Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Најава, 6. коло Евролиге: Локомотива – Црвена звезда (петак, 17 сати)

Након мечева са Лијетувос Ритасом и Партизаном, кошаркаши Црвене звезде у петак ће одмерити снаге са још једним тимом из Евролиге, трећи пут у последњих седам дана. У Краснодару их од 17 сати дочекује Локомотива Кубан, која после 5. одиграних кола има четири победе и један пораз.

lokomotivazvezda

Локомотива Кубан је дебитант у најелитнијем кошаркашком клупском такмичењу у Европи, а претходна сезона била је најбоља у историји клуба. Заузели су трећу позицију у домаћем шампионату, док су у ВТБ лиги у финалу изгубили од ЦСКА. Ипак, круна сезоне била је освајање Еврокупа када су у Белгији, граду Шарлоа, у финалу савладали Билбао 75:64, а МВП финала био је Ричард Хендрикс.

Мање више, изглед тима Локомотиве се и није много променио. Најболнији је одлазак Грка, Ника Калатеса који се преселио у НБА лигу, у екипу Мемфис Гризлијса. Било је и одлазака неких мање битних играча, једино бих ту као значајни губитак издвојио феноменалног шутера Џимија Берона који је отишао у Рому.

Тренер екипе је Јевгениј Пашутин, руски стручњак. У Русији је тренирао малтене све највеће клубове: Спартак из Санкт Петербурга, Уникс из Казања, ЦСКА из Москве. Два пута је освајао Еврокуп, једном национално првенство Русије, једном и Куп. Такође, репрезентацију Русије до 20 година одвео је до Европског злата, а од 2006 до 2008. године радио је у националном тиму Русије као помоћник.

Креација игре припада трију Маркус ВилијамсМантас КалниетисСергеј Биков. Та три играча, углавном у зависности од противника и развоја ситуације на терену, деле своје минуте. Иако је можда ван форме, Мантас Калниетис је свакако „мотор“ ове екипе. Ради се о играчу који види све на терену, одлично шутира са полудистанце, док у првих 5. кола има само 16% за три поена што уопште није карактеристично за њега. Ту је и чак 2,8 изгубљених лопти по мечу, што Вам довољно говори о његовој форми. Ипак, довољна је једна утакмица како би се ситуација вртоглаво окренула у његову корист, зато ОПРЕЗ!

Маркус Вилијамс, ускоро 28-годишњак из Сједињених Америчких Држава, играч који нам је у првом мечу у „Комбанк Арени“ убацио 5 тројки, мени теже је пало што сам заузео позицију у дворани такву да су ми све његове тројке у другом полувремену „падале на главу“ и имао сам осећај као да ми неко лупа шамаре. Ради се о сјајном шутеру, добар је и разигравач, али има „црне минуте“ редовно на свакој утакмици што треба искористи.

Маркус Вилијамс је против Црвене звезде погодио 5 тројки, да би у наредне четири утакмице шутирао 0/9 за три поена!

Сергеј Биков, искусни 30-годишњи кошаркаш из Русије, у Локомотиву је стигао пре две сезоне из ЦСКА. Он је такође у великом паду форме, има огромних проблема у игри, недостаје му идеје често, доста је срљао у претходним утакмицама, надам се да ће наставити у том стилу и у петак.

Узданица бековске линије Локомотиве из Кубана је придошлица из Уникахе, Хрват Крунослав Симон. Њега вероватно сви познајете, играч који је на последње две утакмице Локомотиве у Евролиги против Панатинаикоса и Кутхе Лаборал погодио тројке за победу довољно говоре о статусу овог играча у клубу. Једно је сигурно, простора му се не сме дати превише, ми смо то свакако успели у Београду, а исти рецепт треба применити у петак. Максимално га оптеретити у одбрани, која му није јача страна и сви његови недостаци ће испливати на површину. Ако се то пак не деси, имаћемо озбиљних проблема.

Ту је и Симас Јасаитис, класичан пример литванске школе кошарке. Играч који увек тражи ширину и шут за три поена, за који му и не треба много простора. У утакмици у Београду показао нам је све што зна, целу утакмицу није постојао на терену, а онда је кренуо да погодио 2 тројке из 2 покушаја које су омогућиле гостима да се одлепе. У досадашњих 5 утакмица шутира преко 46% за три поена, са линије пенала има 100% (7/7), док за два шутира катастрофалних 18% .

По мом мишљењу, убедљиво најбољи играч Локомотиве и један од најплаћенијих кошаркаша Европе је крилни центар Дерик Браун. Налази се на 3. месту по проценту реализације шута за два поена, а и 9. је стрелац Евролиге. Ради се о једном изузетном атлети, сјајан је скакач, одлично трчи транзицију, очи обичног посматрача виде га по целом терену током утакмице. Увек је ту да исправи, прикуца, изблокира, скочи. Човек тим!

