Moja Crvena Zvezda
АнализеЕвропска такмичењаКошарка

Анализа меча са Лијетувос Ритасом: Блажич покренуо екипу у другом полувремену

Навијачи Црвене звезде су коначно осетили сласт победе у Евролиги на свом паркету! Црвена звезда је оправдала улогу фаворита савладавши Лијетувос Ритас 88:77 и тако направила још један корак на ТОП16 фази.

Јака Блажич
Јака Блажич

Иако је утакмица била веома динамична и неизвесна од самог почетка, најјачи утисак после меча оставља готово невероватан подвиг играча Црвене звезде – са само две убачене тројке, победили су екипу која их је дала чак 11, уз много бољи проценат шута (15% : 43%). Међутим и поред свих убачених тројки, све време је деловало да гости и када стигну Звезду немају снаге за тај финални корак којим би преокренули меч. Наши играчи су имали довољно снаге да зауставе противника у правом тренутку и да врате конце игре у своје руке.

Прво полувреме је дефинитивно обележила можда и најбоља партија Блејка Шилба од када је дошао. Лагано је погађао и из рекета, и са полудистанце и леђима окренут кошу, једноставно је скоро све улазило. Остатак екипе га је пратио без посебног истицања некога од саиграча. Са друге стране, Гецевичијус и Јеловац су деловали као да не могу да промаше тројку. Често су им на лицима биле руке домаћих играча, али њих ни то није превише ометало. Било је само питање времена када ће одбрана Звезде почети да даје ефекта. Џенкинс је имао у тим тренуцима неочекивано већу минутажу од Блажича, али је то вероватно била и идеја тренера Звезде с обзиром на изузетне скакачке способности Американца. Ако већ погађају све споља, било је битно затворити рекет. И наши играчи су то и  успели. Прво полувреме је завршено резултатом 42:40 за Црвену  звезду.

Почетак другог полувремена је био баш онакав какав су прижељкивали сви навијачи Звезде. Кренули су момци агресивно, јако, бескомпромисно и то је дало резултата. Литванци су ухватили прикључак, а онда је на паркет ушао Јака Блажич. Овај момак, чије је име скандирала цела хала након меча, одмах је унео енергију на паркет. Забележио је асистенцију, 2+1 поена, затим украдену лопту. У тим тренуцима се на другој страни распуцао Сеибутис, а за њим и Гецевичијус. Међутим, и  за њега је Радоњић нашао лек. Марко Симоновић је одиграо већи део другог полувремена, управо ради чувања Литванца и одрадио је одлично тај део посла. Сеибутис је стао, а гости су покушавали да искористе рупу у нашем рекету и преко пик ен рол акције избаце Марјановића из игре и стигну до лаких поена. Повратком Катића на паркет у последњој четвртини, та акција је све ређе пролазила и Звездина предност је расла до коначних 11 разлике и друге узастопне победе у Евролиги.

Што се статистике тиче, она показује где је била Звездина снага вечерас, а то је испод коша. Чак 7 скокова више од противника уз далеко бољи шут за два (68% : 42%) донели су  Звезди ову победу. Обе екипе су биле на око 65% погођених пенала, што је за наш тим изненађујуће мало, што се украдених и изгубљних лопти тиче, ту су за нијансу били бољи гости.

На крају треба похвалити и тренера Дејана Радоњића. Као што смо  умели да га критикујемо када није ваљало, тако је ред и похвалити га за напредак, нарочито у припремању екипе за меч. Велика еуфорија се створила, уписана је унапред победа, а када се на полувремену видело да не иде глатко, екипа је у трећој четвртини заиграла још јаче и уз помоћ навијача почела да руши противника. Одличан избор играча у другом полувремену, нарочито Симоновића за чување Гецевичијуса и увођење свежег Блажича се морају истаћи као добри потези. Лука Митровић тако има све већу слободу у игри коју оправдава, а и Раденовић је после неког времена деловао одлучно на терену. Једина замерка остаје код брањења пик ен рола противника, где често користе непокретљивост Марјановића. Али верујемо да ће и то временом Радоњић подићи на виши ниво, као што диже целу екипу од старта сезоне.

