Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Најава: 145. „Вечити дерби“

Култни статус какав има београдски „Вечити дерби“ није питање форме, позиције, ситуације или годишњег доба. Никада није ни био. Овде није улог победа или пораз. Овде није питање ко је бољи, јер је историја сведок. Ово није само један дан. Овде је у питању име и престиж. Како се понашају клубови, пре свега Црвена звезда, постаће питање да ли овај дерби има смисла. Некада је стајала цела држава и био празник када су играли Црвена звезда и Партизан. Данас, челници оба клуба сервирају лошу сапуницу и скрнаве слику овог спектакла. И чисто да разјаснимо, Душко Радовић је рекао за „Вечити дерби“, четврти у свету, да „није важно ко побеђује, него ко је бољи“. Ми, још увек, можемо да се похвалимо победама, трофејима и навијачима. Не онима који певају себи, него онима којима је дати за хлеб исто што и дати за Звездину утакмицу.

537323_538029579599782_853451890_n

Црвена звезда је током претходних година више пута пљунула на саму себе. Али, у среду је пљунула на све. Скандалозни потези за које је налог добио тренер Стојановић и послушао, нажалост, су увреда. Јасно је као дан да он није тај који се пита, већ онај који слуша. Његови људски квалитети се не доводе у питање, али послушност господарима је доказана. Рикардо Са Пинто је својим одласком више урадио за клуб коме садашњи челници затварају очи да не би прогледао, јер као такав није интересантан њиховим интересима. Али, интересантни су Мирић и Младеновић, као и многи који својим квалитетом запањују не само „Маракану“. У Црвеној звезди данас није битно да имаш знање, потенцијал, квалитет и будеш првак Европе, него да имаш менаџера. Вукан Савићевић, Стефан Михајловић, Предраг Рајковић и други клинци морају да уче од Мирића, Младеновића и Оњила јер у њихов развој није уложена ни десетина колико у трансфер само Нигеријца. И онда долази дерби где менаџери састављају приоритет и трљају руке, ми се знојимо и нервирамо, а Вукан, Стефан и друга деца гледају Кристијана Роналда алиас Марка Мирића, Фабиа Коентраа или Филипа Младеновића и Џексона Мартинеза као Оњила. Уз дужно поштовање поменутим играчима, а нису у црвено-белом дресу, то је данас дерби. А вукану, Стефану и Предрагу нико из клуба не мора да се обрати, као што није ни капитену Милијашу.

А некада је било овако – Прва утакмица је сама по себи историјска. Међутим, утакмица Црвене звезде и Партизана одиграна 5.јануара 1947. године заслужила би да буде запамћена и да није била први првенствени „Вечити дерби“. Та драма по сибирској зими је била почетак. Снег је падао непрестано, немилосрдно је дувала кошава, а жива у термометру се спустила на невероватних минус 19. Упркос свему томе, око 4.000 навијача кренуло је ка стадиону у Хумској, који се тада звао „Централни дом Југословенске Армије“. Први дуел „Вечитих ривала“ нису желели да пропусте чак ни „ако падају секире“. Тај први дерби је био толико драматичан да је свима, играчима на терену и инавијачима на трибинама, било јасно да се на залеђеном терену рађа једна од највећих светских фудбалских светковина. 1:0, 2:1, па 15 минута пре краја 4:1 и на крају 4:3! За сва времена је остало уписано да је у првом дербију славила Црвена звезда! И не само то. Први хеттрик, први аутогол, затим одмах и други, први црвени картон. Али, родило се највеће ривалство. Ривалство које раздваја очеве и синове, рођену браћу, најбоље пријатеље, блиске рођаке. Родила се авангарда која је жарила и палила Европом, бацала под ноге највеће, оне који потичу одакле је ова игра настајала. Играла се та црвено-бела именица са свима, са великанима и почетницима, писала историју, освајала срца. И родио се супротни табор, са жељом да да буде бољи од противника. На једној страни седели су навијачи Партизана. Официри са револверима, партијци, „кожни капутићи“, ошишани костоломци, сви са партијским задатком да навијају за тим ЈНА, Партизан. На супротној страни скупила се београдска мангупарија. Шмекери, сви они који су се кешали на трамвај, стајали на ћошку и пљували у даљ или држали цигарету шмекерски, палцем и кажипрстом. И уопште сви они који су у тим стриктним временима имали духа и смелости да терају контру, парирају наредбама и праве циркус. И замислите какву је атмосферу направила та београдска мангупарија када је постигла да изнервирани официри, партијци и „кожни капутићи“ негде пред крај првог полувремена скоче и бесно почну да скандирају „Цигани! Цигани! Цигани!“! Чак је и један од великих навијача црно-белих, сам Јосип Броз Тито, видно испровоциран од Звездиних навијача, напустио трибину и заклео да никада више неће крочити на фудбалску утакмицу. То су пожелели многи од њих у годинама које су долазиле. Од тога смо ми живели, а данас то неки пљују и руше.

