Moja Crvena Zvezda
КошаркаКошарка на МЦЗ форумуРегионална лига

МЦЗ анализа: Звезда разбила „рањену“ Цибону

Кошаркаши Црвене звезде савладали су Цибону (88:63) у последњем мечу 13. рунде АБА лиге и осамосталили се на челу табеле на крају првог дела сезоне.

Bobi i ekipa
Изабраници Дејана Радоњића од старта утакмице ставили су до знања гостима из Загреба да једноставно немају шта да траже на терену. Прва двоцифрена предност виђена је већ после пет минута кошарке када је серијом поена Бранка Лазића Звезда отишла на +10 (18:10). Цибона је успевала да се приближи, али је Звезда рутински враћала предност и преко расположеног Нелсона и Шилба на полувреме отишла са великих 52:36.

У другом полувремену виђен је идеалан сценарио за црвено-беле. Брзо је предност порасла на преко 20 разлике, што је био знак да већу минутажу могу да добију играчи чија је форма у благом паду, као и млађи играчи који нису имали прилику да покажу све што знају у досадашњем делу сезоне.

До краја утакмице Цибона ниједном није успела да угрози предност Црвене звезде, па је и пред последњих 10 минута било јасно да ће Црвена звезда славити.

Милош Нинковић
Милош Нинковић

Што се саме утакмице тиче, од почетка до краја, Звезда је контролисала дешавања на паркету. Апсолутна доминација у свим сегментима игре, фантастично припремљена утакмица, Цибонин лош тренутак…само су неки од разлога лагане и убедљиве победе црвено-белих.

Одбрана још једном може да добије прелазну оцену. Ово је била 10. утакмица у АБА лиги да је наш тим примио мање од 70 поена! Видели смо и комбиновану одбрану на моменте, Цибонини проценти шута су сведени на минимум, солидан притисак био је и на преносу лопте. Оно што храбри је да је тимска одбрана све боља, има очигледних помака, а потенцијал да се поправи на виши ниво постоји.

Напад је функционисао одлично. Цибона је мењала одбрану, покушавала је и зоном, али све што је добила из тога је 11 тројки из 22 покушаја. Звезда је тимски имала дупло више асистенција од гостију (20/10), али је и надскакала ривала (34/30). Изузетно квалитетно Звезда је трчала транзицију, одлично је коришћен мањак високих играча Цибоне. Једноставно, у сваком тренутку је деловало да изабраници Дејана Радоњића знају шта треба да раде, са увек спремним планом Б.

Иако је непотребно после победе од 25 разлике, истакао бих да је суђење било испод квалитета АБА лиге. Судије су од старта утакмице изгубиле компас, потпуно су уништиле ритам утакмице, истицали себе у први план, а податак да је Боби Марјановић добио техничку је довољан сам по себи, да се обичан љубитељ кошарке запита шта није у реду. Дали су све од себе да унаказе утакмицу. Прописно и квалитетно су награђени од стране Звездине публике.

IMG_5085Пре него што бих истакао, пре него што кренемо на анализу учинка играча, је и још једна скромна посета у „Пиониру“. Заиста не знам шта спречава Звездине навијаче да напуне „Пионир“, или га бар квалитетно попуне, до неких 5-6000. Јако је мало утакмица у којима је ова дворана била добро попуњена ове сезоне, а није да нема шта да се види.

Појединачни учинак играча:

Цветковић: Добио је прилику у последњих 6 минута ове утакмице. Млади плејмејкер био је силно мотивисан, али је „изгорео“ у потпуности. Деловао је врло „дрско“ на терену, игнорисао је саиграче, желео је соло продорима да завршава акције, уз то успео је да се добро постави Јунаковићу за фаул у нападу и да дода лопту Строуберију за лагано закуцавање. Јако лоша пратија Цветковића, надам се да ће се подићи из ове ситуације и изаћи јачи и кренути узлазном путањом.

Лазић: Много је напредовао од своје прве утакмице у Звезди пре три године. Лазић је један изузетно захвалан играч, „ноћна мора“ противничких најбољих нападача. „Повукао“ је на почетку, везао 7 поена, није трошио лопте, „исекао“ је Строуберија, учинио га нервозним, који је направио брза три фаула и закуцао се на клупу, док је Звездина предност расла. Лазић израста у озбиљног дефанзивца и играча који је потребан сваком тренеру и екипи.

