usvojen grb koji i danas imamo. Crveno-beli dijagonalni štit nije slučajnost i u Vladimirovom tekstu je to lepo naglašeno sa grbom SK Jugoslavije. Zvezda se javlja u različitim oblicima, ali uvek kao svenarodni klub, crveno-belih boja, čija je sudbina da stalno nosi ime ideologije koja u tom trenutku vlada zemljom. Verovatno zato što je – najveća.

I ja se nadam da ču dočekati da moj klub prepozna kada je, zapravo, rođen. To bi bio početak buđenja.

Reply
БруталноРеалан авг 6, 2013 at 15:29

Алал вера за текст! Звезда је увек била Србија, али велико хвала и поштовање за бившу земљу и људе свих вера и нација који су нам оставили у аманет једног вечног шампиона .

Reply
Saša авг 6, 2013 at 11:43

Владимире браво! Задњих неколико дана размишљам о овоме и није ми драго што се једна велика ствар готово не помиње. Већ сам својевремено на ту тему писао на овом нашем сајту http://www.mojacrvenazvezda.net/22062/2012/02/03/zaboravljene-32-godine-istorije/#.UgDDjm3gyOk
Сад си ме ти јако обрадовао својим текстом. Још једном, браво!

Reply
Saša авг 6, 2013 at 11:51

Кад је изашао тај мој текст пријатељи су ми јавили да сам линкован на један од водећих гробарских сајтова (а линковали су и сланинари). Они су “мудро“ закључили да су “цигани у паници због броја титула па сад хоће да присвоје и предратне“ :facepalm: . Одмах сам се сјетио оног нашег “….и не могу да разумеју како ствари овде настају..“. Тако да знаш, спреми се да те “шерују“ мишеви (за мене су написали да мора да сам умоболан што речено из њихових уста звучи као комплимент)

Reply
Vladimir авг 6, 2013 at 16:00

Саша, на почетку рада овог сајта објавили смо два блога са овом тематиком. Већ тада су били разни коментари, а доста је било и негативних. Тако да знам шта се може очекивати. У сваком случају, ја као навијач Звезде, али и љубитељ предратног фудбала, верујем у ову причу и верујем да наш клуб датира још од 1913. године. Са друге стране свестан сам да многи не желе да прихвате ову причу само из разлога што је клуб између два рата носио назив СК Југославија, а то име данас није баш најпопуларније, али је схватају зашто је нази био такав. Да смо кроз целу историју носили назив СК Велика Србија, или барем СК 1913, сигуран сам да не би било никаквих проблема. Све у свему, надам се да ћу доживети да коначно клуб добије оно што му припада.

Reply
dusan авг 6, 2013 at 11:30

svaka cast za clanak.

Reply

Leave a Comment