Појединачни учинак:

Александар Цветковић (није играо).

Лука Митровић (22 мин.) – 7 поена уз по 3 скока и асистенције. Овај момак из меча у меч показује да заслужује ову минутажу, а тренер и саиграчи му све више верују. Сонгаила је још један искусан играч против којег се Митровић одлично снашао. Све одлучнији је и у скоку.

Бранко Лазић (11 мин.) – 4 поена уз 2 скока. Овог пута одрађивао чисто своје задатке, без непотребних фаулова, а у нападу је бирао брза и једноставна решења. Пример како на прави начин искористити овог играча.

Јака Блажич (16 мин.) – 16 поена, по 2 скока, асистенције и украдене лопте. Прво полувремене је углавном преседео на клупи, а у другом је ушао кад се ломио резултат и коначно га преломио на нашу страну. Енергија коју овај момак поседује је невероватна, брзина и храброст такође. У одбрани  једнако користан, велике проблеме задавао Куку приликом преношења лопте. Играч утакмице, а то показују и овације на крају меча.

Марко Симоновић (19 мин.) – 4 поена уз 2 ухваћене лопте. Статистички скроман учинак, али само Гецевичијус зна колико је морао да се намучи да у другом полувремену дође у позицију за шут. Одлична одбрана Марка Симоновића на Литванцу се испоставила једним од битнијих потеза Дејана Радоњића у овом мечу.

Boban Marjanovic
Бобан Марјановић

Бобан Марјановић (20 мин.) – 20 поена, 7 скокова и 3 асистенције. Прилично добар, константан учинак Марјановића на овом мечу. Међутим, деловао је нервозно  и несигурно током меча, вероватно и сам свестан да је често испадао у одбрани.

Иван Раденовић (18 мин.) – 5 поена и 3 скока. Скроман учинак Раденовића, али за разлику од неких претходних мечева није срљао у нападу, бирао је добра решења, а у два наврата показао да има добар продор који би морао чешће да користи.

Рашко Катић (20 мин.) – 12 поена, 3 скока и асистенција. Ушао одлично у меч, без нервозе, а у последњој четвртини, када је деловало да неће моћи физички да издржи до краја, преузимао је одговорност и на муке стављао искусног Сонгаилу. Полако се враћа у форму и то може само да радује навијаче. Одлично одменио Марјановића у другом полувремену.

Душан Ристић (није играо).

Демаркус Нелсон (30 мин.) – 12 поена, 9 скокова и 2 асистенције. Још једна одлична партија Звездиног плеја где га је један скок делио од дабл-дабл учинка. Поново је већину поена постизао из продора и из рекета. То је стил који њему највише одговара и  који му улива преко потребну сигурност и на томе треба да инсистира. Константно је играч са највећом минутажом и све више се на паркету понаша као лидер, што се од њега и очекивало од старта сезоне.

Чарлс Џенкинс (22 мин.) – по 2 поена и скока и асистенција. Скромна партија једног од најбољих шутера наше екипе. Дефанзивно се превише трошио у првом полувремену, а у другом је доста времена провео на клупи због сјајне партије Блажича. Још увек нема дефинисану улогу у тиму, делује као нека врста универзалца и сигурно се још није привикао на нову средину у потпуности да би играо добро у континуитету.

