Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаМлађе категоријеФудбал

Васиљевић: Све селекције повезати у систем

Омладинске селекције Црвене звезде започеле су нову сезону са доста успеха. Иако се са почетком припрема каснило из објективних разлога, то се није одразило на резултате. Табеле млађих лига указују на то да црвено-беле наде готово немају пораз, а при том су на међународним турнирима кадети и петлићи освајали турнире.

image (1)

Директор Омладинске школе Срђан Васиљевић верује да ће и у текућој сезони доћи до изражаја квалитет који поседује свака селекција.

– У Црвеној звезди је обавеза да се буде први и трудимо се да направимо најбољу селекцију играча у сваком узрасту. Трудимо се да произведемо фудбалере који ће за неколико година бити носиоци игре првог тима. У таквој ситуацији није примарно да се освоји прво место, међутим, те две ствари су повезане, јер ако имате квалитет он увек дође до изражаја – рекао је Васиљевић.

У новој сезони омладинци најтрофејнијег српског клуба такмиче се у домаћем првенству са годину дана старијим вршњацима.

– Разлог за такву одлуке је тај што желимо да момци брже сазре и да на тај начин подигнемо квалитет тима. Имамо пуно поверење у генерацију 96 која се такмичи у омладинској лиги са годину дана старијим играчима. Такође, овој селекцији прикључен је и Лука Јовић који је 97. годиште. Желимо да деца верују у себе, да изграде победнички менталитет и да буду сигурни у свој таленат – истиче директор Звездине Омладинске школе и наводи пример Стефана Михајловића.

– Ствари у фудбалу се брзо мењају. Михајловић је прошле сезоне склоњен из првог тима, након чега сам обавио разговор са њим и рекао му да може да се врати у сениорску екипу за седам дана, а такође, постоји опција да се никада не врати. Он је своје обавезе схватио максимално професионално, и захваљујући таквом односу и добрим играма као и евро-голу који је постигао, тренер Са Пинту га је вратио у тим после седам дана – наводи Васиљевић.

Он такође наглашава које су то најважније карактеристике које треба да има појединац приликом селектирања у Омладинској школи.

– Сматрам да је потребно да све селекције почев од првог тима, преко свих млађих категорија закључно са петлићима, треба да буду повезане у систем. Када кажем систем, ту мислим на програм и концепт рада, да бирамо играче на основу њихових карактеристика. Основна одлика играча приликом селекције по мом мишљењу треба да буде брзина, затим обученост приликом извођења техничких елеманата и смисао за игру. Наравно, никако не треба запоставити карактер – нагласио је Васиљевић који је и сам прошао омладинску школу Црвене звезде.

– У време док сам тренирао испод јужне трибине, није било школa фудбала, већ смо играли фудбал у парковима, испред зграде, у школским двориштима. Сви се сећамо чувене реченице коју су изговарали тадашњи скаути који су на таквим местима тражили таленте. „Мали, донеси сутра две слике и крштеницу“. Тада је истина и тржиште било веће, јер смо живели у великој држави. У Црвеној звезди, такође, 95 посто млађих категорија чинила су деца са територије Београда, са стране су долазили само играчи који могу да допринесу великом подизању квалитета. 

Веома битну и одговорну улогу у развоју младих играча имају тренери, који проводе много времена са децом и усмеравају их на прави пут.

– На састанку са тренерима који воде Омладинску школу, једна од најважнијих тема је њихов однос са децом. Неопходна је добра комуникација и са родитељима. Сваки тренер мора да води рачуна и о приватном животу својих играча, да их усмерава, у неку руку да им буде други родитељ и да их научи дисциплини. Такав начин едукације је веома битан и због тога да не би долазило до одлива играча. Потребно је обнављати уговоре са најталентованијима сваке године, да они виде да клуб рачуна на њих. Ситуација у клубу што се финансија тиче није сјајна, то сви знамо, али иде на боље. Набављени су реквизити, све селекције имају врхунску опрему и то доприноси имиџу клуба у јавности – јасно поручује Срђан Васиљевић.

И у текућој сезони младиће који стасавају на помоћним теренима Маракане испод јужне трибине очекују бројни међународни турнири. Директор Васиљевић нада се у блиској будућности отварању Академије која би умногоме олакшала развојни пут младих играча.

– Академија је сјајна идеја. Када се тај пројекат реализује, имаћемо константан надзор над децом. На једном месту ће имати све што им је потребно. Клуб ће водити рачуна о њиховом смештају, школовању, најполсе исхрани, која је много битна за развој играча. Исто тако, потврдом нашег квалитета сматрам и бројне позиве за учешће на јаким турнирима, који се углавном одржавају у Италији. Резултати говоре да умемо да се носимо и више него равноправно против најбољих и најјачих клубова Европе. 

