Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Упознајте Звездине ривале у Еврокупу: Нижњи Новгород (2/3)

Logo_BC_Nizhny_NovgorodЦрвена звезда у петак се убедљивом победом у Литванији опростила од Евролиге, па је наставак такмичења у Европи очекује у Еврокупу, другом по јачини европском такмичењу.

МЦЗ ће покушати да Вас упозна са Звездиним ривалима у том такмичењу, а у петак смо представили првог ривала Билбао Баскет. Ако сте пропустили да прочитате, то можете урадити ОВДЕ.

Данас настављамо даље, на реду је руска екипа Нижњи Новгород.

Нижњи Новгород

PENTAX ImageНижњи Новгород је кошаркашки клуб основан 2000. године и долази из истоименог града. Град Нижњи Новгород са популацијом од преко милион и две стотине хиљада становника је пети највећи град у Русији и налази се 400 километара источно од Москве.

Кошаркашки клуб је од свог оснивања 2000. године до 2006. године играо у нижим ранговима да би онда ушао у другу лигу Русије. Као шампиони друге дивизије 2010. године изборили су пласман у најјачи ранг такмичења у Русији, где се налазе до данас. У Купу су 2011. године поражени у финалу од Спартака из Санкт Петербурга.

У својој краткој историји Нижњи Новгород није произвео велики број квалитетних играча. У овом клубу су наступали Џелел Акинделе, Михаил Игнерски, Ернест Бремер, бивши кошаркаш Звезде Џамар Јанг… Занимљиво је да је кроз историју у овом клубу играо велики број Срба као што су Вања Плиснић, Немања Протић, Драган Лабовић, Вукашин Алексић, Иван Паунић, као и садашњи кошаркаш Црвене звезде, Бобан Марјановић.

У сезони 2010/2011 и 2011/2012 играли су у Еврочеленџ купу, трећем по рангу европском такмичењу. Нису имали запаженије резултате, прве године су испали одмах на старту такмичења, а следеће године су испали у другој фази. Ипак, у другој сезони имали су солидан резултат у ВТБ лиги где су у осмини финала изгубили од Лијетувос Ритаса. Прошле сезоне су поражени од Жалгириса у четвртфиналу резултатом 3:1.

Ове сезоне у ВТБ лиги налазе се после 9. кола на 4. месту на табели са 5 победа и 4 пораза. Треба истаћи да су код куће савладали Спартак Санкт Петербург и Туров, док су у гостима савладали Калев, Нимбурк и Доњецк врло убедљиво. Занимљиво је да су у првом колу као домаћини претрпели пораз од Лијетувос Ритаса, а у трећем колу су на свом терену поражени од Локомотиве Кубан, ривала Црвене звезде у Евролиги ове године.

У Еврокупу су ове сезоне били изванредни у групи Ф, где је поред њих био и Химик, Будућност, Алба Фехервар, Анкара и ПАОК. Нижњи је у тој групи био првопласирани са 8 победа и 2 пораза! Једина два пораза доживели су код куће од Анкара и у гостима украјинском Химику.

logo

Своје утакмице Нижњи Новгород игра у Трејд Унион Спорт дворани која може да прими нешто више од 5500 гледалаца и 2007. године је потпуно реновирана. Користи се за хокеј и кошаркашке мечеве, као и за разне манифестације.

За разлику од Билбаоа који је једна изузетно искусна екипа, Нижњи Новгород је млада екипа са пар искуснијих играча. Са клупе их предводи Србин Зоран Лукић, који је у клубу пуних пет година. У нашој земљи није претерано познат, тренерски занат је учио у Индији где је радио у стручном штабу репрезентације и млађим категоријама националних селекција Русије. Рођен је у Београду 1971. године и код нас је радио у Атласу и Беопетролу.

Организатор игре Нижњег Новгорода је Димитриј Хвостов. Има 24 године и стигао је у клуб током лета из Химкија, где је играо претходне две сезоне. Са тим клубом је 2012. године освојио Еврокуп. Играо је за све млађе репрезентативне селекције Русије, члан је и А тима, има бронзе са Европског првенства и Олимпијских играра 2012. године, освојио је и златну медаљу на Универзијади ове године.

