Moja Crvena Zvezda
Најновије

Рајковић: Нисам дошао у Звезду да бих лудовао по сплавовима и јурио девојке

13785526145394Екипа сајта „Моцарт спорт“ урадила је интервју са младим голманом Црвене звезде, Предрагом Рајковићем који преносимо у целости.

Пре 18. рођендана постао је европски шампион, чувар мреже прволигашког клуба и првотимац вољене Црвене звезде. Све то за непуних годину дана! Упознајте момка који нас је на ЕП омладинаца у Литванији одушевио феноменалним одбранама у полуфиналној пенал-серији с Португалијом. Оно што се још увек малолетном Предрагу Рајковићу десило за непуних годину дана многи не доживе за целу каријеру. Само неколико месеци пошто је скренуо пажњу на себе сјајним одбранама на дебију против Партизана, још малолетни голман из Неготина освојио је европску титулу у омладинској конкуренцији, заслужио место у идеалних 11 на ЕП у Литванији, добио позив у најбољи национални тим Србије и дрес Јагодине заменио опремом омиљеног клуба – Црвене звезде.

Да сам прошлог 31. децембра у поноћ хтео да пожелим себи све ово што сам доживео за последњих девет месеци, сигурно бих нешто заборавио. Толико тога неочекиваног и лепог ми се десило, да се некада питам да ли је то можда само сан. Срећом, све је прелепа јава. Освојио сам Европу, потписао за Црвену звезду и стигао до А репрезентације, што је више него довољно разлога за срећу. Пожелео сам за Нову годину само добро здравље и место првог голмана Јагодине, а извукао сам „седмицу“ на фудбалској лутрији. Нисам од оних што воле из једног корака да прескоче три степеника, али немам ништа против оваквог развоја ствари, иако сам још на њеном почетку. Тек треба да створим име и урадим нешто чиме ћу се поносити када једног дана одем у играчку пензију„, каже голобради Предраг Рајковић.

КАСИЉАС, ПА СВИ ОСТАЛИ

Стасити Неготинац нема идоле, али му је голман Реал Мадрида и шпанске репрезентације Икер Касиљас велики професионални узор.

Не само што је један од најбољих голмана данашњице, него је и господин човек, легенда „краљевског“ клуба, љубимац навијача и узоран колега. Тих ван терена, „звер“ на њему. Одушевљавају ме његова хладнокрвсност и мудрост у проценама. Поштујем Икера и зато што му је приватни живот без скандала. Волео бих да будем тако моћан у рукавицама и обичан без њих. Не бих имао ништа против ни да имам тако лепу и паметну девојку као што је његова Сара, а-ха-ха…

1378552872353Вест о твом трансферу вешто је скривана, а онда је одјекнула као „бомба“. Јеси ли и ти био затечен развојем догађаја, поготово после поруке вечитим ривалима из бившег клуба да те могу гледати само у дуелима с Јагодином?

Недељу дана пре трансфера, одлазећи с меча на Маракани, нисам могао ни да претпоставим да ће ми то бити следећа адреса. Маштао сам о томе као сваки Звездаш, али ми није деловало могуће. Не у овом тренутку. Рачунао сам да је реалније да после неколико сезона у првом тиму Јагодине одем у иностранство, а ту жељу себи испуним за пет до 10 година. Међутим, живот је чудо. Извуче кеца из рукава када се најмање надамо. Као рођени победник желим да добијем и ову партију. Талон је велики, али су и моји штихови јаки. Верујем у себе„.

Како је могуће да те београдски црвено-бели нису врбовали пре скаутинг службе Ћурана, када си давно нотиран као један од најталентованијих голмана које Србија има?

Могао сам још с 10 година да постанем становник Београда. Тада сам добио први позив из Љутице Богдана, али тата и мама га нису прихватили, јер су сматрали да сам превише мали за одлазак од куће. Други је био судбински, а од судбине нико није побегао. Захвалан сам Богу што ме је спојио с клубом за који навија цела породица Рајковић и читав наш крај у Неготину. Тог дана су све комшије биле на ногама и славиле што је један од њих постао део историје јединог европског и светског шампиона са ових простора. ‘Избомбардовали’ су ме СМС честиткама и позивима, али најемотивнији ми је био разговор с првим комшијом, великим звездашем и мало старијим момком од мене. Плакао је као мало дете од среће што сам испунио наш заједнички сан. Дужан сам им свима једну велику журку када уграбим време за посету родном месту„.

Да ли си имао право избора другог спорта или позиције у тиму поред оца Саше, некадашњег голмана, а сада тренера у стручном штабу Хајдук Вељка?

