Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Најава: Широки – Црвена звезда (субота, 17 сати)

Борба за обнову Евролигине позивнице и прстен АБА лиге почиње!

kosarkasi-tim1

После више од 2 месеца напорних припрема на Златибору и у Београду, кошаркаши Црвене звезде отпутовали су у Широки Бријег где их у суботу очекује старт регионалног такмичења.

Као и прошле сезоне, црвено-бели и ове године отварају такмичење са два узастопна гостовања, оба против представника Босне и Херцеговине (Широки, Игокеа).

Када се погледа индивидуални квалитет, јасно је да је Звезда фаворит у суботу у „Пецари„, али традиција је потпуно на страни тима из Широког Бријега. Наиме, црвено-бели нису славили у Херцеговини пуних шест година!

Што се тиче тима Широког, он је ове сезоне значајно промењен у односу на онај који се такмичио на почетку прошле године. Клуб већ извесно време кубури са финансијама, а током лета се уопште није знало да ли ће обезбедити новац за такмичење у АБА лиги.

Поред свих проблема, успели су опет скоцкати занимљив састав, а пред почетак сезоне сви их сврставају у екипе које ће се борити за опстанак. На први поглед врло је јасно да ће Широки тражити шансу у свим утакмицама које буду играли код куће, док ће на страни играти тотално растерећено, без притиска.

Екипу Широког су током лета напустили Жељко Шакић, затим Американац Рашуан Фримен, па репрезентативци Босне и Херцеговине и учесници ЕП-а у Словенији Далибор Першић и Марко Шутало, екипу је напустио и Карло Враговић, Никола Ивишић, Марко Новак и Иван Рамљак који се преселио у редове загребачке Цедевите.

Током лета много играча је продефиловало „Пецаром“, долазили су на пробе разни анонимни Американци, играчи из најјаче кошаркашке лиге у Хрватској, али се ту није могао наћи квалитет за АБА лигу. На крају су у клуб стигли Американац Џулиус Колс, Тони Катић, Јосип Микулић, Томислав Петровић, Иван Бува и Франко Каштропил, који је цело лето провео са Широким, а на крају се одлучио и за потпис уговора.

У припремном периоду одиграли су 10 утакмица, остварили су 6 победа (Чапљина, Будућност два пута, Џоли, Алкар, Задар) и 4 пораза (Будућност, Јенисеј, Игокеа, Урал).

Jonathon-Jones-potpisao-još-dvije-godine-za-ŠirokiПлејмејкер екипе је исти као и претходне сезоне, Американац Доминик Џонс. Они који су пажљивије пратили АБА лигу знају да се ради о играчу око кога се врти игра Широког, проводи највише времена на паркету и ако он добро игра, игра и Широки добро. Солидан је шутер, добар разигравач, али је под великим знаком питања његова тренутна форма. Ако уђе од старта утакмице у добар ритам омалени Американац може бити изузетно незгодан. Њега ће мењати вероватно Јосип Билиновац и придошлица из Сплита, Тони Катић.

На бековским позицијама треба издвојити име Американца Џулиуса Колса, који је стигао из ПроБ лиге Немачке (2. ранг такмичења) са феноменалним бројкама: 23,3 поена (53,1% за два и 37,8% за три и 81% са линије пенала), 5,7 скокова и 3 асистенције по утакмици. Реч је о једном врло добром атлети, који подједнако добро напада кош и шутира споља. Оно што је јако битно је што је претходне сезоне играо констатно добро и није имао веће падове у игри на дужи временски период. Осим њега на позицији два ће играти већ помињани Билиновац, а можда и млади Андрија Ћорић и Мијо Бабић.

Позицију крила покрива Томислав Петровић, момак који је у АБА лиги наступао већ пре две сезоне. Реч је о доста добром дефанзивцу који се у нападу не истиче без потребе, углавном користи изграђене ситуације и ретко ћете га видети како солира. Има коректан процента шута на малом узорку шутева. Њему ће на позицији ниског крила помагати дете Широког Домагој Бошњак.

franko_kastropil0На позицији крилног центра резервисано место има Борис Бараћ, 205 центиметара висок брат далеко познатије Станка Бараћа. Ради се о јако талентованом играчу, има доста добар шут за позицију коју покрива, изузетно је покретљиви може задати проблеме противничким играчима ако му се остави простора. Треба врло опрезан бити и обазрив.

Прво име под кошем Широког је свакако Франко Каштропил, играч који је прошле сезоне имао добру сезону у АБА лигашу Задру. Донео је доста чврстине у рекет Широког, располаже и сасвим добрим нападачким арсеналом, уз то има и одређено искуство и биће велика помоћ тиму из „Пецаре“. Са њим ће под кошем дејствовати млади Јосип Микулић, Иван Бува и 219 центиметара високи Роберт Рикић.

Предност Црвене звезде биће у квалитету који је сигурно на страни нашег тима, док ће се домаћи уздати у традицију и огромну подршку са трибина. Црвено-бели имају сигурно много већи фонд квалитетних играча на располагању, а врло битно је и од старта затворити кључне играче Широког.

