Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Најава: Партизан НИС – Црвена звезда Телеком (понедељак, 20:30ч, „Пионир“)

Црвена звезда је заређала две победе у Евролиги. Да ли овог понедељка може да падне још један Евролигаш, у нашој дворани пред гостујућом публиком?

najavapartizan

Вечити дерби у свим спортовима представља спортски празник у Србији јер тада по правилу долази до надметања најбољих спортиста у Србији. Дуго времена се кошаркашком дербију прилазило са умањеним интересовањем јер је Црвена звезда из више разлога била неконкурентна вечитом ривалу. Ипак, и тада је умела да прави изненађења каква често виђамо у спорту и долазила до неочекиваних победа. Прошле сезоне су се ствари промениле, коначно је успостављен баланс. Међутим, у најбитнијим мечевима славио је вечити ривал. Црвена звезда је показала квалитет, али не и искуство које треба да стекне у годинама пред нама.

Атмосфера пред овај дерби је необично мирна, за разлику од прошле сезоне. Изгледа да су се комшије помириле коначно са чињеницом да имају конкурентног ривала у Србији и да више нису непобедиви. Није доиста реткост да чујемо њиховог тренера (бившег тренера и Црвене звезде) како на својим конференцијама прича о Звезди, али се сада барем труди да одглуми уљудност у тим коментарима. Уљудношћу узвраћају и људи са Малог Калемегдана. Помак у односима је направљен и у виду карата за гостујуће навијаче, биће их у оба меча АБА лиге по 300.

Предстојећи вечити дерби је 225. у свим такмичењима. Партизан је забележио 128 победа, Звезда 91, а 5 мечева је завршено без победника. У АБА лиги су се вечити састајали 21 пут, ривал је славио 15 пута, а Звезда само 6. Прошле сезоне су се вечити ривали састајали 10 пута, скор је на крају био нерешен 5:5. У АБА лиги, Звезда је оба пута тријумфовала.

Што се екипе Партизана тиче, није се пуно променила у односу на прошлу сезону. Од кључних играча отишли су само капитен Владимир Лучић и плеј, Немања Гордић. Клуб су појачали Борис Дало, Таренс Кинси, Немања Безбрадица и Ђоко Шалић. Велики хендикеп за екипу представља тешка повреда главног тројкаша, Дависа Бертанса који је и даље ван строја.

Спољне позиције покривају Вестерман, Дало, Богдановић, Милосављевић, Кинси. Вестерман је одлично почео сезону, али је онда ушао у нешто слабију форму. Одлично разиграва све саиграче, а има и добар шут за три. Његов наступ је неизвестан због повреде на утакмици са ЦСКА у петак. Дало је млади француски интернационалац којем се предвиђа светла будућност. С обзиром на његове године (19) и то да је странац, питање је колико ће моћи да одговори захтевима дербија. Нарочито ако буде гурнут у ватру због повреде Вестермана. Богдановић је у Партизану наставио добре партије са ЕП у Словенији. Игра константно од почетка сезоне, бележи у просеку 13 поена по мечу. Има велику слободу у игри, а може да покрије све три спољне позиције. Играч на којег треба обратити посебну пажњу. Милосављевић је постао капитен након одласка Лучића и то је изузетно деловало на његове игре. Ако је раније важио за доброг дефанзивца, сада има сву слободу да покаже и свој офанзивни потенцијал, који дефинитивно поседује. Покрива позиције два и три, шут га одлично служи ове сезоне, у тешким тренуцима преузима одговорност на себе. У одбрани једнако борбен. Кинси је најбољи стрелац уз Милосављевића кад је шут за три у питању. Игра на позицији три, али није класичан офанзивац, већ због својих физичких карактеристика доста доприноси игри у одбрани, једнако је користан у оба правца. Његово искуство би могло доста да допринесе Партизану у овом мечу. Није играо у последњем мечу против ЦСКА, из непознатих разлога.

