Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Најава, 3. коло АБА лиге: Црвена звезда – Раднички (субота, 21 сат)

Након турнеје по Босни и Херцеговини и једне победе и једног пораза у прва два кола АБА лиге, кошаркаши Црвене звезде вечерас од 21 сат, дебитоваће пред домаћом публиком у „Пиониру“.

857892_527679677301439_709213311_o

Много турбуленција виђено је у игри црвено-белих у прва два кола. После катастрофалне игре у Широком Бријегу, изабраници Дејана Радоњића у среду су одиграли сасвим добар меч у Лакташима први пут у Историји славили против Игокее.

Разлога за променљиву игру је много. Генерално код свих репрезентативаца се види огроман умор, па тако и код Катића и Блажича, ако уз то додамо да је овај други почео да тренира са екипом недељу пре почетка сезоне, као и Иван Раденовић, а Чарлс Џенкинс је први пут у Европи, онда је јасно да је потребно време како би неке ствари дошле на своје место.

Но, АБА лига је ове године доста изједначена, свако гостовање је тешко, па после прва два кола само три тима имају две победе, уз податак да један од та три тима није гостовао у прва два кола (Партизан).

У „Пионир“ вечерас стиже један од непоражених тимова, Раднички из Крагујевца. Шта рећи о екипи која је у односу на прошлу сезону променила 17 играча, ако рачунамо и оне који су отишли током сезоне?

Тренер је остао Мирослав Мута Николић, тим је потпуно реновиран. Буџет је нешто мањи него претходне сезоне, а у клуб су током лета стигли: Марко Мариновић, Стефан Балмазовић, Душан Млађан, Д.Ј Сили, Сава Лешић, Никола Јевтовић, Муфата Јару и Милош Јанковић.

У припремном периоду изабраници Муте Николића одиграли су 13 утакмица, 11 су победили, док су два пута изгубили.

Тим из Крагујевца је, као што је већ речено, у прва два кола АБА лиге остварио две победе. У првом колу савладали су Цибону у Загребу у једној изузетној утакмици за њих. Свели су Цибону на испод 70 поена, одлично су нападали Цибону у транзицији и уз одличну игру Јаруа стигли до велике победе.

Друго коло је била потпуно нова прича. Широки је од почетка био у подређеном положају, уз мали повратак средином треће четвртине, када су Крагујевчани поново додали гас и почистили госте са терена.

Организатор игре је бивши кошаркаш Црвене звезде, Марко Мариновић. Има велику слободу у игри, као и сви његови претходници у Радничком, али за сада у потпуности оправдава поверење стручног штаба. Има одличну сарадњу са високим играчима, одлично игра 2 на 2, а нешто што могу искористити наши плејеви су његов евентуални умор и не баш тако добру игру у одбрани.

Његова замена је Стефан Јовић, кошаркаш који претходне сезоне готово да није ни играо, већ је углавном попуњавао број на клупи Радничког. Још увек тражи своју форму, али има одређени квалитет и треба бити обазрив, нормално.

У спољној линији Раднички има одличне шутере. Американац Д.Ј Сили стигао је овог лета са Калифорнија Стејта, где је у последњој години имао заиста импресивну статистику од 17,9 поена, 4,2 скока и 3,8 асистенција у просеку. Ипак, он још увек тражи себе, доста осцилира у игри, а у прва два кола АБА лиге није одиграо онако како се од њега очекује.

Много више показао је Душан Млађан, репрезентативац Швајцарске. Овај играч има и држављанство Републике Србије, а као и Сили у клуб је стигао током лета. Претходну сезону играо је у Лугану (Швајцарска), где је у просеку имао 20 поена, 3,6 скокова и 2,1 асистенцију. Реч је о бескомпромисном шутеру, не придаје много значај позицији у којој се налази, у сваком моменту гледа ка кошу и рекло би се да зависи од расположења. Ако има свој дан можете играти добру одбрану, али он ће погађати, док ако не крене како треба може донети доста штете свом тиму.

Добру ротацију Радничком на бековским позицијама допуњује и Милош Димић, бивши играч ФМП-а и један од играча који је одбио да потпише професионални уговор са Црвеном звездом. За сада још увек нема своје место у екипи, улази на паркет, али углавном има епизодну улогу за то време. Ипак, ако првој двојици не иде, онда он улази и тада добија више слободе, што зна да искористи јер је реч о правом стрелцу и играчу који је у стању да у кратком периоду убаци неколико везаних шутева.

Играч који доминира на позицији ниског крила је репрезентативац Србије Никола Калинић. Знате и сами вероватно, један одличан дефанзивац, играч који уноси доста енергије у екипу, добро трчи у транзицији и прави тимски играч који треба екипи као Раднички. Његов проблем може настати у споријем позиционом нападу.

Њега на позицији ниског крила углавном мења Млађан.

Раднички је и под кошем доста добро попуњен. Позиције крилног центра заузимају Стефан Балмазовић, придошлица из Металца и Сава Лешић, бивши кошаркаш Црвене звезде, који је у Крагујевац стигао из Химика. Лешић је прве две утакмице одиграо одлично, уз мале проблеме при шуту за три поена. Доста добро трчи у транзицији, активан је на скоку, али играч који може да уђе у проблеме ако не отвори утакмицу како треба.

Своје место под кошем налазе и новајлија из Слободе, Никола Јевтовић и Милош Јанковић, јуниорски репрезентативац.

Ипак, прво име на центарској позицији је МВП прва два кола на утакмицама Радничког, момак из Бенина Муфата Јару. Реч је о играчу који се школовао у Америци на Универзитету Виланова. Висок је 208 центиметара и тежак око 120 килограма, а овог лета није изабран на НБА драфту што су искористи Крагујевчани. Током последње године студирања, имао је сасвим солидну статистику: 9,9 поена и 7,8 скокова по мечу.

Овај дипломирани економиста има „меку руку“, може да шутира са полудистанце, иако то није много користио у прва два кола. Изузетно је борбен, добар скакач и солидан дефанзивац, уз напомену да понекад у покушају да одигра што чистије у одбрани зна да остави противнику много простора, што је например користио Франко Каштропил на отварању другог полувремена у Крагујевцу, ако сте гледали.

Шта очекивати од вечерашње утакмице? Оно што ми навијачи треба да урадимо је да напунимо „Пионир“ до последњег места и покажемо момцима на паркету да имају нашу подршку. По некој логици, нама би одговарала утакмица на мањи број поена, где би потпуно успорили игру Радничког добри трчањем из фазе напада у фазу одбране, и из наше јаке одбране покушавали да дођемо до лаких поена. Ипак, не бих да дужим о томе, верујем да су Дејан Радоњић и стручни штаб играчима пренели све инструкције, а да ће играчи те савете максимално искористи вечерас.

3. коло АБА лиге, субота 21 сат: Црвена звезда – Раднички (РТС, Арена спорт 1).

….да као лав се бориш!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

5 comments

emirko svemirko окт 12, 2013 at 14:37

Bice tesna utakmica, ali ocekujem trijumf, nadam se odbrani na nivou kao sto je bila u Aleksandrovcu i dosta boljem napadackom ucinku. 😀

Reply
vanja окт 12, 2013 at 15:22

Bice tijesno, bice 10+ razlike 😉

Reply
Delije Niksic окт 12, 2013 at 13:39

Ima li prenos na rts?

Reply
peXX - DELIJA окт 12, 2013 at 13:42

RTS2 😆

Reply
vanja окт 12, 2013 at 13:07

Ma opet sve pare na h1. Gazi Zvezdoooooop

Reply

Leave a Comment