 ЦЗ Н П

 „Маракана“ :        71  36 20 15       117:80

ЈНА„                       73  23 23 27         94:97

 Укупно                 144   59 43 42      211:177

 Од Језеркића до Јојића

 Први „Вечити дерби“ одигран је 5.јануара 1947.године, у условима који би данас узроковали ванредно стање у земљи, на стадиону „ЈНА“, тада „ЦДЈА“.Црвена зведа је славила са 4:3, захваљујући хеттрику Јована Језеркића и голу Предрага Ђајића. За ривале стрелци су били Стјепан Бобек, аутоголови Кашанина и Предрага Ђајића.

Београд. Недеља, 5.јануар 1947. Стадион: „Централни дом Југословенске Армије“. Судија: Др Лалић (Београд). Гледалаца: 4.000. Стрелци: 1:0 Језеркић (12.минут), 2:0 Језеркић (25.минут), 3:0 Језеркић (54.минут), 3:1 Ђајић аутогол (72.минут), 4:1 Ђајић (77.минут), 4:2 Кашанин аутогол (83.минут), 4:3 Бобек (85.минут).

Црвена звезда Ловрић, Станковић, Петровић, Ђајић, Кашанин, Спајић, Томашевић, Митић, Језеркић, Аранђеловић, Шећеров. Тренер Глишовић.

Партизан Глазер, Брозовић, Попеску, Чајковски, Ђурђевић, Симоновски, Михаиловић, Палфи, Бобек, Рупник, Шереш. Тренер Шпиц.

Јован Језеркић је уписан златним словима у историји српског фудбала и „Вечитог дербија“ као први стрелац и први стрелац хеттрика. Први гол је постигнут у 12.минуту, главом. Први црвени картон добио је Љубомир Спајић. „Вечити ривали“ су први пут победили већ у следећем дербију, 1:0, аутоголом легендарног Бранка Станковића.

У последњем сусрету на „Маракани“, 17.новембра 2012.године, Црвена звезда је славила са 3:2 головима Филипа Касалице, Луке Миливојевића и капитена Ненада Милијаша. Ривали су два пута водили головима Александра Митровића и аутоголом Милана Јовановића. То је била била прва победа Црвене звезде на „Маракани“ у шампионату после четири везана пораза и четврта победа у низу, укључујући све мечеве. Низ је прекинут у последњем мечу на „ЈНА“ за титулу, 18.маја 2013.године. Милош Јојић је донео шесту титулу у низу „Вечитом ривалу“ голом из слободног ударца у 90.минуту и ушао у историју. Такође, Црвена звезда је славила у последња два дуела на „Маракани“.

Најубедљивију победу Црвена звезда је остварила 17.новембра 1968. године, 6:1. Остојић је постигао три гола, Џајић, Антонијевић и Павловић по један, за комшије је стрелац био Катић.

Рекордна победа је у власништву Партизана. 6.децембра 1953. године комшије су славиле 7:1, головима Херцега, Зебеца и Михаиловића по два пута и Бобека једном. Коста Томашевић је био стрелац за Црвену звезду.

Језеркић писао историју, Касалица талија

Занимљивости око „Вечитог дербија“ има да је и библиотека мала, али издвајамо делић. Први „вечити дерби“ под рефлекторима био јубиларни 50., одигран је 7.маја 1972. године, а први дерби који је био уживо преношен на тв био је 37 „Вечити дерби“ одигран 5.децембра 1965.године.