Фудбал је изабрао мене, а не ја њега. Још оног дана када ме је тата одвео на прву утакмицу Хајдук Вељка и оставио са својим пријатељима на трибинама, а ја га, као сваки син очаран оцем, широм отворених очију гледао како се баца за лоптом. Волео сам да ударам и по тениској лоптици, али још више сам уживао док су мене други гађали великом, фудбалском. Као сваки „ћакнути“ голман, а-ха-ха… Стварно, није то посао за свакога. Не може било ко да се носи с толиком одговорношћу и стално буде под „лупом“. Ја сам се одмах „навукао“ на тај адреналин, ваљда су гени учинили своје. Имао сам срећу да родитељи подрже мој избор и испрате све моје одлуке. Без породице не бих ништа направио„.

ПРЕМИЈЕР ЛИГА И ЧЕЛСИ

Као и сваком европском фудбалеру и Рајковићу је сан да једног дана заигра у некој од топ пет континенталних лига. Једну ипак цени и воли више од осталих.

Када бих могао да бирам инострану лигу и клуб после Звезде онда бих обе руке дигао за шампионат Енглеске и Челси. Мрзим када се досађујем на утакмици, а у Премијер лиги нема одмора за голмане. Све пршти од доброг фудбала. Не бих баш могао себе да назовем великим навијачем Абрамовичевог клуба, али свиђа ми оно што Плавци раде. Из сезоне у сезону„.

Баш никада те није лопта повукла напред, међу везисте или нападаче? Њима се грешке брже праштају и заборављају.

Па да морам да трчим? Не, хвала. Боље да падам него да шпринтам горе-доле, а-ха-ха! Кажем вам, ја сам голман у души. Никада нисам пожелео да одем с моје гол-црте. Као што никада нисам био линијаш. Често истрчавам, „глумим“ бека, покрећем акције по земљи, увек се трудећи да прво одбраним оно што морам, па тек онда похватам лопте које сви виде у мрежи. Шта имам од парада ако упрскам у школским ситуацијама?!“

13785529853431Ретки су голмани извођачи пенала, а ти често ускачеш и у ту улогу. Зар ти није то превише одговорности?

Волим да шутирам и умем то да радим. Често у паузама на тренинзима вежбам извођење пенала. У Омладинској лиги Србије два пута ми се то исплатило, један гол сам дао колеги из Телеоптика, а други момку из нишког Радничког. Хтео сам да шутирам четврти једанаестерац и против Португалаца у полуфиналу Европског првенства, али Гаћиновић се пре јавио, Митровић такође, а пошто нас је Аца онако шмекерски одвео у финале, нисам стигао да покажем и ту моју голманску страну„.

Специјалиста си за брањење пенала. Шта је све потребно да би се „прочитао“ шут са 11 метара?

Обожавам пенале! На крају регуларних 90 минута полуфинала у Литванији рекао сам момцима да издрже још продужетке, а да онда ствар препусте мени. Не зато што сам хтео сву славу за себе, него због добре статистике. Од седам удараца са беле тачке у нашој Омладинској лиги одбранио сам пет. Између осталих Партизану, Звезди и Војводини. Имам дар да осетим где ће ме „гађати“ играч и држим се правила да никада не мењам страну. Увек се бацим тамо где прво помислим да ће лопта завршити. До сада сам често био у праву читајући њихове погледе, држање и гестикулацију. „Ложи“ ме та игра нерава и интуиције„.

Велики клуб и Београд „прогутали“ су многе твоје вршњаке, па и старије момке. Како мислиш да одолиш чарима престоничке забаве и пребродиш прелаз из мале у већу средину?

Нисам дошао у Звезду да бих лудовао по београдским сплавовима и јурио девојке. Хоћу да направим нешто велико у фудбалу и животу, а за то мора да се буде максимално посвећен спорту. Јагодина је далеко мање место, али да сам хтео могао сам и тамо да кренем странпутицом. Волим и ја да изађем с другарима, али све у своје време и све са мером. Бог не даје често прилику какву сам ја добио, не бих опростио себи када бих је прокоцкао„.

Тешко, међутим, да ћеш у скорије време међу стативе, поред искусног староседеоца Бајковића. Зар ти није било боље да останеш у Јагодини где си почео сезону као стартер?

Сви бисмо ми волели да смо први избор тренера. Без обзира на то од када смо у клубу и колико нам је година. Свестан сам да у Звезди не могу да рачунам на статус који сам имао у Јагодини, али ко зна зашто је то добро. Не зна се шта носи дан, а шта ноћ. Спреман сам да већ сутра, на делу, покажем зашто сам доведен, али и стрпљив да сачекам мојих „пет минута“. Верујем да ћу добити шансу у другом делу сезоне, што не значи да нећу и пре тога дебитовати. Добро је што тренер Стојановић има могућност избора. Поштујем знање и године мојих колега„.

