Moja Crvena Zvezda
АнализеЕвропска такмичењаКошаркаРегионална лига

Анализа кошаркашког викенда – Звезда на прагу сензације у Евролиги, рутински у АБА лиги

Црвено – бели кошаркаши су у само 48 сати одиграли два меча и  забележили један пораз и једну победу. Прво је у Београду славио израелски макаби 76:78, да би два дана касније у Новом Месту кошаркаши Црвене звезде уписали нову победу у АБА лиги против Крке, 69:78, и тако задржали лидерску позицију.

IMG_4588У оба меча су наши момци приказали јако добру игру, али нажалост уз повремене падове на какве смо навикли од почетка сезоне, а не би смели да се догађају. У Евролиги  је такав приступ наравно био кажњен, али утисак је да нико није напустио дворану разочаран игром. Надокнадити 18 поена предности у последњој четвртини и доћи у ситуацију да се има напад за победу није лако ни за много веће тимове. Нажалост, управо у тим тренуцима, „оно нешто“ што нам фали у Евролиги ове сезоне, дошло је до изражаја. Или се играч оклизне, или се одигра пас иза леђа играчу или три пута пропуштамо прилику  за изједначење… То је нешто на шта се екипа ове сезоне у Евролиги навикава, али и навијачи такође.

Почела је Звезда фуриозно овај меч, 5 тројки смо дали у првој четвртини, Митровић је купио лопте под оба коша, асистирао, Марјановић закуцавао, лопта је ишла брзо, акције су биле течне. Са друге стране је ипак био противник којег тако нешто превише не може да уплаши нити одушеви. Узвраћали су скоро истом мером и на први одмор се отишло са предношћу од 4 поена, 22:18. Скорцанитис је са 8 постигнутих поена већ показао да ће задавати велике муке нашој екипи.

Затим се десило нешто што екипа као Макаби не прашта. Звезда је у наредне две четвртине постигла укупно 24 поена, а примила чак 44! У другој четвртини је одбрана колико-толико ублажавала неефикасност у нападу, али је онда дошла трећа четвртина коју по традицији ове сезоне наши играчи играју најлошије у Евролиги (или противници заиграју најбоље, док се екипе скроз не загреју). Ништа није функционисало у тим моментима, а невероватно је колико је поена из рекета дозвољено Инглсу, Тајусу и Скорцанитису који су чак изводили и егзибиције.

Џенкинс и Симоновић су својим тројкама у трећој четвртини на тренутке уливали наду навијачима, а када су у четвртој заједно са њима то почели да чине Шилб, Нелсон и Раденовић, уз фанатичну игру у одбрани и невероватну буку са трибина деловало је као да се чуда ипак дешавају. За тих 10 минута Звезда је постигла 30 поена и на два минута пре краја стигла до изједначења. На 10 секунди пре краја губили смо поен разлике, Нелсон је кренуо у последњи напад, ишао је на кош и оклизнуо се…устао је, покушао да шутира, али једноставно му се није дало. Крај меча уз овације са трибина. ништа мање екипа није ни  заслужила.

Два дана касније, требало је савладати Крку на традиционално незгодном гостовању. Катић се повредио, Раденовић је још увек био ровит, а цела екипа испражњења после меча са Макабијем. У првом полувремену је било доста грешака на обе стране, од почетка се видело да домаћи немају квалитет да се носе са нашим тимом, међутим требало је једно двадесетак минута да се гости тргну и заиграју онако како то Радоњић захтева од њих. Агресивно  у одбрани уз лаке и брзе поене из транзиције, што је и најбољи начин након тешког меча у Евролиги.

Највећа предност је направљена у трећој четвртини када је на паркету постојао само један тим. Звезда је овај период добила 14:25. Ту предност је уз мање осцилације чувала до самог краја, а онда се десио већ помињани пад у игри. Крка је постигла у том периоду 29 поена и на крају изгубила са „само“ 9 разлике, а могло је лако да буде и дупло више од тога.

P1040240Звезду није служио шут као против Макабија, осим капитена Симоновића, међутим, захваљујући озбиљном приступу у одбрани, то се није одразило на коначан резултат.

Сенку на овај меч је ставила повреда колена Луке Митровића. Млади кошаркаш је уз овације целе хале (свака част навијачима и званичницима у Новом Месту!) изнет из дворане. Данас се испоставило да упркос грозном изгледу у том тренутку, повреда није сувише тешке природе и да се Митровић може очекивати на терену већ можда за два месеца.