Блејк Шилб (22 мин.) – 14 поена, 3 скока и 2 асистенције. Шилб се поигравао са противником у првом полувремену, шта год је шутирао улазило је. Није доиста имао ни адекватног чувара, јер је и на супротној страни био класичан поентер. У другом полувремену је жртвован ради чувања Гецевичијуса што се показало као добра одлука. Показао да има меку руку и да је играч висооке класе.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

16 comments

Gašpar нов 16, 2013 at 20:18

ne ubacuj radenovića, kumim te Bogom, čovjek blage veze nema, kad on igra strepim za rezultat, a za katića mogu reći da je vrlo prljav igrač, mogao nas je skupo koštati, ali srećom nije, treba mu zvati psihologa da malo popriča s njim prije meča, jer na svakoj utakmici dobije nesportsku, svoje frustracije neka liječi kod kuće a ne na štetu našeg tima…

Reply
viktor нов 16, 2013 at 21:18

Ja tebe kumim Bogom da ne izigravas strucnjaka..

Reply
veliki pravi zvezdas нов 16, 2013 at 20:17

BRAVO kosarasi CRVENE ZVEZDE samo napred u naredne pobede ,odusevili ste me 😀 😀 😀

Reply
Marko нов 16, 2013 at 19:30

Svidja mi se sto Radonjic forsira odbranu,a i cinjenica da imamo dosta raspolozenih igraca i da svi daju svoj maksimum.Napredak se vidi pogotovo u napadu.Jedina stvar na kojoj trener treba poraditi su trice,mogli smo zbog njih nastradati,prvo cuvanje igraca,a onda to da i mi koju ubodemo jer smo skromni sto se toga tice.Ono sto sam primjetio je da se Simonovic i Dzenkis dosta trose u odbrani,i svaka im cast na tome mada bih bas volio vidjeti Djenku kako razbija u napadu, da ga malo Radonjic zaposli

Reply
moravac нов 16, 2013 at 19:28

Ovo,Bogu hvala,postaje ozbiljna prica. Vezali smo tri pobede protiv EL ekipa. Tu racunam i Cedevitu,po igrackom i strucnom sastavu. Ono sto nam je predstavljalo najveci problem a to je pravovremeni izlazak na sut za tri poena,sanira se brzim kretanjem u odbrani i UIGRANIM postavkama na takve situacije. Ima tu mesta za jos dosta napretka,jer nam se desava da protivnik cesto ima i drugi pa i treci napad.Da bi se to saniralo,neophodan nam je igrac bas profila Palasiosa koji nam je zadavao gomilu problema. Napad konacno funkcionise kako u jednoj EL ekipi i treba da izlgleda. Strpljivo,kontrolisano,izgradjeno. Igra u reketu vrlo dobra. Efikasna i sigurna. Nedostaje nam sut za tri poena i da smo sinoc od 11. pogodili bar 6-7. a ne samo dva,utakmica bi bila resena jos u trecoj cetvrtini. Jaka Blazic,koga sam pre neki dan nazvao TEMPIRANOM BOMBOM, iz utakmice u utakmicu pokazuje da je celu klasu iznad svih u ABA ligi po fizickom,mentalnom i voljnom sklopu. Momak je jednostavno,neverovatan!!! Ono sto MORA popraviti je sut za dva a posebno za tri poena!!! Kada to bude doveo u sklad sa svojim ostalim kvalitetima,bice u samom vrhu ne samo evropske kosarke. Jedini nacin da to dostigne je recept pok. Drazena Petrovica. Dva sata dodatnog treninga,stotine,hiljade suteva,rad na smoj mehanici suta,donece mu napredak i stasavanje u igraca kakvog ovo podneblje odavno nije videlo. Samo naped Jaka,rad i samo rad!!! To nikome nije skodilo. G. Radonjic iz utakmice u utakmicu razoruzava svoje zestoke kriticare u koje spadam i JA. Ako ovako nastavi,ja cu prvi biti spreman da polozim oruzje i kazem: Gospodine Radonjicu,bili ste u pravu,nisam video i prepoznao vasu viziju. Naredne utakmice su idealna prilika za tako nesto. Jucerasnji dan je za sve DELIJE bio je*eno FANTASTICAN!!! Hocemo jos MNOGO takvih dana!!! HOCEMO TITULE!!! Pozdrav braci sa SEVERA!!!