У рекету Партизана се није много ствари променило од прошле сезоне, ту су Гагић, Мусли, Ловерњ, Милутинов, Безбрадица и Шалић. Гагић је овог лета стекао вредно искуство у дресу Србије на ЕП. Веома је агилан за играча те висине, скочан, али не и снажан у дуелима под кошем. Мусли је другачији тип играча, више воли да се усидри под кошем противника. Има нешто мању минутажу у односу на Гагића, али је уз њега сигурно прва опција на позицији центра. Милутинов се скоро вратио у тим након повреде. Млад и перспективан играч чија ће минутажа временом расти, али не треба очекивати превелику улогу у оваквом мечу. Ловерњ је у доброј форми на старту сезоне. Стамени крилни центар који се одлично сналази под кошем, често се увлачи у противника и тако га гура у кош. Ове сезоне се чешће извлачи споља и шутевима одатле прети, тако да и на тај сегмент његове игре треба обратити пажњу. Безбрадица и Шалић су млади играчи, новајлије у Партизану. Може се очекивати њихов наступ, не сме се занемарити учинак који могу да остваре, али се не очекује превелика улога на паркету.

Jaka BlazicОбе екипе су три дана пре дербија имале наступе у Евролиги. Сигурно је да боље расположење влада у табору црвено-белих након победе, јер је Партизан изгубио у Москви чак 42 разлике. Дуг пут, повреда Вестермана и неизвесност око Кинсија су све што иде на штету Партизану. Али не треба заборавити да је Звезда и прошле сезоне деловала надмоћније, па је падала кад се то није очекивало.

Радоњић није дозволио опуштање након три узастопне победе, као ни падање у очај након два пораза. За сада делује као да зна шта ради са екипом, увек излазе на паркет спремни да дају све од себе, да пожртвованом одбраном сломе противника. У последњим мечевима су то радили у правом тренутку, у трећој четвртини.

Клупа Звезде делује дуже, играчи одморније, а што се сувог квалитета тиче, може се рећи да су подједнаке. Центри Партизана су и прошле сезоне мучили муку са Катићем, а ако се дода да њихов стил игре одговара Марјановићу, Звезда ће сигурно као и до сада кроз рекет тражити пут до победе. Са друге стране, Партизан увек краси сјајна скок игра, а притом имају барем једног или двојицу сигурних тројкаша на мечу, за разлику од Звезде коју тројке баш и не служе.

Звезда је на добром курсу, а победа у дербију може само да им да додатни ветар у леђа, који ће током меча сигурно имати и од 300 Делија у „Пиониру“.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

36 comments

aikido нов 18, 2013 at 19:46

Nikola majstore ja imam podatke za 209 Derbija…..kako da mi dostaviš tvoju listu….

Reply
Libijac нов 18, 2013 at 17:26

vidjena pobeda zvezde… dajte sve pare… ja jesam.. Iako smatram da bi Partizan bio favorit da su Vesterman i Bertans u rosteru!!!

Reply
delija! нов 18, 2013 at 15:11

ne bih se slozio da je kvalitet podjednak-mislim da smo mnogo kvalitetniji i da imamo duzu klupu sto je takodje velika prednost. Ipak, derbi je u pitanju pa je sve moguce, ali ja se nadam trijumfu! 😉

Reply
MaX нов 18, 2013 at 14:25

jel znate gde mogu kupiti kosarkaski dres KK Cz?

Reply
РУК нов 18, 2013 at 14:20

Имамо и подршку из „иностранства“:
http://www.youtube.com/watch?v=Wf9MAZpGJN0#t=80

Reply
Realan Zvezdas нов 18, 2013 at 14:10

Idemo momci, mnogi omalovazavaju Partizan, ali ja imam veliki RESPECT prema njihovoj ekipi, Milosaljevic,Bogdanovic, Lovernj, onaj njihov Amer, mogu oni dosta ali mi smo realno jaci, nasa pojacanja kidaju, ja mislim da ce Jaka da ih unisti

Reply
Shila delija нов 18, 2013 at 12:05

Za „Vemara“: Mi nismo rekli da ce nas dobiti, nego da treba obratiti vise paznje na jake igrace patlidzana.