Прави је плејмејкер, има одличан осећај за асистенције, добар преглед игре, солидан је и шутер. Има брзе руке, добар је и разноврстан дефанзивац. Представља тренерову „продужену руку“ на терену.

Ове сезоне у Еврокупу просечно бележи 6,8 поена и 3,8 асистенција, док у ВТБ лиги има учинак од 5,1 поена и 2,7 асистенција у просеку. На терену просечно проводи око 28 минута.

Ту је још један Рус, Евгениј Бабурин. Овај Рус је у клуб стигао током лета, има 26 година и до сада је углавном играо у нижим руским лигама. Није имао искуства на међународној сцени, ово је све потпуно ново за њега. Бројке су му прилично скромне за нешто мање од 10 минута колико проводи на паркету. Главна карактеристика у игри му је јако добар шут за три поена. Може да игра и на позицији „један“ и на позицији „два“.

У спољној линији има доста занимљивих играча у редовима Нижњег Новгорода.

NCAA Basketball: Illinois at Michigan StateАмериканац Брендон Пол рођен је 1991. године и у Нижњи Новгород је стигао са колеџа Илиној где је просечно бележио 14,7 поена и 4,7 скокова и 2,9 асистенција по утакмици. Обзиром да му је ово први сусрет са кошарком у Европи, Пол не ужива велико поверење тренера. Просечно на паркету у оба такмичења проводи око 15-ак минута.

Изузетно је физички снажан, одлично је грађен, али је просечан шутер и још увек се привикава на овдашњу кошарку, па често од њега можемо видети да доста срља.

У Еврокупу просечно бележи 7,5 поена (39% за три) и 3 скока по утакмици, док у ВТБ лиги убацује 6,8 поена (29% за три).

Руски играч, Иван Саваљев игра нешто мање од 10 минута у оба такмичења. Углавном служи да појача агресивност у одбрани, у нападу се не пита много, нема неке бројке, па их нећемо ни писати у његовом случају.

Вадим Панин је један од искуснијих руских играча у овој екипи. Има 29-година и мозак је ове екипе. Иако игра на позицији крила, има одличан преглед игре, квалитетан је шутер, одличан је извођач слободних бацања. Све у свему један врло поуздан играч, а у клуб је дошао 2011. године из Химкија.

У Еврокупу просечно убацује 11 поена и бележи 5,4 скока и 3,2 асистенције, док у ВТБ лиги има 9,2 поена, 4,8 скокова и 3,8 асистенција просечно по утакмици.

Американац Лук Бабит је најбољи шутер у екипи. Овај младић у Нижњи је дошао из Портланда где је имао преко 10 минута у просеку у НБА лиги. Има изузетну руку, у стању је да погађа у континуитету и свакако да на њега треба обратити посебну пажњу.

Ове сезоне у Еврокупу просечно убацује 11 поена (63% за три), а у ВТБ лиги 13,1 поен (50% за три). На паркету просечно проводи око 20 минута.

11421Американац Дижон Томпсон је вероватно најбољи играч ове екипе. Ово снажно крило проводи убедљиво највише времена на паркету од свих кошаркаша, а у клуб је стигао из француског АСВЕЛ-а прошле сезоне. Није неки шутер, али је изузетно скoчaн, доминантан је скакач и одличан дефанзивац.

У Еврокупу просечно бележи 11,8 поена и 8 скокова по утакмици за 30 минута на паркету, док у ВТБ лиги за 32 минута бележи 12,1 поен и 7 скокова.

Семен Антонов је 24-годишњи Рус који је у клуб стигао пре 3 године и временом је постао један од најбитнијих играча. Има велико поверење тренера, просечно на паркету проводи близу 30 минута, има велику слободу у игри на позцији крилног центра. Изузетно је квалитетан шутер, солидан скакач и „добро разуме игру“. Играо је на ЕП у Словенији ове године.

У Еврокупу просечно бележи 11,8 поена (50% за три) и 6,5 скокова, док у ВТБ лиги има 12,8 поена и 3 скока по утакмици. 

Петр Губанов је 207 цм високи руски кошаркаш који је у клуб стигао пре пар месеци из Јенисеја. Солидан је скакач, има домет и у шуту за три поена, али још увек нема дефинисану улогу у екипи.

У Еврокупу бележи 7,3 поена и 2,6 скокова, док у ВТБ лиги убацује 8 поена и хвата 2,7 лопти по утакмици.