Селектор А селекције Синиша Михајловић толико цени твој таленат да те је позвао у друштво Орлова још пре успеха са Орлићима. Када, ипак, мислиш да је реално да озбиљно конкуришеш за место у најјачем националном тиму?

Србија не оскудева у добрим голманима. Има их неколико испред мене, а ја очекујем да им се придружим за годину до две дана. Под условом да наставим правилно да се развијам, изборим се за минутажу у Звезди и добро чувам мрежу младе репрезентације. Нека све иде својим током. И редом. Време ради за мене„.

Има ли Звезда времена да чека титулу? Одужила се Партизанова доминација.

Нећемо још дуго гледати комшијама у леђа. Уверен сам да ћемо се следећег маја ми радовати, а ја имати чиме да се хвалим на матурској прослави. Пре тога ваља добити дуеле с вечитим ривалом, наравно. И водити рачуна против такозваних малих екипа. Титуле се освајају и губе на тим утакмицама„, тврди ученик четврте године средње школе.

ФОТО: Моцарт Спорт

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

44 comments

veliki pravi zvezdas сеп 10, 2013 at 17:02

Treneru Crvene Zvezde Stojanovicu ovog momka Rajkovica trebalo bi da na sledecoj utakmici uvrstis u prvi tim nase Crvene Zvezde a sto se tice Bajkovica njega bi trebalo prodat ili ostavit da on bude trener golmana Crvene Zvezde upravo Crvene Zvezde na celu sa Dzajicem 😀

Reply
laza сеп 8, 2013 at 22:23

NEDOSTAJES MI I VOLIM TE ZVEZDO!!!! 😛

Reply
Dejan сеп 8, 2013 at 11:22

Hvala od srca svima onima koji klikcu na oglase na sajtu, znam da ste vi sa MCZ najaktivniji povodom toga i ako ikad budem mogao da vam se oduzim na neki nacin slobodno recite. Samo ne odustajte jos uvek, cesto zezaju sa cenom klika i time samo sputavaju i cim se ispuni ovaj uslov odmah sklanjam ove ebene oglase. Ali do tad ostanite uz sajt, ulazite na njega iako nema nista novo u poslednje vreme, bitna je poseta na sajtu. Molim vas.

http://www.tolelopove.com

Hvala vam

Reply
Milan сеп 8, 2013 at 21:46

Au tebra dosadan si vise…

Reply
delija_md сеп 9, 2013 at 09:03

Upravo sad čitam izjavu Karadžića kako će ponuditi Mihajloviću novi ugovor. To je nečuveno.
Karadžić mora da ode odmah, jer do decembra može da pusti korijenje i našteti nadolazećim ljudima u FSS.
Zar jedan Mihajlović, koji je očajno vodio reprezentaciju, zaslužuje novi ugovor, a Antić koji je imao rezultate je otjeran preko noći? Mihajlović jeste naša klupska legenda, ali je kao selektor i čovjek jedna velika 0. Zavadio se sa pola igrača, u grupi nas je pobjedio ko je htio, „podmladio“ reprezentaciju čovjek. Pa nije ona klub da se podmlađuje. U reprezentaciju treba zvati igrače koji su standardni u svojim klubovima, koji su u formi i koji će doprinijeti igri naše zemlje, pa makar oni imali po 30,35 godina.

Reply
Teks Viler сеп 8, 2013 at 08:16

Kao Zvezdas,osecao sam se postidjeno gledajuci reprezentaciju predvodjenu sjajnim Mitrovicem,Markovicem,Sulejmanijem,Nastasicem…Pitao sam se gde su nasa deca,ko to pravi milione navijaca budalama i dovodi Onjila pored Milunovica i Mihajlovica,tera Matica,Djuricica,Djurdjevica,Jankovica,Simica,Cosica,Causica,Dmitrovica,Nikolu Maksimovica,bracu Srnic…Dok pomenuti reprezentativci iz Partizana,plus Jovetic,Ljajic,Scepovici,Lazevski…igraju za najjace evro klubove,mi nase klince teramo kod naseg spasioca cika Ranka ili u Spartak,OFK…Dokle vise?DOSTA.