Појединачни учинак:

Александар Цветковић: млади кошаркаш није добио прилику у ова два меча.

Лука Митровић: постигао је 6 поена Макабију уз чак 8 скокова и 2 асистенције. Против Крке је за 13 минута забележио 1 поен и 4 скока. Митровић заиста оправдава минутажу коју добија ове сезоне и показује коликим талентом располаже. Његов број скокова из меча у меч је све импресивнији, иако млад и физички можда инфериоран, уме одлично да се постави и изгради позицију испод коша. Техника у рекету и осећај за асистенције су такође нешто што краси игру овог момка. Против Макабија је био један од мотора екипе у првој четвртини, касније препустио место у тиму Симоновићу због брзине Макабијевих играча.

Бранко Лазић: против Макабија 5 поена уз по 2 скока и асистенције. Против Крке 3 поена уз 2 асистенције. Можда и две најбоље утакмице овог момка ове сезоне. У нападу није грешио, у одбрани није срљао у фаулове, нарочито против Макабија. На оба меча дао по тројку, а против Макабија преузео одговорност у финишу једног напада. Дефинитивно нешто што ће дићи самопоуздање овом момку.

Јака Блажич: против Макабија 7 поена уз 4 скока и 2 асистенције. Против Крке 15 и 8 скокова. Иако је у другом мечу имао знатно бољи  учинак, ово су му биле једне од слабијих утакмица ове сезоне. У обе је ушао несигурно, можда са превеликом жељом да настави да се доказује навијачима. Против Крке се ослободио тек у другом полувремену и показао шта све може у таквом стању. Против Макабија је минутажу препустио Џенкинсу који је био шутерски расположенији.

Марко Симоновић: против Макабија 9 поена, 4 скока и 2 украдене лопте. Против Крке 17 поена уз 4 скока и 3 украдене лопте. Капитен је коначно схватио да његова одлична игра у одбрани није довољна за амбиције тима који предводи на паркету. Распуцао се у последња три меча (10 тројки), при томе остао на константно високом нивоу у одбрани и то је донело утиску да се и он све боље сналази као капитен Црвене звезде. Против Крке је имао само један промашај из игре.

Бобан Марјановић: против Макабија 4 поена уз 5 скокова. Против Крке 9 поена и 8 скокова. Видело се на почетку утакмице против Макабија да Боби нема решења за Скорцанитиса и због тога је имао рекордно малу минутажу ове сезоне. Чак је и велики Софо користио Бобијеву тромост ван рекета за неколико лаких поена, а камоли покретљиви Тајус. Против Крке је деловао нешто боље, али није било потребе да троши енергију у другом полувремену.

Иван Раденовић: против Макабија 12 поена уз 2 скока и асистенцију. Против Крке 5 поена, уз исти остали учинак. Још један добар наступ Раденовића у Евролиги. У последњој четвртини је користио своју брзину у дуелима са Скорцанитисом и терао га на фаулове. У одбрани је коначно затворио уз помоћ Симоновића проток лопте кроз рекет и спречио лаке поене Макабија. Игра у рекету му је јача страна, али је показао да уме да буде опасан и када крене у продор изван рекета. Против Крке се није превише истицао и те осцилације у наступима су највећа замерка која му се може упутити.

055Рашко Катић: против Макабија 2 поена и 1 скок. Против Крке није играо. Повредио је зглоб Катић у првом полувремену меча са Макабијем, али је на своје инсистирање наставио да игра у другом. То је за сваку похвалу, али неки тренуци у којима ради потпуно нелогичне ствари у нападу заиста делују неподношљиво. Број његових повратних лопти је јако мали, упорно покушава леђима да пробије сваког противника, а из тога је добио две рампе у два напада. Рашко још увек тражи себе у овој сезони, а након нове повреде бојазан је да ће та потрага потрајати.

Душан Ристић: без учинка за 3 минута против Крке. Неиграње може само лоше да утиче на овог момка који би требало да добије нешто већу минутажу након повреде Катића. За ова три минута се видела бојажљивост у његовом наступу и неискуство играња на овом нивоу. Таленат и осећај за игру су неоспорни.