Reply
Vemara нов 18, 2013 at 01:40

Aman bre da li ste vi ludi ?? Ko da nas dobije bre ?? pa mi igramo najbolju odbranu u evropi, oni nama preko 60 poena ne mogu ubaciti garantujeeem!!! Videcete vec…

Reply
Shila delija нов 17, 2013 at 22:49

Sta nam je sve radio Bogdanovic prosle sezone :facepalm: na njega treba obratiti paznju, on je jak. Svi ostali su tu i tamo.

Reply
Japaja нов 18, 2013 at 00:35

OK, to si u pravu, ali i Milosavljević može sam da reši utakmicu ako se raspuca. Čak je po meni opasniji od Bogdanovića, jer je u šutu pouzdaniji i konstantniji, a u odbrani verovatno najjači igrač lige. Ali bez Vestermana će teško graditi napad, treba pritisnuti pleja (igraće Dalo 10-15 minuta, ostalo će ova dvojica da se menjaju na pleju) odbranom po cenu faulova Lazića (zašto ne i Cvetkovića), tu je ključ.

Reply
Realan Zvezdas нов 18, 2013 at 14:16

Najbolje je probati ako uspeju da makar jednog ili Milosavljevica ili Bogdanovica nateraju da ima problem sa faulovima

Reply
moravac нов 17, 2013 at 18:55

Bez mnogo filozofije i pametovanja. Na svakoj poziciji smo daleko,daleko jaci. Eventualno na poziciji dva,gde su samo brojniji,inace je Jaka mnogo kvalitetniji od njihove trojke na toj poziciji. Sve ostalo se ne moze porediti. Od kljucne vaznosti je utisati tribine i od samog starta staviti jasno i glasno do znanja, ko je tata na terenu. Od prvog napada,jako,pozrtvovano,odlucno!!! Zakljucati reket i pravovremeno zatvarati pozicije za tri poena. Svaki napad mora biti osmisljen,sa dosta probijanja njihove prve linije, sto ce njihov slab igracki izbor odmah opteretiti licnim greskama. Slobodna bacanja moraju biti na minumum 80%,nadam se da ce proraditi i sut za tri,svesti broj izgubljenih lopti ma MINIMUM!!! Jednostavno,samo treba suvi kvalitet izneti na teren i resiti utakmicu jos u trecoj cetvrtini. Doslo je vreme NASE vladavine!!! Bez pardona!!! NAPRED ZVEZDA!!! Pozdrav braci sa SEVERA!!!

Reply
Japaja нов 18, 2013 at 00:39

Treba spustiti loptu na zemlju – daleko jači nismo, do toga će nam trebati još dosta. Bolji su od nas na tri pozicije – Bogdanović, Milosavljević i Lovernj. Mi smo jači na petici, i sada kad nema Vestermana, na pleju. Dakle, iskoristiti trenutne slabosti, ne dizati nos u nebo, i korak po korak.

Reply
ssss нов 17, 2013 at 18:45

Realno smo mojniji tim od njih bice 10 15 razlike za nas !!!

Reply
Denis нов 17, 2013 at 23:15

Voleo bi pobedu Zvezde neopisivo, ali cemu se zavaravate da smo mnogo mocniji. Oni imaju dosta povredjenih igraca, ali da su svi na broju ni malo mocniji nismo. Zadrzali su ekipu od prosle sezone, gotovo sve osim Lucica, iskusniji su za godinu dana. Ipak su oni i dalje aktuelni osvajaci ABA lige, mada nadam se da se to od ove godine menja.

Reply
ssss нов 18, 2013 at 15:36

Ko ce da cuva Mrjanovica Gagic aj nemoj si smesan, imaju Milosavljeivca ako njega ne krene nemaju sanse on im je vise od pola ekipe. Bogdanovic igra promenljivo, ovi su manje vise solidni igraci.

Reply
Realno нов 18, 2013 at 20:30

E moja deco, kakvu vi bujnu mastu imate. Prvo oni vec sezonama osvajaju ABA ligu to znaci da nisu ni malo naivni, zadrzali su ekipu i nas trenutni spas su njihove povrede, jer nismo mi toliko jaki koliko mastate. Kamo puste srece da smo tako silni pa da ne brinemo ni protiv jedne ekipe u ABA ligi, da su nam to treninzi, ali daleko je od toga.