Reply
sof сеп 8, 2013 at 12:25

Не могу да верујем да си се накупио плусева, а ја кад сам написао ту нашу срамоту још пре утакмице да са хрватима неће играти ниједан наш играч напали ме људи. мени је криво што смо ми престали да стварамо играче, ја не мрзим као они те одличне играче зато што су гробари као што су митровић и марковић а ми немамо ни упола такве

Reply
Srba сеп 8, 2013 at 14:03

Nemoj da ste naivni. Mustafa je bio kod nas, kod nas su ponikli i Djuricic, Matic, Kolarov… samo sto nazalost nisu dobili sansu u klubu, a uostalom dak su Srbiju predstavljali Zvezdini igraci mi smo igrali i svetsko i evropsko prvenstvo na celu sa Vidicem, Pantelicem Zigicem, Stankovicem,Milijasem, Ninkovicem (dobro Nine je tek sada dosao u Zvezdu), pre njih sa Jugovicem, Stojkovicem… i kada god smo igrali neka prvenstva predvodili su nas igraci iz Zvezde vecinom

Reply
mile сеп 8, 2013 at 06:57

Kako je skroman, smiren i nekako tih, mene podseca na naseg Lazu.
Pazite sta sam vam rekao, ovo je nase najbolje pojacanje. Nineta ne racunam, dosao je kao vec izgradjen igrac i reprezentativac. Mnogo mi je drago sto je dosao u Zvezdu.

Reply
delija сеп 7, 2013 at 20:32

Braco da li ima neko da prodaje majicu dok se zemlja oko sunca krece?

Reply
kovac сеп 7, 2013 at 22:29

ko je lud da ti je proda? 🙂

Reply
INĐIJA сеп 7, 2013 at 23:09

Ja se dvoumim!

Reply
MILAN KG сеп 7, 2013 at 19:55

ljudi danas me drugar zove da gledamo nas lokalni klub Slaviju protiv poleta iz trbusana za polet igra Milan jovnovic Mrva!!!!! nas bivsi stoper prvi su u zoni morava. da covek ne veruje a prosle godine igrao protiv bordoa sta alkohol uradi od coveka.

Reply
Laki сеп 8, 2013 at 14:57

Eo ti ga Mrva otisao u Lokomotivu iz Moskve

Reply
Coki81 сеп 8, 2013 at 15:26

Ma kakva Moskva bre, Bugarska!

Reply
MILAN KG сеп 8, 2013 at 19:43

u plovdiv u poletu je bio da bih odrzao formu tri kola sa mrvom u timu nisu primili gol.

Reply
Srba сеп 8, 2013 at 17:12

Cega ste se drugar i ti napusili kad vam je tako dobro, Mrva ode u Sofiju i takvi igraci ne propadaju bas preko noci. Stoji ma mu je alkohol mnogo otezao karijeru i nije dostigao to sto je mogao, ali da igra za neki opstinski klub, pa smesan si.

Reply
MILAN KG сеп 8, 2013 at 19:45

ne koristim narkotike on je bio tu na nagovor svog prijatelja da bih odrzao formu.

Reply
@MILAN KG сеп 8, 2013 at 21:57

Bi a ne „da bih odrzao formu“

Reply
MILAN KG сеп 8, 2013 at 22:17

😉

PEĐA J7 сеп 7, 2013 at 19:24

… the reason for arrival of Roman Abramovich is negotiation about purchase of FK Crvena Zvezda (FC Red Star) former winner of the Champions League, the largest and most popular club and sport brand in the Balkans.
ETO STA JE ZVEZDA!

Reply
mariachi сеп 7, 2013 at 22:52

Ima da budemo filijala Celsiju :mrgreen:

Reply
JACZ сеп 8, 2013 at 03:13

Čelsi moze nama da bude filijala ni nista drugo! :))

Reply
JACZ сеп 8, 2013 at 03:14

Čelsi moze nama da bude filijala, i nista drugo! :)) ***

Reply
veliki pravi zvezdas сеп 7, 2013 at 19:16

Znate li ljudi kad je derbi na Marakani nase Crvene Zvezde protiv Partizana jer cu dodji da odgledam tu utakmicu sigurno ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ 🙂

Reply
Tom сеп 8, 2013 at 00:04

kako si ti zaladio druze….

Reply
CZV сеп 7, 2013 at 18:16

Lep i dobar decko,lepo vaspitan,pametan i vec sada neverovatan golman ! Odmah ga staviti u prvih 11 !

Reply
!!! сеп 7, 2013 at 18:14

Za nekoliko godina bice medju 10 najboljih Evropskih golmana,pravice drustvo Nojeru,Kasiljasu,Hartu,Cehu,Handanovicu… Samo da ga Maksimovic ne upropasti i mali ce biti strasan,ne brinem za gol reprezentacije !

