Moja Crvena Zvezda
АнализеКошаркаРегионална лига

Анализа меча са Широким: Симоновић и Нелсон вукли екипу до победе

Кажу да увек постоји нека екипа која вам не лежи, без обзира на све околности. Када је Звезда у питању, та екипа је дефинитивно Широки. Поново су доста муке имали наши кошаркаши са овим тимом и  то на свом паркету. Већина играча није била на свом нивоу, јако лоше шутерско вече за спољну линију, али на крају, показали смо квалитет и добили овај тежак меч, 73:66. Црвена звезда 2013. годину завршава као лидер АБА лиге.

nelson_sirokiОд самог почетка се видело да ствари не иду глатко како се очекивало. Први период је завршен резултатом 16:10, а Нелсон је сјајним закуцавањем из контре дигао публику на ноге. Марјановић и Раденовић су такође били ефикасни, први доиста са линије слободних бацања. Омалени плеј противничке екипе, Џонс је задавао својом брзином доста проблема свим нашим играчима, али срећом шут није служио противника.

Друга четвртина је припала гостима, 22:24. Конфузно је играла Звезда, а Шилб, Блажич и Џенкинс јако лоше шутирали у нападу. Тренер је Шилба повукао на клупу, а Звезду је у игри одржавао расположени капитен. Постигао је три тројке у овом делу меча, а Катић је помагао у нападу. Противник је збунио наше играче зонском одбраном у овом делу.

Вратила је Звезда предност у овом делу меча, међутим, поново са јако мало постигнутих поена, резултат је био 15:12. Нелсон, Симоновић и Катић су били најзаслужнији за ово серијом 8:0. Раденовић се такође вратио на паркет и доадтно допринео сигурности у одбрани. Широки је у овом делу дошао једини пут до предности, 41:42.

Последња четвртина је била нешто ефикаснија, резултат у њој је био 20:20. Јака Блажич је добио добру минутажу у овом делу и у финишу се то исплатило тренеру Звезде. Постигао је неке јако битне поене, доста растеретио остатак екипе и помогао да се меч приведе крају за коначних 73:66.

Поново је противник покушао да збуни Звездине играче зонском одбраном, међутим, тренер Радоњић је правовремено реаговао и са неколико добрих акција разбио ту зону. Успевали су наши играчи да поентирају и из рекета, али и споља, тачније Симоновић је једини погађао споља.

Имала је  Звезда у овом мечу поново минуте безидејности и несигурности, али је чињеница да је све време одржавала своју предност и у финишу меча дошла до победе можда и лакше него што се мислило. Томе су наравно допринела и искључења због фаулова двојице противничких центара.

Мора се поменути поново слаба посета у Пиониру. Ови момци су својим залагањем и резултатима то сигурно заслужили. Не памтимо када је Звезда била прва у неком такмичењу на полусезони, али то очигледно није довољно да навијачи обрате пажњу на још неки спорт осим фудбала. Барем не у већој мери.

Појединачни учинак:

Никола Ребић: није улазио у игру.

Бранко Лазић (22 мин.): 4 ухваћене лопте и три промашене тројке су учинак Звездиног бека на овом мечу. Након дуже времена, слаба партија Бранка Лазића. Чак ни у одбрани није имао решења за Бошњака и Џонса које је чувао, а у нападу је потрошио неуобичајено много лопти за њега.

Јака Блажич (16 мин.): 7 поена, 2 асистенције. Лоше је ушао у меч, био је нервозан све време и брзо је ушао у проблем са личним грешкама. Тренер је ипак у финишу веровао у њега, а овај му вратио са 7 поена у последњој четвртини.

simon_trojkaМарко Симоновић (33 мин.): 20 поена, 3 скока. Још један одличан меч Звездиног капитена. Када је у нападу фалило идеја и када је противник топио предност, његове тројке су дизале екипу, али и публику у дворани. У одбрани константно добар, било га је на свим деловима терена, а са пет тројки на мечу поставио свој рекорд ове сезоне. Надамо се да ту неће стати.

