Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Најава: Унион Олимпија – Црвена звезда (недеља, 17 сати, дворана „Стожице“)

Прошла је и прва Евролигашка утакмица Црвене звезде у сезони. Утисци се и даље слежу, навијачи су направили сјајну атмосферу, играчи играли борбено до самог краја, али нису успели да савладају фаворизованог противника и тако платили данак неискуству. Три дана касније, чека их нови изазов, гостовање Олимпији у оквиру 4. кола АБА лиге.

olimpczv

Олимпија је клуб са великом традицијом, основан 1946. године. Од 1954. носи назов АСК Олимпија, а од 1997. Унион Олимпија. Играју у Љубљанској дворани „Стожице“ која прима око 1000 гледалаца. У Југославији су освојили укупно 6 титула првака државе, а од оснивања Словеначког првенства 1992. апсолутно су доминирали у домаћој лиги све до 2010. од када је Крка заузела место првака. У Европским такмичењима, најбоља сезона им је била 1993/94 када су освојили Еврокуп, под вођством Змага Сагадина, каснијег тренера Црвене звезде. Пошто су постали познати као одличан центар за развој младих играча и због својих наступа у Европским такмичењима, добили су лиценцу за сталног члана Евролиге, иако последњих година имају велику кризу резултата.

Што се ове сезоне тиче, стартовали су са три пораза у АБА лиги. У гостима су изгубили од МЗТ-а и Широког, а на свом паркету од Цибоне. У Еврокупу су савладали као домаћин италијански Кимберио Варезе.

Током лета клуб је напустило 6 играча, од којих су најзначајнији за тим били Сулејмановић (Барселона), Препелич (Банвит) и Јака Блажич (Црвена звезда). Са друге стране, клуб је појачало чак 9 играча: Седрик Џексон (Брејкерс, Нови Зеланд), Паоло Маринели (Сплит), Небојша Јоксимович (Игокеа), Јака Бродник (Златорог), Дејвидас Гаилијус (Нептунас, Литванија), Коди Аугустус (Стокхолм), Драгиша Дробњак (Остенде), Алекс Стефонсон (Паниониос) и Јака Владовић (Крка).

У бековској линији играју Владовић, Џексон, Рупник, Маринели, Јоксимович и Салин. Владовић је јуче дошао у клуб, као замена за повређеног Џексона и не очекује се његов наступ против Звезде. Као што је већ речено, Џексон, који је био МВП Аустралијанске лиге прошле сезоне, доживео је повреду и није до сада наступао за Олимпију. Рупник је стартни плеј екипе, али се до сада није истакао својим учинком, осим асистенцијама, којих је имао нешто више од 3 у просеку. Маринели се показао само у првом мечу који се завршио са 5 асистенција, али  без поена, као и последњи, с обзиром да у другом није улазио у игру. Он је најмлађи члан екипе и од њега се морају очекивати велике осцилације у игри. Јоксимович је сигурно највећи ослонац у бековској линији Олимпије. Прошле сезоне је имао добру ролу у шампионском тиму Игокее и поседује велико искуство да помогне свом младом тиму у тешким тренуцима. У премијерном мечу сезоне је имао чак 10 асистенција, уз висок проценат шута из игре у све три утакмице (63,3% по мечу). Салин је млади Финац који се показао до сада као солидан шутер, који ако има свој дан, може да створи проблеме противнику.

На позицији крила конкуришу Бродник, Гаилијус и Мурић. Бродник је новајлија у тиму и имао је до сада јако малу минутажу за коју је успео да свој индекс одведе у минус. Гаилијус је такође нов играч, али се далеко боље показао. Проводи доста времена на паркету, узима доста шутева и све утакмице је завршио са двоцифреним бројем поена. Проценти шута су му константи (за 2 око 47%, за 3 око 29%), а највише проблема има са слободним бацањима. Такође и губи у просеку нешто више од 3 лопте по мечу. Мурић није улазио у игру.

Крилне центре играју Бубнић, Аугустус и Дробњак. Бубнић је наступио у прва два меча где се није истакао нити поенима нити ухваћеним лоптама. Аугустус је почео сезону као прва опција на овој позицији, међутим због слабих игара његова минутажа је у паду. У просеку хвата нешто више од 3 лопте по мечу. Дробњак је повратник у тим и својим искуством покушава да преузме улогу тренера на паркету. Његов учинак је до сада био јако слаб, али не треба сумњати да ће у тиму Љубљане и даље имати значајну улогу овај 36-огодишњак.

Центри Олимпије  су Стефенсон, Омић и Вучетић. Стефенсон је главни играч у рекету Олимпије. Бележи у просеку 7 скокова по мечу, шут из игре му је на око 50%, али највише из разлога што велики број шутева узима у току меча. Омић је висок 217цм, минутажу скоро равноправно дели са Стефенсоном, а статистички учинци су им скоро идентични. Вучетић до сада није добијао прилику.

Из ове анализе се може закључити да се игра Олимпије углавном базира на центрима које спољни играчи доиста форсирају, као и евентуално на двојици нешто бољих шутера. Ако Бобан Марјановић настави са добрим играма и ако се Рашко Катић врати делом у препознатљиву форму пре повреде, уз подршку расположеног Раденовића, Црвена звезда не би требало да има већих проблема са тимом Олимпије.

Најважније је да наставе да раде као и до сада, да забораве пораз од Локомотиве и сјајну атмосферу у Арени и да се у потпуности посвете новом противнику. Баш као што су и урадили након меча са Радничким.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

3 comments

comi окт 20, 2013 at 18:11

koji balvani :facepalm:

Reply
Звезда шампион! окт 20, 2013 at 14:14

Напред Звездо ❗

Reply
emirko svemirko окт 19, 2013 at 21:10

+20…. 😛

Reply

Leave a Comment