Владимир Ивлев има улогу епизодисте, улази на паркет у оба такмичења у просеку око 9 минута. Нема велику улогу у екипи, не шутира много, за три поена готово никада.

BREZEC CAMBYПрви центар екипе је Примож Брезец, искусни словеначки интернационалац. Брезец је висок 216 цм и на терену просечно проводи око 25 минута ове сезоне. У Нижњи је стигао крајем прошле сезоне из Локомотиве Кубан, а у богатој каријери је наступао и у Олимпији, Индијана Пејсерсима, Шарлот Бобкетсима, Детроит Пистонсима, Торонто Репторсима, Виртус Роми, Филаделфији Севентисиксерсима, Милвоки Баксима и онда у Русији за Краснаја Крила и већ поменуту Локомотиву пре доласка у свој садашњи клуб.

Изузетно је снажан, зна да користи своју висину, има одличну центарску технику, брзе руке и један је од ретких играча Нижњег који нема домет у шуту за три поена.

У Еврокупу бележи 15, 2 поена и 4,6 скокова у просеку, док у ВТБ лиги има 11,1 поен и 3,9 скокова по утакмици.

Нижњи Новгород је једна изузетно квалитетна и незгодна екипа, која је последњих година знала да победи и највеће руске екипе. Буџет им је на нивоу Црвене звезде, далеко од најјачих руских екипа. Спадају у сам врх руске кошарке, имају доброг тренера на клупи који има апсолутно поверење руководећих у клубу. Екипа је у добром тренингу, доста тренирају. Имају изузетно занимљиву екипу, пуну добрих шутера који су добро уклопљени у целину. На први поглед не делују као нека екипа, али могу да „загорчају живот“ свима. Ако се не схвате максимално озбиљно, да не кажем потцене, могу да задају велике проблеме свима. Добро играју у гостима, немају врућ домаћи терен, како кажу „може да се игра“.

Прогноза: Заиста незахвално, али нека буде 3. место у групи.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

10 comments

KrunaDS1989 јан 6, 2014 at 19:31

A kada ce te predstavit 3. ekipu iz grupe one Grke???

Reply
Boban дец 22, 2013 at 08:37

Zanimljiva ekipa… Mišljenja sam, ako možemo da igramo egal sa Lokomotivom, Pao,Makabijem, zatim da pobijedimo Laboral i Ritas, zašto ne bismo dobili i N. Novgorod. U tekstu stoji da su dobra šuterska ekipa, a mi smo dobra defanzivna ekipa. Vidjećemo ko će koga da nadmudri. 😉

Reply
Pex дец 21, 2013 at 19:17

Ako pristup igri bude kao i do sada mislim da necemo imati problema kod u pioniru a posto nemaju neku atmosferu kod kuce i tu vidim sansu za pobjedu…

Reply
Luka дец 21, 2013 at 18:48

Neka budu na 3. mestu 😉

Reply
marko дец 21, 2013 at 18:52

niko ne moze da nas samlje u pioniru koji je paklen zato cemo proci grupu sigurno ako u 1 kolu pobedimo Bilbao sanse su nam velike zato kazem da je bitno da pobedimo na pocetku

Reply
NCZ86 дец 21, 2013 at 18:13

Sta mislite da li bi mogao Ristic da odgovori na poziciju krilnog centra dok se ne oporavi Mitrovic ? 😀

Reply
Pex дец 21, 2013 at 19:26

Ristic sa 213 tesko da moze 😀 ali Tejic mi je izgledao super protiv Ritasa…

Reply
NCZ86 дец 21, 2013 at 21:37

ja mislim da je 207cm visok a nije ni bitno pa ok neka se smenju on i tejic nece da skodi 😀 , da mladi dobiju sansu…

Reply
NCZ86 дец 21, 2013 at 18:09

ma ove cemo samleti 20 razlike 😛 😛 😛

Reply
Samo ti дец 21, 2013 at 19:13

Pa jel lepo ljudi na kraju napisali..“MOGU ZAGORCATI ZIVOT SVAKOME KO IH POTCENI!“
I zato oprez,,a ne npr ako izgubimo odmah pljuvanje oni su slabi ovo ono..oprez bre.

Reply

Leave a Comment