Jaka-BlazicБлажич: Јака је у малом паду форме. У последње време, успео је да одигра добру утакмицу против Куће Лаборал, али има доста празног хода пре и после те утакмице. Млади Словенац има огроман потенцијал, али мора да „смири“ главу. У Звезди има све потребно да напредује, вечерас је имао поново велику жељу и огромну енергију, али је имао неколико промашених зицера, уз то га ни шут није послужио. Мислим да са њим неће бити проблема, момак је спреман да учи и да исправља своје грешке, биће најбољи када то буде било најпотребније. Уосталом, овације „Пионира“ су му довољан показатељ да верујемо у њега.

Симоновић: Капитен је обично ту када треба да се екипа подигне из летаргије, када треба да се преузме одговорност. Вечерас није било потребе, па је и његов учинак у нападу био лошије од очекиваног. Доста се потрошио у одбрани, обавио коректан посао.

IMG_5013Марјановић: Није много играо, само 12 минута. Није било ни потребе, али оно што је одиграо одиграо је квалитетно. Имао је мали пропуст у одбрани када га је Јагодић Куриџа два пута претрчао, али је Боби узвратио на другој страни терена. Покупио све лопте под кошем док је био на паркету, вероватно би и вечерас имао дабл-дабл да је играо више. Марјановић из утакмице у утакмицу доказује свима да може да игра кошарку на највишем нивоу.

Раденовић: Неприметан за скоро 20 минута на паркету. Добро је отворио утакмицу, али је потом стао. У нападу се склањао у страну, није трошио лопте. Не знам шта бих више написао, може боље, али вечерас једноставно није се ни трудио да одиграо са сто посто својих могућности, ако тако могу да кажем.

Катић: Одрадио је квалитетно време које је провео на паркету. Квалитетно је нападао противничке центре, био је активан на скоку, успевао је да искористи мањак квалитета на центарским позицијама Цибоне. Делује да Рашко полако хвата залет после турбулента прва два месеца. Требаће нам када буде расподела трофеја.

IMG_4856Ристић: Опет је добио шансу. Драго ми је због тога, реч је о играчу који има огроман офанзивни потенцијал, може да напада на сто начина, изузетно је разноврстан. У одбрани је вечерас показао да може да одради добар посао, успевао је после „пуцања“ прве линије одбрани да коригује грешке својих саиграча, када је Строуберија и Џенинга частио блокадама.

Тејић: Право ниоткуда, добио је шансу у Виљнусу, а онда и вечерас. Радоњић је после утакмице рекао да Ристић и он заслужују минуте радом на тренинзима, а не зато што смо имали убедљиву предност. Тејић је одиграо доста добро, добро је испарирао Шарићу на четворци, у нападу је искористио опуштеност Цибониних дефанзиваца и прописно их искажњавао шутевима за три поена. Доста добро је градио кош, физички парирао колико је могао. Само нека настави да игра, показао је да озбиљно може да се рачуна на њега.

Нелсон: Адмирал! Оно што смо до њега навикли. Увек је ту да повуче, подигне екипу, закуца у фацу противника, погоди тројку…шта год. Вечерас је са три тројке у првом полувремену потпуно разбио психички противника, али и у резултатоском смислу јер су те тројке значиле одржавање Цибоне на безбедној дистанци. Овај момак је играч кога сваки тренер жели у својој екипи, што се мене тиче у Звезди може да остане до краја каријере. Само нека настави да игра као и до сада и неће бити проблема у наставку сезоне. Стигао је и да се одмори вечерас.

IMG_4889Џенкинс: Када је дошао, рекао сам да ће му као и свим ниским играчима требати више времен за навикавање на кошарку у Европи. Прогноза да ће после Нове године бити прави је можда и најкоректнија. Џенкинс је од старта показао квалитет и потенцијал да унапред своју игру, тактички може много, много да напредује. Све ређе гледамо како „срља“ у три играча, како испуцава лопте без потребе. Почео је да користи и употребља чешће све своје квалитете, као што су одличан шут и осећај за асистенцију. Џенкинс ће напредовати како сезона буде одмицала, вечерас је показао да његов напредак иде у правом смеру.

