Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Најава: Црвена звезда Телеком – Лаборал Кућа (четвртак, 18:45, Комбанк Арена)

После 14 година имали смо прилике да гледамо Црвену звезду у Евролиги. Започели смо ово, за нас, историјско путовање у највећој дворани на Балкану, а ту ћемо и да се званично опростимо од њега. Комбанк Арена је спремна за армију навијача који су ове сезоне верно бодрили свој тим у најелитнијем кошаркашком такмичењу на континенту. Противник је тим који је ушао у Звездинну историју као први којег смо победили у Евролиги, каква се игра од 2000. године.

najava_laboral

Лаборал Кућа, раније позната као Таукерамика и Каха Лаборал, клуб је са богатом историјом играња у Евролиги. Један су од редовних учесника, а прошле сезоне су започели несигурно као и ове. Једва су прошли прву фазу, а на крају су испали тек у Плејофу од ЦСКА. Ове сезоне се очекивало да ће се за Звездом и Лијетувос Ритасом борити за последње место које води у ТОП16, међутим, изненађујућим тријумфом над Панатинаикосом изборили  су се за трећу позицију, а Атињане натерали да са Звездом воде битку за четврто место.

Исход те битке смо видели прошлог петка и сада Звезда, упркос свим надањима, свој последњи меч у Београду игра без такмичарског значаја. Али управо зато што је последњи треба сви заједно да се потрудимо да буде у незаборавној атмосфери и да у ствари направимо момцима одличан испраћај у Еврокуп у којем ћемо их бодрити на пролеће.

Ова два клуба су повезана на још један посебан начин – преко Игора Ракочевића. Када су црвено-бели гостовали у Виторији, бодрио их је бивши играч који је овацијама дочекан у дворани Лаборал Куће. Такође, треба поменути да је Милко Бјелица, садашњи првотимац Лаборал Куће, такође бивши играч Звезде.

Што се екипе Лаборал тиче, они долазе у јачем саставу од оног који се Звезди супротставио у првом мечу. Након пропуштених првих пет кола, на паркет се вратио Ламон Хамилтон. Игра на позицији центра. У последња три меча у Евролиги је бележио у просеку 11 поена и 5 скокова. Један је од ослонаца игре шпанске екипе. Често се извлачи на ивицу рекета одакле креће ка кошу или директно шутира, а није му страно ни да погоди шут за три, о чему сведочи 44% шута из игре.

Други ослонац ове екипе је искусни Аргентинац, Андрес Ноћиони. Ноћиони игра крилног центра, међутим у првом мечу је заустављен на 8 поена, пре свега захваљујући одличном Луки Митровићу, којег нажалост неће бити сутра у Арени на паркету. Ноћиони у просеку постиже 15 поена уз 8 скокова и шут изнад 50%. Веома брз и покретљив играч са одличним шутем из свих позиција. У пару са Хамилтоном чини сјајну центарску линију. Ипак, треба рећи да ће му меч у Арени бити први после повреде тако да је питање како ће играти и са којом минутажом.

lokomotiva_koreoЊима двојици помажу са клупе Бјелица, Плаис и Маинолди. Бјелица је одиграо одличан меч против Звезде у Виторији, мада од почетка сезоне на свим мечевима постиже двоцифрен број поена. По шуту за два поена се налази на осмом месту стрелаца у Евролиги. Игра на истој позицији као Ноћиони и красе га сличне карактеристике, добар шут са свих позиција и брзина у нападу. Плаис са својих 213 цм игра на позицији центра и такође има високе проценте шута, уз просек од 11 поена по мечу. Из другог плана је задавао доста мука Звездиној одбрани у првом мечу, а због своје висине би управо против нас могао да добије значајнију улогу. Маинолди игра на позицији четири, али га углавном красе дефанзивне карактеристике. Има улогу осигуравања свог рекета у одређеним фазама меча. Ту су још Диоп и Ханга, али они имају споредне улоге у тиму.

Фернандо Сан Еметерио и Давид Јелинек су класични шутери од којих се највише очекује из спољне линије коју је Звезда у првом мечу добро неутралисала. Сан Еметерио је искусан играч који рационално користи минуте на паркету. Не троши превише лопти и активно учествује у организацији напада. Проценат шута из игре му је око 50%, а просеку постиже 9 поена по мечу. Јелинек је нешто другачији играч. Чешће се одлучује на шут, има нешто боље проценте шута и већи број поена по мечу од Сан Еметерија. Обојица се истичу са око 3 асистенције у просеку по мечу.