Reply
INĐIJA нов 16, 2013 at 16:58

http://1.bp.blogspot.com/-7fk6TNMY14o/UoeSI5DC8BI/AAAAAAAAPuo/70gxpFArqGo/s1600/1441185_622494431144790_255312485_n.jpg
Ovo je pravi Cigan, sinoc u Pioniru. Dos’o covek u najboljim godinama u ovaj fudbalski ambis, medju kasapine bez da ga je iko primorao i doneo nam da li asistencijama ili golovima preko 10 bodova. Da je neke pameti, izdvojili bi mu samo glavu sa ove slike sa ta dva oziljka i napravili jedan barjak kako samo mi umemo, da se viori svaki put na severu.

Reply
dexy122 нов 16, 2013 at 18:57

MIlos Ninkovic zvani Heri Poter. Jbt. Covek je zbog Zvezde bukvalno dao glavu. Volim ga vise nego kevu i caleta. 😀

Reply
Delija нов 16, 2013 at 12:14

Браћо цигани, зна ли неко где бих могао наћи снимак меча пошто нисам био у могућности да пратим цео меч?

Reply
dexy122 нов 16, 2013 at 13:16

Imas onog lika rudyvgd. Ima vise kanala na youtubeu. Rudyvgd, rudyvgd1, rudyvgd2 i tako dalje. On je dosad uvek postavio link na youtubeu da se skine hd snimak. Ne znam gde jos moze da se nadje, i ja trazim.

Reply
Delija нов 16, 2013 at 19:10

Хвала на информацији. 😀

Reply
dexy122 нов 16, 2013 at 12:07

Trebao si obratiti paznju i na sudije, koje su bile katastrofalne, ali i na navijace koji su bili (ne secam se kada zadnji put ovoliko) fer i korektni. Stvarno sam se iznenadio posle onih smesnih faulova, da nije baceno nista. Svaka cast. A sudije, haos. Marjanovica vuku pri skoku, on hvata nekako loptu i sviraju faul nad njim. Onda sude faul na cistu blokadu.

Reply
Nikola M. нов 16, 2013 at 13:10

Nisam hteo sudije previse da komentarisem. Jednostavno, u prve dve utakmice sam video da nasi momci nece imati nikakvih popusta kod sudija, barem ove sezone. Iskreno, jeste bilo tih nekih gresaka sinoc, ali rekao bih u daleko manjem obimu u odnosu na prosla dva meca u Beogradu.

A sto se navijaca tice, navijanje u drugom poluvremenu zaista jeste bilo za pohvalu. Nazalost, opet se nasao neko „pametan“ ko je necim gadjao sudiju u poslednjoj cetvrtini, ako se dobro secam. Potpuno nepotrebno…

Reply
dexy122 нов 16, 2013 at 13:27

A dobro kad kazes tako slazem se. Mi smo novi i treba da ocekujemo da sudije vuku na timove koji su redovni ucesnici Evrolige.

Reply
Lazaris нов 16, 2013 at 11:20

Mitrovic sve bolji i bolji,cim mlad igrac dobije minutazu odmah se vidi njegov potencijal,Cvele nema neku veliku minutazu pa i ne moze da pokaze sta zna.Polako Mitrovic sve vise i vise igra i po meni je on sada prva cetvorka a ne Radenovic,samo da tako nastavi.Konacno i mi nekog mladog igraca da imamo.

Reply
ssss нов 16, 2013 at 10:52

igra kao kapiten

Reply
ja нов 16, 2013 at 10:46

fenomen je kako smo pobedili, jer su oni dali 11 trojki a mi samo jednu a ne dve, jer je mitrovic nagazio liniju a priznali su mu sudije trojku.
nama je to hronican problem, slabo sutiramo za 3, slabo branimo sut za 3 protivnika, nije slucajno da su nas svi protivnici zatrpavali trojkama

Reply

Leave a Comment