Moja Crvena Zvezda
ИсторијаФудбал

На данашњи дан: Рођен Недељко Милосављевић, Звезда савладала Бајерн

Недељко Милосављевић, некадашњи фудбалер Црвене звезде из генерације која је играла финале Купа Уефа, рођен је 12. децембра 1960. године у Аранђеловцу. Био је својевремено велики таленат, а у црвено-белом дресу је наступаоnenad-milosavljevic осам година.

За Црвену звезду је играо од 1977. до 1985. године. Забележио је 138 званичних утакмица у којима је постигао 15 голова. Освојио је три шампионске титуле (1980, 1981. и 1984.) и национални куп 1985. године. Као веома млад фудбалер постао је стандардан првотимац у Звезди у пролећном делу сезоне 1977/78. Постигао је гол на 63. вечитом дербију, који је Звезда у јесен 1978. решила у своју корист са 3:1.

Сезона 1978/79 била му је најбоља у каријери. Одиграо је 27 мечева у првенству и постигао шест погодака. Забележио је и десет утакмица у походу црвено-белих до финала Купа Уефа, као најмлађи члан те генерације са свега 18 и по година. Постигао је и важан гол у победи против Динама из Загреба од 2:1, а касније је Звезда стигла до шампионске титуле 1980. године.

То су биле Милосављевићеве најбоље сезоне у клубу, јер је касније због јаке конкуренције изгубио место у тиму и ретко се појављивао у стартних 11. Био је члан репрезентације Југославије до 20 година, а по одласку из Звезде играо је за Пролетер из Зрењанина (од 1985. до 1987.) и аустријски Кремзер у сезони 1988/89.

 

На данашњи дан, пре 34 године, фудбалери Црвене звезде први пут су савладали Бајерн из Минхена у званичним мечевима. Црвено-бели су укрстили копља са Баварцима у осмини финала Купа УЕФА. Бајерн је из прве утакмице у Минхену имао предност од 2:0. То је био додатни мотив Звездиним играчима да се пред чак 95,000 гледалаца на Маракани покажу у правом светлу.cmsImage

Звездин састав је на терен истрчао у комплетно црвеној опреми.  Изабраници Бранка Станковића су фуриозно почели меч. После одличног центаршута Милета Јовина са леве стране, на правом месту се нашао Дуле Савић и донео Звезди предност већ у четвртом минуту. Имали су домаћи фудбалери више од игре у првих 45 минута, а један ударац Ђорђа Миловановића завршио је тик поред стативе. Капитен Црвене звезде Владимир Петровић “Пижон“, распалио је у 42. минуту са неких 19 метара и лопта је завршила иза леђа голмана Бајерна Јунгханса за вођство од 2:0 пред одлазак на паузу.

Ношена сјајном атмосфером и препуним стадионом, Звезда је наставила да меље славни тим из Западне Немачке и у другом делу игре. Цвијетин Благојевић је сјајно креирао акције тима у црвеним дресовима на овом мечу, а љубимац навијача Сребренко Репчић је прецизним ударцем у 50. минуту са око 16 метара донео великих 3:0 за делиријум на трибинама. Имао је Репчић још једну добру прилику, али је био непрецизан после ударца главом. Пад у игри “Пижона“ и друштва десио се у последњих 25 минута, а Немци су то по обичају казнили са два гола Дитера Хенеса. Први погодак је постигао у 69. минуту, када је голман Стојановић кратко одбио лопту после једног шута, право на ногу Хенесу, који је рутински убацио у мрежу. У редове домаћег тима увукла се нервоза, па је Хенес само четири минута касније прецизним ударцем смањио на 2:3, што је био и коначан резултат.

Црвена звезда – Бајерн  3:2 (2:0)

12. децембар 1979. Стадион Црвене звезде. Гледалаца: 95,000. Судија: Хилми Ок (Турска).

Стрелци: Савић у 4, Петровић у 42. и Репчић у 50. минуту за Црвену звезду, а Хенес у 69. и 73. минуту за Бајерн.

Црвена звезда: Александар Стојановић, Никола Јовановић, Милан Јовин, Славољуб Муслин, Драган Милетовић, Ђорђе Миловановић, Владимир Петровић, Цвијетин Благојевић, Душан Савић, Милош Шестић (од 78. Зоран Филиповић), Сребренко Репчић. Тренер: Бранко Станковић.

Бајерн: Валтер Јунгханс, Ханс Вајнер, Паул Брајтнер, Удо Хорсман, Курт Нидермајер, Клаус Аугенталер, Бернд Дирнбергер (од 46. Норберт Јанцон), Волфганг Дремлер, Волфганг Краус, Дитер Хенес, Карл-Хајнц Румениге. Тренер: Јанош Чернеи.

Звезда је приказала одличну партију на овом мечу, надиграла и победила великог противника, али је због пораза у првом мечу завршила такмичење у Европи за сезону 1979/80. Навијачи нису били задовољни, првенствено недовољном победом, а утисак је да би данас у сличној ситуацији носили играче на леђима од стадиона до Калемегдана. За Бајерн је на овој утакмици играо тада млади Клаус Аугенталер, који ће нешто мање од 12 година касније бити јунак Звездиног пласмана у финале Купа шампиона, а истовремено један од највећих трагичара у историји тима из Минхена. Црвена звезда је један од ретких клубова који нема негативан скор против Бајерна у званичним утакмицама. У пет дуела црвено-бели су остварили две победе, реми и два пораза.

Повезане вести

1 comment

Teks Viler дец 12, 2013 at 17:55

Nedeljko,srecan rodjendan.Secam se kad si se pojavio kao novi Dzaja,kao i 2 gola koja si dao OFK-u u pobedi d 5-1.Dolazak sjajnog Repcica na tvojoj poziciji je usporio tvoj razvoj,ipak,ostace zapamceno da si u pohodu na finale kupa UEFA 1979 bio i te kako vazan sraf u masineriji trenera Stankovica.

Reply

Leave a Comment