Демаркус Нелсон: против Макабија 12 поена, 3 скока и 5 асистенција. Против Крке 14 поена, 8 асистенција и 5 украдених лопти. Наставља Нелсон са одличним партијама. Коначно је почео да погађа и тројке које га на почетку никако нису хтеле, а сигурност у продорима је све већа, као и реализација. Што се дефанзивног дела тиче, број украдених лопти све говори. Против Макабија је имао напад за победу, оклизнуо се, али то га није спречило да против Крке заигра још јаче и покаже како прави играчи прелазе преко несрећних пораза.

Чарлс Џенкинс: против Макабија 8 поена, асистенција и три украдене лопте. Против Крке 3 поена уз 2 скока. Одлично друго полувреме Џенкинса против Макабија. Потпуно се подредио тиму и игри у одбрани. У два наврата је показао да се не сналази још увек као плеј. Забележио је 5 изгубљених лопти током меча, док је са друге стране погодио две битне тројке. Он је бек-шутер и када је заиграо на тој позицији показао је колико може. Против Крке јако слаб наступ, наставио је да осцилира, мада и не добија превише минута због судијског критеријума захваљујући којем лако улази у проблем са фауловима.

Блејк Шилб: против Макабија 11 поена, 3 скока, 2 асистенције. Против Крке 11 поена, 2 скока и 4 асистенције. Шилб наставља са константно добрим партијама од почетка сезоне. Његово искуство на паркету је од великог значаја. Против Макабија је заједно са Нелсоном организовао нападе у последњим тренуцима, погађао тројке и преузимао увек одговорност. Против Крке се активирао тек у другом полувремену, али делује као да он све то ради дозирано и испланирано. Увек зна шта ће са лоптом што говори и велики број асистенције ове сезоне.

Дејан Радоњић: не памти се оволика доза неповерења једном тренеру Звезде последњих година. Истина, Звезда дуго није била овде где је сада нити је имала овакве амбиције, а Радоњић јесте млад и релативно неискусан тренер, нарочито за Евро такмичења. Против Макабија је лоше реаговао у трећој четвртини, чекао је да противник поведе са 13 разлике да би тражио тајм-аут. Следећа замерка јесу ти падови у трећој четвртини и делу друге понекад. Једноставно, до сада је требало да уочи да су то периоди када Евролигашке екипе праве разлику у односу на противника.

Са друге стране, јака одбрана на којој инсистира се константно показује као добар избор, нарочито  у АБА лиги када треба побеђивати после тешких Евролигашких наступа. Екипа делује добро припремљена и већ навикнута на овакав распоред играња. Против Макабија је дозволио играчима да се распуцају, није инсистирао на игри преко центара, добро је спремио тим и то се замало исплатило. Против Крке рутински одрађен посао довољно говори о самопоуздању екипе.

Црвена звезда је тренутно водећа у АБА лиги, у Евролиги има мале шансе за пролаз даље, али их ипак има. Ови момци су показали да су ратници, да играју до краја, да се никада не предају, а уколико успеју да тако играју свих 40 минута, нема противника којег не могу поразити. Па чак ни велики ПАО у гостима.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

15 comments

Звезда шампион! дец 3, 2013 at 21:22

Кошаркаши и ватерполисти су понос СД Црвена Звезда ❗ ❗

Reply
Spartanac дец 2, 2013 at 14:19

Mene samo buni slab kosgeterski ucinak Dzenkinsa……mozda se privikava….mozda ce da bude mnogo boljiu drugom delu,ali onda bi vajde od njega bilo tek kada bi ostao i sledecu sezonu.
-Nije Nelson jos na nivou prosle sezone,tj,drugog dela……prodori onako…..a sut…..PRVI OBRUC PA PRVI OBRUC!!!!PA SIBNI JE 5% JACE,IMA PRAVAC MAJKU MU NJEGOVU!!!!!!
-Sto se tice Raska……nekada pomislim da je za pare prodao utakmicu!Odigrao je ocajno i protiv Kahe u Spaniji ali smo sreca dobili…
-Hteo bi da napomenem i Blazica…..mnomak nas odusevljava……SAMO SMATRAM DA BI GUROVIC TREBAO I SA NJIM DA PORADI NA SUTU!!!!Tu je jako promenljiv,a ima potencijal…….
-I jos Lazic……decko ima mekanu ruku……ali sam primetio da pogadja kada umestu ceka pas…..ali kada ide iz trka,tj kada bezi i provlaci se iz bloka…u pokretu…masi…..pa i tu treba raditi….