Центарски тандем чине Алекс Марић и Ричард Хендрикс. Хендрикс игра феноменално ове сезоне (није да није играо феноменално претходних година, али ето да нагласим), просечно бележи 12,4 поена и 8,4 скока уз чак 71% реализације шута за два. Импресивно! Изузетно је физички јак, уз то доста је покретљивији од наших центара, а може и да погоди са полудистанце, па нам је у Београду задавао велике проблеме. Ипак, мислим да га наши центри могу напасти и да ће им у неким ситуацијама врло тешко одговорити у рекету.

Алекс Марић игра знатно лошије од Хендрикса ове године. На пет утакмица у Евролиги ове сезоне укупно је убацио 19 поена, од тога 8 против нас у првом мечу. Ипак, и он је без размишљања врло квалитетан кошаркаш, одлично се сналази у игри један на један, али је ван форме па то треба узети у обзир. Треба се за сваки случај причувати, верујем да ће имати посебан мотив против Црвене звезде.

Шта очекивати од утакмице? Мислим да је све отворено, бар у нашим мислима. Квалитетом Локомотива је испред нас много, али наша растерећеност у овој утакмици може бити од пресудног значаја. Црвено-бели немају шта да изгубе, немају никакав притисак на овој утакмици, а атмосфера у дворани је таква да публика тешко да може да утиче на исход меча. Хладна глава и врућа рука су рецепт за ову утакмицу, у том случају отворили би рекет и у потпуности „уништили“ ритам домаћег тима. Од велико значаја, ако не и највећег, је наша одбрана, тј. колико ће Локомотива добити простора да трчи контре и игра 2 на 2 у позиционом нападу.

Било како било, у петак од 17 сати упалите ваше ТВ пријемнике (Спорт Клуб), купите нешто пригодно за јело и пиће и опустите се (ако је могуће, знам да је јако тешко када игра Звезда).

6. коло Евролиге, петак 22. новембар: Локомотива Кубан – Црвена звезда.

Од тебе тражим само, да као лав се бориш!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

27 comments

gledalac нов 22, 2013 at 15:54 Reply
sreks1 нов 22, 2013 at 15:36

Uopste ne mislim da je Lokomotiva mnogo kvalitetnija od nas kao sto u najavi stoji…Cak mislim da smo tu negde i vcrs ocekujem pobedu…

Reply
Fringe нов 22, 2013 at 14:20

Kako se stvari odvijaju Zvezda ce ostvariti verovatno 4 pobede. E sada da li je to dovoljno za prolaz? Videcemo. Ja licno mislim da ce trebati 5. Ali momci se bore, pokazuju da se sve vise uigravaju i rastu kao tim. Do sada su bili dobri. A svi od njih ocekujemo da budu sve bolji i na kraju kad je to najbitnije da budu odlicni! Zato samo napred i zasto ne dobiti Lokomotivu. Ali licno tesko cemo dobiti Makabi kuci, veca sansa nam je PAO na strani i Kuca kuci 😉
Svakako se treba boriti u svakoj utakmici pa ce se za neke nesrecne poraze vratiti kad bude potrebno. Sreca prati hrabre, zato samo hrabro momci!!!

Reply
Gašpar нов 22, 2013 at 14:15

samo bez radenovića i ne sumnjam u pobjedu, makabija mlatnuti kući, laboral i onda litvusa na strani i to je to…

Reply
Igor нов 22, 2013 at 13:15

Nas pobeda protiv Kahe vodi u TOP 16 ovde samo mudro nismo favoriti poraz ne bi bio tragican a ako se ukaze sansa treba je iskoristiti.

Reply
Zvezdas S нов 22, 2013 at 10:45

Mislim da mozemo da dobijemo Lokomotivu . i Makabi u BG .Ako Makabi nemozemo pobediti u BG ,onda i nismo za TOP 16.Licno ocekujem 3 pobede u ostalih 5 utakmica.

Reply
ski нов 22, 2013 at 09:43

samo hrabro crveno beli!!! mislim da lokomotiva nije pokazala nista posebno do sad i da mozemo da ih pobijedimo!! mislim da dobijamo kahu i litvos ,a nadam se i danas lokomotivu sto bi nam garant. za prolaz u top 16!!
AJDE IGRAJ I BORI SE !!!
——-ZVEZDA——

Reply
duško нов 22, 2013 at 08:58

idemo hrabro pa šta bude,bitno je da se bore.Ljudi mislim da nema potrebe za nekim pesimizmom,vidim svi se žale što je Kaha dobila,ali kakva je ovo grupa i s obzirom na dosadašnje rezultate ko garantuje da oni dobijaju sve tri kući,idemo pokušati izvući najbolje do kraja pa šta bude.ZVEZDAAAAAAAAAAAA

Reply
Fornicator нов 22, 2013 at 02:40

Nisam optimista za prolaz u top16 kako se stvari razvijaju, ali mislim da Lokomotivu možemo da dobijemo – oni su premašili sva očekivanja, a uopšte nisu nešto posebno, ni po imenima, ni po igram koje su prikazali. Više im se poklopilo do sada, pa zato očekujem da podbace sutra. E sad, pitanje je da li ćemo mi odigrati dovoljno dobro da to iskoristimo, jer i mi smo do sada igrali i imali rezultate preko očekivanja (u EL, ne u ABA)…

Reply
aca nis нов 22, 2013 at 02:49

U pravu si, dosta su dobijali na srecu, mozda ce nama sad da se osmehne, mada bice tesko, ozbiljniji su od nas mada im je trener rupetina po mom misljenju.