Најпосећенији дерби био је 59 у шампионату, 7.новембра 1976.године. На „Маракани“ је било рекордних 100.000 гледалаца!, од којих 90.142 са плаћеним картама. Црвена звезда је славила голом Зорана Филиповића. Дерби са најмање гледалаца био у полуфиналу Купа СЦГ, одигран 11.маја 2005.године, са само 8.000 гледалаца. Једини дерби без гледалаца одигран је 1.марта 2008. године.Црвена звезда је славила у свим овим утакмицама.

Први дерби без голова је 29. „Вечити дерби“, 1.октобар 1961. Владимир Дишљенковић је бранио на пет дербија и сачувао је нетакнуту мрежу. Живорад Јевтић је одиграо десет дербија у дресу Црвене звезде и ниједном није поражен. Игор Бурзановић је био стрелац на свом дебију у дербијима. На 5 утакмица, постигао је 4 гола. Зоран Филиповић није изгубио ниједан „Вечити дерби“ на клупи Црвене звезде, на четири меча.

Најефикаснији стрелац „Вечитих дербија“ је недостижни Марко Валок са 18 постигнутих голова. Бора Костић је био стрелац 13 голова, Драган Џајић и Милан Галић су постигли по 9 голова, Коста Томашевић 8, а Зоран Филиповић 7 голова.

Kapiten
Kapiten

 У данашњим тимовима предњаче капитени Ненад Милијаш и Саша Илић. Ненад Милијаш је стрелац 4 гола, пети регуларан му је поништен, као и Саша Илић, 4 гола. У Црвеној звезди после Милијаша истикао се Филип Касалица са 2 гола, Дарко Лазовић и Лука Милуновић су постигли по један. Код гостију, Милош Јојић је стрелац једног гола. Када је Филип Касалица стрелац на „Маракани“ за Црвену звезду, Црвена звезда побеђује.

Највише утакмица је одиграо Момчило Вукотић, 25. Бора Костић 23, а Драган Џајић 21 утакмицу.

Бела Палфи, Божидар Дреновац, Миливоје Ђурђевић, Миомир Петровић, Бранко Зебец, Јован Језеркић, Антон Рудински, Василије Шијаковић, Велибор Васовић, Радивоје Огњановић, Звездан Чебинац, Милан Бабић, Дејан Јоксимовић, Ранко Борозан, Далибор Шкорић, Горан Милојевић, Милко Ђуровски, Клео, владимир стојковић су носили дресове оба клуба.

Јован Језеркић је веома битна карика историје „Вечитог дербија“. Осим што је први стрелац у историји, први стрелац хеттрика, облачио је дрес оба клуба и бранио боје оба клуба и погађао за оба клуба у „вечитим дербијима“ Укупно је одиграо 8 дербија и био стрелац 5 пута. За Црвену звезду је одиграо шест дербија и погађао три пута, за комшије два дербија и погодио два пута. Што се првенства тиче, одиграо је шест дербија и погађао четири пута. За Црвену звезду пет пута и три пута у мету, за комшије један од један.

Црвено-бели Новембар

Ако ништа друго, Црвена звезда може да се узда у традицију и историју. А новембар у „Вечитим дербијима“ је за Звезду, по много чему, битан.

Ово је трећи дерби узастопно који се игра у новембру на „Маракани“, четврти у последњих пет мечева.У новембру месецу укупно је одиграно 28 дербија, Црвена звезда је славила 12 пута, комшије 10, а 6 пута је било нерешено. Међутим, у шампионату су црвено-бели били успешнији. Одигран је 21 новембарски дуел у шампионату, Црвена звезда је славила 10 пута, пет пута је било нерешено, уз 6 победа комшија. Од 21 дуела, Црвена звезда је била домаћин 16 пута, а комшије славиле само три пута када је Звезда била домаћин. Пррви пут 15.новембра 1970.године, а затим и 28.новембра 2009.године и 26.новембра 2011. године головима Марка Шћеповића и Звонимира Вукића.