Валтер Хоџ је први плеј екипе. Проводи на паркету највише времена, међутим у односу на почетак сезоне, форма му је у благом паду. У последња три меча је испод свог просека и у поенима и у асистенцијама, а тренер га све чешће ротира.

У спољној линији играју још Келати, Каукенас и Ван Острум. Келати игра на позицији бека. Више се истиче у дефанзивним задацима, има просек од 1,3 украдене лопте по мечу и 2,8 скокова. У нападу се не одлучује често на шут, али када му се отвори позиција сигуран је. Физички одлично припремљен. Каукенас је најискуснији играч у тиму са својих 36 година. Не проводи пуно времена на паркету, али играч са таквим шутем је увек опасност по противника. Ван Острум такође нема велику минутажу, још мању од Каукенаса, али је прилику добио против Звезде у Виторији и забележио 5 поена и 4 скока. Најмлађи играч у тиму који би могао да искаже свој потенцијал у овој фази такмичења када је екипа обезбедила ТОП16.

Црвена звезда иза себе има напоран викенд, тренер Радоњић је био принуђен неке играче да одмара и да у ротацију укључи Ристића, Цветковића и Тејића. Можда су ови мечеви без такмичарског значаја управо прилика и за њих да упишу своје прве Евролигашке минуте, мада је сигурно да Звезда неће изаћи пред противника са белом заставом.

Центарски пар је одлично играо у Атини, а полако им се прикључује и Раденовић. Са друге стране, Шилб је имао јако лош и напоран викенд, али играч таквог калибра неће дозволити да то потраје. Џенкинс се полако намеће и привикава на услове игре у Европи, а надамо се и да Блажич може поново да се врати на колосек, наравно  уколико се избори за већу минутажу од оне у Атини. Екипу у последњих пет мечева води све сигурнији капитен Симоновић уз „Адмирала“ Нелсона.

У Арени нас очекује занимљив меч, Лаборал ће сигурно желети да покаже да заслужују ТОП16 и да су против нас у Виторији имали само лош дан. Појачани су Хамилтоном под кошем, екипа игра све сигурније и играчима Црвене звезде неће бити нимало лако.

Али навикли су већ и они да су ове утакмице нешто потпуно другачије од онога што су до сада играли. Навикли су и навијачи да те утакмице нису лаке ни  за гледање. Навикли су да Звезда са свима у већем делу меча игра егал и не сумњамо да ће тако бити и овог пута. А уз подршку са трибина много је лакше прећи ту границу иза егал утакмице и доћи до победе. Зато треба да напунимо Комбанк Арену сутра увече и покажемо тиму да смо уз њих и када тешко је и када им не иде.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

15 comments

Villa дец 12, 2013 at 13:58

Braco zvezdasi ako zavrsimo kao peti u EL najverovatnije nam pada grupa u Evrokupu sa ovim ekipama: Niznji Novgorod, Panionios i Bilbao.

Reply
Delija peXX дец 12, 2013 at 15:50

Bilbao ne prolazi grupu buraz.

Reply
Villa дец 12, 2013 at 18:22

Prolazi ako dobije Oldenburg kod kuce sa vise od pet razlike, sto je realno.

Reply
Delija peXX дец 12, 2013 at 18:28

Mozda jeste realno,ali pitanje je koliko je Bilbao zainteresovan jer lose igraju ovaj Eurocup s’ obzirom na igrace imaju,dok je Oldenburg pokazao da je vrlo neugodan!!
U svakom slucaju,ako bih ja birao ..ne bih Bilbao nikako…

Reply
Crvenka дец 12, 2013 at 10:07

Ima li jos karata za sever?