Reply
aca nis нов 17, 2013 at 18:10

Ovde pise na pocetku teksta da je partizan bio jak isto kao i mi prosle sezone, ali ko se razume nije tako. Uporedite sve pozicije njihove i nase i videcete da nije tako, oni su bili mnogo bolji prosle sezone, to svako vidi ko se razume malo a plus smo napravili i mnogo gresaka u skautingu. Ove sezone je drugacije mislim jer imamo popunjeniji roster, izjednaceniji, sto je mnogo bitno, imamo trenera sa vise autoriteta, sto je Vukoicic priznao da nema nad pojedincima(Rakocevic, Savovic). Oni su krenuli silovito na pocetku ali zbog preterivanja u treninzima vujosevica se dogadjaju povrede, mnogo ih forsira a oni su mladi i to se zato dogadja. Roster im je neujednaceniji, slabije popunjen ne jedinici i na cetvorci, dok su dobro popunjeni na dvojci i bolji od nas na toj poziciji i prepunjeni na petici. Ova potencijalna pobeda nije mnogo bitna, kao i eventualni poraz, treba se tako ponasati, ali ne i opustiti jer je to partizan koji je znao pre i da nas ponizi jer ce opet da daju sve od sebe kao i mi. Mi treba da rasporedjujemo snagu, imamo jos puno da igramo, tu je kup, trebalo bi final4 aba, domaca liga i moramo da kalkulisemo, da se ne forsiramo vise nego sto treba. Nasa forma je mislim na 70%, lose sutiramo spolja, to tek treba da dodje i mislim da hoce kad bude najbitnije. Odbrana moze da bude jos bolja, mnogo dozvoljavamo ofanzivnih skokova, otvorenih suteva, disciplina u odbrani kod nekih igaca treba da se popravi i bice dobro. Sva sreca sutra i da pobedimo.

Reply
Fornicator нов 18, 2013 at 00:40

Bravo!

Reply
aca nis нов 18, 2013 at 01:19

Prosla sezona partizan i Crvena Zvezda
Crvena Zvezda: 1: Nelson, Cvetkovic, 2: Rakocevic, Lazic,3: Simonovic, Almond(dva-tri kola), Skot, 4: Savovic, Subotic, 5: Katic, Braun, Milovanovic.
Partizan: 1: Vesterman, Gordic, 2: Bogdanovic(moze na 1i 3), Milosavljevic(moze na 3), 3: Bertans, Lucic(obojica mogu na 4), 4: Lovernj, Gordon, Djekic) 5: Musli, Gagic, Milutinov
Ova sezona
Crvena Zvezda: 1: Nelson, Cvetkovic, Dzenkins,2: Lazic, Blazic, Dzenkins, 3: Simonovic, Silb, 4: Mitrovic, Radenovic, 5: Marjanovic, Katic, Ristic.
partizan:1: Vesterman, Dalo, 2: Bogdanovic, Milosavljevic, 3: Kinsi 4:Lovernj 5: Gagic, Musli, Salic, Milutinov.
Uporedite timove i videcete sve, a sto je vujosevic videvsi da mu tim nije u formi poceo da pljuje po nama i dodeljuje na uloge favorita skidavsi pritisak na igrace od navijaca, dodelivsi sve to nama, druga je prica. Mi nikako nismo prosle sezone mogli da budemo sampioni sa tri trenera i ovoliko promasaja, ove mozemo itekako.

Reply
Libijac нов 18, 2013 at 17:24

zaboravio si Radivojevica prosle godine.

Reply
Nemanja нов 17, 2013 at 16:58

Ma ljudi sta vam je, ovo ce biti za zvezdu “ obican „, malo jaci trening i nista vise!

Reply
kostaPG нов 17, 2013 at 14:25

u ovaj mec treba uci samo sa 2 cilja !!!

1. da pobijedimo !!!
2.da ne izgubimo !!!