Reply
milos дец 2, 2013 at 12:18

Odlicna analiza, ko ima neku zamerku, taj se ne razume u kosarku i tacka!

Reply
Milos дец 2, 2013 at 12:13

Odlicna analiza. Najvise me raduje sto je Simonovic dosao sebi,Radenovic je sve standardniji,dok se Dzenkins jos nije navikao na evropsku kosarku,od njega ocekujem da resava utakmice u drugom delu sezone,sjajan je suter. Eventualno novu cetvorku mozda dovedemo samo u slucaju ako pobedimo Pao,ovako cisto sumnjam,s obzirom da ce se Mitrovic vratiti za nekih mesec,mesec i po dana..

Reply
mmm дец 2, 2013 at 11:39

je li istina za tadiju da dolazi????????????????? 🙂

Reply
johny дец 2, 2013 at 11:31

katic je kriminalno los ove sezone, ali jos uvek ima vremena da se popravi, setite se prosle sezone kada simonovic negde do februara milsim nije mogao da ubode trojku a onda je krenuo protiv solnoka i pogadjao u svakoj utakmici

Reply
Fornicator дец 2, 2013 at 01:48

Konačno prava, nepristrasna i profesionalna analiza. Kod svih dosadašnjih, tačno se znalo ko je miljenik autora i gde navlači na svoju vodenicu. Ovde toga nema, sve je kako zaista i jeste. Pravo u metu – bravo, Nikola!

Reply
aca nis дец 2, 2013 at 00:28

Po mom misljenju autor pravi mnogo gresaka pri pisanju teksta. Prvo pljuje po Rasku Katicu i konstatuje da je igra nekad nepodnosljiva. On je covek koji je pokazao ogroman kvalitet i koji je radio nba centre po evropskom prvenstvu(Vucevica) i pravio ih smesnim, necu da kazem da ima zasluge za proslogodisnji uspeh posto se po navijacima to ne racuna i to se ocigledno zaboravilo. Njega vredi sacekati i docekacemo opet taj nivo i bas me zanima kako ce tad javnost reagovati. Drugo, kapiten nije shvatio da samo njegova igra u odbrani nije dovoljna nego jednostavno puno radi na treninzima, ne znam da li to trener radi smisljeno ili ne, uglavnom Simonovic ulazi u sutersku formu i pogadja sa distance, sto je inace njegova specijalnost, a ranije mu nije isao sut i jednostavno se podredio igri u odbrani, nista nelogicno. On ima dobar karakter, ne istice se po svaku cenu i radi odlican posao za tim. Trece, Ivan Radenovic nije sad pokazao da ima prodor, on je to pokazao i ranije, o tome non-stop pisem po ovom forumu, i ako autor teksta to ne zna ili ne vidi, nemoj ni da pise tekstove. Opet kazem, on je jedan odlican igrac sa obilnim napadackim arsenalom i odlicnom igrom u odbrani, vrlo inteligentan igrac kome treba malo vise pozrtvovanosti u igri da bi ga navijaci voleli, ali nonsalancija cini svoje, inace vrlo svestran igrac. Opet autor kao i mnogi navijaci znaju kad trener treba da zatrzi time-out. Kako? Vi ne znate koliko je to smesno. Tener zna mogucnosti, kad ekipa pada moralno, kad ima karakter za preokret, kad nema. Inace, meni je trener odlican, stabilan i odlicno se nosi sa svim problemima, a ima ih. Kako autor zna za Ristica da skodi sto ne igra, shvata li da samo da potpaljuje javnost da mrze Radonjica,a taj covek je radio sa njim celo leto i sa svim mladim igracima posebno i zna ih odlicno, to ne moramo da govorimo mi kad treba neko da igra. Inace, on je vrlo mlad i ne sumnjam da ce da stasa i tad ce i da pocne da igra. Ja sam prvi sumnjao u Mitrovica ove sezone a trener je odlicno uocio kad je spreman i bacio ga u vatru, sad je nezamenljiv, samo mu zelim brz oporavak, a svi ste ga psovali sto ga vise ne pusta, tako da ne sumnjam ni za Ristica. Za kraj, oscilacije ima svaka ekipa, a mi smo novi u el pa ih imamo i mi, ali imamo i odlican karakter pa se to ne vidi toliko. Na primer, na utakmici sa Kahom smo se vratili u 3/4, znaci nije uvek pad tada, pad zavisi od igre protivnika ili od nase motivacije, koncentracije ili umora, a evroligaske ekipe to koriste jer igraju nebrojeno sezona tu i znaju kad da zapnu vise, a uz to su mnogo i kvalitetnije, skuplje i iskusnije, a mi tek sticemo iskustvo u el i mislim da igramo iznad svih ocekivanja. Mislim da ekipa odlicno radi, igra odlicno dva izuzetno jaka takmicenja, trener daje sve od sebe da ekipa uspe, mnogo se zrtvuje i mislim da imamo ekipu da osvojimo aba. Ako i ne osvojimo, neka udjemo u finale, ja cu biti prezadovoljan jer je to jos jedna sezona u evroligi i mislim da smo napravili ogroman korak od prosle sezone jer igramo daleko ozbiljnije.