Шилб: На мети је великих критика у последње време. Мислим да то није заслужио никако, али „сто људи, сто ћуди“, увек било и биће. Вечерас је имао огромну жељу да одигра квалитетно, лоше је отворио утакмицу са 4 промашаја, али је наставио са својом игром и то се исплатило. Имао је велику улогу када смо можда и „сломили“ Цибону у финишу првог полувремена, када је погодио две тројке, „напао“ Строуберија и „искључио“ га из игре. Шилб је мозак ове екипе, преузима одговорност на себе и играч је који ће саиграче учинити бољим. Самим присуством на терену, на себе преузима велики део одговорност, што знатно олакшава посао својим саиграчима.

Дејан Радоњић је вечерас одрадио одличан посао. Екипу је припремио одлично, „Искључио“ их из свих прича како Цибона долази на излет у Београд. Од старта је кренуо агресивно, додао „гас“ када је требало и на крају успео да одмори главне играче који излазе из ритма две утакмице у 7 дана. Напредак у игри је видљиви, екипа се полако подиже што је прави пут ка крајњим, највишим циљевима. Мало стрпљења није на одмет. Екипа ће до утакмице са Широким следећег викенда имати целу слободну недељу, што ће бити добра прилика за додатно уигравање.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

22 comments

Bobbie дец 25, 2013 at 09:05

Поздрав свима, ево пар мојих запажања.Прво Цвеле, момак не игра пуно, кад добије прилику на терену је обично друга постава која лако изгуби предност.Постану нервозни и сви греше.Како Цвеле добија мало прилика сваки минут на терену који он проведе јавност и тренер дупло мере и гледају.Он постаје све нервознији и свима је јасно да га треба послати на каљење, можда у Мегу.Нек одигра пуну годину и нек покаже шта зна и уме а после ћемо судити да ли је или није за Звезду.Капитен,у реду слажем се ради добар посао у одбрани али осим тога све остало је мршаво.Он је пре свега због одбране и одличног шута за три поена и доведен.Тај његов шут се ретко примећује, погледајте како не жели у већини случајева да преузме одговорност и шутира.Иначе верујем да се труди и даје све од себе,пожелео бих му само мало више вере у себе и у свој шут.Раденовић, не знам које он паре узима али приказује бледе партије.Одигра једну добру па три преспава, тако не може у Звезди, мора јаче и боље.Иначе момак ради добар посао у одбрани и не свиђа ми се што се превелика бука диже око њега.Имам утисак да ће бити све бољи.Осталима немам замерке.Имам похвале за Тејића и Ристића, нека само наставе и будућност Звезде је светла.И на крају Марјановић Бобан убица глодара, кад треба да се заврне нос ту је Звездин горостас.Боби желим ти НБА каријеру али прво да узмеш трофеј заједно са Делијама.

Reply
marko дец 25, 2013 at 01:50

cvetkovicu slobodno idi dovedite novaka i da igra decko po 10ak minuta..od cveleta nikakve vajde..mnogo glupo igra..pregrst gresaka i gluposti..

Reply
Sladajac дец 24, 2013 at 21:49

Emocije u vrhunskom sportu ne postoje, primer Rakocevic i F.Covic!,Cvetkovic gori od zelje za dokazivanjem i u toj zelji ide iz grgreske u gresku. Za sve je najbolje da ode!!!…

Reply
Baki дец 24, 2013 at 20:19

Iskoristio bih priliku i svim nasim igracima koji sutra slave zazeleo Cestit Bozic!

To all Red Star players who celebrate tomorrow – Merry Christmas!

