Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

На данашњи дан: Рођен Дарко Ковачевић

darko-kovacevic-protiv-rНа данашњи дан, 1973. године, у Ковину је рођен Дарко Ковачевић, некадашњи фудбалер Црвене звезде.

Каријеру је почео Радничком из Ковина, афирмисао се у Пролетеру из Зрењанина (1992-94), у чијем је дресу одиграо 63 прволигашких сусрета и постигао 25 голова. Маестралним партијама у дресу зрењанинског Пролетера иницирао је трку Црвене звезде и Партизана за његовим потписом. Иако је наводно изјављивао да од малена навија за „црно беле“ и да жели само у Партизан, на крају прелази у Црвену звезду (1995-96) са којом осваја „дуплу круну“ већ у првој сезони и за сезону и по постиже 37 голова у 47 мечева.

Наредне године, већ на полусезони, прелази у енглески Шефилд Венздеј (1996). Енглески „Тајмс“ је уврстио трансфер Дарка Ковачевића на 10. место у избору 50 најлошијих трансфера енглеске Премијер лиге.

Каријеру наставља у Шпанији и за осам сезона у дресу Сосиједада (1996-99 и 2001-07) постаје жива легенда овог баскијског клуба, пошто је, од када је он обукао плаво-бели дрес, Сосиједад од другоразредног клуба постао кандидат за титулу и евро-купове.

Трансфер Дарка Ковачевића у Јувентус 1999. био је један од највећих у историји нашег фудбала, пошто је био вредан 12 милиона фунти. Ретко добијао шансу у Јувентусу од првог минута, пошто су предност имали азурни репрезентативни тандем: Инзаги – Дел Пјеро и француски репрезентативац Давид Трезеге.

Досадило му је седење на клупи Јувентуса, па је био део размене двојице познатих фудбалера: чилеански репрезентативац Марсело Салас потписао је за торинске „бело-црне“, док је Дарко Ковачевић прешао у римски Лацио. У дресу „лацијала“ се није прославио и одиграо је само 7 првенствених сусрета.

Поново се враћа у Реал Сосиједад и у тандему са Нихатом Кавечијем чини незадржив нападачки тандем. Иако је за време другог боравка у Сан Себастијану за кратко време доживео породичну трагедију – остао је без брата, оца и мајке, а потом имао врло тешку повреду, успео је да се издигне и врати се на терен.

У јулу 2007. постаје члан грчког Олимпијакоса и у дресу пирејског клуба одиграо 61 утакмицу, постигао 39 голова и освојио „дуплу круну“ у сезону 2007/08, као и грчки Суперкуп 2007. године.

Због здравствених проблема завршио са активним играњем фудбала. Средином јануара 2009. је оперисан у Шпанији, након што су лекари у Грчкој констатовали да због сужених артерија има висок крвни притисак, па му је у Сан Себастијану урађена коронарна ангиопластика

За репрезентацију Југославије Ковачевић је одиграо 59 утакмица и постигао 10 голова. Био је учесник Светског првенства у Француској 1998. и Европског шампионата у Холандији и Белгији две године касније. Дебитовао је 27. децембра 1994. против Аргентине (0:1), а последњи пут је облачио дрес са државним грбом 31. марта 2004. против Норвешке (0:1), када је и искључен, пошто је лактом ударио у лице фудбалера Норвешке Фродеа Јонсена.

Дарко, срећан рођендан!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

1 comment

Denis нов 18, 2013 at 12:29

Neka ti je sa srecom, da se jednog dana mozda i vratis u Zvezdu kao sportski direktor. Kada je mogao u Olimpijakosu sto da ne i kod nas.

Reply

Leave a Comment