Moja Crvena Zvezda
БлоговиФудбал

„Звезди победа са пенала, Партизан поново први“

„Откако постоји свет, кажњавају нас и тамане што нисмо као остали. Ругају нам се, смеју, прогањају и жигошу.“ (М.Антић – Вук)

Живимо у времену у ком је информација најважнија и најпродаванија роба. Тржиште је велико, а најбољу цену добија вест са најбомбастичнијим и што ексклузивнијим насловом  и садржајем.

За нама је остала још једна недеља у којој смо избомбардовани саопштењима са обе стране брда, након спорне ситуације на утакмици одиграној на Врачару. Коначно је дошла та субота. Омиљени дан свих љубитеља фудбала. Или бар онога што је од њега у Србији остало.

Чему овај текст?

Црвена звезда је славила на Карабурми резултатом 1:2. Као што вам је већ познато други гол (испоставило се победоносни) Нинковић је постигао са беле тачке. У фудбалу ништа ново. Навикнути на честе спорне ситуације, већ у тренутку када је Нинковић намештао лопту и спремао се за шут коментатор је неколико пута поновио да ће тај моменат „бити тема за полемисање“. А зашто? Можда због суђених пенала после фаула ван казненог простора или несуђених после играња руком у свом шеснаестерцу. У 14. колу ЈСЛ свиран је пенал и на утакмици Партизан – Спартак. Славили су и црвено-бели и црно-бели. А како је то испраћено у медијима.

„Зведа је прегрмела Карбурму захваљујући пеналу који ће сигурно бити предмет нових полемика…“ Фаул над играчем Црвене звезде окарактерисан је као „гуркање“. Аутор текста је посебну пажњу посветио чињеници да је главни судија свирао пенал тек после сигнализације помоћног арбитра(?!). (Слика 1)

Слика 1
Слика 1

Није ништа ново да се сваке године када се на старту сезоне закотрља „бубамара“ већ сви знамо да ће се највећа битка за трофеј водити између „вечтих ривала“, али годинама уназад све то је представљено на најблаже речено, чудан начин. Није само вест да је „Партизан први“, него да је „Партизан први, а Звезда друга“.

Исти портал је објавио извештај са меча Партизан – Спартак у којем се два пута напомиње да је тим из Хумске поново први испред Црвене звезде. (Слика 2)

„Партизан после само два сата враћа се на лидерско место испред Црвене звезде!“, „Партизан је рутински само чувао резултат и стигао до нове победе којом се после само неколико сати враћа на лидерско место  ЈСЛ испред Црвене звезде.

partsportal
Слика 2

На још једном месту смо могли прочитати вест о данашњој утакмици одиграној на Омладинском стадиону. И овде је наглашено да је непосредно пре једанаестерца било повлачења и да се главни арбитар консултовао са својим помоћником пре одлуке. Баш чудно, ко би рекао да судије које стоје иза голова имају такву улогу?! (Слика 3.)

mozzartzvezda1-vert
Слика 3

Следећи текст говори о томе како је Звезда добила једанаестерац и да је Мрђа тражио исти. Опет се напомиње да је оваква одлука за полемисање и дубљу анализу. И опет „чуђење изазива сигнализација помоћног судије“.

„Црвена звезда је добила једанаестерац у 79. минуту.“, „Мрђа је тражио пенал, арбитар Јеремић одмахнуо руком али је судија иза гола сигнализирао главом да покаже на белу тачку што је овај и учинио.“ (слика 4)

Слика 4
Слика 4

На истом месту можемо наћи и вест о мечу играном у Хумској где је опет акценат на томе да је и црно-белима досуђен једанаестерац после консултовања двојице судија. „...као и у дуелу ОФК Београд-Црвена звезда, који је игран нешто раније и у Хумској је главни судија Димитријевић на белу тачку показао тек после интервенције четвртог судије!“ (Слика 5)

Слика 5
Слика 5

Порука овог текста није анализа досуђених и недосуђених једанаестераца, а било је много и једних и других. Није спорно да је Звезда постигла победоносни гол са беле тачке, нити да је Партизан први на табели, споран је начин писања о тим утакмицама. Сведоци смо да је ово доба медијске манипулације. Такође, циљ овог текста није покушај да се прикрије лоша партија Црвене звезде коју смо сви гледали. Није тајна да се скоро сви делимо на црвено-беле или црно-беле али ако већ постоји навијачка пристрасност, треба је свести на минимум, бар када су неутрални медији у питању. Нисам поборник завера нити нечег сличном томе, али полако почињем да верујем да више није приоритет квалитетна и тачна вест него она која ће бити што читанија.  Поставља се питање зашто су Звездине победе у медијима скоро увек окарактерисане као „провлачење“, неретко и као „незаслужене“? И где су нестале новинарска неутралност и оригиналност?

