Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаКошарка

Црвена звезда подржава став премијера

52023837eeb954e7b26637fcaesl_headlineКошаркашки клуб Црвена звезда подржава став премијера Србије Ивице Дачића по ком ће наша два најпопуларнија, најбоља и најтрофејнија клуба КК Црвена звезда и КК Партизан имати равноправан третман од стране државе и државних институција. За КК Црвена звезда изјава председника Владе Републике Србије да ће равноправно помагати Звезду и Партизан је велико охрабрење, јер се КК Црвена звезда одувек залагала за такав однос и принцип.

Такође, због поновног покушаја да се дезавуише и дезинформише јавност КК Црвена звезда мора да нагласи да она као клуб није приватизована. Није истина и да је КК Црвена звезда имала било какву помоћ у процесу реорганизације и реструктуирања, ни идејну нити финансијску. Руководство клуба је према важећим законима ове земље припремило план реорганизације који је потом усвојио суд, а то је био једини начин да КК Црвена звезда буде спашен од банкрота и гашења.

Истина је да је КК Црвена звезда током осмогодишње блокаде рачуна пословао преко ћерка фирми. У финанансијском извештају који је покрио пословање клуба од 2000. године то је јавности презентовано и констатовано да је такав начин пословања био изнуђен, али у складу са Законом.

Још једном ћемо истаћи да је КК Црвена звезда платила све порезе и доприносе држави осим у периоду од 01.08.2008. до средине 2009. године, када је Пореска управа одмах пустила додатну блокаду. Тај дуг је износио 10 милиона динара и уредно се изимирује у складу са Законом, односно према унапред припремљеном плану реорганизације којим, још једном наглашавамо, није предвиђена приватизација клуба. Такође, КК Црвена звезда никада није дуговала порезе и доприносе, а да није одмах била блокирана, као што је то очигледно привилегија неких који годинама уназад не плаћају доприносе држави, а од државе упорно траже помоћ.

КК Црвена звезда подржава и став премијера Дачића да су клубови у Србији тренутно свачији и ничији. Приватизација клубова у Србији ће се вероватно догодити једног дана, али пре тога неопходно је да држава у потпуности спроведе Закон о спорту и дефинише титуларе власништва у клубовима. Док држава у складу са Законом о спорту (члан 190) не дефинише власничку структуру клубова неопходно је поставити организацију клубова засновану на корпоратизацији, а то је транспарентно и одговорно пословање.

Међутим, власничка структура није нити потребан нити довољан услов за одговорно пословање. Процес усаглашавања интереса свих учесника у раду спортских клубова (навијача, играча, тренера, запослених, управе, спонзора, спортских агената) у потпуности је комплементаран са нечим што се у пословној економији зове корпоративно управљање.

КК Црвена звезда од 12.08.2011. године спроводи процес корпоративног управљања и коропоративних финансија. Предуслов за такав приступ у раду и организацији клуба је транспарентност у раду свих сегмената у клубу и јавно извештавање и презентовање пословних, финансијских и спортских извештаја. То је до сада у Србији једино поднео КК Црвена звезда и тим путем наставља и даље.

Београд, 07.08.2013.

КК Црвена звезда

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

9 comments

aardvark авг 8, 2013 at 17:30

Ovo je dobar potez, jer mi smo već ušli u reprogram duga a groblje je za to zakasnilo. Svejedno, ne zavaravam se nekim radikalnim raspletima, izvući će se oni nekako, garant, vidim da šacuju pojačanja uveliko. I prošle godine je bilo slično, sećate se njihove priče: te nova ekipa, te neiskustvo, te nismo favoriti, a onda znamo šta je bilo. Ne smeju nas uljuljkati – biće oni jednako jaki i ove godine, ali mi moramo biti pametniji i jači!

Reply
Laki авг 8, 2013 at 01:32

Oce bilo koja zenska osoba da gleda utakmicu sutra samnom hahaha?
Ruzo?Anka?Jovana? jos neka

Reply
marko авг 7, 2013 at 23:26

Jel bila juce Andjusova emisija ??

Reply
Levi Brisac авг 7, 2013 at 19:22

Privatizujemo se, odmah nas kupi Seik i eto Zvezde u cetvrtfinalu lige sampiona 😀

Reply
Laki авг 8, 2013 at 00:30

Ne znam da li je saljiv komentar ili sta,ali seici su bogati ljudi ,a ne ludi…

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 7, 2013 at 15:43

jedan je Dr.Covic…ziveo ti nama delijo..poceo si da nam donosis srecu u kosarci..al ti nedaju da to isto uradis i sa fudbalskim klubom

Reply
vecito drugi авг 8, 2013 at 16:48

Gde je Covic tu trofeja nema!

Reply
aardvark авг 8, 2013 at 17:35

Ne bih se ja zaletao sa hvalospevima. Čović nas je spasao gašenja, to stoji, i ja podržavam njegov projekat 100%, ali daj da sačekamo epilog. Ipak on vuče teško političko nasleđe, a znamo da je u FMP-u sve ono dobro devalvirao prečestim promenama trenera i prodajom (pre)mladih košarkaša. Hoću da u Zvezdi to bude neka srednja mera – neka nastavi finansijsku stabilizaciju kluba ali neka ne donosi sam odluke o stručnim pitanjima. Jedino tu možemo pogrešiti.
Nemoj mi zameriti na komentaru – moraš razumeti, samo sam oprezan nakon svega što smo doživeli. Ko se jednom opeče…

Reply
duci авг 8, 2013 at 18:55

Izgleda da je Zvezda „sigurna kuca“ za Covica.

Reply

Leave a Comment