Васиљевић се осврнуо и на изјаве појединих челника „вечитог“ ривала у којима се каже, да Црвена звезда преотима фудбалере из противничког табора.

– У последње четири године, у редове нашег највећег ривала отишло је осам играча са Маракане, а двојицу смо успели да убедимо да остану у Црвеној звезди у последњем тренутку. Успели смо да зауставимо тај тренд у последње време. Што се тиче оптужби са њихове стране да желимо да им преотмемо поједине играче, у томе нема ситине. Не желимо тиме да се бавимо, а уосталом то и није наша пракса, изузев ако не приметимо да постоје велике индиције да играч жели да носи Звездин дрес и уколико постоји обострана жеља – закључио је тренер Омладинске школе Црвене звезде Срђан Васиљевић.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

19 comments

Marko сеп 25, 2013 at 15:19

PROCITAIO SAM SVE KOMENTARE,MISLIM DA JE VISE SUVISNO KOMENTARISATI,RODITELJI TREBA DA SE SKUPE NAPISU PETICIJU I IZADJU PRED UPRAVU ZA SMENU OVA DVA ANTITALENTA KOJI NEMAJ VEZU SA FUDBALOM A NAJMANJE SA ZVEZDOOM I ZVEZDINOM SKOLOM, DOK NEBUDE KASNO.GENERACIJA 95 JE OTISLA RADI OVE DVOJCE KOJI SU IH UNAZADILI

Reply
Fiste сеп 25, 2013 at 13:54

Zbog cega je ovaj covek direktor omladinske skole Crvene Zvezde, cime je to zasluzio. On bi trebao da obezbedi maksimalne uslove za rad nase dece, a nije im ni minimalne obezbedio. Sad svako skolsko dvoriste u BG ima reflektore, deca i odrasli u njima mogu sportom da se bave i kad padne mrak, a nasa deca nemaju reflektore na terenima iza juzne tribine, leti treniraju po najvecem suncu, na gotovo 40 stepeni. SRAMOTA.
On bi trebalo da je spona izmedju omladinske skole i prvog tima, a najbolji igraci iz oml skole nam odlaze iz kluba, i promovisu se prosecni klinci.
Prica tu o nekom sistemu, pa sta je radio ceo period koliko je direktor, sto je oterao Jovana Stankovica, i zamenio ga cuvenim fudbalskim strucnjakom bsk iz borce (inace partizanovom filijalom) velickom kaplanovicem?… Ima jos gomila ozbiljnih pitanja na koje on sigurno nema adekvatan odgovor i zato ODLAZI IZ ZVEZDE!

Reply
Dokle vise?! сеп 25, 2013 at 02:43

Ja se izvinjavam sto sam neobavesten, ali zbog cega svi prozivaju Onjila?
Jednu utakmicu (poluvreme) koju je odigrao trudio se i trcao 5 puta bolje i vise od npr. Daude, kojeg vi svi zdusno vozdizete. Moj je licni utisak da Onjilo mnogo brze i lakse ulazi u sanse od Daude, mada je mozda slabiji u realizaciji od Daude. U svakom slucaju, lepsi je osecaj gledati Onjila kako leti po terenu (i masi sanse) nego Daudu koji se vuce po terenu (i „kao daje golove“, a sta je promasio protiv Vozdovca nema veze).

Reply
Darn сеп 25, 2013 at 01:50

Mičite to zlo iz kluba! Još ima obraza da nam ovde prosipa bajke! Svako dete zna kako taj „radi“, terajte ga dok nas ne dokrajči sasvim!

Reply
veliki pravi zvezdas сеп 24, 2013 at 19:46

Dzajo otjeraj ovog Vasiljevica ka boga te molim iz nase Crvene Zvezde pa dovedi Pizona ili Dragoslava Stepanovica u nasu Crvenu Zvezdu na mjestu direktora omladinske skole nase Crvene Zvezde Dzajo hajde napravi to ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Reply
Ognjen сеп 24, 2013 at 18:57

Iz Zvezde mars iz Zvezde…

Reply
MILAN KG сеп 24, 2013 at 18:02

prevarantu Dragan mladenovic te je raskrinkao da nista ne radis da nikad nisi u klubu jos uvek su vesicevi kadrovi u klubu taj covek je presao u sns sad vrsi neku obuku kadrova za odnose sa medijima posto je on majstor za spinovanje,manipulaciju,prevare,podmetanja… kad se samo seti pisanaj o zvezdanom gradu da ce se sa izgradnjom poceti 2012 pa od toga nema nista, pa oni lazni kinezi navodno su potpisivali neke sporazume to je najveci prodavac magle unistio je i kk i fk posto je u talu sa vodjama nikom nista.