Reply
aca nis дец 24, 2013 at 18:16

Moram da se slozim sa analizom, dobra je dosta. Ovo je bila rutinska pobeda, nije se dovodila u pitanje i sa te strane je odlicno. Moram da se osvrnem i da posle skoro polusezone kazem da je tim igrao dobro, ali jadransku ligu su odigrali dosta lezerno, mozda da bi se stedeli za el, a mozda jer niko od ovih igraca nije dosao da igra aba ligu nego evroligu. U jadranskoj nije bilo pozrtvovanosti koju svaki navijac voli nego klasicno odradjivanje posla a u evroligi kidanje preko granica mogucnosti. Mozda su navijaci zbog toga toliko negodovali kad se izgubi neka utakmica u aba ligi. Isto kod vecine igraca naseg tima nema emocija, to su skoro sve klasicni profesionalci koji igraju za pare i tako se i ponasaju i ne unose emocije u igru, to navijaci kod nas isto ne vole, moram da priznam, ni ja. Iskreno se nadam jednom, mozda dva trofeja ove sezone, to je realno s obzirom na to kakav je kvalitet ekipa u takmicenjima gde mi igramo. Nadam se i ocekujem, a mislim da je osnovni prioritet ulazak u finale jadranske lige gde mozemo da ocekujemo sledecu sezonu jos bolju u evroligi. Sto se tice Cvetkovica, mislim da je decko dobar, talentovan je, ali ne mozemo od njega da ocekujemo poene, on je isti tip igraca kao Nelson, slab sut, dobar prodor, dobra igra u odbrani, s tim sto je Nelson fizicki mnogo superiorniji, stariji i iskusniji. ljudi u klubu znaju bolje kolike su njegove granice i da li ga vredi cekati, ali ako bi ga menjali, treba da dodje neki plej koji bi uneo neku asistenciju, koji ima dobar pregled igre, kontrolise ritam utakmice. Tako isto, nama treba iskusan plej a ne neko koga cemo da cekamo jer najvaznije pozicije su jedinica i petica, i tu treba da su iskusni igraci, a ne da se gube bespotrebne lopte i tako gube utakmice. Ne znam kakav je tip igraca Rebic ili Novak, ali po statistikama bih rekao da su klasicni moderni poenteri kao Dzenkins, a jos su i mladi, dakle, mislim da ne treba angazovati sad nijednog od njih. Tu mislim i na Micica, i on je mlad, mnogo talentovan, ali to je osetljiva pozicija gde igra zavisi od pleja dosta i tu treba zreo igrac ako tim zeli trofeje. Za sad sve ide dobro i zelim momcima sve najbolje kao i treneru koji je opet fantasticno video kad moze da racuna na Tejica i baca ga u vatru, mislim da ce uskoro tim putem i Ristic. Sve najbolje momcima i samo da nastave ovako.

Reply
hemomicin дец 24, 2013 at 10:40

Kakve dve cetvorke cemo imati,Mitrović I Tejic,stranci na toj poziciji nam nisu potrebni,luka vec izrastao u ozbiljnog igraca na pravom putu je I tejic

Reply
bojan62 дец 24, 2013 at 09:41

Svakog dana u svakom pogledu sve vise i vise napredujemo! 🙂

PRAVDA ZA RADONJICA

Reply
Spartanac дец 24, 2013 at 09:29

Sta cemo sa Cvelom…….covek ima mnogo veliku psiholosku krizu!!!Nije problem ni tehnika,ni sprema…..bilo koji kosarkaski element!!Cvoek ima problem u glavi.Ne igra….i ceka svaki minut naprzen do maksimuma!I onda kad udje u igru,hoce da pokaze da je mnogo dobar i prvi put kad omasi,on poludi,iznervira se….kao sebe da je izneverio….i od tog trenutka je izgubljen za tu utakmicu!!!……Mora da shvati…..da nije strasno sto omasi….i ua pocetak kada udje…..da odigra ono sto trener trazi,kad se pozove neka akcija……da ide na sigurno….imam osecaj da kada organizuje igru,ne poziva akcije……ceka da se kao “padne na njega“…i onda da on nama pokaze kakav je to novi Riki Rubio……. srlja i pogrresi….onda se iznervira i kraj……..

Reply
Zvezdaš дец 24, 2013 at 09:02

Kao prvo, mnogo mi smeta priča „ranjena Cibona“, ko nas pita da li smo kompletni ili nismo, ko nam je povrežen a ko nije??? Prema tome, dosta više priče o tome, na kraju krajeva to nije tačno, Cibona je došla u najačem sastavu, nije im tu mizerni Žižić, igrač na zalasku karijere, a što se tiče Planinića on im i nije više član!
Zvezda je odigrala šuterski dobar meč, ostalo klimavo, dosta oscilacija i promašaja, mora to puno bolje i ozbiljnije da bi se o trofejima pričalo… Imamo kvalitet za tako nešto, i moramo naći načina da to realizujemo! U svaqki meč mora da se ulazi krajnje odgovorno i ozbiljno.