„Вуче, они се боје, јер нису нам дорасли ни слободом ни болом. Наш сан је: немогуће, а непознато-завичај.“ (М. Антић – Вук)

Повезане вести

26 comments

navijac дец 14, 2013 at 12:11

licemjeran tekst! pa zvezdasi su ti koji su pomno pratili tudje dvoriste i vikali da se partizan provlaci! da eno neki dan tole se otvorio lavrinovicu sa velikom lovom pa je ovaj zato juce bio napujdan prema crncicima nantera.

vi koji kmecite stalno sa dzajicem na celu da kazete da neko vama prebacuje? pa svi novinarski listovi su uzeli u obzir vase prituzbe i rekli da je do sad zvezda ispala povlascena a partizan vise ostecen kao i jagodina i ko sve ne… jbg sve novinare smo potplatili? daj odjebite sa sranjima, dozovimo se pameti fudbal nam je usran, lopovi su prodali sve sto valja zgrmili pare a doveli buraniju i sad na silu oce i partizan i zvezda nesto… jesam grobar al sam realan!

Reply
Luka дец 2, 2013 at 12:27

Zasto niko ne napise da je igrac Partizana (mozda Ninkovic ili Jojic, nisam video) UHVATIO loptu dok je TRAJAO napad Partizana u kome je igrac Spartaka igrao rukom. Dakle, igrac Spartaka igra rukom, igraci Partizana krecu da skacu kao nenormalni, jedan od njih hvata loptu, sudija se konsultuje sa pomocnikom i zatim svira penal. A sta da nije bio? Penal nije sporan, sporno je to sto svojim ponasanjem igraci cesto donose odluke umesto sudije. Takodje, sto se objektivnosti novinara tice, komentator Arene:“A da, evo vidite bilo je povlacenja ovde i cini mi se opravdano dosudjen penal za Partizan.“ Covek je momentalno opravdao penal, a tek nakon 3 usporena snimka:“Rukom je igrao jedan od igraca Spartaka…“

Reply
100% дец 2, 2013 at 11:57 Reply
100% дец 2, 2013 at 11:59

Mada je ovde rec o komentatorima, ali nebitno

Reply
Boban дец 2, 2013 at 14:15

Strajnić je teška grobarčina. Uz to me i vrlo nervira kako prenosi.

Reply
100% дец 2, 2013 at 11:42

Koliko ste sada ispali jadni. Upravo kao onaj svinjosevic samo kukate. Sada vam nevalja kako ni jedni novinari pisu. Aloooo prvo gledajte svoje dvoriste. Ne preterujte. Samo o nekim teorijama zavere pricate i pisete. Stoji da nismo miljenici mnogih ali vi preterujete.

Reply
Navijac nekada velikog kluba... дец 2, 2013 at 17:10

Bravo za komentar…

Reply
Boban дец 2, 2013 at 10:21

Pravi text. Već se godinama tako piše i komentariše. Pa slušajte samo komentatore na Areni. Onaj grobar što njih prenosi uvek opravdava sudije, uvek je na strani Partizana. Zvezda je uvek loša, sve je sumnjivo i sl. .. Odatle sve počinje. Kad se poklanja pobeda Partizanu onda su uvek komentari tipa Zvezda i Partizan se opet favorizuju. Onda smo u istom loncu. Pa ne bi mi 6 godina bili bez titule da se ne navlači samo za jednu stranu. Ne kažem da se nekad ne pogreši i u našu korist, ali mi se sve više čini da se i to namerno radi (i to kad nije toliko važmo) da bi nas izjednačili sa njima. Uglavnom godinama isti scenariji.