Бобан Марјановић (14 мин.): 4 поена и 8 скокова. Ни он није ушао шутерски довољно расположен у меч, мада је успео да избори брзе фаулове Каштропила. Такође, у одбрани није могао да заустави продоре омаленог Џонса. Већи део другог полувремена је провео на клупи јер је Катић добро одрађивао свој део посла.

Иван Раденовић (18 мин.): 9 поена и 7 скокова. Нешто мања минутажа за Раденовића на овом мечу због одличне роле Симоновића и на позицији крилног центра. У одбрани је свој део посла јако добро одрадио Раденовић и видан је напредак. Међутим, у нападу често делује изгубљено, закуцава се у противнике и не користи довољно добро своје предности као што су брзина и добар предњи дриблинг.

Рашко Катић (25 мин.): 12 поена и 6 скокова. Добра партија Звездиног центра. Добио је велику минутажу и солидно је искористио. Имао је неколико лоших минута у последњој четвртини када је било очигледно да га стиже умор. Сигуран са линије слободних бацања, а треба посебно истаћи да је имао чак 5 офанзивних скокова.

Душан Ристић: није улазио у игру.

Марко Тејић (6 мин.): након две добре партије у дресу Црвене звезде, млади крилни центар је имао нешто слабију минутажу. Када целој екипи није ишло добро, није се могло очекивати да он повуче остатак напред.

Демаркус Нелсон (32 мин.): 17 поена, 5 асистенција. Овај човек не престаје да одушевљава. Када помислите да боље не може, видите овај податак: 7/7 је шутирао за два поена. Све је сигурнији како сезоне одмиче и показује да је његов останак можда и највеће појачање овог лета.

Чарлс Џенкинс (16 мин.): 2 поена и 2 асистенције. Синоћ Звезда није имала среће да јој сви бекови имају јако лоше шутерско вече, чак и сјајан чутер какав је Џенкинс. Та нервоза је утицала и на његову игру у одбрани где је поново брзо ушао у проблем са фауловима. Меч који ће желети што пре да заборави.

Блејк Шилб (18 мин.): 2 поена, 5 асистенција. Још једно лоше вече за Шилба који је очигледно у паду форме. Једино што константно добро ради су његове асистенције и преузимање улоге плеја у одређеним тренуцима.

За крај, нешто и о тренеру  Црвене звезде. Синоћ је имао тежак задатак да са потпуно неефикасном екипом дође до победе над екипом која је савладала Игокеу у прошлом колу са 28 разлике. Када је противник поставио зону, екипа је деловала безидејно, међутим након тајм аута, показали су неколико лепих решења у нападу. У финишу меча је указао поверење Блажичу и то се испоставило као добар потез. За похвалу је и одлука да се не држи Шилб на паркету по сваку цену, већ да се да слобода капитену на његовој позицији.

Иако  је меч био тежак и неизвестан, одређени помаци у игри су били видљиви, наравно, јавиле су се поново оне „црне рупе“ у другом полувремену, али смо их добром одбраном неутралисали. Звезду чека следеће седмице и трећи узастопни меч на свом паркету, а судећи по досадашњем учинку, победа не би смела да дође у питање.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

14 comments

Goran дец 30, 2013 at 13:53

Juniori rasturili Panatinaikos u finalu, a vi ništa ne pišete?!

Reply
Звезда шампион! дец 30, 2013 at 13:05

Плаши ме очајна игра Џенкинса и Шилба,надам се да је ово само једно лоше вече за њих.

Reply
Zvezdaš дец 30, 2013 at 11:24

Gledao sam ovaj meč, osim Simonovića i donekle nezainteresovanog Nelsona, gola nula! Sramota je velika, da se mučimo protiv mizernog Širokog, i da onako loše igra Zvezda, Evroligaška ekipa.
Bojim se da je ekipa u padu forme i da se previše opustila… to je loše! Ako se krajnje ozbiljno ne shvati Igokea kao prvo a kao drugo Bilbao, doživjeće Zvezda oba poraza kod kuće! UPOZORENJE!