1. коло АБА лиге: Широки – Црвена звезда, субота, 17 сати, ТВ Арена спорт.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

22 comments

Estrella Roja окт 5, 2013 at 19:35

Prizemljenje….da se pojedini navijači a bogami i uprava vrate u realnost.Pisao sam ranije da su Nelsonov ostanak i Marjanovićev dolazak loši potezi.Jer,Nelson ne može da bude plej,a realno očekivali smo boljeg igrača na petici,konkretno ribara 🙂 .Na kraju ostajemo bez Savovića kada nam je krilni centar bio neophodan,to pojedinci na raznim forumima objašnjavaju time da Radenović nije zamena već pojačanje,valjda su procenili da vredi za dva igrača 😥 .Isticao sam za Mitrovića da ,zbog svoje mladosti i nedovoljnog kvaliteta,ne može izneti na svoja nejaka pleća sezonu u kojoj imamo ambiciju kao nikad pre.Za sve to sam dobio silne minuse,nadam se da će uvideti da su krilni centar i plej neophodni za dalji tok takmičenje.Ako to znači otkaz Nelsonu ili Dženkinsu,neka bude!Realno, centri su nam tanki za Evroligu.Zašto je tolika disproporcija kod stranih igrača na bekovskim pozicijama,ostaće večita dilema.Pored svega verujem u bolje dane za klub.Pa koga bismo podržavali ako ne vaterpoliste i košarkaše?

Reply
cccc окт 5, 2013 at 18:52

Realno presmesno skautirana ekipa. Jesmo se pondali al uvek prodjemo ko svake godine. Ovaj shilb veze sa vezom u odbrani nema. Njega bi i junior probio. MIslim da nema sta da trazimo u El sa ovim rosterom. O poziciji cetvorke je suvisno govoriti. Nemamo pleja i krilnog centra. Odbrana pika misaona imenica svake godine.

Reply
Nenad окт 5, 2013 at 18:47

tesko da se racuna na nesto sa ovakvim Nelsonom, katastrofa, mi ne mozemo u sezonu sa takvim plejom

Reply
Srba окт 5, 2013 at 18:45

Uzas, kada se samo setim da mnogima nisu valjali Rakocevic, Radivojevic, Savovic, trener Vukoicic.

Reply
Djoksonidis окт 5, 2013 at 13:04

Mislim da cemo pobediti sa oko 77:65..uzdam se u atomsku odbranu i tranzicioni napad. Ne mogu nam nista sa dva kvalitetna igraca..jedino bas da ih krenu trojke. Bobi,Bleki ,admiral i Djenka nece dopustiti iznenadjenje. Blazic da metne koju trojku i dosta za pocetak :)))

Reply
super star окт 5, 2013 at 13:24

Jos Milicica da dovucemo sa Bosene i tuto completo.

Reply
Ћошке окт 5, 2013 at 16:03

Шта ће ти Миличић ❓ Човек је за 5 година одиграо 40 минута кошарке.

Reply
Japaja окт 5, 2013 at 14:01

Ako pogodiš tačan rezultat, poklanjam ti sezonsku.

Reply
figo окт 5, 2013 at 02:18

Zelim ovom prilikom da cestitam nasoj trenercini Vladi Vukoicicu pobedu nad Olimpijom i zelim mu da sto dalje dogura u Aba ligi da izgube samo od Zvezde.Velika greska sto je otisao

Reply
aleksandar sd окт 5, 2013 at 04:14

Odlican trener, pig nikako nije imao leka za njegovu napadacku igru.

Reply
RUK окт 4, 2013 at 23:16

Само победа.

Reply
marko окт 4, 2013 at 22:58

sretno momci i osvojite aba i titulu..za el koliko uradite..pokazite da imate karakter i znanje za trofeje..to je zvezda kao pre..gazi redom..pocev od sirokog..

Reply
crni_redstar окт 4, 2013 at 22:47

cetvorka ako se ne dovede dzaba sve!

Reply
Звезда шампион! окт 4, 2013 at 22:43

Одавно нисмо имали бољи тим…..Хајде Звездо сад или никад ❗ ❗ ❗

Reply
ACA окт 4, 2013 at 20:17

Puno srece momcima u prvoj utakmici. Ocekujem dosta od ove sezone, i verujem da ce ovaj kolektiv svojim igrama to opravdati. Ajde igraj i bori se!

Reply
Goran окт 4, 2013 at 16:54

Srećno momci!

Reply
mariachi окт 4, 2013 at 16:26

EBEMO SVE REDOM!!

Reply
Aleksandar окт 4, 2013 at 16:25

Izgleda da je Radmanovic zavrsio karijeru 🙁
Covicu reaguj !
On bi upotpunio poziciju 4

Reply
Nemanja окт 4, 2013 at 17:21

Bolji Radmana dupe da trenira sad pod stare dane, on nije trenirao i kad je bio mladji. E si cuo sta je rekao Djenka da se jace radi kod nas nego u NBA.

Reply
INĐIJA окт 4, 2013 at 16:17

Ajde Radonjicu, razuveri sve nas skeptike oko tvojih trenerskih mogucnosti.

Reply
Darn окт 4, 2013 at 17:04

‘Ajde Radonjiću, kao u Budućnosti, iznenadi igrom i rezultatima – a ja ću prvi javno priznati da sam pojeo go.no pljuvajući te…

Reply
Srba окт 5, 2013 at 18:50

Koga i sta da razuveri? Pustili Savovica a doveli ovog kloca na poziciji 4, lik veze nema. Ne zna da se krece. Radonjic nije ni t od trenera, to govorim od kada je dosao u klub i govoricu dok ne ode jer sa njim nista napraviti necemo.

Reply

Leave a Comment