Оно што је најбитније за све Звездаше је да Црвена звезда у новембру победама у „Вечитом ербију“ освојила први трофеј у историји клуба и прву титулу од двадесет пет. Првом победом у новембру крунисана је прва титула шампиона у историји. 9. „вечити дерби“, 4.новембра 1951.године, Црвеној звезди је била потребна победа од 2:0 или 5:1, а головима Косте Томашевића и Тодора Живановића у последњем колу историја је написана за дванаест хиљадитинки бољу гол разлику од загребачког Динама. Такође, први трофеј у историји Црвена звезда је освојила у новембру победом у „Вечитом дербију“. Куп СФРЈ, односно Маршала тита, 29.новембра 1948.године, 3:0. Рајко Митић је погодио једном, Вукосављевић два пута.

Најубедљивију победу Црвена звезда је остварила 17.новембра 1968.године, 6:1.

Први „вечити дерби“ одигран на „Маракани“ је 33. по реду, 17.новембра 1963.године, који Црвена Dzajic2звезда решила у своју корист 1:0, голом Прљинчевића. 75.000 гледалаца, карте расподате дан раније, Велибор Васовић после три узастопне титуле са комшијама игра први дерби у црвено-белом, а свој деби у „Вечитим дербијима“ има и Драган Џајић.

Први „вечити дерби“ у новембру је пети по реду, одигран је 7.новембра 1948. године. Партизан је славио голом Бобека.

Шта је остало?

Црвена звезда је освојила 25 шампионских титула, колико има и „Вечити ривал“. Црвена звезда у витринама има 24 национална Купа, „вечити ривал“ дупло мање – 12. За Црвену звезду навија 49.7% популације, за „Вечитог ривала“ 30.5%. Црвена звезда има укупно 31 победу више, 17 у првенству. Ово је укупно 234. „Вечити дерби“, 145 у шампионату. Сада видите шта победа значи.

 Што се тиче здравственог билтена, Милош Нинковић ће дебитовати у „вечитом дербију“ и поред озбиљне повреде и 12 копчи зарађених у Нишу. Александар Ковачевић неће бити у тиму.

Карте су у продаји од уторка по цени од 500 динара за северну и јужну трибину, 800 динара за источну трибину и 1000 динара за западну трибину.

Београд је са свим својим врлинама и манама познат по много чему, а овај дерби је на врху и Црвена звезда су на врху листе. Уздамо се у нешто, било шта. У енергију, срећу, десет голова на „Маракани“ у последње две утакмице, Дауду, Мрђу, Нинковића, Милијаша… Звезду. А менаџери и управа у њихове играче и бољи проценат од продаје. За њихов џеп.

Црвена звезда – Партизан, субота 2.новембар 2013. 18:00h , Јелен Суперлига 11. коло 2013/2014, стадион : „Маракана“, Београд. 145. „Вечити дерби“.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

22 comments

Zvezdas нов 2, 2013 at 13:45

Sta ima da se najavljuje kad se zna kakva moze biti utakmica jedino ako ziheras od trenera promeni drasticno tim recimo da Arauho igra zadnjeg veznog,ispred trio centralnih veznih Pecnik poludesno-Ninkovic centralno – Vukan polulevo i u napadu Dauda i Kasalica,.To bi bio tim za ofanzivniju,zivlju igru i mogli bi videti bar f od fudbala,a ako bude onako kako se ocekuje onda ce odlucujuci faktor biti ko bude manje los i ko bude imao vise srece recimo u situacijama nakon prekida da se odbije lopta do nekog ni krivog ni duznog koji bi nekako ugurao loptu u gol,a nismo mi te srece,ali samo da ne bude da sudije odluce derbi,ne Mazic vec pomocne sudije.

Reply
laki нов 2, 2013 at 13:16

Sanjao sam da je Onjilo resio derbi…

Reply
marko нов 2, 2013 at 00:40

ako izvezde krneta lazic tandem on je lud..arauho ti je odigrao ok jesi ti normalan zalizanko muljavi..