Reply
Fornicator дец 30, 2013 at 16:38

Bravo. Opomena i upozorenje u pravo vreme. Loša igra, dekoncentracija i opuštanje nisu kažnjeni, ali ako se ponove, biće!

Reply
Lazaris дец 29, 2013 at 21:45

http://www.b92.net/sport/kosarka/nba.php?yyyy=2004&mm=06&dd=28&nav_id=144544
predvidjali mu da bude prvi pik na draftu a pogledajte gde sad igra

Reply
Zvezdas S дец 29, 2013 at 19:09

Odlican mec Simonovica,sad u narednih 5-10 utakmica nece ga nigde biti.

Reply
dexy122 дец 29, 2013 at 17:40

Potpuno se slazem sa tobom, posebno za trenera. Iako ga mnogi teraju posle ove utakmice ja ga jos vise podrzavam. Covek sa tri efikasna igraca pobedi utakmicu, protiv ekipe koja je igrala (uz onu protiv nas u gostima i onu protiv Igokee) verovatno najbolju utakmicu u sezoni. Na napadu zone mora da poradi, ali inace samo napred.

Reply
Realno дец 29, 2013 at 16:00

To sto Silb preuzima ulogu pleja u pojedinim trenutcima je greska pre svega trenera. Nema smisla jednog krilnog igraca koji je pre svega kosgeter muciti sa prenosom lopte. Ima ko je zaduzen za to u ekipi

Reply
Luka дец 29, 2013 at 16:29

Šilb kroz celu karijeru ima veliki broja asistencija i često „glumi plejmejkera“, jednostavno je takav tip igrača. Preiskusan je i prekvalitetan to igrač da bi pisali da nema pojma sa košarkom i tako dalje. Nije igrač koji će stajati u uglu i čekati ekstra pas.

Kao i svake sezone, biće pravi kada tu bude bilo najpotrebnije.

Reply
Realno дец 29, 2013 at 18:46

Naravno da ne treba stojati u uglu i cekati pas, ali ko je igrao kosarku zna koliko se igraci i trose prenosom lopte, a onda nije ni ocekivati da zatrpa kos, ako ga zamaras bez potrebe. On je igracina, koji je trenutno u krizi, ali ima kvalitet, to je neosporno

Reply
marko дец 29, 2013 at 16:53

tako je..

Reply
dexy122 дец 29, 2013 at 17:36

Ne slazem se sa tobom. Silb kada je na terenu, on kao najstariji, mora da napravi poene, bilo to putem asistencija ili suta. Kada ga nije isao sut, onda je morao da deli vise asistencije. Jedini problem mu je odbrana, jer kada ga ne ide u napadu, on ne igra odbranu.

Reply
Markoni дец 29, 2013 at 18:31

Šilb ne prenosi loptu kad protivnička ekipa igra half court press ili kada je pritisak na loptu. On uzima kreaciju sa 7m, na postavljenu odbranu. Naši visoki nisu poznati kao dobri pick igrači, pa Šilb ima muke da odigra neku od varijanti pika. U većini slučajeva mora da igra alternativni napad, što zbog sporog ili loše tajmiranog odmotavanja naših visokih, što zbog dobre odbrane protivnika. Inače, Šilb je igrač kome protivnički skauti posvećuju posebnu pažnju, trude se na sve načine da ga isključe iz ofanzivne igre, često igraju i deny the ball, teraju ga da šutira iz loših pozicija, a brane pas kad ima loptu u rukama. Da imamo jednog krštenog low/high post igrača koji zna da odigra pik, Šilb bi bio 50% korisniji u napadu.

Reply
Zen дец 30, 2013 at 04:31

I to je tačno.

Reply

Leave a Comment