Reply
veliki pravi zvezdas нов 21, 2013 at 23:43

Samo napred do pobede Crveno beli kosarkasi uz vas sam 😀

Reply
goksili нов 21, 2013 at 23:38

ma dobijamo sutra ruse,kod kuce laboral i makabi mialim da bi to moglo biti dovoljno za prolaz

Reply
Fornicator нов 22, 2013 at 00:55

E, to bi bilo dovoljno, ali teško sve to, brate…

Reply
sof нов 21, 2013 at 23:21

лоше за нас је то што лаборал у наредна 4 меча је 3х домаћин, сигурно ће 2 пута да добије и одлази у топ 16. сад уствари и пао је у игри за испадање и ништа није готово. не зависимо од других већ од нас. требају нам 2 победе у гостима и кући лаборал. мени то изгледа као немогућа мисија.

Reply
Fornicator нов 21, 2013 at 23:32

U principu, sve je očekivano – kad izgubiš dve kući, vrlo je teško da se izvadiš na strani. Platili smo danak neiskustvu protiv Lokomotive i Panatinaikosa, i sada je, što ti kažeš, top16 praktično „mission impossible“…

Reply
milos нов 21, 2013 at 23:38

Ritas u gostima, kod kuce Makabi i u direktnom duelu sa Kucom vidimo ko je bolji. Nadam se i sutra pobedi, jer su se dva puta na srecu izvukli. Idemo momci, 10 trojki iz 20 pokusaja i ima da zacute

Reply
gledalac нов 22, 2013 at 01:45

Moram zaista da se slozim sa tobom. Mnogo nas je zeznuo ovaj poraz Makabija i posle svih „provokacija“ u Izraelu, crno im se pise u BG-u (u rezultatskom smislu naravno), cak mislim da je tu „kljuc“ prolaska u TOP 16 (naravno i obavezna pobeda nad Laboral-om u Areni). Imaju zaista najlaksi raspored od svih ekipa u grupi, a i igraci im se polako vracaju iz povreda, ne zna se sta je gore!
Eto sta ti je „lopta“, u jednom trenutku imas 80% sansu da nastavis takmicenje, a dok trepnes „lupe ti samar“. Uzdam se u rusko potcenjivanje i mirnu glavu, pa kud puklo da puklo. Pobedom u Krasnodaru bi izjednacili sanse sa spancima, pa bi onda mogli da vidimo kako ova ekipa igra pod PRAVIM pritiskom.
Sada situacija dolazi na ono sto smo svi pricali na pocetku, „grupa smrti“, zaista je najteza grupa, grupa u kojoj cak ni sa 4-6 ili 5-5 (u svakoj drugoj 4 pobede bi znacile siguran put u TOP 16) prolazak dalje nije siguran.

Reply
Delija peXX нов 22, 2013 at 11:44

Neka ispadne PAO,sta …kad je mogao MUTD one sezone kao i Chelsea,sto da ne moze i PAO.
Ma uostalom ko god da ispadne,bas me briga samo da ZVEZDA prodje!!!!

Reply
Fornicator нов 21, 2013 at 23:14

E, qrac sad, Makabi pustio K.Laboral – sad nam treba baš previše za prolaz…

Reply
aca nis нов 21, 2013 at 22:53

Evo sad je kaha pobedila, bice jos teze za top 16, trebace nam pet pobeda.

Reply
Villa нов 21, 2013 at 23:04

Sad Radonjiceva izjava od juce dobija pun smisao.

Reply
Libijac нов 21, 2013 at 23:50

nisu oni pobedili, vec su ih Makabijevci pustili. Makabi je igrao kao nizerazredni klub, iz helikoptera se videlo da ce ih pustiti!!! Ali to ne smeta nama da brejknemo ove, krs su oni ekipa, nas su pobedili na sut, posle su sve dobijali na guzove!!!

Reply
aca nis нов 22, 2013 at 00:17

Potpuno nebitno kako su pobedili, ali jesu. Ocekivao sam da cemo moci sa 4 pobede nekako u top16, ali ovako, bice stvarno pretesko. Slazem se da lokomotiva nije nemoguce da se dobije ali mi lose branimo defanzivni skok i pick and roll, Hendrix je u formi, Brown isto, Simon, ali videcemo, nema predaje i uz malo srece mozemo da dobijemo.

Reply
mariachi нов 21, 2013 at 22:41

Izgubi jbn Makabi! puu.. opet iz pocetka :facepalm:

Reply
milos нов 21, 2013 at 22:24

Glupi Makabi izgubio!Moramo za kaznu da ih oderemo kod kuce

Reply
Levi Brisac нов 21, 2013 at 21:14

Ljudi jel zna neko mozda ko je bio gost kod Edina u Obrucu 19.11???

Reply
Nemanja нов 21, 2013 at 20:34

Samo hrabro!

Reply

Leave a Comment