Reply
Maksa нов 2, 2013 at 00:03

Sećam se svog prvog derbija… Bio je to stoti večiti derbi…
Stariji cigani se verovatno sećaju, a Vas mladje cu ja da uputim. Tada se igrao isto “mršav“ fudbal, ni tada nismo bili jaki i objektivno tada su lopatari imali duplo jači tim ali se i tada kao i danas pričalo da ni jedan od večitih nema tim za Evropu, da smo loši… Medjutim, pokidali smo taj derbi iako smo bili loši.
Šta sam hteo da Vam kažem, iako je tada važilo da nam je fudbal umro verujte mi sada kada gledam to vreme mi smo bili u poredjenju sa danasnjom Zvezdom kao sada kada gledate Barselonu! Iako je moj navijački staž veoma kratak, poredjenja radi reći ću Vam da sam kao maloletnik putovao u Strazbur, što Vam govori da nemam neki ciganski staž. daću sebi za pravo da budem surovo iskren kako bi me ovi “klinci“ bolje razumeli.
Shvatite da je naša Zvezda pukla (najblaže rečeno). Svi mogući limiti su probijeni, današnja Zvezda je ostvarila najveći san onima sa drge strane brda, a to je da oni budu najtrofejniji srpski klub i biće. Ove godine gubimo titulu! Ovi minusi koje cu sada dobiti me najviše plaše, a to je dokaz da minuse lupaju samo mladi koji nisu osetili ono što smo mi osećali tih 90-ih i nešto malo pod Muslinovom palicom, pa nemaju na onovu čega da uporede ono vreme sa sadašnjim. Znajte da podrškom samo pravite magarecu uslugu našoj Zvezdi, dajete vetar u ledja re****iranoj upravi koja nas još više gura u ambis. Mora se stati sa tim i hitno traziti u upravu samo ljude iz fudbala, a ne Kokeze, Tončeve… JA molim starije cigane da me podrže, da ovoj deci objasnimo šta je to duh zvezdaštva. Ja ću na derbiju gledati moju Zvezdu sa Zapada, a voleo bih da ovaj današnji Sever bude što prazniji… Najveća pošast naše Zvezde je danas na tom nekada našem Severu i u upravi, malo je ostalo cigana danas, daj Bože da nas ima i 200. Svako dobro, ko razume shvatiće, ko nije razumeo razumeće kroz par godina.

Reply
Japaja нов 2, 2013 at 01:54

Pamtim puno derbija pre onog stotog, i dosta sam stariji od tebe, ali ti si dosta pametniji, jer si rekao ono što treba reći onako kako ja ne bih umeo.
Upravo je tako bilo – izrugivali smo se tadašnjim generacijama obe strane govoreći kako su nikakve u poređenju sa prethodnima i nejake za Evropu, a niko od nas nije shvatao šta se sprema i do kakvog će se dna za jedva desetak godina doći.
Sada smo tu gde smo – na samom dnu, projekat uništenja kluba privodi se kraju, a podrška ovoj i ovakvoj upravi poslednji je ekser u kovčegu FK CZ. Ima li nekoga ko to može da spreči ili zaustavi, ne znam, ali ovo je prvi derbi koji ne znači ništa…

