Moja Crvena Zvezda
АнализеКошарка

Анализа кошаркашког викенда: ТОП16 измакао у финишу меча, лагано кроз АБА

Још један тежак викенд је иза црвено-белих кошаркаша. Још једно тешко и горко  искуство. У Евролиги смо у петак гостовали Панатинаикосу у мечу који је директно одлучивао о нашим шансама за пролаз у ТОП16. „Зелени“ су били бољи и  у финишу меча дошли до  победе, 69:63. Три дана касније, у дворани  у Железнику (Пионир заузет због СП у рукомету) Звезда је дочекала екипу Задра. У мечу са успонима и падовима, црвено-бели  су на крају дошли до убељиве победе, 82:69.

dzenkins_zadarНије се много очекивало од меча у Атини. Звезда је ишла на ноге једном од најтрофејнијих европских тимова у борби  за последње место које води  у ТОП16. При том је тамо отишла без повређеног Митровића и са ровитим Катићем који  је пропустио претходни меч. Међутим, иако  су многи прогнозирали да ће баш због тих повреда и важности меча, ПАО доћи лако до убедљиве победе, видели су потпуно другачији меч.

Звезда је одличном игром у одбрани до самог краја држала резултат  у егалу. Центарска линија је деловала одлично. Ако се од Марјановића то и могло очекивати, Катић је био пријатно изненађење. Играо  је прво полувреме скоро без грешке. Он и Марјановић су постигли половину поена у првом полувремену.

У одбрани су ствари деловале јако добро, није било оних падова у трећој четвртини на које смо навикли, а и када су се дешавали за кратко, екипа се брзо враћала на колосек. Лазић је провео доста времена на паркету и наставио са добрим партијама из претходних мечева. Добро је чувао Дијамантидиса и није лако улазио у фаулове. Симоновић је такође одиграо одлично  у одбрани, а играње на позицији 4 је узело маха у офанзивном делу.

Међутим, без обзира на све добро урађено, Звезда није могла до победе без Блејка Шилба. Провео је на паркету 36 минута, доста се истрошио у првом полувремену, а у другом је срљао из грешке у грешку о чему говори и 7 изгубљених лопти.

Када су у питању изгубљене лопте, Звезда је имала чак 20, а ПАО 16. Слободна бацања и тројке су обе екипе шутирале јако лоше, док су за два поена имале добре проценте шута, изнад 50%. То је  највише било због добре игре центарских линија. ПАО је по навици до тих поена долазио из пика, а и Батист је често користио изласке Марјановића из рекета. Са друге стране, Катић је индивидуалним акцијама лако излазио на крај са центрима „Зелених“, а Марјановић је закуцавао кад год је имао прилику.

Звезда је имала 5 скокова више од противника, константно висок ниво од почетка сезоне, али нисмо то довољно користили.

У финишу меча Звезда је имала неколико напада и за изједначење и  за вођство које није користила. По навици је лопта ишла на Шилба, али његове руке те вечери једноставно нису хтеле да га слушају. Срљала је Звезда из грешке у грешку онда када то није смела и тако олакшала завршницу меча искусној екипи каква је ПАО.

Када је АБА лига у  питању, један потенцијално досадан меч у којем је Звезда првих 15 минута доминирала, крајем друге и све до пола четврте четвртине је постао јако неизвестан.

risticЗвезда је лагано дошла у првој четвртини до двоцифрене предности. У другој су заиграли млади Цветковић и Ристић, као и Блажич који је у Атини играо само 8 минута и они  су успевали да одрже ту предност. 4 минута пре краја су кола кренула низбрдо. На полувреме се отишло само са 6 поена предности.

Средином трећег периода је Задар чак и дошао до предности, а у тим тренуцима Раденовић је повукао екипу напред, момци су се мало тргли па су до краја периода вратили предност са полувремена. Симоновић је својим тројкама капитенски тргнуо екипу крајем периода.

Последња четвртина је била одрађивање посла, враћена је и двоцифрена предност и Звезда је тако показала да са озбиљним приступом може доста лакше да изађе на крај са противницима у АБА лиги.

Овом победом, Црвена звезда се осамосталила на врху табеле АБА лиге први пут још од трећег кола у сезона 2007/2008.

Појединачни учинак:

Александар Цветковић: за само минут на паркету у Атини није имао учинак. Против Задра је добио запаженију улогу и успео да постигне 4 поена. Показао је Цветковић да се у АБА лиги може на њега рачунати, постигао је један кош из игре, одлично се кретао на терену, али је поново лако ушао у проблем са фауловима.

Бранко Лазић: против ПАО је постигао 3 поена уз 2 офанзивна скока. Против Задра је додао 4 поена. Оба меча је Лазић одиграо сасвим коректно, чувао је најбоље противничке играче, Дијамантидиса и Шутала. Ниједан од њих двојице није имао превише прилике за шут, а Лазић је притом и  у офанзивном делу показао све већу сигурност, мада је против Задра у финишу почео превише да срља.