Reply
Laki сеп 7, 2013 at 19:08

Za par godina,najbolji golmani ce biti :Neuer,Courtis,Ter Stegen,Handanovic,Kasiljas,Rajkovic,De Gea,Hart, i to je to…

Reply
Golman сеп 8, 2013 at 01:56

Kad vec pricamo o golmanima moram da spomenem Nemacke golmane. Pa ta zemlja je zemlja golmana: Kan,Leman,Nojer,Adler,Vajdenfeler,Vize,Leno,Rensing,Hildebrand,But,ima i jedan u Hanoveru 23 godine,Ciler. Strasno koliko kvalitetnih golmana imaju,

Reply
vuk сеп 8, 2013 at 11:54

jens leman i tim vize 2 najgora golmana ikad sto sam gledao..pogotovo vize,golman koji ima strah od lopet !!??? 😕

Reply
sof сеп 7, 2013 at 17:53

http://www.youtube.com/watch?v=o4M9MuEJcs8
Jel neko provalio da je ovo ustvari Toncev (a ne Dodik) pao kad je hteo da se slika sa Murinjom?

Reply
PEĐA J7 сеп 7, 2013 at 17:14

Malog treba sto pre staviti na gol, kako Zvezde tako i reprezentacije-ionako smo vec ispali…

Reply
sof сеп 7, 2013 at 17:03

Мали је геније каже: „Нисам линијаш“ јел то на Бајков рачун? 🙂 Годинама нисмо имали доброг голмана, само да и њега не упропастимо. Нису ту у питању само његови пенали, како је само хладнокрвно издржао оне ненормалне налете Француза. Свака му част!

Reply
JACZ сеп 7, 2013 at 16:16

Rajka sam retko vidjao po Jagodini da je izlazio u grad uopste, za razliku od svih ostalih… bice on super samo sto pre da postane broj 1 🙂

P.S. Gogic mnogo lose pliva 😀 haha

Reply
mariachi сеп 7, 2013 at 16:03

Maksimovic OUT ! ! ! !

Reply
laki сеп 7, 2013 at 15:51

Salu na stranu,al retko lep decko 😀

Reply
... сеп 7, 2013 at 18:41

Laki stalno trazi kao devojke po ovom sajtu, te pise kako je umocio i slicne nebuloze, a sada komentarise izgled Rajkovica. Cuvaj se Rajko Lakija, Laki je malo nervozan, pao mu je mrak na oci 😆

Reply
Laki se lozi na '... сеп 7, 2013 at 19:11

Ja mislio da sam jedini

Reply
delijaMNE сеп 7, 2013 at 15:39

Mali…Pokazi se…. Ne predaj se…Bori se!
Smo se nadam da ti roditelji ne trce za parama…

Reply
jagodina navija za zvezdu! сеп 7, 2013 at 15:31

Decko je retko izlazio po diskotekama i kafanama..kao njegovi drugari iz omladinske skole a boga mi i iz seniorske(Stojkov,Kovacevic…)
Ocekujem da ce sansu doboti u kup utakmici a onda na prolece da bude „Zvezdina Jedinica“.

Reply
JACZ сеп 8, 2013 at 03:17

Kovacevic sada igra za FK Tabane-Trgovacki klub koji cete za 3 godine gledati u prvoj ligi srbijie! Inace klub vodi sin gorana milanovica, vlasnika FK Jagodina! Zivi bili pa videli! 😉

Reply
jagodina navija za zvezdu! сеп 8, 2013 at 09:29

Znam,znam gde igra..:)
Isto tako znam i da se Tabane-Trgovacki veoma dobro pojacao (Kovac,Igor Pavlovic Cukce,Mali igor dimitrijevic…)Trener Gosic.Veoma sam dobro upucen U rad ovih klubova.:)

Reply
zvezdas сеп 7, 2013 at 15:18

„Nisam došao u Zvezdu da bih ludovao po beogradskim splavovima i jurio devojke. Hoću da napravim nešto veliko u fudbalu i životu, a za to mora da se bude maksimalno posvećen sportu. Jagodina je daleko manje mesto, ali da sam hteo mogao sam i tamo da krenem stranputicom. Volim i ja da izađem s drugarima, ali sve u svoje vreme i sve sa merom. Bog ne daje često priliku kakvu sam ja dobio, ne bih oprostio sebi kada bih je prokockao„…ovom izjavom me jos vise odusevio,retki su takvi kao on koji kad dodju iz male sredine u zvezdu postupaju tako i stavljaju fudbal pre svega…samo pametan pristup i brzo ces doci medju stative a onda ne ides nigde

Reply

Leave a Comment