Moja Crvena Zvezda
Кошарка

Легендарни Зоран Ковачић завршио тренерску каријеру

Легенда наше женске кошарке Зоран Ковачић “Чивија“, после 41 године рада одлучио је да оде у заслужену пензију. Трофејни тренер је у неколико наврата са успехом предводио разне селекције Црвене звезде у којој је провео чак 25 година. Био је тренер бројних женских репрезентативних категорија, а у каријери је освојио преко 100 медаља и признања.sp-civija

Са кошаркашицама Црвене звезде освојио је велики број трофеја. Два пута је био сениорски шампион Југославије, а у три наврата је освајао национални куп. Са јуниоркама је 12 пута био национални шампион, а са кадетском селекцијом црвено-белих је освојио седам шампионских титула. Освојио је титулу и Куп са екипом подгоричке Будућности, као и један национални куп са екипом Ковина, што је истакао као велики подвиг. У Бугарској је предводио Левски из Софије и одмах освојио дуплу круну, иако су екипи предвиђали борбу за опстанак.

Освојио је велики број медаља са млађим репрезентативним категоријама. Са јуниорском репрезентацијом има сребро и бронзу на Светским првенствима, као и два злата, сребро и две бронзе на Европским првенствима. Предводио је и кадетску репрезентацију са којом је освојио по једну златну и сребрну медаљу на Европским шампионатима. У огромној колекцији медаља има и три златне и једну сребрну медаљу са јуниоркама на Балканским шампионатима, као и злато и сребро са кадеткињама. Осам пута је проглашаван за најбољег тренера у женској кошарци у Југославији, а добитник је и Златне значке, Златне плакете и Повеље Спортског друштва Црвена звезда.

У просторијама Кошаркашког савеза Србије организована је свечаност у част великог тренера, приликом које је Ковачић добио на поклон ручни сат који му је уручила потпредседница КСС за женску кошарку и некадашња сјајна кошаркашица Црвене звезде и репрезентације Ана Јоковић. Популарни “Чивија“ је добио и црвено-бели дрес са бројем један, а скупу су поред бројних тренера, сарадника, пријатеља и бивших играчица присуствовале и младе кошаркашице и доскорашње Ковачићеве ученице Александра Станаћев, Александра Црвендакић, Кристина Топузовић и Сања Мандић. Прослављени тренер ће и даље бити активан као саветник и члан Комисије за женску кошарку.

Повезане вести

2 comments

БруталноРеалан дец 27, 2013 at 15:32

Чивија легендаро, хвала за све!

Reply
Zen дец 27, 2013 at 07:00

Kakva karijera! Svaka čast!

Po ovome što je osvojio, ‘ladno može da se nazove najtrofejtnijim trenerom kod nas! Naravno, sve su to različite konkurencije ali opet…
Sve čestitke i srećna penzija!

Reply

Leave a Comment