Reply
Mani дец 24, 2013 at 08:35

Tajic i Ristic se lepo pokazuju za sada, bice oni odlicni!! Samo mislim da je Cvetkovic propao… Mozda je bolje da tu probamo da razigramo Rebica.

Reply
Mani дец 24, 2013 at 08:36

Tejic*

Reply
Djoksonidis дец 24, 2013 at 07:58

Odlicna utakmica, Nelson najbolji u polusezoni u ABA. Raduje i podatak da se svih 8 domacih igraca upisalo u strelce. Prvo mesto u ABA i 4-6 skor u EL je ono sto smo svi prizeljkivali. Podrska svima do kraja sezone, od Radonjica do Rebica! Sada treba pregaziti Siroki u Pioniru i staviti im do znanja da smo onomad imali samo los dan! Blizi se i premijera Evrokupa, gde bismo pobedom protiv Bilbaa istakli kandidaturu za 1. mesto i lakseg protivnika u nokaut fazi (osmini finala). Polufinale je minimum koji bi zadovoljio moje apetite,a uz to da odbranimo Kup i obezbedimo F4 na svom terenu! I jos nesto,Gurovicev Radnicki FMP vezao je 4 pobede i grabi ka doigravanju sa Zvezdom i ostalima na prolece. Ima tu finih igraca, doskorasnjih saigraca Riste,Teje i Rebe iz generacije 1994/95. 😉

Reply
Zvezdas S дец 24, 2013 at 06:37

Bravo momci,radujeme sto su Tejic i Ristic dobili sansu i dokazali da se na njih mora najozbiljnije racunati.Na ovom forumu sam vise puta napisao da se ovim momcima mora dati minutaza kao i Rebicu.Uveren sam da ce ova dva momka +Rebic ,ako se nastavi pruzanje sanse i njihovo forsiranje ,ubedjen sam da ce nam to biti glavna prevaga za Titule u ABA i domacoj ligi.

Reply
Swag дец 24, 2013 at 12:35

U buducnosti da ali u ovoj sezone tesko da ce da budu neka prevaga.

Reply
Levi Brisac дец 24, 2013 at 06:25

Jako mi je zao sto ovo moram da napisem ali bojim se da od Cvetkovica nema nista!!! Daj boze da gresim!

Reply
Zvezdas S дец 24, 2013 at 06:40

Druze mislim da si nazalost upravu.Po meni bi bilo najbolje Cvetkovica, poslati u FMP ,da se razigrava jer bojim se da je izgubljen za ozbiljnu kosarku.

Reply
Zvezdaš дец 24, 2013 at 09:04

Radonjić je Cvetkoviću malo ranije morao više davati šanse jer je Cvele zasluživao… Ovako??? Pogotovo u nekim ranijim mečevima gdje je pobednik već bio odlučen, Cvele je bio kao zapeta puška.

Reply
sof дец 24, 2013 at 11:11

Како то да сви млади играчи искористе минуте неким добрим потезима (Ристић и Тејић су 2 г млађи од њега), а само Цветковић никако. Сви могу само он не може. Ипак је до њега и најбоље је да се растанемо и уводимо Ребића јер ће нам требати плеј за домаћицу. Осим меча против Радничког који је Цветковић солидно одиграо, на сваком другом који је ушао желео је да се самопромовише без жеље да разиграва саиграче, игра дивљу одбрану и симулира фаулове што ме највише нервира јер то ради и Лазић.

Reply
Levi Brisac дец 24, 2013 at 14:28

U pravu si jedino FMP moze da ga vrati u zivot! (ako moze)

Reply
Homer дец 24, 2013 at 07:22

nešto tu ima! nije moguće da su svi treneri loši a on dobar i da ga niko ne uvodi u igru nego namerno uništava ….. nešto tu neštima

Reply
Samo ti дец 24, 2013 at 15:31

Da brate, ja mslm da bi ga trebalo poslati kod Cice da vdmo sta ce tamo da uradi.
A ovaj Rebic cini mi se da je dobar i vrlo kvalitetan, msm da bi od sad trebao dobijati po neku minutazicu da se nebi desilo kao sa Cveletom.
Ali uprava zna sta radi tako da za njih ne brinem, moze mirno da se spava.

Reply

Leave a Comment