Reply
aca nis дец 12, 2013 at 01:15

Ovo takmicenje je bilo lepo gledati kada je bila Zvezda, mislim da smo bili jedni od boljih novajlija i siguran sam da smo se pali u slabijoj grupi da bi prosli dalje, ovako nije steta, sa svakim smo odigrali na poen za pobedu. Lepa analiza, mogu da se pokazu i omladinci malo, nece biti pod opterecenjem rezultata. Niko od navijaca ne bi trebalo da je nezadovoljan jer smo odigrali dobro, a ono sto je bitnije, treba ostvariti kontinuitet igara u evroligi. To cemo tako sto ce trener da ostane bar 4-5 sezona, dobar podmladak i solidan budzet. Dejan Radonjic pokazuje da moze da vodi ovaj tim, ima autoritet, niko se ne istice nepotrebno, niko ne izrazava javno nezadovoljstvo, svako ceka sansu i svi se podredjuju timu. Ne bih da komentarisem navijace koji trenera pljuju i govore da nista ne prica ne time out-u?! da ne za kad da zatrazi isti, kad koga uvodi u igru, to su neznalice i na njih se ne treba obracati paznja. Mozemo mi da dovodimo svake godine trenera sa imenom koji ce da uzima po 500 000 godisnje ali time nista ne dobijamo. Voleo bih da cujem kakav nam trener treba i poverovacu da Radonjic nije za nas. Sa Vukoicicem smo igrali lepse ali primali smo ogroman broj poena od nikakvih ekipa. Svaki igrac doprinosi necemu, to je bitno, odlicno rasporedjeni poeni, to je jos bitnije, svi igraju odbranu, ali ove sezone je presudilo neiskustvo u evroligi pa smo gubili neke utakmice protiv inace mnogo jacih timova. Imamo padove u formi kod nekih igracaBlazic), imamo dizanje formeKatic, Simonovic), ali bitno je da se svi podrede timskom uspehu, nikako neko preko tima da se forsira na silu, ali mislim da ni trener to nece da dozvoli. Puno srece sutra(ja na zalost necu moci da gledam) i da pokazemo kahi da nismo za potcenjivanje i da nismo slucajno pobedili u prvoj utakmici.

Reply
Gašpar дец 12, 2013 at 13:21

evo ja ću ti reći kakav nam trener treba-Pešić

Reply
Villa дец 12, 2013 at 13:38

I tog Pesica su pljuvali, ni on nije bio dovoljno dobar za neke.

Reply
Gašpar дец 12, 2013 at 18:18

u potpunosti se slažem …

Reply
Mani дец 12, 2013 at 16:22

Bio je Pesic pa mu Nedovic nije ni ulazio u igru!!

Reply
Gašpar дец 12, 2013 at 18:20

zato što pojma nije imao, kao što nema ni sad

Reply
rs дец 12, 2013 at 16:02

ti rece ono nema isticanja u ekipi? pa hajde majketi kazi mi onda sta to radi silb svaku utakmicu? carini loptu ko da ju je on kupio. i kad ne zna sta ce sa njom baci je pa gdje zavrsi. to sto daje po 15 poena po mecu to mu ne daje za pravo da solira.i da istice se po najvise izgubljenih lopti. navede samo da je blazic u padu forme. pa sta je onda sa silba gdje on zadnjih par utakmica sta je to napravio? koliko blazic silb i dznkins srljaju. kazes trener zna. pa kada je toliki znalac sta mu u ekipi predstavlja radenovic zasto vise ne iskoristavamo marijanovica? on se samo iskoristi u prevoj cetvrtini. da li si ti vidio bar jednu uigranu akciju da imamo. kako moze taj trener da dozvoli toliki pad u igri ako je toliko dobar. pa hajde reci ti meni kada je on koristio time out u pravom trenutku. ako si gledao protiv panate utakmicu vidio si da trener panate trazi time out nakon serije od 4-o za nas i dve izgubljene lopte.a ovaj nas ljudi prave nam serije po 15-0 ne zna da trazi time out. ako je toliki stucnjak zasto u rosteru koristi samo 7-8 igraca. kad je toliki sturcnjak zastonemamo nijedne uigrane akcije? zasto se vise ne koriste marijanovic dzenkins cvele a o risticu i tejicu da i ne govorim?

Reply
SREK дец 12, 2013 at 00:13

Ljudi nisam upucen toliko u pravila takmicenja,jer mi kao petoplasirani idemo u EvroKup,ili ispadamo,sta se desava?
Hvala

Reply
dexy122 дец 12, 2013 at 00:19

Nova su pravila ove godine, bilo koji da smo idemo u evrokup. Znaci iz nase grupe idemo i mi i Ritas. Ako se ne varam, ali u svakom slucaju mi sigurno igramo evrokup.

Reply
Fornicator дец 12, 2013 at 08:33

Od ove sezone svi koji ispadnu iz EL nastavljaju u EK. Ako ostanemo peti bićemo bolje rangirani za žreb nego kao šesti (mada to u Evrokupu i ne znači mnogo – tamo su sve ekipe približno iste).

Reply

Leave a Comment