Reply
Горан дец 2, 2013 at 01:51

Mondo.rs je imao mozda i najtendenciozniji naslov. Nas trijumf je naslovljen kao „Pobeda Zvezde za novu diskusiju“, dok je Partizanov „Jojic cuva prvo mesto“. U nasem slucaju itekako komentarisu sudjenje, dok se u Partizanovim slucajevima drze novinarskog kodeksa i glume profesionalce tako sto uopste ne spominju sporne odluke. A mnogo je vise ostecen Spartak u subotu nego li OFK Beograd.

Reply
100% дец 2, 2013 at 00:26

Ovo je najg.luplji clanak koji sam procitao na ovom sajtu.

Reply
Čoki81 дец 1, 2013 at 19:32

Jel danas trebao da se igra derbi kadetske lige…zna li neko nešto o tome?

Reply
Горан дец 2, 2013 at 03:02

srbijasport.net

Reply
veliki pravi zvezdas дец 1, 2013 at 19:02

Ne obazirat se na ovakve portale koji nisu dostojni nase Crvene Zvezde 😀

Reply
Nemanja дец 1, 2013 at 18:19

Ali ono što me najviše nervira kada Ružnal stavi naslov „P(čm)arni valjak“ bilo da je fudbal ili košarka,a oni realno u fudbalu (da je pravde 4-vrto mesto,a ni u košarci nisu ništa bolji)

Reply
Ultras дец 1, 2013 at 17:36

Za sportal i mocart i zurnal se zna odavno da spinuju protiv Zvezde!

Reply
Goran дец 1, 2013 at 21:49

Pa i nije Mozzart.

Reply
Denis дец 1, 2013 at 23:47

E sada svi pisu protiv nas, niko ne valja nego mi. Ne preteruj Ultras

Reply
Joca дец 1, 2013 at 16:49

Bravo za text, citati pogadjaju u metu. Moj predlog je bojkot svih progrobarskih medija!

Reply
kanibal sever дец 1, 2013 at 16:22

треба у.бити дукљанина, сво зло долази од њега и крими групе око њега. брутално их нагазити.. за пример, да им буде јасно не толеришемо више.
и новнари ће се потом примирити и бити најзад реални, а не слепи као зрикави монголоидни прасац.

Reply
MILAN KG дец 1, 2013 at 15:12

mogu da nam p… q,,,napred ZVEZDA!!!!!!!

Reply
Marv дец 1, 2013 at 15:06

Danas svako moze da ima svoj medij (sajt) i da pise sta hoce, ne treba se loziti na to. Mi smo najveca grupa citalaca na netu i ako neko hoce da ostane bez nas samo neka nastavi da nas provocira. Ja sam licno svakodnevno citao oba ova sajta koje ste okacili kao primer ali vise ne, a takodje vrlo bitna stvar je ostavljanje komentara. Veliki broj sajtova pusta bolesne grobarske komentare, a nase odgovore nikako. Zato treba da ih kaznimo i da ne ulazimo na te sajtove i da ne polemisemo na njihovim komentarima i da ne klikcemo pluseve i minuse nego da ih ignorisemo, pa da vidimo ko od koga zavisi i ko je kome potreban. Realno, gde vidis da ima vise grobarskih komentara zaobidji ga jer ocigledno manipulisu. To su uvek b92, blic, ruznal od ozbilinijih da ne nabrajam ove debilske sajtove… Samo ignorisati

Reply
Горан дец 2, 2013 at 01:54

Ja iz tog principa vec nekoliko godina bojkotujem Blic. Ne treba ni citati tekstove clanaka, dovoljno je pogledati samo grbove na sportskoj rubrici. Partizanov u originalu, a nama stavili neku crveno belu zastavicu.

Reply
Ryber Palunko дец 1, 2013 at 14:43

Novinarska neutralnost je nestal u pogolemoj stražnici Tomislava Karadžića.

Reply
laki дец 1, 2013 at 14:38

Lukica se vraca posle nove godine,samo je istegnuo ligamnte

Reply
nebo дец 1, 2013 at 14:32

Ja da sam na vlasti odavno bio ukinuo sportal,taj sajt im toliko mrznje prema ZVEZDI,da cak i ruznal mu moze pozavideti…

Reply
The doctor дец 1, 2013 at 14:32

Pogledajte snimak Delija iz Foce
https://www.youtube.com/watch?v=pWQ1H2ukNN0

Reply

Leave a Comment