Reply
Maksa нов 2, 2013 at 12:08

Marketing kluba treba da radi na tome, što hitnije se mora privatizacija dogoditi. Možemo svi mi da se lažemo ali, Zvezda i JSD su klubovi koji su od osnivanja bili finansirani od državnih para, sada kada nas je pritisla kriza, nema para za radna mesta, normalno je da nema para ni za fudbal, zato smo tu gde jesmo. Nisam bio pristalica privatizacije ali, u ovakvom stanju to je jedina slamka spasa koja nam je preostala… U Srbiji je nažalost sveka 7% stanovništva visoko obrazovano, od ukupne brojke treba odbiti nekih 30% koji su stariji od 60 godina i koji su izlapeli za fudbal niti ih iko pita za nešto. Od preostalih 63% stanovništva treba odbiti decu od 0-14 godina, odtaje nam 50% populacije od kojih je bar 30% zagriženo Zvezdom. Sad samdošao do suštine. Ako u Srbiji ima 30% zagriženih cigana to vam je oko 2 miliona ljudi, računajte tu ljude izmedju 14-50 godina što po starosnoj karti Srbije pretvoreno u brojke od tih 30% stanovništva populacija koja ide na utakmice iznosi svega 200 000 ljudi sa prosečnim godinama od oko 10,5 godina, što znači, masa Zvezdine publike su tinejdzeri (dvadesetogodišnjaci). Objasni sad ti klincu šta je Zvezda bila pre samo 10 godina, a šta je sad, naravno da nema pojma jer nije imao svest da prati kako i kojim intenzitetom klub propada. E, upravo u tim klincima leži naš najveći problem… Ovih 2 miliona ljudi gleda Zvezdu, vidi dobrano popunjen stadion (dvadesetogodišnjacima) i misli eto, imamo publiku, nije sve tako crno. Epa crno je, crno je zato što na stadion dolaze novi, koji nisu upućeni, a mi sedimo kući! Treba svako od nas da objasni toj deci da bojkotom pomažemo ne upravu, ne igrače već našu Zvezdu. Podrškom samo podržavamo politiku koju vodi uprava, a koja je opšte vidljiva, a što je najgore i prihvaćena ,a to je “srozavanje vrednosti kluba“.

Reply
Majstor нов 2, 2013 at 15:54

mudri zboris igumane

Reply
CzvBoys нов 1, 2013 at 23:49

Bajkovic,
Petkovic,Arauho,Martinovic,Mijailovic
Milijas,Ninkovic
Savicevic,Milunovic
Dauda,Mrdja

Reply
milos нов 1, 2013 at 23:05

kad vidim krneta lazic cao molim boga da ovi u napadu daju vise golova nego ova dva klovna sto prime

Reply
boca нов 1, 2013 at 21:51

zvezda ohhoj 😆

Reply
... нов 1, 2013 at 21:30

Sutra bi voleo da Zvezda istrci u sledecem sastavu:
Bakovic: Vesovic (Petkovic), Martinovic (Krneta), Arauho, Mijailovic,
Milijas, Ninkovic, Savicevic(Gogic), Milunovic (Kasalica),
Mrdja, Dauda.
Pecnika bi ostavio na klupi jer nije u formi a Milunovic i Kasalica uvek odigraju dobro derbi pa bi zato poceo sa jednim od njih. Nadam se najboljem.

Reply
... нов 1, 2013 at 23:04

Najavljen sastav:
Bajkovic, Vesovic,Krneta,Lazic,Mijailovic,Gogic,Milijas,Ninkovic,Pecnik,
Dauda,Mrdja
Od starta bez Arauha,bez Vukana, Kasalice, Milunovica 😕

Reply
ZVEZDA JE ZIVOT нов 1, 2013 at 19:55

Isplacene zaostale zarade, i odblokiran racun.. Lep podstrek pred derbi.. AJMO DO POBEDE, BREEEE !!!!

Reply
Aleksandar BL нов 1, 2013 at 19:39

postoji li aplikacija da se moze gledati Prva TV u Banjaluci na telefonu. kad idem direktno na link za Prvu, ne moze da mi otvori telefon.
Hvala

Sutra sam na putu a volio bih pogledati derbi…

Reply
Majstor нов 1, 2013 at 20:16

imas na rtrsu prenos

Reply
ZVEZDA JE ZIVOT нов 1, 2013 at 21:10

Oma .!.

Reply
ZVEZDA JE ZIVOT нов 1, 2013 at 21:11

Ima*

Reply
Majstor нов 1, 2013 at 21:20

radio televizija republike srpske sutra prenosi

... нов 1, 2013 at 19:28

Bice tesko. Povredjenih ima mnogo, ali opet se nadam najboljem. Odbrana ma malo plasi, ali ipak verujem da Milijas, Dauda, Ninkovic i ostali mogu da nam donesu ta 3 zeljena boda

Reply
Delije Niksic нов 1, 2013 at 17:44

Ko prenosi derbi?

Reply
Sava нов 1, 2013 at 17:52

Derbi prenosi Prva TV

Reply
delijaMNE нов 1, 2013 at 18:05

Nemas prenos u Cg. Preko neta jedino… Jbg

Reply

Leave a Comment