Reply
Gašpar дец 2, 2013 at 11:32

da ti nisi kakav trener, dok ovako analiziraš ekipu, stalno čitam-radenović inteligentan igrač, pa pitam se šta je onda ne inteligencija, čovjek blage veze nema, protiv krke sa metar fuli i tablu i obruč, vuče se po terenu ko prebijen, daleko, daleko najgori igrač u zvezdi, što se tiče katića, pusti ti prošlost i njegove igre tada, nama treba sad neko od centara koji će rasturati, znači trenutno katastrofalan, marjanović stravičan, prolaze pored njega kao pored kolca, nadskoči ga i složi mu bananu čovjek niži 20cm, a ima odraz takav da kad skoči ispod nogu mu ne možeš izvući ni cigar papir za motanje…radonjić srednja žalost, bez autoriteta i bez osjećaja kad treba tražiti tajm aut i kad koga treba izmjeniti, svakako za evrolige nije trener ni u snu…2-3 pojačanja (centar i četvorka) neophodna…pozdrav

Reply
aca nis дец 2, 2013 at 14:04

Eto, sad vam ni Marjanovic ne odgovara , a kleli ste se u njega na pocetku sezone. Vi ste fudbalski navijaci, vratite se tamo, nista ne znate o kosarci(cast izuzecima), ali bas. Za sve vas koji od skoro pratite kosarku izgleda prolaze samo oni koji daju 20+ poena. Naravno, to ne moze tako uvek i uvek se upravljate i pljujete iz utakmice u utakmicu, nemate jedinstven stav o timu. Voleo bih da vidim tebe kako bi skocio sa 222cm, kako bi ti bilo i da li bi ti kolena izdrzala dva takva skoka. On nije najbolji na svetu, ali za tu visinu je odlican, malo treba da popravi neke nedostatke ali je dobar. Ne mogu igraci da se isteruju i dovode na dve utakmice i trener, nego treba strpljenje, igramo ozbiljno tek DVE sezone, npr, partizan igra 20 i kusur, ej, to je nesto, to je sistem, to je iskustvo, to je rutina, rad se istim trenerom, sve ono sto mi nemamo, sve ono sto mi treba da prezivimo, da pokusamo da stignemo za sto krace vreme. Mi to radimo odlicno, bice jos bolje, treba da popravimo mnoge stvari u odbrani, npr odbranu pik end rola, otvorene suteve, ali treba vremena.

Reply
100% дец 2, 2013 at 11:39

Previse ti nahvali Radenovica. Video si protiv Krke da je opet onaj stari koji ne pogadja. Do sada odigao odlicno protiv Lokomotive i protiv Makabija (poslednju cetvrtinu- radi se samo o jednoj cetvrtini) ako ste vi zadovoljni takvim ucinkom jedne cetvorke koja je dovedena kao evroligaski kalibar onda nemam reci.

Reply
milos дец 2, 2013 at 12:20

Ti ocigledno nisi pazljivo procitao analizu ili je nisi razumeo.

Reply
милпар дец 1, 2013 at 22:51

Када отјерамо преплаћене црнце који једино могу да играју против левата из АБА лиге.

Reply
Samo ti дец 2, 2013 at 00:16

Sto brate tebi smetaju oni??

Aaa pa znamo da imaju veci, ali ti brate bas si puko… 😀 😀 😀

Reply
dex дец 1, 2013 at 22:47

Samo napred! I….cestitke i zahvalnosst publici i zvanicnicima Krke u Novom Mestu!

Reply

Leave a Comment