Reply
mariachi сеп 24, 2013 at 18:27

Pola DS-a preselo u SNS, pola SPS preslo u SNS i tako u krug! Narod mora da shvati da su to sve GO*NA!!!

Reply
Veteran сеп 24, 2013 at 17:35

Objavite trenere i pomoćnike po selekcijama

Reply
zvezdas сеп 24, 2013 at 16:54

ovog napolje podhitno!

Reply
Guerrini Champion сеп 24, 2013 at 16:53

Ti si veliko zlo…

Reply
Popara сеп 24, 2013 at 16:25

Mars Iz Zvezde!

Reply
marko сеп 24, 2013 at 16:20

Za sta li sluze ove mladje kategorije… Kad igraci iz podmlatka, ne dobijaju sansu da zaigraju za prvi tim… I obicno se opredele da odu „preko“…

Reply
Srba сеп 24, 2013 at 17:55

Kako da ne beze preko kada se trener odrekao 6 igraca od toga pet omladinaca tek kada je pocelo prvenstvo i zavrsen prelazni rok i sada momcima propade skoro pola godine zbog necije nemarnosti, mogli su ranije da ih precrtaju ili kada vec nisu da ih drze do januara jer sigurno nisu losiji od Gogica, Mirica, Onjila….

Reply
Ultras сеп 24, 2013 at 14:16

Dovedite bre nekog normalnog da vodi omladinsku školu, najbitniji posao prepustili ste ovom nesposobnjakoviću!!!

Reply
krvavi zvezdas-DE сеп 24, 2013 at 13:54

E ZATO BRACO MOJA ZVEZDASI KAD DODJE STRANAC I KUPI KOD NJEGA NEMA PROTEKCIJA..SAMO KVALITET..PROSTO I JEDNOSTAVNO I DA SE SVA OVA BAGRA NAJURI I NE DOZVOLITI IM NI DA DODJU NA TRIBINE

Reply
bomix сеп 24, 2013 at 13:45

mars iz zvezde

Reply
bek сеп 24, 2013 at 13:25

BITNO JE DA SI TI KUMA NEZNALICU KAPLANOVICA STAVIO NA JEDNU OD NAJBOLJIH SELEKCIJA SA KOJOM BI I JA IMAO REZULTATE A STO SE TICE IGRE NIKAKVA GLEDALI SMO PROTIV JAGODINE KADETE I U NEVJERICI SE CUDILI STA BI OD ONAKE SELEKCIJE 97 KAZU HVALILA 4 IGRACA AJAGODINA DOSLA SA POLOVINOM IGRACA MLADIH GODINU DANA 98 ZNACI NEMOGU VJHEROVATI KOLIKO SRECE NA TOJ UTAKMICI SMO IMALI DJECA IZ TE SELEKCIJE NJIH 7 JE U REPEZENTACIJ SRBIJE ALI NISU ONI KRIVI STO STOJADINOVIC KOKEZ TONCEV PA I DONEKLE I DAJA NESMJENE TRENERA PAD IGRE JE ZA 100 POSTO NAPOLJE SA VASILJEVICEM KAPLANOVICEM STA BI SAMO SA GOLMANOM KOJI JE BIO U REPEZENTACIJ I NJEGA SKLONISE DOVELI SVOG SRAMOTA A DJECKO NAJBOLJI NA TURNIRU U SLOVENIJ MENI SE CINI PRIJE MJESEC DANA I UPRAVA NESTO RESAVAJTE ILI MOZETE I VI ICI SA NJIMA ZAJEDN9O DAJ BOZE DA BUDE PRIVATIZACIJA TAD CE STVARNO IGRATI NAJBOLJI OUSTI VISE PLACANJE ZA MIRICA 500 EURA A MOMAK ZA 4 GODINE ODIGRAO 90 MINUTA INACE OD LOPOVA STOJADINOVICA IGRAC ZAMO MI SAMO DJECAKA TOLIKO OD MENE NAPOLJE SVI IZ ZVEZDE ZAJEDNO SA UPRAVOM PA ZAR DA NAM KOKEZE I NEKI TONCEVI DOVODE NEKA DRVA

Reply
delija сеп 24, 2013 at 13:48

sto sto si napisao si upravu samo privatizacija ce izbacivati talente u prvi tim normalno sa 5 sest starih iskusni igraca koji prave prevagu a sto se tice kaplanovica gdje god bio otjeran za 7 dana

Reply

Leave a Comment