Moja Crvena Zvezda
Фудбал

Владимир Цветковић за Блиц: Време је за промене у ФСС

Владимир Цветковић – Цвеле, легендарни кошаркаш црвено-белих и некадашњи генерални секретар фудбалског клуба Црвена звезда, дао је интервју за дневни лист Блиц, а најзанимљивије детаље преносимо у целости:962090_vcvetkovic

Шта је био Звездин рецепт ?

– Тимски рад и савршена организација. Стручни део је водио Џаја, на терену Љупко Петровић, а управа је бринула да радимо без трзавица. Потписивао сам све рачуне – од кафе до авионских карата.

Да ли сте у тој генерацији имали љубимца ?

– Јесам, Илију Најдоског који је имао срце веће од лопте ! Уживао сам кад Миха опали са 40 метара, кад Бинић бежи 80 метара, у луцидности Панчева и господству Белодедића. Дејо Савићевић је могао што није нико, али је због повреда доста изостајао. Његове игре у Минхену и Суперкупу у Манчестеру су антологија.

Ипак, није постао шеста Звездина звезда ?

– Грешка је што је то кренуло од “Политикине“ анкете, а не од клуба. У многим елементима Дејо је то заслужио, али ја о томе нисам одлучивао.

Деведесетих сте били министар спорта. Причало се да Звезда даје паре СПС-у ?

– У Владу ме је увео Радоман Божовић као нестраначког кандидата, после је дошао Шаиновић, па Марјановић. Мој услов је био да не напуштам Звезду и да будем волонтер. Ниједној странци нисмо дали ни динар, нико то није ни тражио.

Ваш одлазак 2001. приписује се разилажењу са Џајићем ?

– Имао сам године за пензију, а у клубу се изгубио осећај пријатељства, припадности и заједничких циљева. Одабрао сам прави тренутак, потврда је то што ми је опроштај приредио Партизан, а не Звезда.

Зашто је Звезда пала ?

– Били смо најбољи на свету са 78 запослених, укључујући и играче. После их је било преко 200, клуб им је плаћао мобилне телефоне и службена кола. То је страшно, то не би издржао ни много већи клуб ! Звезда може да троши само оно што има, ни динар више.

Може ли приватизација да је извуче ?

– Држава нема пара, навијачи не могу да издржавају клуб јефтиним картама, па остају богати појединци. Кад су конзервативни Енглези то прихватили, зашто не би и Звезда ?

Караџићево време је прошло по Цветковићу, на врху српског фудбала потребан је велики рез.

– Време је за потпуно нову, младу гарнитуру у ФСС. Тамо се као фигура намеће Зоран Лаковић, док Толету Караџићу иду у прилог само неспортске ствари – изградња центра у Пазови, увођење рефлектора… Није направио никакав резултат са репрезентацијом, што је огледало рада, отишли смо на Мундијал само са Антићем и пропали. Старост калкулише и чува оно што има, само младост може да вуче напред.

О селекторском раду Синише Михајловића, некадашњег играчког љубимца, Цвеле нема позитивно мишљење.

– Замерам му што од прве утакмице није заиграо са Ивановићем, Суботићем, Коларовим, можда и са Видићем ако би пристао. Мислио је да млади играчи могу да буду главни, а почео је да побеђује тек кад је вратио старије. Не разумем такав приступ, није он доведен да подмлађује тим, него да нас одведе у Бразил !

Стара прича по којој је Жељко Ражнатовић хтео да купи Звезду, по Цветковићу, нема основа.

– Аркан није имао те паре, па није ни покушао, али смо се пар пута сукобили са њим. Био је утицајан навијач док није узео Обилић у којем је радио оно што у Звезди не би могао. У Купу Шампиона решио је да против Атлетика игра на Партизановом стадиону, а кад је извукао Бајерн, хтео је да игра на “Маракани“ због публике. Џајић му је рекао “не“, ја сам потврдио, а он је позеленео и излетео из канцеларије.

Какве су ваше везе са кошаркашким клубом ?

– Недавно сам од председника Човића добио годишњу карту број један у првом реду Арене, и исто то за “Пионир“. До сада нисам ишао на утакмице, а сада ћу почети.

Повезане вести

6 comments

veliki pravi zvezdas нов 20, 2013 at 13:30

http://www.telegraf.rs/sport/882465-zvezda-seli-rajkovica-u-omladince zasto ovo radite Upravo Crvene Zvezde na celu sa Dzajicem i Stojadinovicem ,kad mali zasluzuje itekako da bude Zvezdina jedinica ,zato Upravo Crvene Zvezde pamet u glavu a ne negde drugo ,stavite na prodaju na zimu Bajkovica i Vesica od golmana Crvene Zvezde jer jedan je zasluzio da ide u inostranstvo Bajkovic a drugog utrapite negde tamo u inostranstvo jer nije dostojan dresa Crvene Zvezde ,zato se namece kao pravo resenje da bude prvi golman Rajkovic od zime nase Crvene Zvezde Dzajo i Stojadinovicu to prenesite Stojanovicu i vi vas dvojica donesite konacno jednu pravu odluku za nasu Crvenu Zvezdu ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ 🙂

Reply
veliki pravi zvezdas нов 20, 2013 at 13:19

Hocemo da se vratis u nas FK Crvenu Zvezdu Cvetkovicu ,potreban si nasoj Crvenoj Zvezdi Dzajo vrati ga u nasu Crvenu Zvezdu makni obadva potpresednika Crvene Zvezde Kokezu i Tonceva i vrati u nasu Crvenu Zvezdu Cvetkovica i dovedi za potpresednika Crvene Zvezde Vladimira Jugovica Dzajo u nasu Crvenu Zvezdu uz sve to smijeni ovog trenera Crvene Zvezde Stojanovica Dzajo ka boga te molim ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ 🙂

Reply
cincar нов 19, 2013 at 13:10

CVELE ZA PREDSEDNIKA ZVEZDE. Ima iskustvo i znanje.

Reply
Andrej нов 19, 2013 at 13:09

Lepo je setiti se vremena kad je Cvele bio glavni, stara Jugoslavija, velika četvorka, sve je prštalo na terenu, kvalitetni igrači u svim klubovima, vrući tereni, mnogo potencijalnih pojačanja u pravom smislu te reči, pune tribine…a onda je došao rat pa posle privatizacija preduzeća, mnogo običnih ljudi izginulo ni za šta, tačnije da bi hoštapleri ostvarili svoje interese…tuga i jad…

Reply
Boban нов 19, 2013 at 09:13

Veliki Gospodin Cvele!

Reply
aurora нов 30, 2013 at 01:20

Cvele, legenda, borac, svetski covek i veliki smeker. Govori strane jezike, zna od dinara da napravi tri, pozrtvovan…sta reci vise? Vrati se Cveki u svoju i nasu Crvenu Zvezdu, ne „tvrdi pazar“, ne drzi govore za stampu, pojavi se na TV u sportskim emisijama i reci sta treba da kazes!!!! Volimo te!!!

Reply

Leave a Comment