Јака Блажич: за 8 минута на паркету у Атини није постигао поен, ухватио је 2 лопте и једну изгубио. Против Задра је имао већу минутажу, али је додао само 7 поена. Блажич  је на изненађење свих био потпуно у другом плану  против ПАО. Таква је била тренерова одлука, вероватно због бољих дефанзивних карактеристика Џенкинса и Лазића. Против Задра је добио шансу, али једноставно није успевао да се наметне на паркету. Делује да је у паду форме.

prika_kapitenМарко Симоновић: принуђен да игра више на позицији крилног центра има већу минутажу него на почетку сезоне, мада за то заслуге имају његове све боље партије. Против ПАО је убацио само два поена, али је имао 4 скока и чак 4 украдене лопте. Против Задра је убацио 11 поена. Капитен од почетка сезоне игра одлично у дефанзиви, али у последњих неколико мечева показује и какав је шутер. Против Задра нико није могао да погоди тројку док он није везао три комада. У Атини је водио велику борбу са Гистом, често излазио као победник. Игра све боље, игра рационално, са великим самопоуздањем.

Иван Раденовић: против ПАО 6 поена, без промашаја за два. Против Задра 8 поена. Иако често оспораван од стране јавности, Раденовић игра све боље. Због повреде Митровића добија све више минута, из меча у меч све боље функционише са саиграчима, нарочито са Марјановићем. Изузетно добар у игри леђима, као и у продору са врха рекета што је и показивао у овим мечевима. Једино га мучи шут са дистанце као и слободна бацања.

Рашко Катић: 13 поена против ПАО, без промашаја из игре. Против Задра постигао 6. Одушевио је Катић игром у првом полувремену у Атини, био је то онај играч из прошле сезоне. Међутим, у другом полувремену је изгубио 3 лопте, а како је бивао нервознији све је више срљао у нападу, чак и у тренуцима када је имао играче који су чекали повратни пас. Мора порадити на том сегменту игре. Против Задра поново добро почео, али у току меча опет ушао у контра ритам. И даље превише осцилира, али напредак је евидентан у односу на почетак сезоне.

Душан Ристић: добио прилику у мечу са Задром и постигао 2 поена уз 3 ухваћене лопте. Његова сјајна финта испод противничког коша је показала да има осећај за игру, а како је време одмицало био је све сигурнији и у одбрани и грађењу коша. Драгоцени минути за овог момка којих ће сигурно бити још због напорног ритма.

Марко Тејић: добио прилику у финишу меча са Задром, али није успео да се упише у стрелце са линије слободних бацања након изнуђеног фаула.

Демаркус Нелсон: против ПАО постигао 16 поена, уз по 5 скокова и асистенција. Против Задра постигао 9 поена уз 5 асистенција. Још један одличан викенд за Звездиног плеја. Био је најефикаснији у Атини у свим сегментима игре. Против Задра је планирано да одмара, али је морао до краја да одигра када је Задар кренуо у преокрет. Поентира и из продора, и из рекета, али и са дистанце, што је показао у ове две утакмице. Велики помак у форми од старта сезоне, надајмо се да ће тако наставити.

Чарлс Џенкинс: 5 поена у Атини, 1о против Задра, уз 5 скокова и 3 асистенције. Против ПАО се доста трошио у одбрани, у нападу је покушавао својим шутевима из наскока, али није био прецизан. Против Задра му се то вратило и у финишу полувремена постигао 5 лаких поена из трка, што је очигледно његова карактеристика. У другом полувремену је преузимао одговорност и продорима пробијао одбрану противника.

Блејк Шилб: против ПАО 10 поена, 6 скокова, 4 асистенције. Против Задра 6 поена. На први поглед се чини да је Шилб у Атини одиграо меч на свом стандардном нивоу. Међутим, испоставило се да је управо његова сигурност у нападу фалила. Са Симоновићем на четворци, није имао адекватну замену и умор га је савладао већ крајем друге четвртине што се и видело на паркету. 7 изгубљених лопти је имао на крају меча. Против Задра га такође није служио шут, али га тренер није превише форсирао. Треба ипак поменути да је против ПАО у последњој четвртини постигао 8 поена, од чега једну тројку за једино вођство у том делу.

Црвена звезда је остала без шанси за пласман у ТОП16 Евролиге. У АБА лиги је сама на челу табеле. Ови момци су показали још једном да улазе максимално у сваки меч, да се боре до последње лопте, да за њих нема умора и напорног пута и да им (као некима) не сметају две утакмице седмично.

Зато и не сумњамо да ће у четвртак против Лаборал Куће дати све од себе да се часно опросте од Евролиге у Београду. Стога Вас позивам да дођемо и да их заједно испратимо из Арене у Еврокуп у којем ће по Новој години наставити такмичење.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

5 comments

micko дец 10, 2013 at 23:21

za Radenovica se slatko nasmejah , pa mi goreg igraca u zadnjih par godina nismo imali, jadno i ujedno i smesno je porediti Savovica i Savu Lesica sa njim .

Reply
100% дец 10, 2013 at 23:48

Kaze igra sve bolje, pa kako je onda igrao, ako se sada popravio?

Reply
милпар дец 11, 2013 at 01:52

Једини који игра мозгом у екипи.

Reply
Kastro дец 11, 2013 at 14:04

Ovaj milpar je bas saldzija

Reply
милпар дец 10, 2013 at 21:19

Одлична анализа. Уживао сам читајући. Свака част аутору!

Reply

Leave a Comment