Reply
Звезда шампион! нов 17, 2013 at 14:16

Богдановић,Кинси,Ловерњ су најопаснији,остали просек…

Reply
Zvezdas нов 17, 2013 at 13:23

Dobicemo mi njih sad,ali kasnije kad nas budu sudije krale kao prosle sezone i u ligi i u finalu ABA lige onda ce biti znatno teze i zato se mora dovesti u januaru jos jedan centar umesto Ristica,koji ionako ne ulazi u igru,a najbolje resenje bi bio centar francuske reprezentacije Aleksis Azinsa http://youtu.be/6M4ip-urhE8 koji ce sigurno napustiti Strazbur kad zavrse takmicenje u Evroligi,mada realnije je da se vrati u NBA,ali ako postoji sansa da se dovede makar samo do kraja sezone onda obavezno dovesti tog igraca sto je osvojio Evropsko prvenstvo ove godine i to je bio prvi centar evropskog prvaka.

Reply
Marko нов 17, 2013 at 16:38

Ne moze Azinsa zato sto je stranac. Vec imamo 4 stranca a u nasem prvenstvu mogu da igraju samo 4 koliko ih i imamo(Blazic, Nelson, Dzenkins, Silb).

Reply
Aleksandar-MKD нов 17, 2013 at 12:51

Napred momci !
Igrajte na pobedu, za navijace i NABITE IM sto vecu razliku.
Cisto da se zna ko je dominantan . 😛
Stecno!!!

Reply
Nenad нов 17, 2013 at 12:32

Samo da ne bude kao prošle sezone da dobijamo na početku i ne možemo na kraju. Partizan ima velike probleme, Vestermanu su stradali ligamenti, meseci pauze, užasna povreda, šteta za tog mladog momka. Partizan ima kraću klupu i pritisak da dobije, mislim da smo bolji ali se to mora dokazati sutra u Pioniru.

Reply
Srdjan нов 18, 2013 at 15:14

Zvezda ima pritisak da dobije jer je stvorena atmosfera da smo favoriti zbog povreda pa bi pobjeda Partizana bila prikazana kao veliki podvig.

Reply
laki нов 17, 2013 at 12:03

Kad bi smo ih ovde dobili,pa da lepo spojimo fudbal vaterpolo i basket,plus ako bog da i rukomet…

Reply
Vladimir нов 17, 2013 at 18:56

Rukomet teško 😕

Reply
sof нов 17, 2013 at 11:03

То што је Партизан у проблемима не треба да нас заварава, и ми смо успевали да им парирамо са слабијим тимовима, али ако нас крене треба их набити стока разликом.
Међутим, због њихових повреда и скраћене ротације вероватно ће играти зону, а нама шут споља није на високом нивоу. Доста напредујемо у игри, али ми је фрустрирајуће како не можемо да убацимо неку тројку више. Е онда ћемо да се забијамо под кош а питање какво ће бити суђење. Ђенка је последња 2 меча у кризи, а он нам је шутер са најбољим % шута и не испуцава се као други. Може нам бити проблем Ловерњ који је најбољи скакач у ЕЛ,

Reply
Nikola M. нов 17, 2013 at 13:27

Da, to sam nekako izostavio iz najave, ali se slazem sto se njihove zone tice, Vujosevic je to podigao na izuzetan nivo, morace lopta mnogo brze da ide i da slobodnije sutiramo. Nije da nasi momci ne znaju da sutiraju, jednostavno se osecaju sigurnije kad nabijaju lopte u reket, osim Jake i Silba i s vremena na vreme Dzenkinsa.

Reply
DejanZl нов 17, 2013 at 09:58

Bez euforije i hladne glave. Problemi komšija nisu naši. I sami mi smo ih imali gomilu proteklih sezona i nešto neverujem da su njih preterano zanimali. NAPRED ZVEZDA.

Reply
Teks Viler нов 17, 2013 at 09:56

Da li je dosao cas da Zvezda,nakon deceniju i po,najzad dominira?

Reply
RUK нов 17, 2013 at 09:30

Није ми јасно за кога навија аутор текста? И зашто прави алиби за играче патлиџана помињући да су имали „дуг пут“? ❓ До Москве се авионом путује 2 и по сата, нису ваљда путовали возом?

Reply

Leave a Comment